fbpx
Τα μαθήματα οικονομίας στην κουζίνα μόλις άρχισαν

Τα μαθήματα οικονομίας στην κουζίνα μόλις άρχισαν

Αν υιοθετήσουμε στο σπίτι μας μερικά από τα παρακάτω και εγκαταλείψουμε κάποιες κακές συνήθειες του παρελθόντος, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα βγούμε κερδισμένες τόσο σε χρήματα όσο και στο θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος. Αν όλες οι νοικοκυρές της γης πιάναν μαζί τα χέρια, ο κύκλος θα γινότανε πολύ πολύ μεγάλος!

Συμβουλές για οικονομία στην κουζίνα

1.Δεν είναι απαραίτητο όλες οι συσκευές στην κουζίνα να είναι ηλεκτρικές, πχ μαχαίρια, αποχυμωτής, ανοιχτήρι, πολυκόπτης. Υπάρχουν αντίστοιχα χειρός.

2.Αν έχουμε φυσικό αέριο, προτιμάμε οικιακές συσκευές αερίου, που είναι πιο φιλικές στο περιβάλλον και πιο οικονομικές κατά τη χρήση τους.

3.Καθαρίζουμε τακτικά τα φίλτρα του πλυντηρίου πιάτων και του απορροφητήρα.

4.Κάνουμε συχνή απόψυξη στο ψυγείο και στον καταψύκτη. Αν βέβαια η συσκευή μας είναι νέας τεχνολογίας αυτό το κάνει αυτόματα μόνη της.

5.Zεστά φαγητά δεν τα τοποθετούμε κατευθείαν στο ψυγείο ή τον καταψύκτη. Αφήνουμε πρώτα να κρυώσουν.

6.Δεν ανοίγουμε άσκοπα το ψυγείο να το χαζεύουμε σαν να πρόκειται για βιτρίνα καταστήματος και φροντίζουμε κάθε φορά να έχει κλείσει καλά η πόρτα του.

7.Δεν παραγεμίζουμε το ψυγείο με τρόφιμα που ενδεχομένως να μην χρειαζόμαστε. Είναι σημαντικό να κυκλοφορεί σωστά ο αέρας και να μην δημιουργούνται προβλήματα στη συντήρηση της θερμοκρασίας και της υγρασίας της συσκευής μας.

8.Το ψυγείο το τοποθετούμε μακρυά από το φούρνο της κουζίνας, το καλοριφέρ, ή ένα παράθυρο που το βλέπει ο ήλιος, αν δεν θέλουμε να καταναλώνει έως και 30% περισσότερο ρεύμα.

9.Ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία του ψυγείου στους 5-7 βαθμούς C και της κατάψυξης στους -15 με -18 βαθμούς C. Θα έχουμε έως και 15% εξοικονόμηση.

10.Βράζουμε μόνο τόσο νερό όσο χρειαζόμαστε.

11.Μαγειρεύουμε με κλειστά καπάκια στις κατσαρόλες και τα τηγάνια. Τα φαγητά θα παρασκευαστούν σχεδόν στο μισό χρόνο και θα γλιτώσουμε έτσι πολλή ενέργεια. Και στο φούρνο βάζουμε γάστρα για τον ίδιο λόγο αντί για ανοικτό ταψί.

12.Επιλέγουμε σκεύη που η βάση τους εφαρμόζει ακριβώς στην επιφάνεια της εστίας μας και εφάπτονται καλά.

13.Χρησιμοποιούμε την χύτρα ταχύτητας που εξοικονομεί 30-60% ρεύμα.

14.Δεν ανοιγοκλείνουμε τακτικά τον φούρνο όταν ετοιμάζουμε κάτι. Είναι μια κακή συνήθεια που έχουμε οι νοικοκυρές. Χάνεται το 20% της θερμότητας.

15.Κλείνουμε 10 λεπτά πιο νωρίς τον φούρνο ή το μάτι της κουζίνας, καθώς συνεχίζεται η διαδικασία ψησίματος και το φαγητό θα ολοκληρωθεί κανονικά.

16.Όταν θέλουμε να ξαναζεστάνουμε μία μερίδα φαγητού καλύτερα είναι να το κάνουμε στο φούρνο μικροκυμάτων. Καταναλώνει λιγότερη ενέργεια.

17.Αντικαταστούμε το ρολό κουζίνας με πανάκια, που τα πλένουμε και τα χρησιμοποιούμε ξανά.

Μπορούμε να βοηθήσουμε να γίνει μεγάλος ο κύκλος μέσα από όλα αυτά που φαίνονται μικρά, είναι όμως σημαντικά. Κι αν παραλείψαμε κάποια tips για οικονομία στην κουζίνα θα χαρούμε να μας συμπληρώσετε.

Your Turn!

Αν έχετε να προσθέσετε κάτι ακόμη ή απλά να μοιραστείτε τη δική σας εμπειρία, αφήστε το προσωπικό σας σχόλιο!


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Author

Ψυχολόγος Α.Π.Θ, Managing Editor, σύζυγος και μαμά δύο κοριτσιών από την Καλαμαριά Θεσσαλονίκης! #smartliving #momblogger Αγαπημένη Φράση: "Για τον κόσμο είσαι μία μαμά αλλά για την οικογένειά σου είσαι ο κόσμος όλος...".

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.