fbpx
7 tips που θα κάνουν το ξεσκόνισμα του σπιτιού τόσο εύκολο

7 tips που θα κάνουν το ξεσκόνισμα του σπιτιού τόσο εύκολο

Η σκόνη πάνω στα έπιπλα του σπιτιού είναι σίγουρα ενοχλητική. Και το πιο ενοχλητικό από όλα είναι ότι θα ξεσκονίσουμε τη μία μέρα και την επόμενη η ανεπιθύμητη σκόνη θα κάνει θριαμβευτικά και πάλι την εμφάνισή της. Πως θα καταφέρουμε το ξεσκόνισμα του σπιτιού να γίνει εύκολα και κυρίως να έχει διάρκεια; Η μάχη μοιάζει άνιση! Όμως με αυτές τις συμβουλές στο τέλος θα βγούμε εμείς οι νικητές.

Tips για εύκολο ξεσκόνισμα:

1. Με λίγο μαλακτικό στο πανάκι αποφεύγουμε τον στατικό ηλεκτρισμό

Βρέχουμε ελαφρά το πανάκι που ξεσκονίζουμε με μαλακτικό ρούχων για να αποφύγουμε τον στατικό ηλεκτρισμό και να ξεφορτωθούμε τη σκόνη περισσότερο καιρό. Μπορούμε να έχουμε έτοιμο ένα μείγμα μαλακτικού και νερού σε μπουκάλι με ψεκασμό. Για να φτιάξουμε το σπρέυ θα βάλουμε 1 μέρος μαλακτικού για κάθε 4 μέρη νερού.

2. Με έναν αποχνουδωτή ρούχων ξεσκονίζουμε τα υφασμάτινα φωτιστικά

Για να καθαρίσουμε τα υφασμάτινα αμπαζούρ ρολάρουμε πολύ εύκολα με τον αποχνουδωτή ρούχων. Για τα πλαστικά, μεταλλικά ή γυάλινα μέρη των φωτιστικών θα χρειαστούμε μια μαλακή βούρτσα ώστε να απομακρύνουμε τη σκόνη. Αφού τα έχουμε ξεσκονίσει, μουλιάζουμε ένα πανάκι με νερό, το στραγγίζουμε πάρα πολύ καλά και περνάμε την επιφάνεια.

3. Οι παλιές κάλτσες θα μας βοηθήσουν στα δύσκολα σημεία

Μια παλιά κάλτσα που θα φορέσουμε στο χέρι ή θα περάσουμε στην σκούπα χειρός θα μας επιτρέψει να καθαρίσουμε τα πιο δύσκολα σημεία, όπως τις περσίδες αλουμινίου. Κι όχι μόνο αυτό. Θα έλεγα ότι είναι ένας ωραίος τρόπος να βάλουμε και τα παιδιά στη διαδικασία ξεσκονίσματος. Θα το δουν σαν παιχνίδι!

dusting tips pin ed - 7 tips που θα κάνουν το ξεσκόνισμα του σπιτιού τόσο εύκολο

4. Τινάζουμε συχνά μαξιλάρια, χαλάκια & σκεπάσματα

Μαξιλάρια, ριχτάρια, χαλιά και τα σχετικά συσσωρεύουν αρκετή σκόνη, όσο κι αν αυτή δεν είναι εμφανής. Για να μην μεταφέρεται η σκόνη στα έπιπλα και διασκορπίζεται σε όλο το σπίτι, τα βγάζουμε στο μπαλκόνι για τίναγμα όσο πιο συχνά γίνεται. Θα δούμε διαφορά!

5. Ξεσκονίζουμε από πάνω προς τα κάτω

Επειδή δεν θέλουμε να λερωθεί μια επιφάνεια που ήδη καθαρίσαμε, ακολουθούμε τον κανόνα από πάνω προς τα κάτω. Καθαρίζουμε φωτιστικά οροφής, ξαραχνιάζουμε το ταβάνι, ξεσκονίζουμε τα ψηλότερα ράφια, τις κορνίζες στους τοίχους. Προχωρώντας προς τα κάτω περνάμε στα χαμηλότερα ράφια του σύνθετου ή της βιβλιοθήκης, συνεχίζουμε με τα έπιπλα και τελευταία σκουπίζουμε το πάτωμα.

6. Χρησιμοποιούμε το βουρτσάκι της ηλεκτρικής σκούπας

Τι καλύτερο από το να ρουφάς την σκόνη αντί να την σκορπίζεις δεξιά κι αριστερά. Μερικές φορές όταν ξεσκονίζω νιώθω αυτό ακριβώς, ότι δηλαδή η σκόνη δεν απομακρύνεται αλλά ανακυκλώνεται στον αέρα. Οπότε, σε όσες επιφάνειες μπορώ, βάζω το βουρτσάκι της ηλεκτρικής σκούπας.

7. Παίρνουμε το σωστό ξεσκονόπανο

Στην αγορά υπάρχουν πολλά ξεσκονόπανα. Ποιο από όλα όμως είναι το σωστό; Για μένα ιδανικά για αυτή τη δουλειά είναι τα πανάκια με μικροϊνες. Ένα πανάκι με μικροΐνες, ελαφρά βρεγμένο μόνο με νερό, θα μαζέψει τη σκόνη με ένα πέρασμα και χωρίς να αφήσει υπολείμματα. Το ότι θα κάνω τη δουλειά μου χωρίς να χρειαστώ χημικά καθαριστικά είναι ένα μεγάλο ατού. Βέβαια στην αποθήκη μου υπάρχει πάντα και το φτερό ξεσκονίσματος για ένα ξεσκόνισμα στα πεταχτά.

Your Turn!

Αν έχετε να προσθέσετε κάτι ακόμη ή απλά να μοιραστείτε τη δική σας εμπειρία, αφήστε το προσωπικό σας σχόλιο!


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Author

Ψυχολόγος Α.Π.Θ, Managing Editor, σύζυγος και μαμά δύο κοριτσιών από την Καλαμαριά Θεσσαλονίκης! #smartliving #momblogger Αγαπημένη Φράση: "Για τον κόσμο είσαι μία μαμά αλλά για την οικογένειά σου είσαι ο κόσμος όλος...".

2 comments

  • Ωραία tips Ελευθερία μου! Εγώ κάνω πάντα κι αυτό με την ηλεκτρική σκούπα!!

    Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

E-mail ειδοποιήσεις για νέες δημοσιεύσεις

Holler Box