fbpx
Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός – NLP: Μύθοι και Αλήθειες

Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός – NLP: Μύθοι και Αλήθειες

Ο Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός – NLP (Neuro-Linguistic Programming) είναι ψευδοεπιστήμη;

Ο Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός – NLP δεν είναι ψευδοεπιστήμη διότι δεν είναι επιστήμη εξαρχής. Όπως επίσης δεν είναι επιστήμες με βάση τον αντικειμενικό ορισμό της επιστήμης και όλες οι επιστήμες που περιλαμβάνουν την λέξη – πρώτο συνθετικό “Ψυχό”.

Όποιος χαρακτήρισε ή χαρακτηρίζει τον Νευρογλωσσικό Προγραμματισμό ως επιστήμη, στερείται σοβαρότητας.

To NLP είναι απάτη;

Ο Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός, με βάση το λήμα της Wiki, αποτελεί ένα σύστημα επικοινωνίας, προσωπικής ανάπτυξης και ψυχοθεραπείας.

Είναι προφανές ότι αυτός ο ορισμός είναι γενικός και ασαφής, με αποτέλεσμα να μπορεί να γίνει κατάχρηση με σκοπό την εξαπάτηση από αυτούς που ασχολούνται και προωθούν τον Νευρογλωσσικό Προγραμματισμό.

Αντικειμενικά, ο Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός είναι μία συγκεντρωτική βάση πληροφοριών που προτείνει μία μεθοδολογία και τρόπο λειτουργίας καθώς και ένα σύνολο τεχνικών, που μπορούν να οδηγήσουν στην βελτίωση αυτού που θα τα εξασκήσει.

Ο χαρακτηρισμός ως “Απάτη” είναι σχετικός και εξαρτάται από υποκειμενικούς παράγοντες. Το άτομο που προωθεί τον Νευρογλωσσικό Προγραμματισμό, τον τρόπο και τις προσδοκίες που δημιουργεί. Και το άτομο που θα έχει την εμπειρία του Νευρογλωσσικού Προγραμματισμού, είτε μόνο του, είτε μέσω κάποιου “ειδικού”, και ανάλογα με το αποτέλεσμα (θετικό ή ανύπαρκτο) θα χαρακτηρίσει ανάλογα τον Νευρογλωσσικό Προγραμματισμό, ως αποτελεσματικό ή μη αποτελεσματικό εώς και απάτη ανάλογα με το πόσα χρήματα θα έχει πληρώσει.

Ο Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός θεραπεύει οργανικά και ψυχολογικά προβλήματα σε μία μόλις επίσκεψη;

Αυτό είναι αδύνατον από κάθε άποψη και εφόσον τα όποια οργανικά ή ψυχολογικά προβλήματα είναι υπαρκτά και όχι απλές αυθυποβολές.

Υπάρχει και η περίπτωση όπου μία συνεδρία NLP θα είναι αρκετή. Στην σπανιότατη αυτή περίπτωση, το άτομο βρίσκεται σε ιδιαίτερα ισορροπημένη κατάσταση εξαρχής, και το μόνο που χρειάζεται είναι μία συγκεκριμένη ρύθμιση.

Το NLP είναι η καλύτερη δυνατή και πιο οικονομική λύση;

Όχι. Ο Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός είναι άλλη μία πληροφορία, άλλο ένα εργαλείο, που μπορεί κάποιος να επιλέξει να χρησιμοποιήσει.

Δεν είναι η λύση στα πάντα, ούτε η μοναδική και καλύτερη προσέγγιση.

Φαίνεται να είναι αποτελεσματικότερη και ταχύτερη διότι εστιάζει στις λέξεις και την γλώσσα που μιλάμε, καθώς είναι και ο τρόπος με τον οποίο επικοινωνούμε με εμάς τους ίδιους και τους άλλους ανθρώπους. Συνεπώς, η αντίληψη της πραγματικότητας σε σχέση με οτιδήποτε μας απασχολεί, μεταβάλλεται προς το συμφέρον μας γρηγορότερα.

Κατά την προσωπική μου πάντα άποψη, ο Νευρο – Γλωσσικός Προγραμματισμός είναι η τέχνη της επικοινωνίας. Η τέχνη της επικοινωνίας με εμάς τους ίδιους όπως και με κάθε άλλον άνθρωπο.

Μαθαίνοντας αυτήν την τέχνη, το βασικό αποτέλεσμα είναι η ανάκτηση του ελέγχου της σκέψης μας από την ανεξέλεγκτη και αυτόματη επίδραση που έχει σε εμάς, και η οποία εκδηλώνεται ως συμπεριφορές στην καθημερινή μας ζωή.

Με τον Νεύρο – Γλωσσικό Προγραμματισμό, μαθαίνουμε να ελέγχουμε την σκέψη μας, μαθαίνουμε πως γίνεται να σκεφτόμαστε πάντα θετικά και μαθαίνουμε να ακούμε πραγματικά τι λένε και τι δεν λένε οι άλλοι και το κυριότερο, τι λέμε εμείς οι ίδιοι ανεξάρτητα εάν μιλάμε στον εαυτό μας ή σε κάποιον τρίτο.

Ο ορισμός του Νεύρο – Γλωσσικού Προγραμματισμού με πολύ απλά λόγια είναι:

  1. H λεξη “Νεύρο” αναφέρεται στο νευρικό μας σύστημα και τις πέντε αισθήσεις μας, μέσω των οποίων αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα. Όλα τα εξωτερικά ερεθίσματα (φως, ήχος, οσμή, γεύση και άγγιγμα) λαμβάνονται από το αντίστοιχο αισθητήριο όργανο, μετατρέπονται σε ηλεκτρο-χημικά σήματα τα οποία μεταφέρονται αστραπιαία στον εγκέφαλο, στο αντίστοιχο κέντρο όπου και γίνεται η μετάφραση και επεξεργασία τους, και αποστέλλονται πίσω στο ανάλογο αισθητήριο όργανο.
  2. Η λέξη “Γλωσσικός” αναφέρεται στην γλώσσα που μιλάμε και η οποία είναι το μέσο με το οποίο κάθε δεδομένη στιγμή κατανοούμε, εκφράζουμε και επικοινωνούμε την αντίληψη της πραγματικότητας μας.
  3. Η λέξη “Προγραμματισμός” αναφέρεται στην διαδικασία με την οποία μπορούμε να επαναπρογραμματίσουμε τον εγκέφαλο μας να αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα θετικότερα σε συχνότερη ή και μόνιμη βάση, με την διαγραφή / αντικατάσταση ορισμένων λέξεων, με την σωστή χρήση και έκφραση των λέξεων και με την διατύπωση των σωστών ερωτήσεων σε κάθε μορφή επικοινωνίας με τον εαυτό μας ή οποιονδήποτε άλλο.

143267241 10159212745362558 5271474344798789667 n 750x750 - Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός - NLP: Μύθοι και Αλήθειες

Αλέξανδρος Ρούντος / Alex Roudos

NLP Practitioner

Facebook Page

Facebook Profile

Επικοινωνήστε για Περισσότερα

Author

Νευρογλωσσικός Προγραμματιστής / NLP Practitioner

Συμμετοχή στη συζήτηση