fbpx
Πως να βοηθήσω το παιδί μου στο διάβασμα

Πως να βοηθήσω το παιδί μου στο διάβασμα

Το καλοκαίρι το αποχαιρετίσαμε προ πολλού, τα σχολεία άνοιξαν και για αυτή τη σχολική χρονιά, τα μαθήματα ξεκίνησαν. Το να διαλέξουμε τη σχολική τσάντα ήταν το πρώτο μας μέλημα, αλλά και το πιο εύκολο. Εύκολα εξίσου οργανώσαμε το γραφείο του παιδιού και το δωμάτιό του. Τώρα έχουμε έναν ακόμη στόχο, ίσως λιγότερο εύκολο. Πώς θα βοηθήσω το παιδί μου στο διάβασμα; Πολλοί γονείς αναρωτιούνται κι εμείς απαντάμε. Τα θετικά αποτελέσματα θα έρθουν βάζοντας πρόγραμμα, στοχεύοντας στην αυτονομία στο διάβασμα, με την επιβράβευση και την ψύχραιμη δική μας στάση.

Βάλτε πρόγραμμα

Το πρόγραμμα και η ρουτίνα βοηθά πολύ το παιδί. Με βάση το οικογενειακό χρονοδιάγραμμα καθιερώστε συγκεκριμένες ώρες αλλά και συγκεκριμένο χώρο που θα διαβάζει καθημερινά. Ξεκινήστε όσο το παιδί είναι ακόμη ξεκούραστο με τα πιο δύσκολα μαθήματα και αφήστε στο τέλος αυτά που του είναι ευκολότερα και πιο ευχάριστα. Μην ξεχνάτε τα ενδιάμεσα διαλείμματα, που και αυτά είναι καλό να ακολουθούν ένα στοιχείο ρουτίνας και σταθερότητας. Σε κάθε μία ώρα διαβάσματος για παράδειγμα ένα 15 λεπτο διάλειμμα κρίνεται απαραίτητο. Όταν το παιδί καθίσει για διάβασμα να είναι ξεκούραστο και να έχει φάει, για να μην σηκώνεται συνέχεια να τσιμπολογάει.

Στόχος η αυτονομία στο διάβασμα

Μην είστε συνέχεια πάνω από το παιδί όταν διαβάζει. Ο στόχος είναι να τα καταφέρνει μόνο του και να ζητάει τη βοήθειά σας όταν είναι απαραίτητο. Η αυτονομία στο διάβασμα θα έρθει με τον καιρό και πρέπει να ακολουθείται από την αυτονομία και σε άλλους τομείς. Σταδιακά αφήνετε το παιδί σας να τρώει μόνο του, να ντύνεται, να πλένεται, να συμμαζεύει την τσάντα και τα παιχνίδια του. Ένα παιδί δεν μπορεί να ανεξαρτητοποιηθεί στο διάβασμα όταν εμείς σπεύδουμε να του δένουμε τα κορδόνια, πριν ακόμη λυθούν, ή όταν δεν το αφήνουμε να βάλει νερό στο γυάλινο ποτήρι με το φόβο ότι θα σπάσει.

Κίνητρα εσωτερικά κι όχι ανταλλάγματα υλικά

Δίνετε εσωτερικά κίνητρα στο παιδί μιλώντας του για το πόσο σημαντική είναι η μελέτη και η γνώση που αποκομίζει από το σχολείο. Ως κίνητρο για να συγκεντρωθεί και να ολοκληρώσει γρήγορα τα μαθήματά του θα μπορούσε να λειτουργήσει και ο περισσότερος ελεύθερος χρόνος που θα έχει μετά. Δώστε του την υπόσχεση ότι θα παίξετε ή θα κάνετε κάτι μαζί μόλις τελειώσει τις σχολικές του υποχρεώσεις. Σε καμία περίπτωση δεν ανταμείβουμε με υλικά αγαθά.

tips-για-το-διάβασμα-στο-σπίτι

Λεκτική επιβράβευση

Κάθε φορά που το παιδί καταφέρνει κάτι μην ξεχνάτε να το επιβραβεύετε λεκτικά. Γενικά η λεκτική επικοινωνία είναι πολύ σημαντική κι όχι μόνο στο διάβασμα. Να επαινείτε το παιδί σας συχνά τόσο για τα θετικά του χαρακτηριστικά όσο και για τις επιθυμητές συμπεριφορές και επιτυχίες του. Μην ανεβάζετε τον τόνο της φωνής και μην χρησιμοποιείτε χαρακτηρισμούς, αν το παιδί ενδεχομένως δεν καταλαβαίνει μία άσκηση. Τα παιδιά δεν έχουν τους ίδιους γνωστικούς μηχανισμούς με σας και πολύ εύκολα μετατρέπουν μια αρνητική φράση σας σε αυτοεικόνα. Η αυτοεικόνα συνδέεται με την αυτοεκτίμηση. Παιδιά με χαμηλή αυτοεκτίμηση παρουσιάζουν χαμηλότερη επίδοση στο σχολείο από τις πραγματικές τους δυνατότητες.

Η σύγκριση με τους άλλους

Για τους ίδιους λόγους αποφεύγετε την σύγκριση της επίδοσης του παιδιού με αυτή των αδερφών του ή άλλων μαθητών. Δείτε ακόμη και τα λάθη του μικρού σας μαθητή ως ευκαιρία για μάθηση κι όχι ως αφορμή για επίπληξη. Απεναντίας η καλή αυτοεικόνα, οι επιδοκιμασίες των ενηλίκων και η αίσθηση αποτελεσματικότητας μπορούν να κινητοποιήσουν το παιδί, ώστε να επιδίδεται στις σχολικές του υποχρεώσεις αδιαμαρτύρητα.

Η δική σας στάση απέναντι στο διάβασμα

Είστε γονείς που έχουν μανία με το άριστα και μια επιμονή στην σχολική απόδοση; Αγχώνεστε υπερβολικά, φωνάζετε και πιέζετε; Ένα σκηνικό με τσακωμούς και οικογενειακά δράματα την ώρα της μελέτης του παιδιού στο σπίτι δεν είναι κάτι ασυνήθιστο. Έχετε όμως υπόψη ότι όλα αυτά τσακίζουν το ηθικό ενός παιδιού, σαμποτάρουν την αυτοπεποίθησή του και απομακρύνουν από το στόχο, που είναι να βοηθήσετε το παιδί σας στο διάβασμα. Φροντίστε έγκαιρα να διαχωρίσετε το ρόλο του παιδιού από το ρόλο του μαθητή, ώστε το παιδί σας να νιώθει ότι το αγαπάτε και το θαυμάζετε ανεξάρτητα από τις επιδόσεις στο σχολείο. Και πάντα να θυμάστε ότι ο μαθητής είναι το παιδί κι όχι ο γονιός.

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα και τις ενημερώσεις, κάντε like στη σελίδα μας στο facebook.

Your Turn!

Αν έχετε να προσθέσετε κάτι ακόμη ή απλά να μοιραστείτε τη δική σας εμπειρία, αφήστε το προσωπικό σας σχόλιο!


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Ψηφίζετε Ανώνυμα (χωρίς email ή είσοδο):

Ψηφοφορία Ιανουαρίου

Αν μπορούσες να μην ασχοληθείς ποτέ ξανά με ένα από τα παρακάτω, τι θα διάλεγες;

Author

Ψυχολόγος Α.Π.Θ, Managing Editor, σύζυγος και μαμά δύο κοριτσιών από την Καλαμαριά Θεσσαλονίκης! #smartliving #momblogger Αγαπημένη Φράση: "Για τον κόσμο είσαι μία μαμά αλλά για την οικογένειά σου είσαι ο κόσμος όλος...".

14 comments

 • Υπέροχο άρθρο Ελευθερία μου και πραγματικά πολύ χρήσιμο, ειδικά σε εμάς τις μαμάδες με πρωτάκια στο δημοτικό! Σημαντική η πρώτη τάξη για την μετέπειτα εξέλιξη του παιδιού στο σχολείο! Φέτος θα πάρει τις βάσεις… σ’ευχαριστούμε πολύ, θα προσπαθήσω ειλικρινά να ακολουθήσω τις συμβουλές αυτές που αν και ειπωμένες πολλές φορές από διαφορετικά μέσα λόγου ή γραφής, χαίρομαι που τις βρήκα μπροστά μου, γιατί λειτούργησαν ως υπενθύμιση! σε φιλώ

  Reply
 • Πολύ σωστές οι συμβουλές σου Ελευθερία μου! Εμείς ευτυχώς έχουμε περάσει στο στάδιο της αυτονομίας από την τετάρτη δημοτικού, ήθελε όμως πολύ υπομονή για να φτάσουμε μέχρι εκεί. Τη μανία με το άριστα την θεωρώ απαράδεκτη. Είναι πολύ μεγάλη η πίεση για τα παιδάκια. Με την επιβράβευση όπως λες πετυχαίνουμε πολύ περισσότερα απ’ ότι με φωνές. Τα φιλιά μας!

  Reply
 • Εμείς ακόμη δεν αρχίσαμε τα διαβάσματα αλλα προετοιμάζομαι! Για την ωρα δουλεύουμε το κομμάτι της αυτονομίας και τονπαραδειγμα που έφερες έιναι αντιπροσωπευτικό! Έχουμε σπάσει το μισό σερβίτσιο!!!
  Μαργαριτα

  Reply
 • Σωστές ακούγονται Ελευθερία μου!Ίσως κάποτε χρειαστώ αυτές τις συμβουλές!!Πολλά πολλά φιλιά

  Reply
 • Συμφωνώ με όλα αυτά , Ελευθερία μου, πράγματι αποδίδουν πολύ στα παιδιά! αυτό βλέπω από την πείρα μου

  να είσαι καλά, σε ευχαριστούμε, μια υπενθύμιση πάντα χρειάζεται :)

  φιλιά, Αλεξία

  Reply
 • Αυτονομία στο διάβασμα, εσωτερικά κίνητρα, πρόγραμμα!!!
  Πραγματικά πολύ ουσιαστικά αυτά που γράφεις Ελευθερία, αλλά συνάμα και μια πονεμένη ιστορία, μια και η εμπειρία μου λόγω επαγγέλματος μου έχει αποδείξει πως δυστυχώς οι περισσότεροι γονείς αδυνατούμε να ακολουθήσουμε αυτή τη λογική.

  Reply
  • Αυτό που συναντώ κι εγώ μιλώντας με γονείς είναι αυτή η μανία με το άριστα, πολύ άγχος από τους γονείς που δεν οδηγεί κάπου. Φιλιά!

   Reply
 • Απόλυτα σωστές συμβουλές, που αν εφαρμοστούν δίνουν αποτελέσματα. Τις ακολούθησα στην κόρη μου και δεν το μετάνιωσα ποτέ!
  Εξαιρετική ανάρτηση Ελευθερία
  Σε φιλώ
  Καλή σου εβδομάδα
  Μαρίνα

  Reply
 • Πολυ χρήσιμες οι συμβουλές σου Ελευθερία μου για μενα γιατι η μικρή μου ειναι πρωτάκι και ομολογώ τα έχω βρεί μπαστούνια! Ειλικρινά με βοήθησες πολυ!

  Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.