fbpx
Μαγειρέψτε κάτι φρέσκο με μπαγιάτικο ψωμί

Μαγειρέψτε κάτι φρέσκο με μπαγιάτικο ψωμί

Το ψωμί μπορεί να περίσσεψε από χθες, δεν έχει χάσει όμως την θρεπτική του αξία. Ακόμη και δυο-τρεις μέρες αργότερα από την ημέρα που το αγόρασες μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνταγές με φαντασία. Το να πετάξεις το ψωμί δεν είναι μόνο σπατάλη χρημάτων, αλλά και αμαρτία όπως έλεγαν οι γιαγιάδες μας. Δες πως μπορείς να το αξιοποιήσεις και στο τέλος θα γλείφεις τα δάχτυλά σου!

Ιδέες με μπαγιάτικο ψωμί

1. Αρωματική κρούστα για ψάρι

Υπολόγισε πέντε με έξι φέτες ψωμιού, χωρίς την κόρα, για 4 φιλέτα ψαριού. Διάλεξε ανάμεσα σε μπακαλιάρο, γλώσσα, γαλέο ή πέρκα. Βάλε στο μούλτι το μπαγιάτικο ψωμί με μία σκελίδα σκόρδο και αλατοπίπερο. Ανακάτεψε στη συνέχεια με διάφορα μυρωδικά, όπως θυμάρι, βασιλικό, ρίγανη και οπωσδήποτε μαϊντανό.

Στρώσε αντικολλητικό χαρτί και αράδιασε πάνω τα φιλέτα. Άλειψε το ψάρι με μουστάρδα και κατόπιν με το μείγμα ψωμιού και μυρωδικών που ετοίμασες. Ψήσε στο φούρνο μέχρι να ροδίσουν.

2. Μπρουσκέτες

Το απόλυτο κέρασμα για ουζάκι, μπυρίτσα ή κρασί. Κόψε φέτες κανονικού πάχους, αλλά διαγωνίως. Ράντισε με ελαιόλαδο και άλειψε με το μείγμα της επιλογής σου. Εδώ οι συνδυασμοί είναι πολλοί. Ντομάτα, φέτα και φρέσκος βασιλικός για μια μεσογειακή δίαιτα, ποικιλία μανιταριών με βαλσάμικο και παρμεζάνα για πιο πλήρη απόλαυση ή προσούτο και μοτσαρέλα για μια ιταλική βραδυά.

με Καραμελωμένα Κρεμμύδια και Μανιτάρια - Μαγειρέψτε κάτι φρέσκο με μπαγιάτικο ψωμί

Δες τη συνταγή για Μπρουσκέτα με Καραμελωμένα Κρεμμύδια Κατσικίσιο τυρί και Προσούτο.

3. Σκορδαλιά

Μούλιασε για λίγη ώρα το ψωμί της προηγούμενης μέρας σε νερό και στίψε το καλά. Βάλε στο μπλέντερ 6 σκελίδες σκόρδο, χωρίς το πράσινο φύτρο τους, 60 γραμμάρια τριμμένα καρύδια, το βρεγμένο ψωμί, αλάτι, πιπέρι και πολτοποίησε. Καθώς χτυπάς, ρίχνε εναλλάξ ένα φλυτζάνι λάδι και τρεις κουταλιές ξύδι. Μόλις γίνει μία λεία αλοιφή είναι έτοιμη η σκορδαλιά σου.

4. Σκορδόψωμο

Κόψε σε διαγώνιες φέτες το μπαγιάτικο ψωμί. Πολτοποίησε στο μούλτι δυο σκελίδες σκόρδο με 5 κουταλιές βούτυρο και ανακάτεψε με διάφορα τριμμένα τυριά, κατά προτίμηση γκούντα, μοτσαρέλα και παρμεζάνα. Άλειψε τις φέτες με το σκορδοβούτυρο και τα τυριά και φρυγάνισε στο γκριλ. Σέρβιρε όσο είναι ζεστό με λίγη φρέσκια ρίγανη.

5. Κρουτόν για σαλάτες ή σούπες

Μετέτρεψε το ψωμί που περίσσεψε σε τραγανά κομματάκια ψωμιού, τα γνωστά κρουτόν, που θα συνοδεύσουν ευχάριστα τις σαλάτες ή τις σούπες σου. Αφαίρεσε την κόρα και κόψε σε κυβάκια. Άλειψε με ελαιόλαδο και ψήσε σε δυνατό φούρνο για πιο υγιεινά ή στο τηγάνι για πιο γευστικά.

κρουτόν - Μαγειρέψτε κάτι φρέσκο με μπαγιάτικο ψωμί

6. Φοντύ

Αν έχεις τον εξοπλισμό για φοντύ (κατσαρολάκι-μπολ, πιρουνάκια και καμινέτο), μπορείς να αξιοποιήσεις το μπαγιάτικο ψωμί για αληθινές βουτιές στην απόλαυση. Δύο είδη τυριών, έμενταλ και γραβιέρα, λιώνουν σε χαμηλή φωτιά μαζί με λευκό κρασί, μοσχοκάρυδο και μία σκελίδα σκόρδου.

Κόψε σε κυβάκια το ψωμί, τσίμπα με τα πιρουνάκια και ανακάτευε μέσα στο μπολ, πριν καταλήξει η λαχταριστή μπουκιά στον ουρανίσκο σου.

7. Καναπεδάκια

Κόψε σε λεπτές φέτες το ψωμί και πίεσε με κουπ-πατ για να αφαιρέσεις την κόρα και να δώσεις σχήμα. Η λίστα των υλικών που μπορείς να συνδυάσεις δεν έχει τέλος. Βάλε μια αλοιφή για βάση όπως πάστα ελιάς, ρωσική σαλάτα, γκουακαμόλε, πέστο, ροκφόρ.

Από πάνω γαρνίρεις μετά με τουρσί, σολωμό, λιαστή ντομάτα, πιπεριά φλωρίνης, αντζούγια, τόνο, αβγό ή αλλαντικά. Σε γενικές γραμμές ό,τι διαθέτει το ψυγείο σου εκείνη τη στιγμή.

8. Πίτσα

Χάραξε ένα ολόκληρο καρβέλι κάθετα και οριζόντια σε καρεδάκια, χωρίς να φτάνει όμως το μαχαίρι μέχρι κάτω. Ρίξε κέτσαπ και γέμισε τα χωρίσματα με υλικά που θα έβαζες σε μια οποιαδήποτε πίτσα.

Το μόνο που πρέπει να προσέξεις είναι να φτάσουν τα τυριά και τα αλλαντικά όσο πιο βαθιά γίνεται, για να μην τρως σκέτο ψωμί όταν το κόψεις. Ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο για είκοσι λεπτά, μέχρι να λιώσουν δηλαδή τα τυριά.

9. Αυγόφετες

Οι αυγόφετες, το κολατσιό των παιδικών σου χρόνων, αποτελούν σταθερή αξία μέχρι και σήμερα. Για έξι φέτες χρειάζεσαι 2 αυγά χτυπημένα με 2 κουταλιές γάλα. Τηγάνισε σε ηλιέλαιο μέχρι να ροδίσουν.

Πασπάλισε με μέλι, ζάχαρη, μερέντα για να γλυκάνεις τη μέρα σου ή σέρβιρε με τριμμένο τυρί και ζαμπόν αν σου αρέσουν στην αλμυρή εκδοχή τους. Εύκολο σνακ που αναβαθμίζει το πολυκαιρισμένο σου ψωμάκι. Εσύ θα το πετούσες;

Ελληνικό Πρωινό - Μαγειρέψτε κάτι φρέσκο με μπαγιάτικο ψωμί

Δες περισσότερες ιδέες για το πρωινό των παιδιών και της οικογένειας.

10. Εκμέκ

Μπορείς να φτιάξεις ακόμη και μια γλυκιά συνταγή με το ψωμί που σου ξέμεινε. Κόψε και στρώσε σε ένα πυρέξ το ψωμί χωρίς την κόρα του. Σιρόπιασε με δύο κούπες ζάχαρη, 1 ½ κούπα νερό και μια κουταλιά λεμόνι, που τα έχεις βράσει όλα μαζί για 10 λεπτά μέχρι να δέσουν.

Άφησε να κρυώσει και χτύπα δυο φακελάκια άνθος αραβοσίτου στιγμής με γεύση βανίλια. Στρώσε πάνω στο σιροπιασμένο ψωμί την κρέμα και γαρνίρισε με σαντιγύ, καβουρδισμένα αμύγδαλα και κανέλα. Σέρβιρε με παγωτό καϊμάκι.

11. Μέσα στα κεφτεδάκια

Αντικατέστησε την άνοστη τριμμένη φρυγανιά στα κεφτεδάκια, τα σουτζουκάκια ή τα μπιφτέκια με μπαγιάτικο ψωμί. Πρώτα το μουλιάζεις, μετά το στραγγίζεις και το προσθέτεις στον κιμά μαζί με τα υπόλοιπα υλικά σου.

12. Τρίμμα για πανάρισμα

Καθάρισε το ψωμί από την κόρα του, κόψε κομμάτια και τρίψε στο μούλτι για να γίνει ψίχουλα. Ανακάτεψε μαζί με τα ψίχουλα λίγη πάπρικα, μοσχοκάρυδο και τριμμένο σκληρό τυρί. Χρησιμοποίησε το μείγμα αυτό για μια ανάλαφρη και τραγανή κρούστα στο σνίτσελ, όπως ακριβώς θα έκανες και με τη γαλέτα. Το σνίτσελ σου θα γίνει πιο αφράτο και εξαιρετικά νόστιμο.

Your Turn!

Αν έχετε να προσθέσετε κάτι ακόμη ή απλά να μοιραστείτε τη δική σας εμπειρία, αφήστε το προσωπικό σας σχόλιο!

Author

Πτυχιούχος Ψυχολογίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κειμενογράφος στο ηλεκτρονικό περιοδικό MAKE LiFE και το Ινστιτούτο Καταναλωτών. Σύζυγος και μαμά δύο κοριτσιών από την Καλαμαριά Θεσσαλονίκης. Αγαπημένη Φράση: "Για τον κόσμο είσαι μία μαμά αλλά για την οικογένειά σου είσαι ο κόσμος όλος...".

6 comments

    • Αχ, αυτές οι αυγόφετες, σκέτη νοστιμιά. Όχι μόνο για πρωινό αλλά και για βραδινό πολλές φορές τις φτιάχνουμε! Ωραία η ιδέα σου Μαίρη μου για το τσουρέκι! Ιδίως το Πάσχα.

      Reply
  • Αυγοφέτες… αυγοφέτες.. ααααχχχ ένα καλοκαίρι σε κάτι διακοπές φτιάχναμε κάθε μέρα με μία φίλη μου!!!!! Πόσα χρόνια!!! Μου άρεσε η ιδέα της πίτσας!! κρατάω τη σελίδα γιατί θα χρειαστει σύντομα νομίζω! ;) Κάπου πήρε το μάτι μου κάτι καραμελωμένα κρεμμύδια και πάω χαχαχαχα!!

    Reply
    • τα καραμελωμένα κρεμμύδια στις μπρουσκέτες είναι όνειρο! Οι αυγόφετες κλασική αξία χρόνια τώρα, μπορείς και με ψωμί του τοστ να τις κάνεις.

      Reply
  • Τα κρουτόν τα χρησιμοποιώ πολύ, σε σαλάτες και δεν είχα σκεφτεί ποτέ να φτιάξω μόνη μου! Στο φούρνο με ελεγχόμενο αλάτι και με μυρωδικά της αρεσκείας μου και χωρίς να τα πληρώνω για χρυσό (σχεδόν 2 ευρώ κοστίζουν, τα 120 γραμμάρια). Πολύ σας ευχαριστώ για αυτήν την ιδέα!

    Reply

Συμμετοχή στη συζήτηση