Μαγειρέψτε κάτι φρέσκο με μπαγιάτικο ψωμί

Μαγειρέψτε κάτι φρέσκο με μπαγιάτικο ψωμί

Το ψωμί μπορεί να περίσσεψε από χθες, δεν έχει χάσει όμως την θρεπτική του αξία. Ακόμη και δυο-τρεις μέρες αργότερα από την ημέρα που το αγοράσατε μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνταγές με φαντασία. Το να πετάξετε το ψωμί δεν είναι μόνο σπατάλη χρημάτων, αλλά και αμαρτία όπως έλεγαν οι γιαγιάδες μας. Δείτε πως μπορείτε να το αξιοποιήσετε και στο τέλος θα γλείφετε τα δάχτυλά σας!

Αρωματική κρούστα για ψάρι

Υπολογίζετε πέντε με έξι φέτες ψωμιού, χωρίς την κόρα, για 4 φιλέτα ψαριού. Επιλέξτε ανάμεσα σε μπακαλιάρο, γλώσσα, γαλέο ή πέρκα. Βάζετε στο μούλτι το μπαγιάτικο ψωμί με μία σκελίδα σκόρδο και αλατοπίπερο. Αναμειγνύετε στη συνέχεια με διάφορα μυρωδικά, όπως θυμάρι, βασιλικό, ρίγανη και οπωσδήποτε μαϊντανό. Στρώνετε αντικολλητικό χαρτί και αραδιάζετε πάνω τα φιλέτα. Αλείφετε το ψάρι με μουστάρδα και κατόπιν με το μείγμα ψωμιού και μυρωδικών που ετοιμάσατε. Ψήνετε στο φούρνο μέχρι να ροδίσουν.

Μπρουσκέτες

Το απόλυτο κέρασμα για ουζάκι, μπυρίτσα ή κρασί. Κόβετε φέτες κανονικού πάχους, αλλά διαγωνίως. Ραντίζετε με ελαιόλαδο και αλείφετε με το μείγμα της επιλογής σας. Εδώ οι συνδυασμοί είναι πολλοί. Ντομάτα, φέτα και φρέσκος βασιλικός για μια μεσογειακή δίαιτα, ποικιλία μανιταριών με βαλσάμικο και παρμεζάνα για πιο πλήρη απόλαυση ή προσούτο και μοτσαρέλα για μια ιταλική βραδυά.

Μπρουσκέτα με Καραμελωμένα Κρεμμύδια και Μανιτάρια

Δείτε τη συνταγή για Μπρουσκέτα με Καραμελωμένα Κρεμμύδια και Μανιτάρια.

Σκορδαλιά

Μουλιάζετε για λίγη ώρα το ψωμί της προηγούμενης μέρας σε νερό και το στίβετε καλά. Βάζετε στο μπλέντερ 6 σκελίδες σκόρδο, χωρίς το πράσινο φύτρο τους, 60 γραμμάρια τριμμένα καρύδια, το βρεγμένο ψωμί, αλάτι, πιπέρι και πολτοποιείτε. Καθώς χτυπάτε, ρίχνετε εναλλάξ ένα φλυτζάνι λάδι και τρεις κουταλιές ξύδι. Μόλις γίνει μία λεία αλοιφή είναι έτοιμη η σκορδαλιά σας.

Σκορδόψωμο

Κόβετε σε διαγώνιες φέτες το μπαγιάτικο ψωμί. Πολτοποιείτε στο μούλτι δυο σκελίδες σκόρδο με 5 κουταλιές βούτυρο και ανακατεύετε με διάφορα τριμμένα τυριά, κατά προτίμηση γκούντα, μοτσαρέλα και παρμεζάνα. Αλείφετε τις φέτες με το σκορδοβούτυρο και τα τυριά και φρυγανίζετε στο γκριλ. Σερβίρετε όσο είναι ζεστό με λίγη φρέσκια ρίγανη.

Κρουτόν για σαλάτες ή σούπες

Μετατρέπετε το ψωμί που περίσσεψε σε τραγανά κομματάκια ψωμιού, τα γνωστά κρουτόν, που συνοδεύουν τις σαλάτες ή τις σούπες σας. Αφαιρείτε την κόρα και κόβετε σε κυβάκια. Αλείφετε με ελαιόλαδο και ψήνετε σε δυνατό φούρνο για πιο υγιεινά ή στο τηγάνι για πιο γευστικά.

κρουτόν

Φοντύ

Αν έχετε τον εξοπλισμό για φοντύ (κατσαρολάκι-μπολ, πιρουνάκια και καμινέτο), μπορείτε να αξιοποιήσετε το μπαγιάτικο ψωμί για αληθινές βουτιές στην απόλαυση. Δύο είδη τυριών, έμενταλ και γραβιέρα, λιώνουν σε χαμηλή φωτιά μαζί με λευκό κρασί, μοσχοκάρυδο και μία σκελίδα σκόρδου. Κόβετε σε κυβάκια το ψωμί, τσιμπάτε με τα πιρουνάκια και ανακατεύετε μέσα στο μπολ, πριν καταλήξει η λαχταριστή μπουκιά στον ουρανίσκο σας.

Καναπεδάκια

Κόβετε σε λεπτές φέτες το ψωμί και πιέζετε με κουπ-πατ για να αφαιρέσετε την κόρα και να δώσετε σχήμα. Η λίστα των υλικών που μπορείτε να συνδυάσετε δεν έχει τέλος. Βάζετε μια αλοιφή για βάση όπως πάστα ελιάς, ρωσική σαλάτα, γκουακαμόλε, πέστο, ροκφόρ. Πάνω γαρνίρετε με τουρσί, σολωμό, λιαστή ντομάτα, πιπεριά φλωρίνης, αντζούγια, τόνο, αβγό, αλλαντικά. Σε γενικές γραμμές ό,τι διαθέτει το ψυγείο σας εκείνη τη στιγμή.

Πίτσα

Χαράζετε ένα ολόκληρο καρβέλι κάθετα και οριζόντια σε καρεδάκια, χωρίς να φτάνει όμως το μαχαίρι μέχρι κάτω. Ρίχνετε κέτσαπ και γεμίζετε τα χωρίσματα με υλικά που θα βάζατε σε μια οποιαδήποτε πίτσα. Το μόνο που πρέπει να προσέξετε είναι να φτάσουν τα τυριά και τα αλλαντικά όσο πιο βαθιά γίνεται, για να μην τρώτε σκέτο ψωμί όταν το κόψετε. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για είκοσι λεπτά, μέχρι να λιώσουν δηλαδή τα τυριά.

Αυγόφετες

Οι αυγόφετες, το κολατσιό των παιδικών σας χρόνων, αποτελούν σταθερή αξία μέχρι και σήμερα. Για έξι φέτες χρειάζεστε 2 αυγά χτυπημένα με 2 κουταλιές γάλα. Τηγανίζετε σε ηλιέλαιο μέχρι να ροδίσουν. Πασπαλίζετε με μέλι, ζάχαρη, μερέντα για να γλυκάνετε τη μέρα σας ή σερβίρετε με τριμμένο τυρί και ζαμπόν αν σας αρέσουν στην αλμυρή εκδοχή τους. Εύκολο σνακ που αναβαθμίζει το πολυκαιρισμένο σας ψωμάκι. Εσείς θα το πετούσατε:

Ελληνικό Πρωινό

Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες για το γνήσιο Ελληνικό Πρωινό.

Εκμέκ

Μπορείτε να φτιάξετε ακόμη και μια γλυκιά συνταγή με το ψωμί που σας ξέμεινε. Κόβετε και στρώνετε σε ένα πυρέξ το ψωμί χωρίς την κόρα του. Σιροπιάζετε με δύο κούπες ζάχαρη, 1 ½ κούπα νερό και μια κουταλιά λεμόνι, που τα έχετε βράσει όλα μαζί για 10 λεπτά μέχρι να δέσουν. Αφήνετε να κρυώσει και χτυπάτε δυο φακελάκια άνθος αραβοσίτου στιγμής με γεύση βανίλια. Στρώνετε πάνω στο σιροπιασμένο ψωμί την κρέμα και γαρνίρετε με σαντιγύ, καβουρδισμένα αμύγδαλα και κανέλα. Σερβίρετε με παγωτό καϊμάκι.

Μέσα στα κεφτεδάκια

Αντικαταστήστε την άνοστη τριμμένη φρυγανιά στα κεφτεδάκια, τα σουτζουκάκια ή τα μπιφτέκια με μπαγιάτικο ψωμί. Πρώτα το μουλιάζετε, το στραγγίζετε και το προσθέτετε στον κιμά μαζί με τα υπόλοιπα υλικά σας.

Τρίμμα για πανάρισμα

Καθαρίζετε το ψωμί από την κόρα του, κόβετε κομμάτια και τρίβετε στο μούλτι για να γίνει ψίχουλα. Ανακατεύετε μαζί με τα ψίχουλα λίγη πάπρικα, μοσχοκάρυδο και τριμμένο σκληρό τυρί. Χρησιμοποιείτε το μείγμα αυτό για μια ανάλαφρη και τραγανή κρούστα στο σνίτσελ, όπως ακριβώς θα κάνατε και με τη γαλέτα. Το σνίτσελ σας θα γίνει πιο αφράτο και εξαιρετικά νόστιμο.

Ευχαριστούμε το myKitchenStories.com για τις φωτογραφίες που μας διέθεσε στην ανάρτησή μας.

Your Turn!

Αν έχετε να προσθέσετε κάτι ακόμη ή απλά να μοιραστείτε τη δική σας εμπειρία, αφήστε το προσωπικό σας σχόλιο!


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Author

Οργάνωση Σπιτιού - Tips Εξοικονόμησης - DIY Κατασκευές κ.α. #smartliving #momblogger Πτυχιούχος Ψυχολογίας, σύζυγος και μαμά δύο κοριτσιών από την Καλαμαριά ♥ Αγαπημένο Quote: "Για τον κόσμο είσαι μία μαμά αλλά για την οικογένειά σου είσαι ο κόσμος όλος...".

6 comments

    • Αχ, αυτές οι αυγόφετες, σκέτη νοστιμιά. Όχι μόνο για πρωινό αλλά και για βραδινό πολλές φορές τις φτιάχνουμε! Ωραία η ιδέα σου Μαίρη μου για το τσουρέκι! Ιδίως το Πάσχα.

      Reply
  • Αυγοφέτες… αυγοφέτες.. ααααχχχ ένα καλοκαίρι σε κάτι διακοπές φτιάχναμε κάθε μέρα με μία φίλη μου!!!!! Πόσα χρόνια!!! Μου άρεσε η ιδέα της πίτσας!! κρατάω τη σελίδα γιατί θα χρειαστει σύντομα νομίζω! ;) Κάπου πήρε το μάτι μου κάτι καραμελωμένα κρεμμύδια και πάω χαχαχαχα!!

    Reply
    • τα καραμελωμένα κρεμμύδια στις μπρουσκέτες είναι όνειρο! Οι αυγόφετες κλασική αξία χρόνια τώρα, μπορείς και με ψωμί του τοστ να τις κάνεις.

      Reply
  • Τα κρουτόν τα χρησιμοποιώ πολύ, σε σαλάτες και δεν είχα σκεφτεί ποτέ να φτιάξω μόνη μου! Στο φούρνο με ελεγχόμενο αλάτι και με μυρωδικά της αρεσκείας μου και χωρίς να τα πληρώνω για χρυσό (σχεδόν 2 ευρώ κοστίζουν, τα 120 γραμμάρια). Πολύ σας ευχαριστώ για αυτήν την ιδέα!

    Reply

Συμμετοχή στη συζήτηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.