fbpx
Κάντε τη μετακόμιση του σπιτιού σας σωστά & οικονομικά

Κάντε τη μετακόμιση του σπιτιού σας σωστά & οικονομικά

Μετά από επίπονη αναζήτηση και ακολουθώντας τις 7 συμβουλές μας για την ενοικίαση ακινήτου, βρήκατε επιτέλους το σπίτι που σας ικανοποιεί. Τώρα μένει ένα ακόμη δύσκολο κομμάτι, αυτό της μετακόμισης. Αρχικά μην αγχώνεστε. Η μετακόμιση θα γίνει με οικονομικό τρόπο και χωρίς πολύ κόπο. Ακολουθήστε τις οδηγίες μας βήμα βήμα.

Κάντε τη μετακόμιση του σπιτιού σας σωστά & οικονομικά

Οι πρώτες δουλειές που πρέπει να γίνουν πριν την μετακόμιση

Οι πρώτες δουλειές που θα γίνουν αφορούν ρεύμα, νερό και τηλέφωνο. Οι λογαριασμοί γενικά θα πρέπει να εκδίδονται στο όνομά σας. Στη ΔΕΗ θα σας ζητήσουν ταυτότητα, ΑΦΜ, έναν λογαριασμό ρεύματος του παλιού σπιτιού κι έναν του καινούριου, πιστοποιητικό ηλεκτρολόγου (αν έχει λήξει το προηγούμενο) και ένα αντίγραφο του μισθωτήριου συμβολαίου θεωρημένο από την Εφορία.

Τα ίδια δικαιολογητικά περίπου θα χρειαστείτε και όταν πάτε στην υπηρεσία ύδρευσης. Μεταφορά θα κάνετε και για το τηλέφωνο. Ενημερωθείτε για προγράμματα σταθερής τηλεφωνίας που προσφέρουν κι άλλες εταιρίες, για να αποφασίσετε αν θα παραμείνετε εκεί που ήσασταν. Για τη μέρα της μετακόμισης φροντίστε να έχετε συνεννοηθεί με συγγενικό πρόσωπο, το οποίο θα κρατήσει τα παιδιά και θα μαγειρέψει κάτι πρόχειρο.

REAL ESTATE NEW HOME - Κάντε τη μετακόμιση του σπιτιού σας σωστά & οικονομικά

Ελέγξτε καλά τη νέα σας κατοικία

Είναι πολύ σημαντικό να γίνει σχολαστικός έλεγχος του νέου σπιτιού, ώστε να σας παραδοθεί σε άριστη κατάσταση. Ελέγξτε αρχικά τα ηλεκτρολογικά. Σκεφτείτε αν επαρκούν οι μπρίζες, αν υπάρχει εγκατάσταση για κλιματιστικό και προστασία για ηλεκτροπληξία, ιδίως αν είναι παλιά η κατοικία. Όσον αφορά τα υδραυλικά δείτε την πίεση του νερού και αν το νερό που τρέχει στις βρύσες είναι καθαρό. Ότι προβλήματα εντοπίσετε ζητήστε από τον ιδιοκτήτη να αναλάβει την αντικατάσταση ή επισκευή πριν εσείς μπείτε μέσα στο σπίτι.

Συνενοηθείτε ακόμη να έχει γίνει η συντήρηση του καυστήρα. Μην ξεχάσετε να ρίξετε μια ματιά και στον απορροφητήρα. Μπορεί να χρειάζονται τα φίλτρα καθάρισμα ή άλλαγμα. Μετρήστε διαστάσεις, κάντε τις εκτιμήσεις σας και σκεφτείτε πού θα βάλετε τα βασικά έπιπλα. Βρίσκοντας λύσεις σε αυτά τα ζητήματα θα κάνετε τη μετακόμιση πιο εύκολη.

Αναζητήστε την κατάλληλη μεταφορική στην κατάλληλη τιμή

Η αναζήτηση μεταφορικής εταιρίας για μετακομίσεις είναι το επόμενο σημαντικό θέμα σας. Κάντε μια καλή έρευνα αγοράς. Η συνήθης πρακτική είναι να έρθει άτομο της εταιρίας να δεί τα έπιπλα και να σας κάνει μια προσφορά. Μη βιαστείτε να διαλέξετε. Να είστε σίγουροι ότι έχετε να κάνετε με μια μεταφορική εταιρία κι όχι με ανθρώπους που ασχολούνται περιστασιακά με το επάγγελμα.

Η εμπειρία είναι σημαντικός παράγοντας για να κυλήσουν όλα ομαλά. Οι μεγαλύτερες εταιρίες του χώρου παρέχουν πλήρη ασφαλιστική κάλυψη για όλη την οικοσυσκευή καθώς και τα απαραίτητα μέσα, όπως ανυψωτικό και υλικά συσκευασίας. Συγκρίνετε και επιλέξτε την καλύτερη προσφορά. Να σιγουρέψετε μόνο ότι μπορεί να γίνει χρήση ανυψωτικού και από το σπίτι που αφήνετε αλλά και στο σπίτι που θα πάτε. Αν για παράδειγμα υπάρχει κατάστημα κάτω από το σπίτι, θα πρέπει να επιλέξετε για τη μετακόμιση μια μέρα ή ώρα που το κατάστημα θα είναι κλειστό.

Καθαρίστε το νέο σας σπίτι

Υπολογίστε μια βδομάδα νωρίτερα να καθαρίσετε τη νέα σας κατοικία. Αφιερώστε μια μέρα για την κουζίνα και το μπάνιο ώστε να γίνει σχολαστική και άψογη δουλειά. Για να απομακρυνθούν τα άλατα από τα πλακάκια του μπάνιου βάλτε σε μια λεκάνη 4 κουταλάκια μαγειρική σόδα, μία κούπα λευκό ξύδι και μία κούπα ζεστό νερό. Τρίψτε με σκληρό σφουγγάρι. Για τις επιφάνειες της κουζίνας χρησιμοποιήστε υγρό πιάτων με χλιαρό νερό και προσθέστε λεμόνι ή λευκό ξύδι.

Την επόμενη μέρα καταπιαστείτε με μπαλκόνια, παράθυρα, πόρτες και παντζούρια. Σκούπισμα και σφουγγάρισμα τα αφήνετε τελευταία. Σαπούνι μασσαλίας σε σκόνη διαλυμένο με χλιαρό νερό θα φρεσκάρει ιδανικά τα πατώματά σας. Μην ξεχάσετε να κάνετε προληπτικά και αεροζόλ για κατσαρίδες. Κανείς δεν θέλει αυτούς τους απρόσκλητους επισκέπτες στο σπίτι του. Και είναι η μόνη ίσως περίπτωση που σας συνιστώ να προτιμήσετε τα εντομοαπωθητικά του εμπορίου, καθώς εδώ οι “φυσικές λύσεις” είναι ανίσχυρες.

CLEANING YOUR NEW HOME - Κάντε τη μετακόμιση του σπιτιού σας σωστά & οικονομικά

Πακετάρισμα και αμπαλάζ με το δικό σας στυλ

Ζητήστε έγκαιρα από το σούπερ μάρκετ της γειτονιάς να σας κρατήσουν κούτες από τις παραλαβές τους. Θα χρειαστείτε σίγουρα χαρτοταινία για να τις κλείνετε και μαρκαδόρο για να τις μαρκάρετε. Να γράφετε πάνω στις κούτες το περιεχόμενο και το δωμάτιο για το οποίο προορίζονται. Γράψτε επίσης ΠΡΟΣΟΧΗ με κόκκινο μαρκαδόρο για τα εύθραυστα πακέτα.

Καθώς οι παλιές εφημερίδες μάλλον είναι είδος υπό εξαφάνιση (ας είναι καλά η ενημέρωση μέσω διαδικτύου), μπορείτε να αμπαλάρετε ποτήρια και πιάτα με πετσέτες που θα βάζετε ενδιάμεσα. Παλιά σεντόνια ρίξτε τα ως προστατευτικά σε καναπέδες και οικιακές συσκευές. Επίσης μεγάλες σακούλες (της γνωστής εταιρίας παιχνιδιών) θα φανούν πολύ χρήσιμες για τα είδη προικός. Τα ρούχα διπλώστε τα σε βαλίτσες. Αν δεν φτάνουν οι δικές σας επιστρατεύστε επιπλέον βαλίτσες από συγγενείς και φίλους.

Ξεκαθαρίστε τα πράγματα

Αποθήκες, πατάρια, ντουλάπες και συρτάρια γενικά θα αδειάσουν. Αυτό δείτε το ως ευκαιρία να γίνει ένα καλό ξεκαθάρισμα. Παιχνίδια, ρούχα, ακόμη και χαλασμένα αντικείμενα ή παλιά περιοδικά βρίσκονται τώρα μπροστά σας και σας κλείνουν το μάτι. Αποφασίστε τι θα κρατήσετε και τι όχι.

Προσωπική συμβουλή: Μην μπείτε στη διαδικασία να μεταφέρετε μόνοι σας κούτες και πράγματα στο νέο σπίτι. Η τιμή της μεταφορικής δεν θα αλλάξει προς τα κάτω, ενώ η βενζίνη που θα ξοδέψετε με τα πήγαινε – έλα θα ανεβάσει τελικά το συνολικό κόστος.

Ξεμοντάρισμα και αποσύνδεση συσκευών

Ράφια, βιβλιοθήκες και συνθέσεις σαλονιού μπορούν να ξεμονταριστούν λίγες μέρες πριν τη μετακόμιση, για να είστε πιο άνετοι από άποψη χρόνου. Όμως ντουλάπες και κρεβάτια θα αποσυναρμολογηθούν την ίδια μέρα. Την ίδια μέρα θα γίνει και η αποσύνδεση των ηλεκτρικών συσκευών και των φωτιστικών οροφής.

Ρωτήστε έγκαιρα τη μεταφορική εταιρία που επιλέξατε αν αναλαμβάνει τέτοιες ηλεκτρολογικές εργασίες. Διαφορετικά θα πρέπει να φροντίσετε να υπάρχει ένας ηλεκτρολόγος την ημέρα της μετακόμισης. Ο ηλεκτρολόγος θα φροντίσει και τις συνδέσεις στο νέο σπίτι.

MOVING IN TIPS - Κάντε τη μετακόμιση του σπιτιού σας σωστά & οικονομικά

Έφτασε η μέρα της μετακόμισης

Έφτασε η μέρα της μετακόμισης. Λίγο κουράγιο ακόμη και σύντομα θα ξεκουράζεστε στο νέο σας σπιτάκι. Προσπαθήστε να έχετε κοιμηθεί καλά το τελευταίο βράδυ, για να μαζέψετε δυνάμεις. Αφήστε το άγχος και την ένταση κατά μέρος. Προσπαθήστε να παραμείνετε ομάδα καλής συνεργασίας με το σύζυγο. Όχι λοιπόν φωνές, νεύρα και κακή διάθεση αυτή τη μέρα.

Να τελειώνετε ένα δωμάτιο κάθε φορά και να κάνετε διάλειμμα όταν νιώθετε κούραση. Δεν χρειάζεται να τακτοποιηθούν όλα τα πράγματα σε μια μόνο μέρα. Βάλτε πρώτα τα ρούχα στις ντουλάπες και θα δείτε ότι ένας μεγάλος όγκος θα εξαφανιστεί. Μετά ασχοληθείτε με τα χρηστικά αντικείμενα της κουζίνας που πιάνουν επίσης πολύ χώρο.

Η πιο δύσκολη μετακόμιση ήταν αυτή που κάναμε από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη το 2007. Εκτός από κούραση, κάναμε λάθος επιλογή μεταφορικής και αντιμετωπίσαμε αρκετά απρόοπτα. Κάποια έπιπλα έσπασαν και ο μεταφορέας όχι μόνο δεν ανέλαβε την επισκευή τους, αλλά μας μάλωσε κιόλας ότι δεν τα είχαμε αμπαλάρει καλά. Το πάθημα έγινε μάθημα και την επόμενη φορά, με την έμπειρη μεταφορική, η μετακόμιση ήταν διασκέδαση χωρίς υπερβολές.

Δοκιμάστε το εργαλείο υπολογισμού κόστους και λάβετε εκτίμηση και τιμές: Υπολογισμός

Metakomisi spitiou - Κάντε τη μετακόμιση του σπιτιού σας σωστά & οικονομικά

Καλή αρχή στο νέο σας σπίτι!

Your Turn!

Αν έχετε να προσθέσετε κάτι ακόμη ή απλά να μοιραστείτε τη δική σας εμπειρία, αφήστε το προσωπικό σας σχόλιο!

Author

Πτυχιούχος Ψυχολογίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κειμενογράφος στο ηλεκτρονικό περιοδικό MAKE LiFE και το Ινστιτούτο Καταναλωτών. Σύζυγος και μαμά δύο κοριτσιών από την Καλαμαριά Θεσσαλονίκης. Αγαπημένη Φράση: "Για τον κόσμο είσαι μία μαμά αλλά για την οικογένειά σου είσαι ο κόσμος όλος...".

5 comments

Συμμετοχή στη συζήτηση