fbpx
Ημέρα μαμάς και κόρης. Μεγαλώνοντας υπεύθυνα παιδιά.

Ημέρα μαμάς και κόρης. Μεγαλώνοντας υπεύθυνα παιδιά.

Αυτή τη φορά η ημέρα μαμάς και κόρης ήταν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Φάγαμε κουλούρι, ταϊσαμε τα περιστέρια και φτιάξαμε μια υπέροχη ανθοδέσμη για τα γενέθλια του παππού. Ήπιαμε την σοκολατίτσα μας, κάναμε μια μεγάλη βόλτα και μιλήσαμε για ευθύνες και δικαιώματα στο σπίτι. Πόσο πραγματικά σημαντικό εφόδιο στη ζωή είναι η υπευθυνότητα! Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό προσωπικότητας που θα μας συντροφεύει σε όλη την ενήλικη ζωή με θετικές ή αρνητικές συνέπειες στις σχέσεις μας με τους γύρω.

Πως ενισχύουμε την υπευθυνότητα. Παραδείγματα. 300x199 - Ημέρα μαμάς και κόρης. Μεγαλώνοντας υπεύθυνα παιδιά.Πως ενισχύουμε την υπευθυνότητα. Παραδείγματα.

 • Η υπευθυνότητα καλλιεργείται και διδάσκεται αλλά όχι πάντα μέσα από λόγια και πρέπει. Εμείς οι ίδιοι ως γονείς είμαστε το μοντέλο που θα ακολουθήσουν τα παιδιά. Άρα πρέπει πρώτα εμείς να είμαστε υπεύθυνοι. Είναι σημαντικό όταν δίνουμε μια υπόσχεση να την κρατάμε και να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας. Κάνουμε όσα είχαμε πει ότι θα κάνουμε και είμαστε εκεί που είχαμε πει στην ώρα μας.
 • Ενθαρρύνουμε τη συμμετοχή του παιδιού σε αθλητικές δραστηριότητες και ομαδικά αθλήματα. Ο αθλητισμός είναι ευκαιρία για κοινωνικοποίηση και εκπαίδευση. Το παιδί γίνεται μέλος μιας ομάδας και μαθαίνει να επικοινωνεί ισότιμα και με κανόνες, να συμμετέχει σε μια προσπάθεια για έναν κοινό στόχο.
 • Ζητάμε τη γνώμη του παιδιού σε απλά οικογενειακά θέματα και τη λαμβάνουμε υπόψη. Είναι σημαντικό να νιώθει ότι έχει ενεργό ρόλο στην οικογενειακή ζωή και ότι οι ιδέες του ακούγονται με σεβασμό.Τέλος στην υπερπροστασία 300x199 - Ημέρα μαμάς και κόρης. Μεγαλώνοντας υπεύθυνα παιδιά.
 • Δίνουμε απλόχερα το χρόνο μας και επιδιώκουμε να κάνουμε πράγματα μαζί, όπως να πάμε για ψώνια, να μαγειρέψουμε παρέα, να θυμηθούμε ιστορίες από τα παλιά.
 • Βοηθάμε το παιδί να λύνει μόνο του ένα πρόβλημα που μπορεί να προκύψει στην καθημερινότητά του. Το ενισχύουμε ώστε να μην εγκαταλείπει τις προσπάθειές του και να μην περιμένει από εμάς να το σώσουμε.
 • Χωρίς φωνές και γκρίνια, χωρίς συγκρίσεις και επιθετικούς προσδιορισμούς, χωρίς απαιτήσεις και απειλές προσπαθούμε καθημερινά να ενθαρρύνουμε μια σχέση συνεργασίας με το παιδί μας.

Τέλος στην υπερπροστασία

Ο υπερπροστατευτικός γονιός ανησυχεί υπερβολικά για τα πιο απλά θέματα. Μήπως το παιδί θα κρυώσει, αν δεν βάλει ζακέτα; Μήπως θα χτυπήσει αν ανέβει στην τσουλήθρα; Μήπως θα αρρωστήσει αν δεν φάει όλο του το φαγητό; Ο υπερπροστατευτικός γονιός νιώθει χρέος του και καθήκον να προφυλάξει το παιδί του ώστε να είναι πάντα υγιές, να μην πληγωθεί, να μην έρθει ποτέ σε δυσάρεστη θέση, να μην πιεστεί. Μήπως όμως τελικά η αίσθηση του μέτρου έχει χαθεί; Ευθύνες που μπορούν να αναλάβουν τα παιδιά ανάλογα την ηλικία τους. 300x199 - Ημέρα μαμάς και κόρης. Μεγαλώνοντας υπεύθυνα παιδιά.Ας σταματήσουμε να χτίζουμε ένα προστατευτικό δίχτυ γύρω από τα παιδιά μας. Αυτή η συμπεριφορά μας θα αποθαρρύνει το παιδί από το να αποφασίζει μόνο του, να παίρνει πρωτοβουλίες, να λειτουργεί αυτόνομα. Ανησυχώντας υπερβολικά, δίνουμε στα παιδιά μια εικόνα του κόσμου άκρως απειλητική και επικίνδυνη. Καλλιεργούμε άθελά μας το φόβο, την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα. Τόσο στην παιδική ηλικία όσο και μετέπειτα τα παιδιά μας έχουν ανάγκη να πειραματιστούν, να αναζητήσουν νέες εμπειρίες, να αποκτήσουν γνώσεις, να βουτήξουν στη ζωή και να σφυρηλατήσουν το χαρακτήρα τους.

Ευθύνες που μπορούν να αναλάβουν τα παιδιά ανάλογα την ηλικία τους.

Σταδιακά αναθέτουμε στα παιδιά καθήκοντα στα οποία μπορούν να ανταπεξέλθουν ανάλογα με την ηλικία τους. Δεν υπερφορτώνουμε ευθύνες, αλλά διατηρούμε τις απαιτήσεις μας σε λογικό επίπεδο, ώστε να μην υπάρχουν αντίθετα αποτελέσματα.

 • Από 3 έως 5 χρονών: βούρτσισμα δοντιών, συμμάζεμα παιχνιδιών, στρώσιμο τραπεζιού, πότισμα φυτών.
 • Από 6 έως 8 ετών: καθαριότητα δωματίου, στρώσιμο κρεβατιού, προετοιμασία σχολικής τσάντας, να σημειώνουν τα σχολικά καθήκοντα και να ενημερώνουν τους γονείς για θέματα του σχολείου, βοήθεια στα ψώνια του σούπερ μάρκετ, φροντίδα προσωπικής υγιεινής.
 • Από 9 έως 12: να διαχειρίζονται το χαρτζηλίκι τους, να διαλέγουν το δώρο για το συμμαθητή τους ή τα ρούχα που θα φορέσουν, να ετοιμάζουν μόνα τους το απογευματινό που θα φάνε, να βάζουν στα άπλυτα τα ρούχα τους, να τηρούν την ώρα αποχώρησης από ένα πάρτυ ή τη βόλτα.Το συμπέρασμα 300x199 - Ημέρα μαμάς και κόρης. Μεγαλώνοντας υπεύθυνα παιδιά.
 • Στην εφηβεία: να βάζουν ξυπνητήρι για το σχολείο το πρωί, τα καλοκαίρια να βοηθούν στην οικογενειακή επιχείρηση, να οργανώνουν το χρόνο τους έτσι ώστε να είναι συνεπείς στις σχολικές τους υποχρεώσεις, αλλά να μένει περιθώριο και για τις κοινωνικές τους ανάγκες. Γενικά με υπομονή και ψυχραιμία δίνουμε στον έφηβο να καταλάβει πως οι πράξεις του έχουν συνέπειες, ότι οι σχέσεις των ανθρώπων διέπονται από κανόνες, ότι για να πραγματοποιηθούν όσα επιθυμεί χρειάζεται προσπάθεια και επιμονή.
 • Γενικός “κανόνας”: Προσφέρουμε ως γονείς τις συμβουλές μας άλλα όχι έτοιμες λύσεις.

Επιβραβεύοντας τα παιδιά κάθε φορά που καταφέρνουν κάτι από τα παραπάνω αυξάνουμε την αυτοπεποίθηση και την εμπιστοσύνη στις ικανότητές τους.

Το συμπέρασμα

Αφιερώνουμε χρόνο σε κάθε παιδί ξεχωριστά. Γελάμε και παίζουμε μαζί του. Ακούμε όσα έχει να μας πεί και αποφασίζουμε αυθόρμητα να πάμε μια βόλτα. Είναι σημαντικό το παιδί να νιώθει άνετα μαζί μας, γιατί έτσι θα ενεργεί ελεύθερα, γεμάτο αυτοπεποίθηση και υπευθυνότητα. Πιάνουμε το παιδί από το χέρι για να του δείξουμε τον κόσμο με την άσχημη αλλά και την μαγικά όμορφη πλευρά του. Το προετοιμάζουμε να σταθεί στα πόδια του και να ζήσει σε έναν κόσμο χωρίς τις προστατευτικές φτερούγες μας.

Your Turn!

Αν έχετε να προσθέσετε κάτι ακόμη ή απλά να μοιραστείτε τη δική σας εμπειρία, αφήστε το προσωπικό σας σχόλιο!

Author

Πτυχιούχος Ψυχολογίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κειμενογράφος στο ηλεκτρονικό περιοδικό MAKE LiFE και το Ινστιτούτο Καταναλωτών. Σύζυγος και μαμά δύο κοριτσιών από την Καλαμαριά Θεσσαλονίκης. Αγαπημένη Φράση: "Για τον κόσμο είσαι μία μαμά αλλά για την οικογένειά σου είσαι ο κόσμος όλος...".

4 comments

 • Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο και ούτε να μην προτείνω κάτι ακόμα. Αφήνουμε το παιδί μας να κάνει και λάθη και να αποτύχει και του μαθαίνουμε ότι το λάθος και η αποτυχία είναι τόσο αναπόφευκτη όσο και βοηθητική. Ότι κανείς δεν είναι τέλειος και είναι μέσα στη φύση μας να έχουμε αποτυχίες και ότι το πιο χρήσιμο πράγμα στη ζωή είναι να παρατηρούμε τα λάθη μας και να μαθαίνουμε από αυτά νέους τρόπους αντιμετώπισης και συμπεριφορές.

  Reply
  • πολύ χρήσιμο αυτό που πρόσθεσες Μαρία μου για τα λάθη και το βοηθητικό τους ρόλο. Και είναι τόσο χρήσιμα όσα αναπτύσσεις στη δική σου σελίδα που θα μπορούσε να ανατρέξει όποιος ενδιαφέρεται για πιο εξειδικευμένες πληροφορίες πάνω στην Ψυχολογία.

   Reply
 • Πολύ ωραία ανάρτηση! Συμφωνώ σε όλα μαζί σου, έχω τα ίδια πιστεύω και κατά αυτόν τον τρόπο θα ήθελα να μεγαλώσω το παιδί μου στο μέλλον! Σ’ευχαριστούμε που τα μοιράστηκες!!

  Reply
  • Κατερίνα μου, μου αρέσει πολύ ο τρόπος που σκέφτεσαι και σε διαβάζω κι εγώ. Το πιστεύω και στο εύχομαι ότι θα κάνεις υπέροχη δουλειά με τα παιδιά σου στο μέλλον.

   Reply

Συμμετοχή στη συζήτηση