fbpx
Ποια είναι τα μαχαίρια που χρειάζομαι στην κουζίνα μου

Ποια είναι τα μαχαίρια που χρειάζομαι στην κουζίνα μου

Υπάρχουν τόσα είδη μαχαιριών και άλλη τόση σύγχυση σχετικά με την επιλογή τους. Ποια μαχαίρια χρειάζομαι τελικά στην κουζίνα μου, όχι ως επαγγελματίας σεφ αλλά ως νοικοκυρά; Αναφέρω παρακάτω 6 τύπους μαχαιριών όμως, σαν οπαδός του μινιμαλισμού, η αλήθεια είναι ότι μόνο τα τρία πρώτα χρησιμοποιώ. Τα υπόλοιπα τα αναφέρω κυρίως πληροφοριακά, για να ξέρουμε τι κυκλοφορεί στην αγορά και για να τα ξεχωρίσουμε κάπως στο μυαλό μας.

1. Μαχαίρι του σεφ

Το πιο χρήσιμο και δημοφιλές μαχαίρι. Η λεπίδα του είναι κάπως τριγωνική, έχει αιχμηρή μύτη και κυμαίνεται σε μήκος από 20 έως 35 εκατοστά. Με αυτό μπορούμε να κόψουμε ροδέλες ή κύβους τα υλικά μας, γενικά να ψιλοκόψουμε εύκολα και γρήγορα οτιδήποτε θέλουμε.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΜΑΧΑΙΡΙΩΝ

Το μαχαίρι λειτουργεί σαν προέκταση του χεριού μας και θα πρέπει να μπορούμε να δουλεύουμε άνετα με αυτό. Επομένως πριν αγοράσουμε μαχαίρια για την κουζίνα μας, τα κρατάμε για να εξετάσουμε αν μας βολεύει η λαβή, το βάρος και το μέγεθός τους. Κάποια μαχαίρια ταιριάζουν σε μεγαλύτερες παλάμες και κάποια άλλα σε μικρότερα χέρια.

2. Μαχαίρι γενικής χρήσης

Μοιάζει σε σχήμα με το μαχαίρι του σεφ αλλά έχει μικρότερη λεπίδα, 8 έως 15 εκατοστών. Είναι ιδανικό για παρασκευές όπου χρειάζεται λεπτομέρεια και ακρίβεια, δεν ευνοεί όμως την ταχύτητα.

3. Πριονωτό μαχαίρι

Είναι μακρύ, με οδοντωτή λεπίδα και οι ακριβείς του διαστάσεις ποικίλουν ανάλογα με τη χρήση για την οποία το θέλουμε. Συγκεκριμένα το μαχαίρι αυτό χρησιμοποιείται είτε για να κόψουμε ψωμί, είτε για λεπτοδουλειές σε φρούτα και λαχανικά με εύθραυστη επιφάνεια, όπως είναι η ντομάτα. Οπότε ένα οδοντωτό μαχαίρι για ψωμί θα είναι αρκετά μεγαλύτερο από αυτό της ντομάτας.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΧΑΙΡΙΩΝ

Αποφεύγουμε να βάζουμε τα μαχαίρια μας στο πλυντήριο πιάτων. Προτιμάμε το πλύσιμό τους στο χέρι με ζεστό νερό και σαπουνάδα, αμέσως μετά από κάθε χρήση. Επίσης επιβάλλεται να τα ακονίζουμε τακτικά, καθώς ένα μαχαίρι είναι ασφαλές μόνο όταν είναι κοφτερό!

Cutlery set Knives - Ποια είναι τα μαχαίρια που χρειάζομαι στην κουζίνα μου

4. Παπαγαλάκι

Έχει χαρακτηριστική κυρτή μύτη στην άκρη του, που μοιάζει με μύτη παπαγάλου. Λόγω του σχήματός του εφαρμόζει ιδανικά στις καμπύλες των φρούτων και των λαχανικών, ώστε το ξεφλούδισμά τους να γίνεται με άνεση. Η λεπίδα έχει μικρό μήκος, περίπου 7 εκατοστά.

Ως νοικοκυρά βέβαια για το ξεφλούδισμα προτιμώ ένα peeler λαχανικών.

5. Μαχαίρι ξεκοκαλίσματος

Με άκαμπτη λάμα μεταξύ 12 και 18 εκατοστών. Διαχωρίζει τα κόκαλα από το κρέας, αλλά χρησιμοποιείται και για την κοπή του κρέατος σε μικρότερα κομμάτια. Είναι ιδανικό για το ξεκοκάλισμα πουλερικών.

6. Μαχαίρι Φιλεταρίσματος

Με λεπτή, εύκαμπτη λάμα και μήκος συνήθως στα 20 εκατοστά. Είναι απαραίτητο εργαλείο για το φιλετάρισμα ψαριών ή κρεάτων και για την αφαίρεση του λίπους από το κρέας. Χρειάζεται καλό και συχνό ακόνισμα.

Το ξεκοκάλισμα και το φιλετάρισμα είναι εργασίες τις οποίες θα εμπιστευτώ στους ειδικούς πριν αγοράσω το κρέας (ή το ψάρι), οπότε αυτά τα μαχαίρια δεν μου χρειάστηκαν στην καθημερινότητά μου ως τώρα.

*Κι εδώ είναι ένα γραφικό με όλους τους τύπους μαχαιριών που βρήκα ιδιαίτερα χρήσιμο:

kitchen knives you need - Ποια είναι τα μαχαίρια που χρειάζομαι στην κουζίνα μου

*Design: Wilson Cooke για τα Millys Store, 2009. (millyskitchenstore.co.uk)

Εσείς ποια είδη μαχαιριών χρησιμοποιείτε στην κουζίνα περισσότερο;

Your Turn!

Αν έχετε να προσθέσετε κάτι ακόμη ή απλά να μοιραστείτε τη δική σας εμπειρία, αφήστε το προσωπικό σας σχόλιο!

Author

Πτυχιούχος Ψυχολογίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κειμενογράφος στο ηλεκτρονικό περιοδικό MAKE LiFE και το Ινστιτούτο Καταναλωτών. Σύζυγος και μαμά δύο κοριτσιών από την Καλαμαριά Θεσσαλονίκης. Αγαπημένη Φράση: "Για τον κόσμο είσαι μία μαμά αλλά για την οικογένειά σου είσαι ο κόσμος όλος...".

2 comments

Συμμετοχή στη συζήτηση