fbpx
Μαθαίνω στο παιδί την αποταμίευση

Μαθαίνω στο παιδί την αποταμίευση

Η 31η Οκτωβρίου είναι μια ημέρα που έχει οριστεί από το 1924 ως Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης. Χρήματα, οικονομική διαχείριση, αποταμίευση είναι δύσκολες έννοιες στις μέρες μας ακόμη και για μας τους ενήλικες. Πότε είναι η κατάλληλη ηλικία να μιλήσουμε στα παιδιά για τα χρήματα, πότε να τους δώσουμε χαρτζιλίκι και πόσο, πώς θα μεγαλώσουμε γενικά ευσυνείδητους καταναλωτές; Με αφορμή την 31η Οκτωβρίου προσπαθούμε να προσεγγίσουμε αυτές τις συχνές ερωτήσεις πολλών γονιών.

Μιλώ στο παιδί για τα χρήματα

Τα χρήματα δεν φυτρώνουν στα δέντρα, δεν πέφτουν από τον ουρανό, ούτε έρχονται με μαγικό τρόπο στο πορτοφόλι των γονιών. Κι όμως τα παιδιά το ξέρουν! Ξέρουν ότι για να έχουμε χρήματα χρειάζεται να δουλεύουμε. Χρειάζεται να λείπουν ο μπαμπάς και η μαμά τόσες ώρες την ημέρα από το σπίτι. Πότε επομένως είναι η κατάλληλη ηλικία να μιλήσετε στα παιδιά για τα χρήματα; Από πολύ νωρίς! Ακόμη κι αν δεν έχουν χαρτζιλίκι να ξοδέψουν στην προσχολική ηλικία, ωστόσο μπορείτε να τους μιλήσετε με απλά λόγια για την διαδικασία αγοράς ενός προϊόντος και την σύγκρισή του με ένα άλλο, την επιρροή των διαφημίσεων, τον οικογενειακό υπολογισμό εσόδων – εξόδων κι άλλες “οικονομικές” έννοιες.

Χαρτζιλίκι: πότε και πόσο;

Το χαρτζιλίκι είναι μια ευκαιρία να έρθει το παιδί σε επαφή με την οικονομική διαχείριση, να μάθει να κάνει επιλογές, να μαζεύει χρήματα και να περιμένει για κάτι που επιθυμεί να αποκτήσει. Το χρηματικό ποσό που θα δώσουμε στο παιδί εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ηλικία του. Οι περισσότεροι γονείς ξεκινούν να δίνουν χαρτζιλίκι όταν το παιδί αρχίζει το Δημοτικό, για να μπορεί να αγοράσει κάτι από το κυλικείο. Καταγράψτε τις καθημερινές ανάγκες του στο σχολείο και έτσι θα υπολογίσετε περίπου πόσα χρήματα να του δώσετε.

Αυτό που θέλει κι αυτό που χρειάζεται

Τα παιδιά δυσκολεύονται να ξεχωρίσουν τις πραγματικές ανάγκες από τις επιθυμίες τους. Επιθυμούν να αγοράσουν πράγματα που τους αρέσουν, δηλαδή παιχνίδια, πράγματα που βλέπουν στις διαφημίσεις κι όχι εκείνα που έχουν πραγματικά ανάγκη. Είναι ευάλωτα, γιατί δεν έχουν αναπτύξει ακόμη την κρίση τους και τα φίλτρα που θα τους υποδείξουν τι είναι απαραίτητο και τι όχι. Βοηθάμε το παιδί να ξεχωρίσει τις έννοιες, πραγματικές ανάγκες από τη μία και επιθυμίες από την άλλη. Οι επιθυμίες δεν είναι κάτι κακό όταν αυτές μπαίνουν σε μια ζυγαριά.

Πώς να θέτει στόχους και να βάζει προτεραιότητες

Τι πιο σύνηθες από μία μακροσκελή λίστα αντικειμένων που ένα παιδί επιθυμεί να αγοράσει. Βοηθάμε το παιδί να βάλει σε μια σειρά τις επιθυμίες του και να διαλέξει με βάση κάποια κριτήρια ένα μόνο από όλα αυτά. Κινητό τηλέφωνο ή τάμπλετ; Ποιό σου χρειάζεται περισσότερο; Τα χρήματα δεν είναι ανεξάντλητα και θα πρέπει να αποφασίσει συνετά. Από τη στιγμή που ο στόχος θα τεθεί μην σπεύσετε να πάτε στο κατάστημα. Αφήστε το παιδί να συμβάλει κι εκείνο με ένα ποσό που θα καταφέρει να μαζέψει σιγά σιγά με την αποταμίευση. Στο τέλος θα νιώσει τόσο ικανό και υπερήφανο που τα κατάφερε.

Τι είναι η αποταμίευση

Είναι εύλογο τα παιδιά να αναρωτιούνται τι είναι η αποταμίευση και γιατί μας είναι χρήσιμη. Εξηγούμε με απλά λόγια τα θετικά που μας προσφέρει αυτή η συνήθεια. Η γενική ιδέα; “Αποταμίευση είναι να περιορίζουμε την κατανάλωση του σήμερα, για να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τις ανάγκες του αύριο”. Εκτός από το να μάθει το παιδί να διαχειρίζεται το χαρτζιλίκι του, να βάζει σε σειρά τις επιθυμίες του και να ξεχωρίζει τις πραγματικές ανάγκες θα πρέπει να μάθει και να αποταμιεύει. Αγοράστε έναν όμορφο κουμπαρά ή ακόμη καλύτερα φτιάξτε έναν μαζί! Δείτε τον δικό μας εδώ. Τα χρήματα που του δίνουν η γιαγιά κι ο παππούς στις γιορτές να τα χωρίζει ισόποσα στα δύο: τόσα για τον κουμπαρά και τόσα για το πορτοφολάκι μου. Αλλά και από το εβδομαδιαίο χαρτζιλίκι ότι μένει να μπαίνει κι αυτό στην άκρη. Φασούλι το φασούλι γεμίζει το σακούλι. Φανταστείτε μόνο τη χαρά ενός παιδιού όταν ανοίγει τον κουμπαρά του!

Γενναιοδωρία, ένα παράλληλο μάθημα

Επειδή δεν θέλετε το παιδί σας να γίνει ούτε υπερκαταναλωτικό, αλλά ούτε και τσιγγούνης, διδάξτε του παράλληλα την έννοια της προσφοράς και γενναιοδωρίας. Μια καλή αρχή προς αυτή την κατεύθυνση μπορεί να γίνει με την παρότρυνσή σας να δώσει τα παλιά του παιχνίδια. Αντί να καταχωνιάζει στο κουτί ένα παιχνίδι που δεν παίζει πια, πείτε του πόση χαρά θα δώσει σε ένα άλλο παιδί που το έχει ανάγκη. Μπορείτε ακόμη να βάλετε ένα επιπλέον σνακ στο τσαντάκι με το κολατσιό, για να το μοιραστεί με κάποιον συμμαθητή που ξέχασε το φαγητό του ή με απλά με τον φίλο του. Με τη γενναιοδωρία θα μάθει να εστιάζει όχι μόνο σε όσα του δίδονται αλλά και σε όσα δίνει. Θα καταλάβει ότι κάθε τέτοια πράξη δίνει μεγάλη χαρά και ικανοποίηση όχι μόνο σε αυτόν που γίνεται αποδέκτης της αλλά και σε αυτόν που την προσφέρει.

Μόνο αν προσεγγίσουμε σωστά την αποταμίευση και πάντα παράλληλα με το μάθημα της γενναιοδωρίας θα καταφέρουμε να μην μεταμορφωθεί από καλή συνήθεια σε φιλαργυρία, μιζέρια και τσιγκουνιά.

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα και τις ενημερώσεις, κάντε like στη σελίδα μας στο facebook.

Your Turn!

Αν έχετε να προσθέσετε κάτι ακόμη ή απλά να μοιραστείτε τη δική σας εμπειρία, αφήστε το προσωπικό σας σχόλιο!


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Author

Ψυχολόγος Α.Π.Θ, Managing Editor, σύζυγος και μαμά δύο κοριτσιών από την Καλαμαριά Θεσσαλονίκης! #smartliving #momblogger Αγαπημένη Φράση: "Για τον κόσμο είσαι μία μαμά αλλά για την οικογένειά σου είσαι ο κόσμος όλος...".

10 comments

 • Παρόλο που δίνω εβδομαδιαίο χαρτζιλίκι στα παιδιά, φέτος το καλοκαίρι (τότε με τα γεγονότα) διαπίστωσα πως τα παιδιά μου δεν είχαν ιδέα για το τι σημαίνει αποταμίευση. Αυτά που μας διδασκαν με περισσιο ζηλο θυμαμαι στο δημοτικο τωρα τίποτα. Θα μου πεις κι εσύ σαν μάνα δεν έπρεπε να τους είχες μιλήσει? Ε τώρα που το ανακάλυψα τους μιλώ. Τουλάχιστον δεν ψωνίζουν βερεσέ. Κάτι είναι κι αυτό!

  Reply
 • Πολύ μου αρέσει που το συνδύασες με το μάθημα της γενναιοδωρίας! Αυτά τα 2 πρέπει να πηγαίνουν μαζί για να είναι ισορροπημένες οι συνήθειες από μικρή ηλικία!

  Reply
 • Πολύ ωραία ανάρτηση Ελευθερία μου!! Συμφωνώ κι εγώ ότι πρέπει τα παιδιά να μαθαίνουν από νωρίς την αξία των χρημάτων και πως να τα διαχειρίζονται σωστά. Εγώ ευτυχώς αυτό το πέτυχα με την Γεωργία που σκέφτεται πάρα πολύ πριν αγοράσει κάτι ή μερικές φορές δεν αγοράζει κάτι που της αρέσει πολύ, γιατί κρίνει ότι είναι πολύ ακριβό. Μου άρεσε που γράφεις και για το μάθημα της γενναιοδωρίας. Είναι πράγματι πάρα πολύ βασικό. Πολλά φιλιά και καλό μήνα!!

  Reply
 • εξαιρετικό το άρθρο σου Ελευθερία…!
  Διαφωνώ μονάχα στο παράδειγμα με το tablet ή το κινητό, διότι αυτά τα δύο κάνουν τα παιδιά κλειστοφοβικά και αντικοινωνικά. Θα πρέπει να τα μάθουμε να θέλουν ένα ομαδικό παιχνίδι και να το βάζουν στόχο να το κατακτούν και πάντα ως αντάλλαγμα με κάτι… που τους θέτουν οι γονείς, πχ για τα αγοράκια, ένα ξύλινο ποδοσφαιράκι, ένα subbuteo (δεν είναι και φτηνό…), αν πρόκειται για κοριτσάκια ένα σετ κουζινικών, ένα όμορφο επιτραπέζιο, ένα κουκλόσπιτο, ώστε να τα αναγκάζουμε να συναναστρέφονται με τα παιδάκια της ηλικίας τους και να διαμορφώνουν χαρακτήρες…

  Reply
  • Ευχαριστώ πολύ!
   Συμφωνώ με την επιλογή παιχνιδιών που προτείνεις απλά είχα στο νου μου μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά σε εκείνο το σημείο. Η μεγάλη μου πηγαίνει γυμνάσιο κι έχουν όλοι οι συμμαθητές της τουλάχιστον κινητό. Σημασία έχει από εκεί και πέρα η χρήση των ηλεκτρονικών αυτών μέσων. Οπωσδήποτε μπαίνουν όρια και προϋποθέσεις. Για μικρότερα παιδιά είμαι κι εγώ κατηγορηματική.
   Καλό βράδυ!

   Reply
 • Στους καιρούς μας ειδικά χρειάζεται το μάθημα! Να μου πεις τι μένει να φυλάξεις…πάντως η αναρτησή σου Ελευθερία μου είναι πολύ καλή. Σε ευχαριστούμε πολύ<3

  Reply
 • Η κόρη μου είναι μικρη για χαρτζιλίκι αλλά εγώ διαβάζοντας τις συμβουλέςσου ευχομουν να τις γνώριζαν οι δικοί μου γονείς .. κάποτε! Όπως κατάλαβες είμαι πιο σπατάλη πέθαινεις! Δεν σκοπεύω όμως τα ίδια λάθη να κάνω κι εγώ με την Αναΐς.. το ελπίζω τουλάχιστον.. -( δάσκαλε που διδάσκες … εεε;; χα χα χα)

  Reply
 • Μέ προβληματίζει και εμένα αυτό το θέμα, αν και είναι νωρίς, ωστόσο βρήκα το κείμενο σου πολύ ενδιαφέρον με χρήσιμες συμβουλές!

  Reply
 • επιασες ευαισθητο σημειο Ελευθερια γιατι τελευταια εχουμε θεμα με την κορη…οποτε ευκαιρια να το παρω πιο ζεστα το θεμα, ειδικα τωρα προ Χριστουγεννων. Ευχαριστω για τα tips!

  Reply
 • Κι εμείς μπαίνουμε σ’αυτή τη διαδικασία σιγά σιγά όσο μπορεί να καταλάβει σ’αυτή την ηλικία. Καλό αυτό με την γενναιοδωρία, δε θα πρέπει να το ξεχνάμε.

  Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

E-mail ειδοποιήσεις για νέες δημοσιεύσεις

Holler Box