Πως τρώγεται ο λιναρόσπορος; Ιδέες για να τον εντάξουμε στη διατροφή

Πως τρώγεται ο λιναρόσπορος; Ιδέες για να τον εντάξουμε στη διατροφή

Οι λιναρόσποροι μοιάζουν στην όψη με τους σπόρους σουσαμιού, αλλά είναι μεγαλύτεροι και με πιο σκληρό κέλυφος. Είναι ένα τρόφιμο με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, δεν περιέχει γλουτένη και αποτελεί καλή πηγή ω-3 λιπαρών οξέων, φυτικών ινών και φυτοοιστρογόνων (λιγνάνες). Με διακριτική γεύση οι θρεπτικοί του σπόροι βοηθούν στην τόνωση του οργανισμού, χαρίζοντας ευεξία και ενέργεια.

Πως θα εντάξουμε τον λιναρόσπορο στη διατροφή μας

Ο καλύτερος τρόπος να καταναλώσουμε τον λιναρόσπορο είναι να τον αλέσουμε. Όταν λαμβάνουμε ολόκληρο το λιναρόσπορο, αυτός δεν χωνεύεται από το στομάχι και τα θρεπτικά συστατικά του, που είναι εγκλωβισμένα στο σπόρο, δεν περνούν ποτέ στον οργανισμό. Αλέθουμε λοιπόν τους σπόρους σε ένα μπλέντερ ή γουδί, φτιάχνοντας έτσι ένα μείγμα καθημερινής χρήσης για όλα τα φαγητά. Για παράδειγμα:

  • Προσθέτουμε λιναρόσπορο στα δημητριακά ή στο μούσλι το πρωί, για να γίνουν πιο υγιεινά
  • Ρίχνουμε ένα κουταλάκι τριμμένου λιναρόσπορου στη μουστάρδα ή στη μαγιονέζα που αλείφουμε στο σάντουιτς
  • Το μείγμα λιναρόσπορου αποτελεί την τέλεια προσθήκη σε smoothies ή απλά στο χυμό μας
  • Πασπαλίζουμε σε σαλάτες ή σούπες
  • Αναμειγνύουμε μια κουταλιά της σούπας αλεσμένο λιναρόσπορο στο γιαούρτι μας μαζί με φρούτα κι έχουμε ένα πλήρες, χορταστικό γεύμα
  • Προσθήκη λιναριού σε σάλτσες
  • Προσθήκη λιναρόσπορου σε κεφτέδες ή ρολό
  • Προσθέτουμε σε λαχανικά πριν μπουν στο φούρνο για να γίνουν πιο τραγανά και ακόμη πιο θρεπτικά. Μην ανησυχείτε για τις υψηλές θερμοκρασίες του φούρνου. Δεν υπάρχει αλλοίωση των θρεπτικών συστατικών του λιναρόσπορου
  • Μπορούμε να αντικαταστήσουμε με αλεσμένο λιναρόσπορο μέρος από το αλεύρι που βάζουμε για την παρασκευή ψωμιού, μπισκότων και άλλων αρτοσκευασμάτων

Πως τρώγεται ο λιναρόσπορος; Ιδέες για να τον εντάξουμε στη διατροφή

Αλεσμένος ο λιναρόσπορος διατηρείται στο ψυγείο σε γυάλινο αεροστεγές δοχείο για μία εβδομάδα. Αν δεν αλέσουμε τους λιναρόσπορους, μπορούμε να τους μουλιάσουμε σε νερό όλη τη νύχτα, ώστε να μαλακώσει το κέλυφος και να μπορέσουμε να τους καταναλώσουμε την επόμενη μέρα. Η ημερήσια προτεινόμενη δόση είναι περίπου 1-2 κουταλάκια του γλυκού. Τον λιναρόσπορο θα τον βρούμε εύκολα στην αγορά καθώς όλο και περισσότεροι ανακαλύπτουν την αξία του και τον χρησιμοποιούν στη διατροφή τους.

Τι να προσέξουμε

Άτομα με φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου, όπως η νόσος του Crohn, θα πρέπει να αποφεύγουν τον λιναρόσπορο λόγω των καθαρτικών ιδιοτήτων του. Ακόμα, οι έγκυες και οι μητέρες που θηλάζουν, οι γυναίκες με ινομυώματα, ενδομητρίωση και σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών δεν πρέπει να καταναλώνουν λιναρόσπορο, λόγω αλληλεπιδράσεων με διάφορες ορμόνες. Γενικά αν λαμβάνετε οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή, ρωτήστε τον γιατρό σας πριν προσθέσετε το λινάρι στη διατροφή σας.

Your Turn!

Αν έχετε να προσθέσετε κάτι ακόμη ή απλά να μοιραστείτε τη δική σας εμπειρία, αφήστε το προσωπικό σας σχόλιο!


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Author

Οργάνωση Σπιτιού - Tips Εξοικονόμησης - DIY Κατασκευές κ.α. #smartliving #momblogger Πτυχιούχος Ψυχολογίας, σύζυγος και μαμά δύο κοριτσιών από τη Θεσσαλονίκη ♥ Αγαπημένο Quote: "Για τον κόσμο είσαι μία μαμά αλλά για την οικογένειά σου είσαι ο κόσμος όλος...".

1 comment

  • ΄Τον βάζω σε όλες τις σαλάτες μου! Γενικά έχει ενταχθεί στη διατροφή μου εδώ και καιρό.
    Υπάρχει πλέον και κοπανισμένος ( στα καταστήματα με βιολογικά προϊόντα κι έτσι δεν χρειάζεται άλεσμα από μας. Και σε καφέ και σε ξανθό καρπό !
    Πολλά φιλιά ;-)

    Reply

Συμμετοχή στη συζήτηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.