Από βοτανικής άποψης η ντομάτα είναι φρούτο, ωστόσο όλοι την καταναλώνουμε ως λαχανικό στις σαλάτες μας ή στα φαγητά. Ιδιαίτερα δημοφιλής τώρα τον Αύγουστο και περιζήτητη στις λαϊκές αγορές. Είναι η εποχή που φτιάχνουμε τα βαζάκια μας με τις σπιτικές σάλτσες για ολόκληρο το χειμώνα. Πολύτιμες εφεδρείες της ελληνικής κουζίνας! Εκτός από τη σπιτική σάλτσα ντομάτας ή τη σπιτική κέτσαπ αποφάσισα να δοκιμάσω φέτος και τις σπιτικές λιαστές ντομάτες.
Σκέφτηκα βέβαια να τις “λιάσω” σε λαμαρίνα στο φούρνο. Όχι μόνο γιατί είναι πιο γρήγορο και πρακτικό, αλλά και γιατί το να λιάσω τις ντομάτες μέσα στην πυκνή δόμηση και το καυσαέριο της πόλης μου φαίνεται κάπως. Άρα αφού δεν εκτίθενται στον ήλιο, δεν τις λες λιαστές, μάλλον αποξηραμένες τις λες, αλλά σίγουρα γίνονται εξίσου νόστιμες.
Υλικά για λιαστές ντομάτες στο φούρνο
- ντοματάκια ρόμα
- χοντρό αλάτι
- λίγο ελαιόλαδο
- μυρωδικά της αρεσκείας μας
Η συνταγή
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 100-120 βαθμούς. Πλένουμε καλά τα ντοματάκια και κόβουμε κατά μήκος στα δύο ή στα τέσσερα αν είναι πολύ μεγάλα. Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ρηχό ταψί και τοποθετούμε τα ντοματάκια στριμωχτά με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω. Ραντίζουμε ελαφρά με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με το αλάτι. Ψήνουμε για περίπου 2 1⁄2 ώρες, μέχρι οι ντομάτες να συρρικνωθούν.
Αφού κρυώσουν μεταφέρουμε τις λιαστές ντομάτες μας σε βαζάκι με ελαιόλαδο και τα μυρωδικά της αρεσκείας μας. Για αρχή έφτιαξα ένα βάζο, αλλά σίγουρα θα ετοιμάσω μερικά ακόμη για το Χειμώνα, καθώς το μισό το έχω ήδη καταβροχθίσει μόνη μου…
Τα μυρωδικά που επέλεξα για να κλείσω στο βαζάκι είναι το σκόρδο, η φρέσκια ρίγανη και οι κόκκοι μαύρου πιπεριού. Φυσικά εσείς έχετε να επιλέξετε ανάμεσα από μεγάλη ποικιλία μυρωδικών, όπως το δεντρολίβανο, το θυμάρι, ο βασιλικός, τα φύλλα δάφνης. Όλα ταιριάζουν!
Εσείς ετοιμάζετε τις προμήθειές σας για το Χειμώνα; Συνήθως τι είναι αυτό που δεν λείπει από το ντουλάπι ή τον καταψύκτη σας;
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα και τις ενημερώσεις, κάντε like στη σελίδα μας στο facebook.
Your Turn!
Αν έχετε να προσθέσετε κάτι ακόμη ή απλά να μοιραστείτε τη δική σας εμπειρία, αφήστε το προσωπικό σας σχόλιο!
Εγώ φέτος δοκιμάζω να κάνω, ήδη τις έχω σχεδόν 2 ώρες αλλά ακόμα έχουν ζουμιά, φταίει που έχω μικρό φουρνακι και όχι κουζίνα, όποτε βλέπω να ξεπερνάω το 3ωρο μέχρι να γίνουν.
Ευχαριστώ πολύ για την συνταγή, λατρεύω τις λιαστές ντομάτες, και εδώ Καλαμαρια, σπάνια βρίσκω στα σούπερ μάρκετ.
Καλή επιτυχία Δημήτρη. Άλλη νοστιμιά έχουν οι χειροποίητες λιαστές.
Ευχαριστούμε πολύ Ελευθερία! Θα το δοκιμάσω άμεσα!
Μπράβο Ελευθερία, αυτό που έψαχνα! Ευχαριστούμε πολύ!
Καλή επιτυχία!
Εγγύηση οι συνταγές της Λίλιας! Τέλειες σου βγήκαν! Πολύ τις λιγουρεύτηκα! Γεια στα χέρια σου!
Σε ευχαριστώ, ήδη άρχισαν ετοιμασίες και πιστεύω να γίνουν τέλειες.
Θα γίνουν! Καλές ετοιμασίες!
Μακάρι και οι δικές μου να γίνουν σαν τις δικές σου!
Και γιατί να μην γίνουν Αλέκα μου! Είναι εύκολη η διαδικασία, μπορείς σε μια λαμαρίνα να στριμώξεις και λίγες παραπάνω ντοματούλες για να βγουν περισσότερα βαζάκια. Φυσικά θα πάρεις τις ντομάτες που λέει η Λίλια, τις πομοντόρο, δηλαδή τις λίγο πιο μακρόστενες. Αυτό είναι το μόνο μυστικό.
Τις χρησιμοποιώ πολύ και ειδικά στις σαλάτες μου τις λιαστές ντομάτες…οπότε η συνταγή σου θα μου φανεί πολύ χρήσιμη Ελευθερία μου….την καλημέρα μου!
Ειδικά μια σαλάτα ρόκα και μαρούλι μαζί με τις σπιτικές λιαστές ντομάτες από πάνω απογειώνεται γευστικά. Τα φιλιά μου Μαρία!
Ελευθερία μου τις έκανες ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΕΣ! Οι φωτογραφίες σου σαν από περιοδικό!!Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια και για την εμπιστοσύνη σου!!!Σε φιλώ γλυκά<3
Εννοείται Λίλια. Μόλις είδα spoon stories στην αναζήτηση της google, είπα εδώ είμαστε. Αυτή τη συνταγή θα ακολουθήσω. Έγιναν πολύ νόστιμες!
νομιζω την ειχα χασει αυτη τη συνταγη, οποτε σε ευχαριστω! λατρεια με τις λιαστες ντοματες…ποτε δε φτανει μονο μια!
Πολύ καλύτερες οι σπιτικές λιαστές ντομάτες, χωρίς συντηρητικά και πιο νόστιμες Ζήνα μου. Κάντες και θα με θυμηθείς!