fbpx
Λεκές από σάλτσα ντομάτας στα ρούχα. Έτσι θα τον αφαιρέσεις

Λεκές από σάλτσα ντομάτας στα ρούχα. Έτσι θα τον αφαιρέσεις

Ο λεκές από σάλτσα ντομάτας είναι ένας δύσκολος και ενοχλητικός λεκές. Υπάρχει τρόπος όμως να τον αφαιρέσεις και να γλιτώσεις το λερωμένο ρούχο σου! Καταρχάς όσο πιο γρήγορα αναλάβεις δράση, τόσο πιο αβασάνιστα θα εξαφανιστούν οι ενοχλητικές κηλίδες κόκκινης σάλτσας. Αυτό βέβαια ισχύει για όλους τους λεκέδες και ειδικά για εκείνους πάνω στα λευκά ρούχα!

Λεκές από σάλτσα ντομάτας όταν είναι ακόμη νωπός

Το πρώτο που πρέπει να κάνεις είναι να απομακρύνεις το μεγαλύτερο μέρος της κόκκινης σάλτσας από το ύφασμα. Στη συνέχεια γύρισε το ρούχο από την ανάποδη και ξέπλυνε το σημείο του λεκέ με κρύο νερό κάτω από τη βρύση.

Ξαναγύρισε το ρούχο από την καλή και ρίξε στο επίμαχο σημείο μια ποσότητα υγρού πιάτων και μια πρέζα αλάτι. Το υγρό πιάτων μαλακώνει τους λεκέδες, ενώ το αλάτι απορροφά τη λιπαρότητά τους. Τρίψε ελαφρά μέχρι να γίνει σαπουνάδα και να αρχίσει να διαλύεται η σάλτσα ντομάτας.

Γέμισε μια λεκάνη με ζεστό νερό και υγρό απορρυπαντικό ρούχων. Μούλιασε τουλάχιστον μία ώρα το ρούχο μέσα στη λεκάνη και κατόπιν πλύνε στο πλυντήριο ως συνήθως. Αν μετά την πλύση υπάρχουν ακόμη σημάδια από κόκκινη σάλτσα, επανέλαβε το τρίψιμο με υγρό πιάτων και το μούλιασμα.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να αποφύγεις το στέγνωμα του ρούχου, μέχρι ο λεκές να έχει αφαιρεθεί πλήρως, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να μονιμοποιηθεί.

Λεκές από κόκκινη σάλτσα που έχει ξεραθεί

Δεν κατάλαβες ότι λερώθηκες ή δεν είχες τη δυνατότητα να παρέμβεις άμεσα τη στιγμή που έγινε το ατύχημα; Τα πράγματα είναι κάπως πιο δύσκολα όταν πρόκειται για έναν παλιό και ξεραμένο λεκέ. Μην απογοητεύεσαι όμως και σήκωσε μανίκια.

Εφόσον η σάλτσα έχει πλέον στεγνώσει πάνω στο ύφασμα, θα χρειαστείς ζεστό νερό. Τόσο ζεστό όσο επιτρέπεται με βάση την ετικέτα του ρούχου. Μούλιασε λοιπόν το ρούχο σε μια λεκανίτσα με το νερό και λίγο απορρυπαντικό πλυντηρίου. Άφησε αρκετή ώρα, ιδανικά όλο το βράδυ.

Επόμενο βήμα, μετά το μούλιασμα, είναι να φροντίσεις τοπικά το λεκέ με κάποιο ειδικό προϊόν για λεκέδες. Τέτοια προϊόντα υπάρχουν σε όλα τα σούπερ μάρκετ και είναι συνήθως σε μορφή σπρέϋ ή σε μορφή τζελ.

Τέντωσε το ύφασμα στο σημείο που έχει λερωθεί και εφάρμοσε το προϊόν. Τρίψε λίγα λεπτά με ένα μαλακό σφουγγάρι και πριν βάλεις το ρούχο στο πλυντήριο, εφάρμοσε ξανά μια ποσότητα από το ειδικό καθαριστικό λεκέδων.

Αν ο λεκές επιμένει μπορείς να επαναλάβεις τη διαδικασία.

How to remove a tomato sauce stain - Λεκές από σάλτσα ντομάτας στα ρούχα. Έτσι θα τον αφαιρέσεις

Διάβασε επίσης: Πως βγαίνει ο λεκές από σοκολάτα πάνω στα ρούχα.

Ακολούθησε το MAKE LiFE και στο INSTAGRAM για περισσότερες συμβουλές & tips στην οργάνωση σπιτιού και το νοικοκυριό.

Your Turn!

Αν έχετε να προσθέσετε κάτι ακόμη ή απλά να μοιραστείτε τη δική σας εμπειρία, αφήστε το προσωπικό σας σχόλιο!

Author

Πτυχιούχος Ψυχολογίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κειμενογράφος στο ηλεκτρονικό περιοδικό MAKE LiFE και το Ινστιτούτο Καταναλωτών. Σύζυγος και μαμά δύο κοριτσιών από την Καλαμαριά Θεσσαλονίκης. Αγαπημένη Φράση: "Για τον κόσμο είσαι μία μαμά αλλά για την οικογένειά σου είσαι ο κόσμος όλος...".

Συμμετοχή στη συζήτηση