fbpx
Τι είναι το κρίταμο, ποια τα οφέλη του στην υγεία και πως τρώγεται

Τι είναι το κρίταμο, ποια τα οφέλη του στην υγεία και πως τρώγεται

Το κρίταμο είναι ένα βότανο, με ξυλώδη βάση και σαρκώδη φύλλα, που αναπτύσσεται στην ακροθαλασσιά, κυρίως στις χώρες της Μεσογείου. Μεγαλώνει έτσι άγριο και μοναχικό πάνω στα βράχια. Μπορεί να μην το έχεις γευτεί, σίγουρα όμως το έχεις δει (ίσως και να το έχεις πατήσει) εκεί που πας για μπάνιο. Τα φύλλα του τρώγονται ωμά, βραστά ή επεξεργασμένα ως τουρσί. Με γεύση και άρωμα θάλασσας το κρίταμο, αν και όχι τόσο δημοφιλές, αποτελεί έναν τσιπουρομεζέ από τους λίγους.

Κρίταμο και οφέλη

Από την αρχαιότητα οι Έλληνες είχαν το κρίταμο σε μεγάλη εκτίμηση όχι μόνο για την ιδιαίτερη γεύση του αλλά και για την ευεργετική του δράση στον οργανισμό. Αρχαίοι επιστήμονες όπως ο Διοσκουρίδης και ο Πλίνιος αναφέρονται στο φυτό αυτό και τις πολύτιμες φαρμακευτικές του ιδιότητες.

Το κρίταμο είναι πράγματι ένα φυτό ιδιαίτερης θρεπτικής και βιολογικής αξίας. Περιέχει σε σημαντικές ποσότητες αιθέρια έλαια, μεταλλικά άλατα και ιώδιο. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες E, C και K, υδατάνθρακες και οργανικά οξέα. Σχετικά με τη super food διάσταση του φυτού, είναι χαρακτηριστικό ότι εκατό γραμμάρια κρίταμου αρκούν για την ημερήσια κάλυψη του ανθρώπινου οργανισμού σε βιταμίνη C!!!

Χρησιμοποιείται ως ορεκτικό, διουρητικό, χωνευτικό και αντιμικροβιακό. Το κρίταμο καθαρίζει το αίμα και τον οργανισμό από τις τοξίνες, ενώ θεωρείται ευεργετικό και για το συκώτι. Δρα κατά του μετεωρισμού και ανακουφίζει από τη δυσπεψία.

Το εκχύλισμα και το αιθέριο έλαιο του κρίταμου θα το βρούμε όμως και σε καλλυντικά προϊόντα. Έχει ιδιότητες που βοηθούν στην ανανέωση του δέρματος με άριστα αντιγηραντικά αποτελέσματα. Επουλώνει και τονώνει την επιδερμίδα προσφέροντας λάμψη και επιπλέον μειώνει τις πανάδες.

Πως τρώγεται το κρίταμο και με ποια φαγητά ταιριάζει

Το κρίταμο δε θα το βρούμε εύκολα στην αγορά. Πωλείται κυρίως σε καταστήματα με παραδοσιακά προϊόντα μέσα σε βαζάκια. Το κρίταμο μέσα στο βάζο είναι έτοιμο προς κατανάλωση και δεν χρειάζεται κάποια επεξεργασία. Φυσικά πάντα μπορούμε να το μαζέψουμε κλωναράκι κλωναράκι στα βράχια, δίπλα από το κύμα της θάλασσας.

  • Το κρίταμο λοιπόν γίνεται τέλειος μεζές για το τσίπουρο, μαζί με το ψαράκι μας και τα θαλασσινά. Θέλει μόνο λίγο λάδι, λεμόνι, ίσως και λίγο σκόρδο για να το απολαύσουμε.
  • Είναι υπέροχο επίσης συμπλήρωμα σε όλες τις σαλάτες και ειδικά στη χωριάτικη.
  • Αλλά και σαν γαρνιτούρα επάνω σε ντάκος ή μπρουσκέτες μαζί με ντοματίνια, κρεμμύδι, θυμάρι και ελαιόλαδο είναι απλά πεντανόστιμο.
  • Παντρεύεται ιδανικά με αλοιφές όπως σκορδαλιά ή ταραμοσαλάτα.
  • Άλλη ιδέα είναι να το αναμείξουμε με γιαούρτι και σκόρδο, για να φτιάξουμε ένα τζατζίκι διαφορετικό από τα άλλα.
  • Ταιριάζει πολύ με τις βραστές πατάτες και τα όσπρια. Συνδύασέ το για παράδειγμα ψιλοκομμένο με φάβα ή με ρεβύθια!
  • Μπορεί να προστεθεί σε ομελέτες, προσδίδοντας ιδιαίτερη γεύση.
  • Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη κι ως συστατικό σε ένα διαφορετικό πέστο για τη μακαρονάδα μας.

Πως τρώγεται το κρίταμο και με ποια φαγητά ταιριάζει

Το κρίταμο είναι η αλήθεια χωράει παντού και νοστιμεύει ό,τι βρεθεί πλάι του.

Διάβασε επίσης: Λόγοι και τρόποι για να βάλουμε τη γλυκοπατάτα στη διατροφή μας.

Your Turn!

Αν έχετε να προσθέσετε κάτι ακόμη ή απλά να μοιραστείτε τη δική σας εμπειρία, αφήστε το προσωπικό σας σχόλιο!


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Author

Ψυχολόγος Α.Π.Θ, Managing Editor, σύζυγος και μαμά δύο κοριτσιών από την Καλαμαριά Θεσσαλονίκης! #smartliving #momblogger Αγαπημένη Φράση: "Για τον κόσμο είσαι μία μαμά αλλά για την οικογένειά σου είσαι ο κόσμος όλος...".

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.