fbpx
Οδηγός καθαριότητας για τον κορωνοϊό. Πως να καθαρίσεις το σπίτι σου

Οδηγός καθαριότητας για τον κορωνοϊό. Πως να καθαρίσεις το σπίτι σου

Πως να καθαρίσεις το σπίτι σου και ποιες επιφάνειες πρέπει να απολυμάνεις, για να αποφύγεις τον κορωνοϊό αλλά και κάθε γρίπη ή ίωση. Οι συμβουλές που ακολουθούν είναι όσα έκανα ή κάνω κι εγώ στο σπίτι μου αυτές τις μέρες, στην προσπάθειά μου να δράσω προληπτικά. Πάντως και σύμφωνα με τους ειδικούς με το σωστό καθάρισμα μπορείς να μειώσεις τις πιθανότητες προσβολής για σένα και την οικογένειά σου.

Κορωνοϊός και Καθαριότητα Σπιτιού. Κάντο σωστά

Άφηνε τα παράθυρα ανοιχτά για ένα 10λεπτο καθημερινά

Ανέβασε την τέντα και άνοιξε τα παράθυρα για να μπει φρέσκο, καθαρό αεράκι αλλά και ήλιος σε όλα τα δωμάτια. Όταν ο αέρας ανανεώνεται, απομακρύνονται σκόνη και μικρόβια που θα μπορούσαν να επιβαρύνουν τον οργανισμό μας.

Απολύμανε τις επιφάνειες με το κατάλληλο καθαριστικό

Επέλεξε ένα αντιμικροβιακό, απολυμαντικό καθαριστικό προϊόν. Υπάρχουν διάφορα στην αγορά κι αυτά σε μορφή σπρέι είναι πολύ βολικά. Ψέκασε, άφησε λίγα λεπτά και μετά πέρνα με ένα πανάκι την επιφάνεια της κουζίνας και τον πάγκο. Επίσης το χερούλι του ψυγείου, τα χερούλια από τα συρτάρια – ντουλάπια και φυσικά το νεροχύτη.

Με το απολυμαντικό θα χρειαστεί επίσης να καθαρίσεις τις επιφάνειες στο μπάνιο, τις βρύσες, τα έπιπλα στο σαλόνι (βιβλιοθήκες, σύνθετο), τα πόμολα, τα τηλεχειριστήρια, το κινητό, το λάπτοπ, το πληκτρολόγιο του Η/Υ. Όλα τα σημεία δηλαδή που αγγίζετε συχνά ή έρχεστε καθημερινά σε επαφή.

Ειδικά για τις ηλεκτρονικές συσκευές βέβαια πρόσεξε μην τις βουτήξεις στο οινόπνευμα και προκληθεί κάποια ζημιά. Ένα απολυμαντικό πανάκι μιας χρήσης, με το οποίο θα κάνεις ένα επιμελές πέρασμα, αρκεί.

Σκούπισμα και σφουγγάρισμα με χλωρίνη

Αν και η χλωρίνη δεν ανήκει στα προϊόντα που χρησιμοποιώ συχνά στο σπίτι, σε αυτή την περίπτωση θα την προτιμήσω. Η χλωρίνη κάνει καταπληκτική δουλειά στο να σκοτώνει τα μικρόβια που είναι και το ζητούμενο. Μην την αναμειγνύεις όμως με άλλα προϊόντα καθαρισμού, γιατί δημιουργούνται αναθυμιάσεις. Η αναλογία που θα βάλεις στον κουβά σφουγγαρίσματος θα πρέπει να είναι 1:10, δηλαδή ένα μέρος χλωρίνης προς 10 μέρη νερού.

Σχολαστικό και τακτικό καθάρισμα της τουαλέτας

Η χλωρίνη είναι κι εδώ ο σύμμαχος για να απολυμάνεις αποτελεσματικά τη λεκάνη, το κάθισμα της λεκάνης και το καζανάκι. Κι αυτό θα πρέπει να γίνεται τακτικά. Μια γενική καθαριότητα στο μπάνιο αυτές τις μέρες είναι εξίσου αναγκαία. Δες εδώ πως θα καθαρίσεις το μπάνιο σαν επαγγελματίας, χωρίς χημικά καθαριστικά.

Τακτικό πλύσιμο σε πετσέτες & σεντόνια

Εν μέσω μιας γρίπης ή ίωσης αλλά και για προληπτικούς λόγους, φρόντισε να αλλάζεις τακτικά τις πετσέτες του μπάνιου και της κουζίνας καθώς και τα σεντόνια. Αυτή είναι μια καλή συνήθεια που πρέπει να τηρούν όλα τα νοικοκυριά κι όχι μόνο τώρα λόγω του κορωνοϊού. Εσύ ξέρεις κάθε πότε αλλάζουμε πετσέτες στο μπάνιο και την κουζίνα; Σημαντικό επίσης θεωρώ το να έχει ο καθένας την δική του προσωπική πετσέτα για τα χέρια, το πρόσωπο και φυσικά για το ντους.

Πέτα τακτικά τα σκουπίδια και καθάρισε τον κάδο σκουπιδιών

Φρόντισε να βγάζεις καθημερινά τα σκουπίδια και καθάρισε τον κάδο σκουπιδιών. Άδειασε τον κάδο και βγάλε τον στο μπαλκόνι. Σε ένα δοχείο ψεκασμού βάλε ξύδι μαζί με λίγο νερό και ψέκασε τον κάδο εσωτερικά και εξωτερικά. Άφησε 20 λεπτά και πάρε ένα σφουγγάρι στο οποίο έχεις ρίξει υγρό πιάτων. Τρίψε φορώντας γάντια και ξέπλυνε με το λάστιχο.

Σχολαστικό πλύσιμο χεριών για να αποφύγεις τον κορωνοϊό

Το πλύσιμο των χεριών είναι ο πιο απλός και ταυτόχρονα βασικός κανόνας υγιεινής. Θα πρέπει να πλένεις τα χέρια σου αφότου έχεις πάει τουαλέτα, έχεις αλλάξει μια πάνα, πριν και μετά το φαγητό. Επίσης στην επαφή με ωμό κρέας, με ζώα, μετά από χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς και γενικά κάθε φορά που επιστρέφεις στο σπίτι σου από έξω.

Βρέχεις τα χέρια με χλιαρό νερό και βάζεις σαπούνι. Τρίβεις τα χέρια σου έντονα μεταξύ τους με τρόπο που το επάνω μέρος του ενός χεριού να έχει καθαριστεί με την παλάμη του άλλου και προσέχοντας να υπάρχει αρκετό σαπούνι μεταξύ των δακτύλων.

Στη συνέχεια τρίβεις τις παλάμες και καθαρίζεις την περιοχή ανάμεσα στα δάχτυλά σου. Βεβαιώσου ότι έχεις καθαρίσει και τους αντίχειρές σου. Ξεπλένεις και στεγνώνεις εντελώς. Ο συνολικός χρόνος στο πλύσιμο των χεριών θα πρέπει να είναι 20 με 30 δευτερόλεπτα. Αυτό φαίνεται αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, αν το μετρήσεις, αλλά ίσως να αξίζει την υπομονή σου τελικά!

Αν αντιμετωπίζεις πρόβλημα με ξηρότητα του δέρματος, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ενυδατική κρέμα χεριών, αρκεί η εφαρμογή της να γίνει σε στεγνά, καθαρά χέρια. Προτίμησε μια κρέμα χεριών σε σωληνάριο. Αν έχεις ήδη μία σε βάζο, είναι προτιμότερο να μην τη μοιράζεσαι με άλλους.

CORONA VIRUS CLEANING YOUR HOUSE - Οδηγός καθαριότητας για τον κορωνοϊό. Πως να καθαρίσεις το σπίτι σου

Διάβασε επίσης: Τι είναι καλό να έχεις στο σπίτι σου σε περίπτωση πανδημίας.

Your Turn!

Αν έχετε να προσθέσετε κάτι ακόμη ή απλά να μοιραστείτε τη δική σας εμπειρία, αφήστε το προσωπικό σας σχόλιο!

Author

Πτυχιούχος Ψυχολογίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κειμενογράφος στο ηλεκτρονικό περιοδικό MAKE LiFE και το Ινστιτούτο Καταναλωτών. Σύζυγος και μαμά δύο κοριτσιών από την Καλαμαριά Θεσσαλονίκης. Αγαπημένη Φράση: "Για τον κόσμο είσαι μία μαμά αλλά για την οικογένειά σου είσαι ο κόσμος όλος...".

Συμμετοχή στη συζήτηση