fbpx
6 Βασικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν τις κλασικές κουζίνες

6 Βασικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν τις κλασικές κουζίνες

Παρά το γεγονός πως οι μοντέρνες κουζίνες έχουν αρχίσει να γίνονται ιδιαίτερα δημοφιλείς, οι κλασικές κουζίνες είναι ακόμα στις κυρίαρχες προτιμήσεις όσον αφορά τον σχεδιασμό κουζίνας. Η ουδέτερη χρωματική παλέτα αλλά και ο μεγαλεπίβολος σχεδιασμός δημιουργούν έναν χώρο άψογο στυλιστικά που θα παραμείνει στη μόδα για πολύ καιρό.

Το κλειδί για τις κλασικές κουζίνες είναι η προσοχή στις λεπτομέρειες. Κάθε χώρος του δωματίου είναι λεπτομερώς διακοσμημένος, με στρώσεις διακοσμητικών στοιχείων, χωρίς όμως να φαίνεται φορτωμένο το αποτέλεσμα. Αν θέλετε να φτιάξετε μια κλασική κουζίνα στο σπίτι σας, πρέπει να έχετε υπόψη τα παρακάτω 6 βασικά χαρακτηριστικά.

1. Διακόσμηση, λεπτομέρειες και αξεσουάρ

Όπως είπαμε δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στις λεπτομέρειες μιας κλασικής κουζίνας όπως επίσης και στα διακοσμητικά στοιχεία. Η νησίδα ή οι πάγκοι έχουν ξύλινη επίστρωση, υπάρχουν γύψινα διακοσμητικά, και διάφορα έπιπλα κάνουν αισθητή την παρουσία τους στο χώρο. Όπου και να κοιτάξουμε σε μια κλασική κουζίνα, θα πέσει το βλέμμα πάνω σε ένα ιδιαίτερο στοιχείο ή αρχιτεκτονική παρέμβαση. Δεν υπάρχει καμία κενή ή βαρετή γωνιά, δημιουργώντας έτσι μια αίσθηση οικειότητας και ζεστασιάς.

klasiki kouzina armonia - 6 Βασικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν τις κλασικές κουζίνες

Κλασική κουζίνα Armonia / Pagonas Home, 2021

2. Ουδέτερη χρωματική παλέτα

Οι σύγχρονες και μοντέρνες κουζίνες εστιάζουν στα ευδιάκριτα, ψυχρά χρώματα που τονίζουν τα υλικά και βγάζουν ένταση στο χώρο. Οι κλασικές κουζίνες ωστόσο παραμένουν πιστές στα ουδέτερα, γήινα χρώματα, σε θερμούς ή ψυχρούς τόνους, με πιο κλασική προσέγγιση. Για παράδειγμα το βαθύ κερασί ή το ελαφρύ μπεζ είναι τα πιο δημοφιλή χρώματα για κλασικές κουζίνες.

klasiki kouzina mida - 6 Βασικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν τις κλασικές κουζίνες

Κλασική κουζίνα Mida / Pagonas Home, 2021

3. Πολυτελείς πάγκοι

Ενώ η χρωματική παλέτα είναι ουδέτερη στις κλασικές κουζίνες, οι πάγκοι έρχονται για να προσθέσουν μια ευχάριστη πινελιά στο χώρο. Προτιμήστε ένα πολυτελές υλικό όπως ο γρανίτης. Μπορείτε να διαλέξετε έντονα μοτίβα με έντονη “κίνηση” ή μοτίβο που να μιμείται τα “νερά” που κάνει το μάρμαρο.

klasiki kouzina rosa - 6 Βασικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν τις κλασικές κουζίνες

Κλασική κουζίνα Rosa / Pagonas Home, 2021

4. Vintage αισθητική στα ντουλάπια

Στις σύγχρονες κουζίνες συναντάμε την απλότητα όσον αφορά στο στυλ των ντουλαπιών, αλλά οι κλασικές κουζίνες εστιάζουν σε ντουλάπια με πιο λεπτομερή σχεδιασμό. Τις περισσότερες φορές έχουν κοψίματα που να θυμίζουν παλαιού τύπου παραδοσιακές κουζίνες, ή να είναι βαμμένα με τέτοιο τρόπο που να μοιάζουν φθαρμένα (χωρίς φυσικά να είναι).

Επιπλέον, τα περισσότερα ντουλάπια είναι περασμένα με βερνίκι εκτός από την τεχνική που τα κάνει σαν παλαιωμένα. Τα απλά, σκέτα ντουλάπια δεν συνηθίζονται, ενώ το εφέ παλαίωσης με σκούρο βερνίκι σε ξύλο καρυδιάς είναι από τα πιο δημοφιλή φινιρίσματα.

klasiki kouzina romantica2 - 6 Βασικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν τις κλασικές κουζίνες

Ντουλάπια της κλασικής κουζίνας Romantica / Pagonas Home, 2021

5. Απλή επένδυση στον τοίχο πίσω από το νεροχύτη

Μια κλασική κουζίνα δεν “σηκώνει” πλακάκια ή επενδύσεις σε έντονα χρώματα και μοτίβα στον χώρο πίσω από το νεροχύτη. Κάτι τέτοιο θα έκανε το χώρο υπερβολικά βαρύ και φορτωμένο. Επειδή ακριβώς υπάρχει πολλή πληροφορία και λεπτομέρεια στους πάγκους, τα ντουλάπια, και τη νησίδα ή στη γύρω διακόσμηση, ο χώρος πίσω από το νεροχύτη είναι συνήθως εντελώς απλός σε χρώμα, μοτίβο και υλικό.

klasiki kouzina sinfonia - 6 Βασικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν τις κλασικές κουζίνες

Κλασική κουζίνα Sinfonia / Pagonas Home, 2021

6. Διακοσμητικός φωτισμός

Οι πολυέλαιοι είναι φανταστικό στολίδι για μια κλασική κουζίνα καθώς αναδεικνύουν το συνολικό λουκ της κουζίνας. Επίσης, αν τοποθετηθεί τραπεζαρία στον ίδιο χώρο με την κουζίνα, θα κάνει τα γεύματά σας πιο πλούσια κι αριστοκρατικά, τονίζοντας παράλληλα όλες αυτές τις περίτεχνες λεπτομέρειες της κουζίνας σας.

klasiki kouzina romantica 2 - 6 Βασικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν τις κλασικές κουζίνες

Κλασική κουζίνα Romantica / Pagonas Home, 2021

Την επιμέλεια του παρόντος άρθρου την είχε η ομάδα της Pagonas Home. Δείτε από κοντά τα ιταλικά έπιπλα κουζίνας στον εκθεσιακό χώρο επί Λεωφόρου Καραμανλή 74 στις Αχαρνές, Αθήνα 136 71. Σπίτι για να ζεις…

Your Turn!

Αν έχετε να προσθέσετε κάτι ακόμη ή απλά να μοιραστείτε τη δική σας εμπειρία, αφήστε το προσωπικό σας σχόλιο!

Author

Οργάνωση Σπιτιού, Καθαριότητα, Νοικοκυριό. Όλες οι ιδέες και οι λύσεις που αφορούν το σπίτι αλλά και την καθημερινότητα της σύγχρονης γυναίκας.

Συμμετοχή στη συζήτηση