Κινόα. Οφέλη και 10 τρόποι να την προσθέσουμε στη διατροφή μας

Κινόα. Οφέλη και 10 τρόποι να την προσθέσουμε στη διατροφή μας

Η κινόα δεν είναι δημητριακό αλλά ανήκει στα ψευτοδημητριακά, γιατί παράγει σπόρους πλούσιους σε άμυλο όπως τα σιτηρά. Περιέχει έως και 18% περισσότερη πρωτεΐνη από οποιοδήποτε άλλο σιτηρό, ενώ είναι πλούσια σε αμινοξέα που βοηθούν στο χτίσιμο των μυών του σώματος. Περιέχει επίσης σημαντικές βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες, που ρυθμίζουν τη λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος και μας βοηθούν να νιώθουμε χορτάτοι για περισσότερη ώρα. Δεν έχει γλουτένη και έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Ως τροφή, η κινόα έχει λεπτή γεύση και είναι εύπεπτη. Θεωρείται αντιοξειδωτική και λέγεται πως βοηθάει στην αιμάτωση του εγκεφάλου, στη συγκέντρωση, στην πνευματική απόδοση. Έχει αποδειχτεί ότι προστατεύει τον ανθρώπινο οργανισμό από την καρδιαγγειακή νόσο, τον διαβήτη τύπου 2, την υψηλή πίεση στο αίμα και την παχυσαρκία. Χαρακτηρίζεται ως πηγή ω-3 λιπαρών οξέων ενώ αποτελεί και καλή πηγή ασβεστίου. Γενικά η κατανάλωση κινόας σε εβδομαδιαία βάση μόνο ωφέλιμη αποδεικνύεται για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Πως μαγειρεύεται η κινόα

Σε ένα σουρωτήρι ξεπλένουμε την κινόα με άφθονο νερό για να φύγει η σχετικά πικρή γεύση που έχει στο περίβλημα. Κατόπιν τη βράζουμε σε κατσαρολάκι με αναλογία 1 κούπα κινόα προς 2 κούπες αλατισμένο νερό ή ζωμό. Την κινόα θα την προσθέσουμε όταν το νερό αρχίσει να κοχλάζει, όπως ακριβώς κάνουμε με το ρύζι. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και σε 15 λεπτά είναι έτοιμη. Κλείνουμε το μάτι της κουζίνας, προσθέτουμε λάδι, ανακατεύουμε και αφήνουμε άλλα 10 λεπτά με κλειστό το καπάκι της κατσαρόλας, για να τραβήξει τα υγρά της.

ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΘΑ ΒΡΟΥΜΕ

Στην αγορά θα βρούμε κόκκινη, μαύρη και άσπρη κινόα. Αν ανακατέψουμε τα τρία είδη τότε γίνεται στο πιάτο ένα ωραίο παιχνίδισμα.

10 τρόποι για να βάλουμε την κινόα στο πιάτο μας

Η κινόα μπορεί να συνδυαστεί με αμέτρητα συστατικά σε κύρια πιάτα, σούπες και σαλάτες και υποκαθιστά οποιοδήποτε δημητριακό ή ρύζι στις ανάλογες συνταγές. Μερικές ιδέες είναι οι εξής:

  • Μπορούμε να φτιάξουμε ταμπουλέ, τη δροσερή ανατολίτικη σαλάτα με το πλιγούρι και το μαϊντανό, χρησιμοποιώντας αντί για πλιγούρι κινόα
  • Μπορούμε να φτιάξουμε γεμιστά πιπέρια ή κολοκυθάκια, όπου θα αντικαταστήσουμε το ρύζι με την κινόα
  • Φυσικά να την φάμε σκέτη με λίγα μυρωδικά και λαδολέμονο
  • Να τη χρησιμοποιήσουμε ως συνοδευτικό για ψητά ή κοκκινιστά κρέατα
  • Να μπει σε διάφορες σούπες ή να συνδυαστεί με όσπρια. Δοκιμάστε την με βρασμένα ρεβίθια, τριμμένο καρότο, φρέσκο κρεμμυδάκι, μαϊντανό και δυόσμο.
  • Μια άλλη ιδέα είναι να προσθέσουμε στη βρασμένη κινόα ψιλοκομμένα σοταρισμένα λαχανικά, όπως καρότα, πιπεριά πράσινη και κόκκινη, σκόρδο, κρεμμύδι και καβουρδισμένο κουκουνάρι
  • Να τη σερβίρουμε ως πρωινό με ψιλοκομμένα φρούτα εποχής, κανέλα, μέλι και ξηρούς καρπούς
  • Να φτιάξουμε πιτσάκια! Ναι, η κινόα μπορεί να μετατραπεί στο βασικό υλικό για ατομικά πιτσάκια. Εδώ θα βρείτε τη συνταγή
  • Ως βασικό υλικό η κινόα μπορεί να προστεθεί και σε κροκέτες λαχανικών. Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη
  • Να φτιάξουμε ένα αλλιώτικο ρυζόγαλο, απολαυστικό αλλά με λίγες θερμίδες. Η συνταγή είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρήγου

Κινόα στη διατροφή μας

Καλή όρεξη!

Your Turn!

Αν έχετε να προσθέσετε κάτι ακόμη ή απλά να μοιραστείτε τη δική σας εμπειρία, αφήστε το προσωπικό σας σχόλιο!


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Author

Οργάνωση Σπιτιού - Tips Εξοικονόμησης - DIY Κατασκευές κ.α. #smartliving #momblogger Πτυχιούχος Ψυχολογίας, σύζυγος και μαμά δύο κοριτσιών από τη Θεσσαλονίκη ♥ Αγαπημένο Quote: "Για τον κόσμο είσαι μία μαμά αλλά για την οικογένειά σου είσαι ο κόσμος όλος...".

2 comments

Συμμετοχή στη συζήτηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.