fbpx
7 καλές συνήθειες που θα σε οδηγήσουν σε ισορροπία κι ευεξία

7 καλές συνήθειες που θα σε οδηγήσουν σε ισορροπία κι ευεξία

Θα ήθελες να είχες περισσότερο χρόνο για να τρως υγιεινά, να γυμνάζεσαι και να φροντίζεις καλύτερα τον εαυτό σου; Υιοθέτησε αυτές τις καθημερινές συνήθειες, για να βρεις την ισορροπία στη ζωή σου αποκτώντας ευεξία, ενέργεια και καλή διάθεση. Γιατί οι συνήθειες εύκολα αποκτώνται και δύσκολα αλλάζουν, όπως ξέρεις πολύ καλά. Αλλά οι καλές συνήθειες έχουν τη δύναμη να αποδυναμώνουν και να βάζουν στην άκρη τις κακές.

Καλές συνήθειες στην καθημερινότητά σου

1. Να προγραμματίζεις τα γεύματα της ημέρας

Στον σχεδιασμό σου θα συμπεριλάβεις πέντε γεύματα την ημέρα. Αυτά είναι το πρωινό, το μεσημεριανό, το βραδινό και δυο ενδιάμεσα. Οι ώρες των γευμάτων είναι καλό να είναι σταθερά οι ίδιες κάθε φορά και οι ποσότητες του φαγητού είναι καλό να μην είναι ούτε πολύ μεγάλες ούτε πολύ μικρές.

Ξυπνώντας το πρωί φρόντισε να έχεις ένα καλό και θρεπτικό πρωϊνό. Πάρε μαζί σου στη δουλειά ένα ταπεράκι με το μεσημεριανό σου κι ένα υγιεινό ενδιάμεσο σνακ.

Με τον προγραμματισμό των γευμάτων σίγουρα δεν θα έχεις στο νου σου το βασανιστικό ερώτημα “Τι θα φάμε αύριο”. Έτσι, μειώνεις τις πιθανότητες να καταφύγεις σε εύκολες αλλά ανθυγιεινές λύσεις. Κι από την άλλη το πρόγραμμα στη διατροφή σε βοηθά να έχεις καλύτερο έλεγχο της όρεξης και ισορροπημένη παραγωγή σεροτονίνης που συμβάλλει στη μείωση του στρες και στον κορεσμό.

2. Να περπατάς

Βγες βόλτα στον ήλιο και τον καθαρό αέρα. Άφησε το αυτοκίνητο και πήγαινε με τα πόδια, ειδικά αν η απόσταση είναι κοντινή. Ή πάρκαρε το αυτοκίνητό σου λίγα τετράγωνα μακριά από τη δουλειά. Ανέβα από τις σκάλες, αντί να πάρεις το ασανσέρ. Κάνε ότι σου αρέσει, αρκεί να βάλεις κίνηση στην ημέρα σου και να αυξήσεις τον αριθμό των βημάτων σου, επειδή κάθε βήμα μετράει.

Το περπάτημα βελτιώνει τη ροή οξυγόνου στο σώμα. Βελτιώνει επίσης τα επίπεδα ορμονών που βοηθούν στην αύξηση των επιπέδων ενέργειας. Βοηθά δηλαδή όχι μόνο στη φυσική σου κατάσταση, αλλά και στην εγκεφαλική δραστηριότητα και ετοιμότητα.

3. Να κοιμάσαι αρκετά

Η ποσότητα ύπνου που χρειάζεται κάθε άνθρωπος εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Οι περισσότεροι ενήλικες πάντως χρειάζονται 7 με 9 ώρες την ημέρα ιδανικά. Ωστόσο κάποιοι μπορεί να χρειάζονται μόλις 6 ώρες και άλλοι ακόμη και 10 ώρες ύπνου.

Ο ύπνος είναι μία από τις βασικότερες διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσεις, για να έχεις την απαραίτητη ενέργεια και να αντιμετωπίζεις την γεμάτη υποχρεώσεις καθημερινότητα. Εάν δεν τηρείς μια σωστή ρουτίνα και στερείσαι τον ύπνο, αυτό σταδιακά θα επηρεάσει τον οργανισμό σου και οτιδήποτε κάνεις στο 24ωρο σου. Σίγουρα δε θες να δεις τον εαυτό σου να μετατρέπεται σε ένα κουβάρι με νεύρα και κακή διάθεση.

Αν δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς, δες τι να κάνεις για να έχεις καλό και ποιοτικό ύπνο.

4. Να κάνεις διάλειμμα

Δώσε το περιθώριο στον εαυτό σου να κάνει μικρά διαλείμματα μέσα στην απαιτητική καθημερινότητα. Κάνοντας ένα διάλειμμα επαναξιολογείς τις προτεραιότητές σου, καθαρίζεις το μυαλό σου και γεμίζεις ξανά τις μπαταρίες σου ακόμα και την πιο πιεστική στιγμή.

Οι σύντομες παύσεις και ειδικά από τον εργασιακό φόρτο είναι πραγματικά πολύτιμες για την ενίσχυση της συγκέντρωσης και της παραγωγικότητας. Η έμπνευση και οι καλύτερες δημιουργικές ιδέες φαίνεται να έρχονται σε περιόδους χαλάρωσης παρά σε περιόδους πίεσης. Γι΄αυτό κατέβασε ρυθμούς και απόλαυσε το διάλειμμά σου.

Βέβαια η παύση και η ξεκούραση στην οποία αναφέρομαι, όπως καταλαβαίνεις, δεν είναι μόνο σωματική. Η ξεκούραση είναι παράλληλα και συναισθηματική και πνευματική. Γι΄αυτό τώρα είναι η ώρα να κάνεις κάτι που αναβάλλεις εδώ και καιρό. Παρακολούθησε μια παράσταση στο θέατρο, πήγαινε ένα χαλαρό περίπατο, προγραμμάτισε ένα διήμερο ταξίδι. Τέτοιες μικρές ευχάριστες παρενθέσεις γίνονται η τονωτική ένεση και σου δίνουν ώθηση.

5. Να μοιράζεσαι τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου

Μη διστάζεις να εκφράζεις όσα νιώθεις κι όσα σε απασχολούν. Να βγάζεις τα συναισθήματά σου προς τα έξω, στους δικούς σου ανθρώπους, στους φίλους ή ακόμη και στον χώρο της δουλειάς σου, πάντα φυσικά με τον τρόπο που αρμόζει στην κάθε περίσταση. Οι λύσεις μπορούν να έρθουν μέσα από τη συζήτηση και το μοίρασμα.

Δημιουργώντας ένα υποστηρικτικό δίκτυο για εσένα, όπου θα μοιράζεσαι το άγχος και τους προβληματισμούς σου, θα μπορείς να λαμβάνεις κι εσύ βοήθεια, για να διαχειριστείς όλα όσα έρχονται κατά πάνω σου.

Όταν αντίθετα κλείνεσαι και απομονώνεσαι, τότε ίσως το σώμα σου αναλάβει την πρωτοβουλία να αντιδράσει. Ίσως το σώμα σου να ψάξει έναν τρόπο να εκφράσει όλα όσα εσύ κρατάς μέσα σου. Δεν υπάρχει επομένως κάτι πιο υγιές και λυτρωτικό από το να μιλάς και να εκφράζεσαι, αντί να τα κρατάς όλα μέσα σου να σιγοβράζουν.

6. Να εστιάζεις στα θετικά

Ο τρόπος που βλέπεις τα πράγματα, ο τρόπος που σκέφτεσαι για οτιδήποτε μπορεί να συμβεί μέσα στη μέρα σου, επηρεάζει τον τρόπο που αντιδράς στις καταστάσεις. Κι αυτό κάνει τη διαφορά.

Είναι σύνηθες κι ως ένα βαθμό δικαιολογημένο όλοι οι άνθρωποι μέσα στην παρορμητικότητά μας να σκεφτόμαστε αρνητικά και να αντιδρούμε με το άγχος και τον πανικό. Δες το αλλιώς: “Με βοηθάει αυτό που κάνω;” “Αλλάζει την κατάσταση ο τρόπος που αντιδρώ;”

Μόλις αντιλαμβάνεσαι ότι οι αρνητικές σκέψεις κάνουν την εμφάνισή τους, να θυμάσαι ότι αυτές είναι αναλώσιμες και μπορούν να είναι σύντομες σε διάρκεια. Αρκεί να μην τις προκαλείς ή τις προσκαλείς κι εσύ.

Εκείνες τις στιγμές σκέψου πόσα έχεις καταφέρει μέχρι στιγμής κι επιβράβευσε τον εαυτό σου. Σκέψου τι πραγματικά έχει σημασία για εσένα, ποια είναι εκείνα που σου δίνουν χαρά κι εκείνα για τα οποία νιώθεις ευγνωμοσύνη στη ζωή σου. Το να εστιάζεις στα θετικά και να προσπερνάς τα δύσκολα που έχεις μπροστά σου είναι το μεγάλο στοίχημα.

7. Να φροντίζεις τον εαυτό σου

Μία από τις καλές συνήθειες για τις οποίες μιλάμε είναι και το να βάλεις τη φροντίδα του εαυτού σου στο καθημερινό σου πρόγραμμα. Το να δίνεις χρόνο και ενέργεια συστηματικά για σένα κι όχι μόνο για τους άλλους.

Όταν λέμε “φροντίζω τον εαυτό μου”, δεν εννοούμε μόνο την επιμέλεια της εξωτερικής μας εμφάνισης, ρούχα, μαλλιά κτλ. Φροντίζω τον εαυτό μου σημαίνει:

  • Φροντίζω το σώμα μου, προσέχω την υγεία μου και τρέφομαι σωστά.
  • “Ακούω” την κούρασή μου και ρυθμίζω ανάλογα την καθημερινότητά μου.
  • Γεμίζω την ψυχή μου με ό,τι με χαλαρώνει, με ό,τι με κάνει να νιώθω πληρότητα.
  • Αποδέχομαι τον εαυτό μου με τα λάθη και τις αδυναμίες του. Κανείς, μα κανείς δεν είναι τέλειος. Άρα με αντιμετωπίζω με αυτοσυμπόνια, στήριξη και υπομονή.
  • Περιτριγυρίζω τον εαυτό μου με τους κατάλληλους ανθρώπους για μένα. Ανθρώπους που με βοηθούν να εξελίσσομαι συνεχώς, που χαίρονται με τη χαρά μου.

Το πώς ο κάθε άνθρωπος φροντίζει τον εαυτό του είναι εν τέλει πολύ προσωπικό και είναι καλό να το αναλογιστείς και να το εντάξεις στη ζωή σου με τον δικό σου τρόπο.

Φυσικά δεν μπορούν να αλλάξουν όλα από τη μία μέρα στην άλλη. Δώσε χρόνο στον εαυτό σου, προσπάθησε να υιοθετήσεις όλο και περισσότερες καλές συνήθειες και τότε σπουδαία πράγματα μπορούν να δημιουργηθούν.

good daily habits - 7 καλές συνήθειες που θα σε οδηγήσουν σε ισορροπία κι ευεξία

Διάβασε επίσης: Ρίξε αυλαία σε κακές συνήθειες.

Your Turn!

Αν έχετε να προσθέσετε κάτι ακόμη ή απλά να μοιραστείτε τη δική σας εμπειρία, αφήστε το προσωπικό σας σχόλιο!

Author

Απόφοιτος Ψυχολογίας ΑΠΘ, Κειμενογράφος στο MAKE LiFE, Σύζυγος και μαμά δύο κοριτσιών από την Καλαμαριά Θεσσαλονίκης! Αγαπημένη Φράση: "Για τον κόσμο είσαι μία μαμά αλλά για την οικογένειά σου είσαι ο κόσμος όλος...".

Συμμετοχή στη συζήτηση