fbpx
Ρίξε αυλαία σε κακές συνήθειες

Ρίξε αυλαία σε κακές συνήθειες

Τι είναι η ευτυχία; Υπάρχει ένας ορισμός που θα μπορούσε να δοθεί τελικάς Ή μήπως είναι τόσο υποκειμενικά και μοναδικά τα κριτήρια ορισμού όσο μοναδικός είναι και ο κάθε άνθρωποςς Ό,τι κι αν σημαίνει ευτυχία για τον καθένα, το σίγουρο είναι ότι με κάποιες συνήθειες που κατά καιρούς υιοθετούν όλοι, καταλήγουν να σαμποτάρουν την προσωπική τους ευημερία.

Πρώτα στη λίστα η αναβλητικότητα και η αχαριστία που συναντώνται όλο και συχνότερα στη σημερινή εποχή. Η αδυναμία να είναι κάποιος ο εαυτός του, να αντιμετωπίσει τα προβλήματά του και η τάση να ρίχνει συνέχεια το φταίξιμο αλλού ακολουθούν στη λίστα με τις συνήθειες που πρέπει να εγκαταλείψει κανείς για να είναι ευτυχισμένος.

Πως θα ρίξεις αυλαία σε κακές συνήθειες

Δώσε τέλος στην αναβλητικότητα

Όλοι οι άνθρωποι έχουν υπάρξει αναβλητικοί κάποιες φορές. Όμως η συστηματική αναβλητικότητα καταλήγει να είναι πρόβλημα με αρνητικές συνέπειες στην ποιότητα ζωής και τις σχέσεις με τους άλλους. Άγχος, πίεση, αισθήματα ενοχής και θλίψης συσσωρεύονται στην ιδιοσυγκρασία του αναβλητικού και επηρεάζουν την καθημερινότητά του.

Ξεπέρασε την αναβλητικότητα. Μην κάθεσαι με σταυρωμένα χέρια περιμένοντας τις ιδανικές συνθήκες για να ενεργοποιηθείς. Απλά κάνε αυτό που είναι να κάνεις ΤΩΡΑ. Σχεδίασε τα βήματα, κάνε λίστες και βάλε χρονοδιάγραμμα. Μην σκέφτεσαι ότι δεν θα τα καταφέρεις, αλλά ανάλαβε το ρίσκο της αποτυχίας.

Το τέλειο άλλωστε δεν υπάρχει και με τη σκέψη “ή όλα ή τίποτα” το μόνο που θα επιτύχεις είναι να αυξάνεις την αναβλητικότητα. Εμπόδια και δυσκολίες στο δρόμο συναντούν όλοι, γι’αυτό μην τα παρατάς. Συνέχισε την προσπάθεια να ολοκληρώσεις ένα έργο με τρόπο ικανοποιητικό παρά άψογο.

Παραιτήσου από την αχαριστία

Ένας αχάριστος άνθρωπος δεν αναγνωρίζει τις καλές προθέσεις και τις προσφορές των άλλων προς το πρόσωπό του. Μακροπρόθεσμα δημιουργείται μέσα του ένα αίσθημα ανικανοποίητου, όπου συνεχώς θέλει όλο και περισσότερα.

Θέλει παραπάνω υλικά αγαθά, περισσότερη αναγνώριση, εξουσία ή δικαιώματα. Και θεωρεί ότι δικαίως του ανήκουν όλα, ίσως γιατί δεν έμαθε να δίνει ο ίδιος οτιδήποτε χωρίς να αναζητά αντάλλαγμα. Στην ουσία πρόκειται για άνθρωπο εύθραυστο, πολύ μόνο και μπερδεμένο.

Μην αφήσεις γι’αυτό τον εαυτό σου στην αχαριστία. Απεναντίας άφησε την ευγνωμοσύνη να γίνει ο τρόπος ζωής σου. Να λες ειλικρινά ευχαριστώ για όσα λαμβάνεις κάθε μέρα, για όσα έχεις και για όσα πέτυχες. Να αναγνωρίζεις και να λες ευχαριστώ μέσα από την καρδιά σου σε όλους για ότι σου δίνουν.

Ευχαριστώ μπορείς να πεις σε κάποιον και μέσα από τις πράξεις, όπως ένα δώρο που θα κάνεις, ένα χαμόγελο και μια αγκαλιά. Με το να δείχνεις εμπιστοσύνη και να ελπίζεις, το να εκφράζεις την ευγνωμοσύνη σου και να εκτιμάς όσα σου δίνονται, βελτιώνεις τη σχέση σου με τον εαυτό σου αλλά και με τους γύρω σου.

Μην προσπαθείς να είσαι κάποιος άλλος

Πολλοί πιστεύουν ότι πρέπει να είναι κάτι διαφορετικό από τον εαυτό τους για να τα καταφέρουν στη ζωή. Με το φόβο ότι η πραγματική τους φύση είναι ατελής, μέτρια ή αδιάφορη υιοθετούν πρόθυμα μια συμπεριφορά ξένη, νιώθοντας ότι έτσι θα είναι περισσότερο αποδεκτοί από τους γύρω.

Ίσως πάλι νιώθουν ότι είναι πιο εύκολο να εκπληρώνουν τις προσδοκίες και να παίζουν τους ρόλους που περιμένουν οι άλλοι από αυτούς. Η αποξένωση όμως από τον εαυτό οδηγεί σιγά σιγά τους άλλους μακρυά.

Για να αγαπήσεις τον αυθεντικό εαυτό σου, σταμάτα να κριτικάρεις τις αδυναμίες σου και να κατηγορείς τον εαυτό σου για τα λάθη του. Σταμάτα να συγκρίνεσαι με τους άλλους και να νοιάζεσαι για το τι σκέφτονται οι άλλοι για σένα. Συνέχισε να μαθαίνεις, να προσαρμόζεσαι, να αναπτύσσεσαι.

Αποδέξου τον αληθινό, γνήσιο εαυτό σου και συμφιλιώσου μαζί του. Διάλεξε τους κατάλληλους ανθρώπους γύρω σου που θα σε εκτιμήσουν και θα σε αγαπήσουν όπως είσαι. Να θυμάσαι ότι η ρίζα της ευτυχίας προέρχεται από την σχέση σου με τον εαυτό σου και ότι ο καθένας από εμάς είναι σημαντικός με τον δικό του μοναδικό τρόπο.

Σταμάτα να τρέχεις μακρυά από τα προβλήματά σου

Συνηθισμένες στρατηγικές που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για να λύσουν τα προβλήματα της ζωής τους είναι να προσπαθούν να αλλάξουν τα συναισθήματά τους σε σχέση με το πρόβλημα ή να προσπαθούν να ξεχάσουν ό,τι τους απασχολεί. Αποφεύγοντας να έρθουν αντιμέτωποι με τις δυσκολίες το μόνο που καταφέρνουν είναι να τις κάνουν ακόμη μεγαλύτερες.

Αναγνώρισε σε πρώτη φάση ότι δεν υπάρχουν μεγάλα και ανυπέρβλητα προβλήματα, ούτε άνθρωποι που να χειρίζονται άψογα την κάθε αναποδιά που προκύπτει. Βάλε τα πράγματα στην ρεαλιστική τους βάση.

Ορίζοντας με ακρίβεια το πρόβλημα και κάνοντας μια λίστα με διαφορετικές πιθανές λύσεις έχεις κάνει ένα σημαντικό βήμα μπροστά. Προετοιμάσου προσεκτικά και ασχολήσου έγκαιρα με τη λύση που επέλεξες για το πρόβλημά σου. Κάθε φορά που αποδεικνύεις ότι μπορείς να κάνεις όσα θεωρούσες αδύνατα, αποκτάς εμπιστοσύνη στον εαυτό σου και αυτοεκτίμηση.

Απόβαλλε τη συνήθεια να ρίχνεις το φταίξιμο στους άλλους

Οι άνθρωποι πολύ συχνά ρίχνουν σε τρίτους το μπαλάκι των ευθυνών για τις τωρινές συνθήκες της ζωής τους. Είναι πιο εύκολο να κατηγορούν και να επικρίνουν συνεχώς τους άλλους και να αναλαμβάνουν οι ίδιοι το ρόλο του παθητικού δέκτη ή του αβοήθητου.

Για τους ανεκπλήρωτους στόχους, τα όνειρα που είχαν και δεν έζησαν, τις επιθυμίες, τις στεναχώριες, τα προβλήματα κάποιος άλλος πάντα φταίει. Αυτό καταλήγει να είναι μεγάλη πλάνη και δικαιολογία για τις κακές επιλογές τους.

Αποδέξου λοιπόν εσύ ο ίδιος πρώτα το μερίδιο ευθύνης που σου αναλογεί για όσα λες, όσα κάνεις, όσα επιλέγεις. Κανείς δεν σου επιβάλλει κάτι. Εσύ έχεις την ελευθερία να επιλέγεις πράγματα, ανθρώπους, καταστάσεις.

Σταμάτα λοιπόν να γκρινιάζεις και κάνε την αυτοκριτική σου αντικειμενικά και ισορροπημένα. Άλλωστε μέσα από τα λάθη και τις παραλείψεις που αναπόφευκτα θα συμβούν στη ζωή μαθαίνεις και προχωράς.

Ας μην ξεχνάς ότι εσύ είσαι ο πρωταγωνιστής αλλά και ο αόρατος σκηνοθέτης της ζωής που ζεις. Αν αυτό το συνειδητοποιήσεις και το διορθώσεις, τότε ίσως αλλάξουν πολλά πράγματα προς το καλύτερο.

Διάβασε επίσης: Quotes και λόγια να χαμογελάς.

Your Turn!

Αν έχετε να προσθέσετε κάτι ακόμη ή απλά να μοιραστείτε τη δική σας εμπειρία, αφήστε το προσωπικό σας σχόλιο!

Author

Πτυχιούχος Ψυχολογίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κειμενογράφος στο ηλεκτρονικό περιοδικό MAKE LiFE και το Ινστιτούτο Καταναλωτών. Σύζυγος και μαμά δύο κοριτσιών από την Καλαμαριά Θεσσαλονίκης. Αγαπημένη Φράση: "Για τον κόσμο είσαι μία μαμά αλλά για την οικογένειά σου είσαι ο κόσμος όλος...".

4 comments

 • Θα συμφωνήσω σε όλα! Θα συμπληρώσω φάτε και κανένα γλυκάκι διότι η ζάχαρη φτιάχνει την διάθεση χεχεχε! Φιλιά

  Reply
 • ενα απο τα καλυτερα posts που πετυχα (καταλαθος) online τα τελευταια χρονια… πολυ σωστα ολα, ταυτιζομαι 101% (ειδικα με την αναβλητικοτητα και την αχαριστια) like με 3 χερια XD …το ξαναδιαβαζω και ολο μου βγαινει ενα… ΑΜΗΝ χαχαχαχχα

  Reply
  • Eυχαριστούμε Micha. Είναι πιο εύκολο να αναγνωρίζεις αυτά τα χαρακτηριστικά στους γύρω, αλλά αν ρίξεις μια βαθύτερη και ειλικρινέστερη ματιά θα τα βρείς και στον εαυτό σου, έστω σε κάποια χρονική στιγμή της ζωής σου. Οπότε κι εγώ ταυτίζομαι 102%.

   Reply

Συμμετοχή στη συζήτηση