fbpx
10 χρυσοί κανόνες στην καθαριότητα του σπιτιού

10 χρυσοί κανόνες στην καθαριότητα του σπιτιού

Αν η καθαριότητα σημαίνει για σένα ατελείωτες ώρες κούρασης και εργασία καταναγκαστική είναι ίσως γιατί δεν εφάρμοσες τον δεκάλογο καθαριότητας. Κάνε εύκολη τη ζωή σου, χωρίς να παγιδευτείς στη λογική ότι οι γυναίκες κάνουν τα πάντα. Οι γυναίκες έχουν τη δυνατότητα να ΜΗΝ κάνουν τα πάντα. Προτίμησε το “αρκετά καλά” από το “τέλεια”, γιατί το “τέλεια” απλά δεν υπάρχει. Αυτοί είναι οι δικοί μου χρυσοί κανόνες στην οργάνωση και καθαριότητα του σπιτιού. Οι δικοί σου;

Οι κανόνες στην οργάνωση και καθαριότητα του σπιτιού

1. Καθαρίστε το αμέσως

Λεκέδες από φαγητά στον πάγκο της κουζίνας, κηλίδες βρωμιάς στο πάτωμα ή τη μοκέτα και στίγματα από απροσεξία στο τραπεζομάντηλο ή τα ρούχα είναι μια καθημερινή ιστορία στη ζωή σου. Αν αφήσεις αυτούς τους λεκέδες να κάτσουν, θα ξεραθούν και θα χρειαστείς περισσότερο χρόνο και κόπο για να τους αντιμετωπίσεις. Καθάριζε τους λεκέδες όσο πιο άμεσα, πριν γίνουν ενοχλητικοί και επίμονοι.

2. Καθαρίστε από πάνω προς τα κάτω

Όταν κάνεις γενική καθαριότητα ξεκίνα πάντα από πάνω. Καθάρισε φωτιστικά οροφής, ξαράχνιασε το ταβάνι, ξεσκόνισε τα ψηλότερα ράφια, τις κορνίζες στους τοίχους. Προχωρώντας προς τα κάτω πέρνα στα χαμηλότερα ράφια του σύνθετου ή της βιβλιοθήκης, συνέχισε με τα έπιπλα και τελευταία σκούπισε το πάτωμα. Έτσι είσαι σίγουρη ότι όλη η σκόνη και η βρωμιά που θα αφαιρεθεί από πάνω δεν θα πέσει και θα λερώσει κάτι που καθάρισες ήδη.

gloves - 10 χρυσοί κανόνες στην καθαριότητα του σπιτιού

3. Ξεκινήστε με όσα βλέπει η πεθερά

Ας είμαστε ρεαλιστές. Οι περισσότερες γυναίκες σήμερα δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου να είναι το σπίτι πάντα τόσο αστραφτερό όσο θα θέλαμε. Οπότε βάλε τις προτεραιότητές σου. Πάντα καθάριζε πρώτα τους κύριους χώρους του διαμερίσματός σου, τους χώρους δηλαδή που βλέπει ένας ξαφνικός επισκέπτης. Αφού φρεσκάρεις λοιπόν το σαλόνι, συνέχισε δίνοντας λάμψη στην κουζίνα και το μπάνιο. Κρεβατοκάμαρες και λοιποί χώροι μπορούν να περιμένουν.

4. Αγοράζετε και χρησιμοποιείτε μόνο όσα χρειάζεστε

Μη γεμίζεις τα ντουλάπια σου με καθαριστικά προϊόντα που στην πραγματικότητα ίσως και να μην τα χρησιμοποιήσεις. Δεν χρειάζεται να έχεις διαφορετικό καθαριστικό για κάθε επιφάνεια στο σπίτι σου. Εκμεταλλεύσου τις καθαριστικές ιδιότητες του λεμονιού, χρησιμοποίησε σόδα μαγειρικής και λευκό ξύδι για έναν φιλικό προς το περιβάλλον καθαρισμό. Θυμήσου τα 10 εργαλεία καθαρισμού μιας καλής νοικοκυράς και φρόντισε να τα έχεις πάντα μαζί σου.

cleaning tools - 10 χρυσοί κανόνες στην καθαριότητα του σπιτιού

5. Διαβάζετε τις ετικέτες με τις οδηγίες χρήσης

Η ασφάλεια είναι η αρχή όλων. Να διαβάζεις πάντα τις ετικέτες με τις πληροφορίες του καθαριστικού προϊόντος πριν τη χρήση του. Γενικά ισχύουν τα εξής: μην αφήνεις το προϊόν να δράσει για περισσότερο χρόνο από αυτόν που αναγράφεται στην ετικέτα. Μη ρίχνεις το καθαριστικό απευθείας, αλλά χρησιμοποίησε ένα πανί ή σφουγγάρι, ώστε να αποφεύγονται οι ζημιές. Ξέπλενε με άφθονο νερό μέχρι να εξαφανιστούν και τα τελευταία υπολείμματα. Μην αναμειγνύεις καθαριστικά γιατί θα προκληθούν αναθυμιάσεις. Φόρα γάντια και προσπάθησε να μην εισπνέεις από πολύ κοντά τα απορρυπαντικά.

6. Πετάτε κάθε τόσο τα περιττά

Κάνε ένα αξιόλογο και θαρραλέο ξεκαθάρισμα. Πέταξε, ανακύκλωσε, χάρισε. Ελευθέρωσε τον χώρο και άφησε το σπίτι να αναπνεύσει. Ρούχα, περιοδικά, DVD από κυριακάτικες εφημερίδες, χαλασμένες ηλεκτρικές συσκευές, παλιές φωτογραφίες και τόσα άλλα περιττά συνθέτουν μια εικόνα χάους. Όλα όσα πλέον δεν σου είναι χρήσιμα, όσα είναι σε κακή κατάσταση και γενικά όσα σου είναι αδιάφορα δεν υπάρχει λόγος να τα κρατάς. Το λέει και το φενγκ σούι.

organizing stuff - 10 χρυσοί κανόνες στην καθαριότητα του σπιτιού

7. Όλα στη θέση τους

Αρχικά βρες μία θέση για τα πάντα κι έπειτα φρόντισε να τα οδηγούν όλοι πίσω στη θέση τους, αφότου τα χρησιμοποιήσαν. Αξιοποίησε ράφια, συρτάρια, ακόμη και τους χώρους κάτω από τα κρεβάτια. Χρησιμοποίησε κουτιά, καλάθια και θήκες φύλαξης. Κρυφοί χώροι υπάρχουν σε όλα τα σπίτια, αναξαρτήτως τετραγωνικών κι όλα βρίσκουν όμορφα κι ωραία τη θέση τους. Με λιγότερα αντικείμενα σκορπισμένα τριγύρω σου κερδίζεις χρόνο κάνοντας την καθημερινή καθαριότητα να φαίνεται παιχνιδάκι.

8. Σταματήστε τη βρωμιά από την είσοδο της πόρτας

Τοποθέτησε ένα καλό αδιάβροχο χαλάκι στην είσοδο της εξώπορτας, όπου όλοι θα μπορούν να καθαρίσουν καλά τα παπούτσια τους πριν εισέλθουν στα ενδώτερα. Εσύ απλά θα καθαρίζεις αυτό το χαλάκι κάθε τόσο. Υπάρχει ένα τρικ που έδωσα για το φρεσκάρισμα χαλιών, το οποίο μπορείς να εφαρμόσεις και για το χαλάκι της εισόδου.

floor mat - 10 χρυσοί κανόνες στην καθαριότητα του σπιτιού

9. Μην αναβάλλετε τις δουλειές

Η έλλειψη χρόνου, η κούραση και το σύνδρομο της βαρεμάρας σε οδηγούν συχνά στο να αναβάλλεις τις δουλειές του σπιτιού; Αν είναι να καθαρίσεις, μην το σκέφτεσαι για μέρες. Η βρωμιά συσσωρεύεται και γίνεται δυσκολότερη. Κάνε το τώρα. Αν μάλιστα κάνεις έστω και λίγες δουλειές καθημερινά δεν θα έρθεις αντιμέτωπη με ένα σκηνικό αποδιοργάνωσης. Ένα τέτοιο σκηνικό είναι σίγουρο ότι θα σε αποθαρρύνει, καθώς θα χρειαστεί μετά σκληρότερη προσπάθεια για να επαναφέρεις όλο το σπίτι σε τάξη.

10. Οργανωθείτε φτιάχνοντας λίστες

Η οργάνωση και καθαριότητα του σπιτιού δεν θα μπορούσε να μην περιλαμβάνει λίστες. Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο. Για το λόγο αυτό έχω φτιάξει για μένα, για σας, για όλους αυτή τη λίστα με τις δουλειές του σπιτιού, που θα μας βοηθήσει να ανακαταλάβουμε τα σπίτια μας. Να αποκτήσουμε ξανά τον έλεγχο και να μην πελαγώνουμε. Εκτύπωσε τη λίστα κι εφάρμοσε από σήμερα. Είπαμε όχι αναβλητικότητα.

10 cleaning rules - 10 χρυσοί κανόνες στην καθαριότητα του σπιτιού

Ποιοί είναι οι δικοί σου κανόνες στην οργάνωση σπιτιού και την καθαριότητά του; Πως τα καταφέρνεις με το νοικοκυριό σου;

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα και τις ενημερώσεις, κάντε like στη σελίδα μας στο facebook.

Your Turn!

Αν έχετε να προσθέσετε κάτι ακόμη ή απλά να μοιραστείτε τη δική σας εμπειρία, αφήστε το προσωπικό σας σχόλιο!

Author

Πτυχιούχος Ψυχολογίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κειμενογράφος στο ηλεκτρονικό περιοδικό MAKE LiFE και το Ινστιτούτο Καταναλωτών. Σύζυγος και μαμά δύο κοριτσιών από την Καλαμαριά Θεσσαλονίκης. Αγαπημένη Φράση: "Για τον κόσμο είσαι μία μαμά αλλά για την οικογένειά σου είσαι ο κόσμος όλος...".

16 comments

 • χμ βλέπω τους κανόνες να τους τυπώνω Ελευθερία μου και να τους κολλάω στο ψυγείο της κουζίνας ώστε να με οργανώνουν όταν πελαγώνω…

  Reply
 • Μια εύκολη συνήθεια είναι να βγάζουμε τα παπούτσια στην είσοδο του σπιτιού και να βγάζουμε τα ρούχα μας στο μπάνιο αμέσως γλυτωσαμε από ένα σκούπισμα και αρκετό χνούδι.

  Reply
 • Μια τζουρίτσα από blogs και μετά βουρ στις δουλειές του σπιτιού! Ευχαριστούμε για τις χρήσιμες συμβουλές.
  kathy by anthomeli

  Reply
 • Αχ αυτό το εννιά, μια αναβλητικότητα την έχω κι εγώ και μετά τρέχω και δεν φτάνω. Αυτή η λίστα τέλεια μου φαίνεται Ελευθερία. Η συμβουλή για τα χαλιά είναι πολύ χρήσιμη.

  Reply
  • από αναβλητικότητα λόγω κούρασης πάσχουμε όλοι…Αλλά μια απόφαση είναι όλα, ειδικά τώρα το Φθινόπωρο που πρέπει να γίνουν και πιο βαριές δουλειές. Άντε τα χαλάκια μου έμειναν εμένα να στρώσω και τελείωσα!!! Φιλιά !!!

   Reply
 • ωραίες οι συμβουλές σου! το 1 και το 4 τα κανω πάντα! με το “όλα στη θεση τους” έχω ενα θεμα ποτε τίποτα δεν είναι στη θέση του αλλά σε αυτό πρέπει να συμβάλει και όλη η οικογένεια!

  Reply
  • εγώ όταν λέω στους δικούς μου “βάλτε τα όλα στη θέση τους”, τα βάζουν όλα μέσα σε ένα καλαθάκι που έχω στο τραπέζι (υποτίθεται μόνο για λογαριασμούς και αποδείξεις) και εκεινο το άμοιρο το καλαθάκι καταλήγει να έχει μεσα ότι μπορείς να φανταστείς, καραμέλες, παιχνιδάκια, μαρκαδόρους, ακόμη και κέρματα….

   Reply
 • Όπως και να το κάνεις Ελευθερία, οι δουλειές του σπιτιού πάντα αγγαρεία θα είναι! Πολύ χρήσιμο το τρικ για το φρεσκάρισμα των χαλιών. Το κρατώ στα υπόψη! Την καλημέρα μου :)

  Reply
 • Μου αρέσει γιατί τα γράφεις εσύ, τα διαβάζω εγώ… λέω από μέσα μου έχει δίκιο πρέπει να τα εφαρμόσω, τέρμα οι ζαχομάρες…και την άλλη μέρα παίρνω το νούμερο 9 και το κάνω σημαία!! :)) Αναβλητικότητα το χειρότερο μου ελάττωμα!! Και βέβαια μετά με πλακώνουν όλες οι δουλειές μαζί και βγαίνω off για να τις κάνω γιατί δε μπορώ να τελειώσω το σπίτι σε μια μέρα εκτός και αν κάνω όσα βλέπει η πεθερά..

  Reply
  • καλό είναι να βοηθούν όλοι στην οικογένεια για να μένει το σπίτι τακτοποιημένο. Όσο για την αναβλητικότητα είναι θέμα μεγάλης συζήτησης, όλοι έχουν δικαίωμα στην αναβλητικότητα

   Reply

Συμμετοχή στη συζήτηση