fbpx
Καθαρίστε το ψυγείο και διώξτε τις δυσάρεστες μυρωδιές

Καθαρίστε το ψυγείο και διώξτε τις δυσάρεστες μυρωδιές

Το ψυγείο μαζί με τον φούρνο αποτελούν την καρδιά της κουζίνας. Στο ψυγείο διατηρείς τα τρόφιμα και στην κουζίνα προετοιμάζεις το φαγητό. Είναι όμως από τις συσκευές που απαιτούν την προσοχή σου στην απολύμανση και καθαριότητα.

Σήμερα σου δείχνω πως να καθαρίσεις το ψυγείο σου με λευκό ξύδι. Το λευκό ξύδι δεν είναι μόνο ένα οικονομικό προϊόν, αλλά και ένα από τα πιο αξιόπιστα και αποτελεσματικά φυσικά καθαριστικά. Όπως έχω ήδη πει είναι αμέτρητες οι χρήσεις του ξυδιού, που ίσως δεν έχεις ακόμη ανακαλύψει. Ποτέ δεν είναι αργά.

Δες πως το χρησιμοποιώ και στο καθάρισμα του φούρνου μικροκυμάτων.

Καθάρισμα ψυγείου με λευκό ξύδι. Πως θα το κάνεις

Αδειάζεις το ψυγείο από τα τρόφιμα και αφαιρείς τα ράφια. Σε μια λεκάνη αναμειγνύεις μία κούπα λευκό ξύδι με δύο κούπες ζεστό νερό και λίγες σταγόνες υγρό πιάτων. Με ένα καθαρό σφουγγάρι σαπουνίζεις το εσωτερικό του ψυγείου ξεκινώντας από πάνω προς τα κάτω.

Ξεπλένεις με υγρό βέτεξ και σκουπίζεις με καθαρή πετσέτα. Λεκέδες από υγρά και υπολλείματα από φαγητά έχουν εξαφανιστεί. Τα ράφια τα σαπουνίζεις με υγρό πιάτων στο νιπτήρα της κουζίνας και τα αφήνεις να στεγνώσουν. Σαπουνίζεις όλα τα εσωτερικά εξαρτήματα, όπως τα συρτάρια των φρούτων και τις αυγοθήκες.

Ξαναβάζεις όλα τα πράγματα στη θέση τους. Για τα λάστιχα της πόρτας θα βοηθούσε μια οδοντόβουρτσα, για να απομακρυνθούν οι βρωμιές από τις δύσκολες γωνίες. Ξεκίνα την καθαριότητα όταν το ψυγείο είναι ακόμη άδειο, πριν πας δηλαδή στο σούπερ μάρκετ για ανεφοδιασμό.

Πως θα φύγουν οι άσχημες μυρωδιές στο ψυγείο

Καθάρισες λοιπόν το ψυγείο αλλά μια δυσάρεστη οσμή επιμένει; Οι άσχημες μυρωδιές ξέρουν να κρύβονται καλά! Ένα μπολάκι με φρεσκοκομμένο ελληνικό καφέ στο μεσαίο ράφι του ψυγείου για λίγες ημέρες θα εξαφανίσει αυτή την περίεργη οσμή.

Εναλλακτικά δοκίμασε να βάλεις μισή κούπα μαγειρικής σόδας μαζί με λίγες σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμονιού μέσα σε ένα ανοιχτό βαζάκι. Μπαστουνάκια κανέλας στα ράφια της πόρτας ή κιμωλία απορροφούν τις άσχημες μυρωδιές εξίσου αποτελεσματικά.

Μερικά tips για τη σωστή αποθήκευση τροφίμων στο ψυγείο

  • Η σωστή θερμοκρασία του ψυγείου είναι 5 βαθμοί κελσίου στο μεσαίο ράφι. Ωστόσο η θερμοκρασία δεν είναι ομοιόμορφη σε όλα τα σημεία.
  • Στην πόρτα του ψυγείου, που είναι τα ράφια με την υψηλότερη θερμοκρασία, αποθήκευσε προϊόντα που χρειάζονται ελαφρά ψύξη όπως αναψυκτικά και σάλτσες. Στα μεσαία ράφια αποθήκευσε γαλακτοκομικά, αλλαντικά, τυριά και φαγητό που περίσσεψε. Το πιο χαμηλό ράφι, πάνω από τα συρτάρια των φρούτων και λαχανικών, είναι το πιο ψυχρό σημείο του ψυγείου και εκεί μπορείς να τοποθετήσεις το νωπό κρέας ή το ψάρι.
  • Το καλοκαίρι ο διακόπτης της θερμοκρασίας πρέπει να ρυθμίζεται σε χαμηλότερα επίπεδα.
  • Φαγητό που περίσσεψε αποθήκευσέ το σε γυάλινα κατά προτίμηση τάπερ. Μπορεί να είναι λίγο πιο βαριά αλλά είναι περισσότερο υγιεινά.
  • Φρόντισε να καταναλώνονται τα τρόφιμα πριν τη λήξη τους και πάντα να παρακολουθείς να μην μείνουν ξεχασμένα τρόφιμα μέσα.
  • Μη γεμίζεις υπερβολικά το ψυγείο με τρόφιμα, γιατί ο αέρας δεν μπορεί να κυκλοφορήσει και μειώνεται η απόδοση της ψύξης.
  • Καλό είναι η διαδικασία καθαρισμού του ψυγείου να επαναλαμβάνεται μία φορά το μήνα.

Διάβασε επίσης: Οργάνωση Ψυγείου. Πως να τοποθετήσεις τα πράγματα σωστά στα ράφια.

Your Turn!

Αν έχετε να προσθέσετε κάτι ακόμη ή απλά να μοιραστείτε τη δική σας εμπειρία, αφήστε το προσωπικό σας σχόλιο!

Author

Πτυχιούχος Ψυχολογίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κειμενογράφος στο ηλεκτρονικό περιοδικό MAKE LiFE και το Ινστιτούτο Καταναλωτών. Σύζυγος και μαμά δύο κοριτσιών από την Καλαμαριά Θεσσαλονίκης. Αγαπημένη Φράση: "Για τον κόσμο είσαι μία μαμά αλλά για την οικογένειά σου είσαι ο κόσμος όλος...".

6 comments

Συμμετοχή στη συζήτηση