fbpx
Εσύ ξέρεις κάθε πότε αλλάζουμε πετσέτες σε μπάνιο και κουζίνα;

Εσύ ξέρεις κάθε πότε αλλάζουμε πετσέτες σε μπάνιο και κουζίνα;

Πετσέτες μπάνιου, προσώπου, χεριών, μπουρνούζια αλλά και πετσέτες κουζίνας θέλουν σίγουρα συχνό πλύσιμο. Πόσο συχνό όμως; Εσύ ξέρεις κάθε πότε αλλάζουμε πετσέτες στο μπάνιο και την κουζίνα;

Κάθε πότε αλλάζουμε πετσέτες στο μπάνιο

Τι λένε οι ειδικοί και οι έρευνες

Οι περισσότεροι θεωρούμε πως επειδή έχουμε μόλις πλυθεί, η πετσέτα που σκουπιζόμαστε συνεχίζει να είναι καθαρή. Όμως, η αλήθεια είναι ότι κάθε φορά που σκουπιζόμαστε, αφήνουμε πάνω της νεκρά δερματικά κύτταρα. Αυτό σε συνδυασμό με την υγρασία κάνουν τις πετσέτες την αγαπημένη και ιδανική κατοικία για βακτήρια, μύκητες και λοιπούς μικροοργανισμούς.

Σε αυτό το πλαίσιο ειδικοί μικροβιολόγοι συνιστούν να αλλάζουμε οποιαδήποτε πετσέτα κάθε 3 με 5 χρήσεις της. Αυτό εμένα μου ακούγεται υπερβολικό έως ανέφικτο, ειδικά για μια τετραμελή οικογένεια. Ξέρουμε όλοι πολύ καλά πόσο συχνά μπορεί να χρησιμοποιηθούν οι πετσέτες μέσα στη διάρκεια ενός 24ωρου.

Σε ένα άρθρο του διακεκριμένου μικροβιολόγου Marc André Selosse, διάβασα ότι τελικά όλα τα μικρόβια δεν είναι εχθροί μας. Τα μικρόβια που ζουν κατά χιλιάδες στο δέρμα μας δημιουργούν έναν μικροβιότοπο, με τον ίδιο τρόπο που δημιουργούν και στο έντερό μας. Αυτά τα μικρόβια παίζουν ουσιαστικό ρόλο για την προστασία του δέρματός μας, επειδή τρέφονται με δερματικά υπόλοιπα και μας απαλλάσσουν έτσι από πιθανές παθογένειες.

Τι κάνουμε στην πραγματικότητα

Άρα δεν υπάρχει πραγματικός λόγος πανικού. Οι κίνδυνοι από την πετσέτα είναι ασήμαντοι, εκτός από την περίπτωση που κάποιος χρησιμοποιεί την υγρή πετσέτα ενός τρίτου, με δερματικά προβλήματα. Οπότε εγώ θα έλεγα απλά να μην κρατάμε καμία πετσέτα στην κρεμάστρα μας για περισσότερες από δύο ημέρες. Και θα είμαστε μια χαρά.

Θεωρώ επίσης καλό να έχει ο καθένας την δική του προσωπική πετσέτα. Σίγουρα αυτό το τηρούμε σε ότι αφορά την πετσέτα μπάνιου (ή το μπουρνούζι που βολεύει πολλούς). Αλλά όσο μπορούμε το εφαρμόζουμε και για την πετσέτα προσώπου και για την πετσέτα χεριών. Το δεύτερο το έχω κι εγώ αμελήσει είναι η αλήθεια από τότε που τα παιδιά μεγάλωσαν.

Μια άλλη συμβουλή μου είναι να αφήνουμε ανά διαστήματα το παράθυρο του μπάνιου ανοιχτό (ή το ανεμιστηράκι), ώστε να αερίζεται ο χώρος και να μην παγιδεύεται σε αυτόν υγρασία. Η υγρασία επηρεάζει αρνητικά τις πετσέτες. Κι ακόμη πιο απαραίτητο θεωρώ το να στεγνώνουμε την πετσέτα μας μετά από κάθε ντους, απλώνοντάς την.

Σχετικά με το πλύσιμο τώρα, πλένουμε τις πετσέτες σε υψηλές θερμοκρασίες. Μια καλής ποιότητας πετσέτα δεν έχει θέμα με το ζεστό νερό, αντιθέτως επιβάλλεται. Αποφεύγουμε όμως να παραγεμίζουμε τον κάδο του πλυντηρίου, έτσι ώστε να μουσκεύουν και να πλένονται καλά όλα όσα βάζουμε μέσα. Τέλος, πριν τις μαζέψουμε και τις αποθηκεύσουμε στη θέση τους, σιγουρευόμαστε ότι έχουν στεγνώσει τελείως.

ΜΥΣΤΙΚΟ ΓΙΑ ΑΦΡΑΤΕΣ ΠΕΤΣΕΤΕΣ

Η μαγειρική σόδα αφαιρεί τις μυρωδιές, φωτίζει τα χρώματα και διαλύει τα άλατα, διατηρώντας τις πετσέτες αφράτες και μαλακές. Προσθέτουμε 1 ή 2 κουταλιές σόδας στον κάδο του πλυντηρίου πριν ξεκινήσουμε το πλύσιμο.

Κάθε πότε αλλάζουμε τις πετσέτες της κουζίνας

Οι πετσέτες κουζίνας σε πολλά νοικοκυριά καταλήγουν ως… πολυχρηστικό εργαλείο. Σκεφτείτε… Εάν σκουπίζουμε τα πιάτα και μετά με την ίδια πετσέτα σκουπίζουμε τα χέρια μας ή τα ψίχουλα από το τραπέζι, τότε δεν έχουμε μια πετσέτα κουζίνας, αλλά ένα βρώμικο πανί.

Τι κάνω εγώ και τι προτείνω. Για το σκούπισμα των πιάτων έχουμε πάντα μια πικέ πετσέτα, από αυτές δηλαδή που δεν αφήνουν χνούδι, ενώ για τα χέρια χρησιμοποιούμε κανονικά τις χνουδωτές. Έτσι δεν υπάρχει περίπτωση να μπερδέψει κανείς ποια πετσέτα είναι για κάθε χρήση. Τις επιφάνειες από την άλλη τις καθαρίζουμε είτε με απλό βετέξ, το οποίο αλλάζουμε καθημερινά, είτε με χαρτί κουζίνας.

Κι εδώ οι πετσέτες μπαίνουν ανά δύο ή τρεις ημέρες στο πλυντήριο, ανάλογα τη χρήση. Για παράδειγμα εγώ την πετσέτα της κουζίνας που έχω για τα χέρια την χρησιμοποιώ σαφώς συχνότερα από εκείνη που έχω για τα πιάτα. Επίσης όταν έχουμε διαχειριστεί στην κουζίνα μας ωμό κρέας, ψάρι ή κοτόπουλο, τότε θα ήταν καλύτερα η πετσετούλα αλλά και το βέτεξ που χρησιμοποιήσαμε να πάνε για πλύσιμο την ίδια στιγμή!

How often I should wash bath and kitchen towels - Εσύ ξέρεις κάθε πότε αλλάζουμε πετσέτες σε μπάνιο και κουζίνα;

Εσύ κάθε πότε τις πλένεις τις πετσέτες μπάνιου και κουζίνας;

Διαβάστε επίσης: Πετσέτες που μυρίζουν ενώ έχουν πλυθεί; Δείτε τη λύση.

Your Turn!

Αν έχετε να προσθέσετε κάτι ακόμη ή απλά να μοιραστείτε τη δική σας εμπειρία, αφήστε το προσωπικό σας σχόλιο!

Author

Απόφοιτος Ψυχολογίας ΑΠΘ, Κειμενογράφος στο MAKE LiFE, Σύζυγος και μαμά δύο κοριτσιών από την Καλαμαριά Θεσσαλονίκης! Αγαπημένη Φράση: "Για τον κόσμο είσαι μία μαμά αλλά για την οικογένειά σου είσαι ο κόσμος όλος...".

Συμμετοχή στη συζήτηση