fbpx
Ιδέες για αποθήκευση βιβλίων και πως να διακοσμήσεις τα ράφια σου

Ιδέες για αποθήκευση βιβλίων και πως να διακοσμήσεις τα ράφια σου

Πως να ταξινομήσεις τα βιβλία σου στη βιβλιοθήκη ώστε να είναι πάντα οργανωμένα αλλά και πως να διακοσμήσεις τα ράφια σου για το πιο όμορφο αισθητικά αποτέλεσμα; Όλες τις ιδέες για αποθήκευση βιβλίων και διακόσμησης της βιβλιοθήκης θα τις δεις εδώ αναλυτικά.

Ιδέες για αποθήκευση βιβλίων – Διακόσμηση στο ράφι

Όταν η βιβλιοθήκη αναλαμβάνει ρόλο διαχωριστικού σε ένα δωμάτιο, τότε προσθέτει έξτρα πόντους αισθητικής αλλά και έξτρα χώρο για τοποθέτηση αντικειμένων. Έτσι η βιβλιοθήκη στο κατάλληλο σημείο λειτουργεί πρακτικά αλλά είναι και όμορφη.

bookshelves as divider - Ιδέες για αποθήκευση βιβλίων και πως να διακοσμήσεις τα ράφια σου

bookcases decoration - Ιδέες για αποθήκευση βιβλίων και πως να διακοσμήσεις τα ράφια σου

Μια βιβλιοθήκη μπορεί να καλύπτει όλο το πλάτος και το ύψος ενός τοίχου. Αυτή είναι μια εξαιρετική ιδέα, αν έχεις μια πραγματικά μεγάλη συλλογή από βιβλία. Μια ειδική κατασκευή από γυψοσανίδα μάλιστα μπορεί να αντικαταστήσει το κλασικό έπιπλο βιβλιοθήκης με τον πιο στιλάτο τρόπο. Το μόνο μειονέκτημα που μπορώ να φανταστώ εδώ είναι ότι θα χρειάζεσαι σκαλάκι, για να φτάσεις τα βιβλία που είναι στο τελευταίο ράφι.

built in bookshelves for home - Ιδέες για αποθήκευση βιβλίων και πως να διακοσμήσεις τα ράφια σου

Μια βιβλιοθήκη δαπέδου από την άλλη εξυπηρετεί πολύ στο να μπορείς να φτάσεις κάθε βιβλίο με ευκολία, χάρη στο χαμηλό ύψος του επίπλου.

How to Decorate Shelves and Bookcases - Ιδέες για αποθήκευση βιβλίων και πως να διακοσμήσεις τα ράφια σου

low bookshelves - Ιδέες για αποθήκευση βιβλίων και πως να διακοσμήσεις τα ράφια σου

Πάντως η πιο οικονομική και διαχρονική λύση για τα βιβλία είναι τα απλά ράφια στον τοίχο. Τέτοια ράφια μπορούν να μπουν σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού, από το καθιστικό και την είσοδο μέχρι τα υπνοδωμάτια. Από την άλλη είναι και βολική λύση, γιατί τα ράφια μπορούν να στερεωθούν ακόμη και πάνω από έπιπλα (π.χ. τον καναπέ, το γραφείο ή μια συρταριέρα) κι έτσι να μην χάνεις καθόλου χώρο.

Stylish Bookshelf Decorating Ideas - Ιδέες για αποθήκευση βιβλίων και πως να διακοσμήσεις τα ράφια σου

bookshelves at home - Ιδέες για αποθήκευση βιβλίων και πως να διακοσμήσεις τα ράφια σου

Που αλλού μπορείς να αποθηκεύσεις βιβλία; Σε όλα τα σπίτια υπάρχουν κι εκείνα τα κρυφά σημεία που μπορούν να αξιοποιηθούν για αποθήκευση, όπως ο κενός χώρος κάτω από ένα τραπεζάκι ή κομοδίνο. Αξιοποίησέ τα!

Tips for Arranging Organizing and Decorating Bookshelves - Ιδέες για αποθήκευση βιβλίων και πως να διακοσμήσεις τα ράφια σου

Extra tip για σένα που τα βιβλία σου είναι πραγματικά πάρα πολλά: Αν θέλεις να εκμεταλλευτείς πλήρως το διαθέσιμο χώρο της βιβλιοθήκης σου, σκέψου να βάλεις τα βιβλία σε στήλες, το ένα πάνω στο άλλο δηλαδή. Η κλασική διάταξη με τα βιβλία δίπλα δίπλα, σε μια σειρά, ίσως δεν σε αφήνει να αξιοποιήσεις το συνολικό ύψος του ραφιού.

Από διακοσμητική τώρα άποψη η εναλλαγή οριζόντιας και κάθετης τοποθέτησης των βιβλίων στο ίδιο ράφι δημιουργεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Συν τοις άλλοις τα οριζόντια βιβλία θα λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο ως βιβλιοστάτης!

Πως να διακοσμήσεις τα ράφια σου

Μια βιβλιοθήκη δεν είναι μόνο για βιβλία. Σίγουρα θα βάλεις και μερικά διακοσμητικά στοιχεία, όπως κορνίζες, βάζα, φυτά για να υπάρχει η τέλεια ισορροπία. Διατήρησε όσο γίνεται πιο καθαρή την εικόνα, αφήνοντας ανοιχτό χώρο ανάμεσα στα αντικείμενα. Όλα μπορούν να ταιριάξουν σε ένα ράφι βιβλιοθήκης, αρκεί να συντονίζονται τα χρώματα και να μην είναι υπερφορτωμένο.

Πρόσεξε επίσης την αυστηρή συμμετρία, που καταλήγει βαρετή και στατική. Σκέψου λίγο πιο έκκεντρα και “χάλασε” την ομοιομορφία των αντικειμένων που θα βάλεις στα ράφια.

Bookshelf Decoration - Ιδέες για αποθήκευση βιβλίων και πως να διακοσμήσεις τα ράφια σου

Πως να ταξινομήσεις τα βιβλία στα ράφια

Ένας τρόπος για να τοποθετήσεις τα βιβλία σου είναι να τα ταξινομήσεις ανά θεματική κατηγορία. Έτσι για παράδειγμα θα μπουν αλλού τα μυθιστορήματα, η κλασική λογοτεχνία, τα εκπαιδευτικά – σχολικά, λεξικά και γραμματικές μαζί σε ένα σημείο, ταξιδιωτικοί οδηγοί κ.ο.κ.  Αυτό είναι πολύ πρακτικό για ευνόητους λόγους. Γιατί μπορείς να ανατρέχεις εύκολα στο είδος του βιβλίου που σε ενδιαφέρει τη δεδομένη στιγμή και με μία ματιά να τα έχεις όλα μπροστά σου.

Η αλφαβητική σειρά είναι επίσης μια πρακτική λύση. Βρίσκεις εύκολα αυτό που θέλεις, χωρίς να ψάχνεις για ώρες. Η ταξινόμηση με αλφαβητική σειρά μπορεί να γίνει είτε με βάση το όνομα του συγγραφέα είτε με βάση τον τίτλο του βιβλίου. Αλλά νομίζω ότι με το όνομα του συγγραφέα εξυπηρετεί καλύτερα.

Άλλη επιλογή είναι να τα τακτοποιήσεις ανά μέγεθος, δηλαδή από το μεγαλύτερο (πιο ψηλό βιβλίο) προς το μικρότερο. Εδώ έχεις το πλεονέκτημα μιας συνολικής εικόνας που δείχνει πιο τακτοποιημένη. Άρα το αποτέλεσμα ίσως να μην είναι τόσο πρακτικό, αλλά είναι σίγουρα πιο ευχάριστο στο μάτι.

Έχω ακούσει από φίλους και για άλλα συστήματα ταξινόμησης, όπως ανά σειρά παλαιότητας, ανά εκδοτικό οίκο, ακόμη και ανά χρώμα! Επίσης πολλούς τους βολεύει να κρατούν σε ξεχωριστό σημείο εκείνα τα βιβλία που είναι πολύ αγαπημένα τους. Αντίθετα εκείνα στα οποία δεν ανατρέχουν συχνά τους είναι βολικό να μπαίνουν σε λιγότερο προσβάσιμο μέρος, για να εξοικονομούν χώρο.

Εσύ που αποθηκεύεις τα βιβλία σου και πως τα ταξινομείς;

BOOKSHELVES DECORATION TIPS AND IDEAS - Ιδέες για αποθήκευση βιβλίων και πως να διακοσμήσεις τα ράφια σου

Διάβασε επίσης: 6 ιδέες & tips για την καλύτερη οργάνωση του καθιστικού σου.

♥ Περισσότερες στιγμές έμπνευσης εδώ: bedthreads.com.

Your Turn!

Αν έχετε να προσθέσετε κάτι ακόμη ή απλά να μοιραστείτε τη δική σας εμπειρία, αφήστε το προσωπικό σας σχόλιο!

Author

Πτυχιούχος Ψυχολογίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κειμενογράφος στο ηλεκτρονικό περιοδικό MAKE LiFE και το Ινστιτούτο Καταναλωτών. Σύζυγος και μαμά δύο κοριτσιών από την Καλαμαριά Θεσσαλονίκης. Αγαπημένη Φράση: "Για τον κόσμο είσαι μία μαμά αλλά για την οικογένειά σου είσαι ο κόσμος όλος...".

Συμμετοχή στη συζήτηση