fbpx
Ημέρα μαμάς και κόρης. Όλα όσα θα ήθελα να ξέρει.

Ημέρα μαμάς και κόρης. Όλα όσα θα ήθελα να ξέρει.

Στην εποχή μας τις περισσότερες ώρες της ημέρας τις περνάμε μακρυά από τα παιδιά και το σπίτι. Αυτό δημιουργεί προβλήματα στις σχέσεις και την επικοινωνία γονιών και παιδιών. Κάτι που ξεχνάμε όμως είναι ότι ο χρόνος μας είναι το πολυτιμότερο δώρο στο παιδί μας. Και μη νομίζετε ότι χρειάζεται να είμαστε η πιο ξεκαρδιστική παρέα. Έτσι κάπως ξεκίνησαν και στο δικό μας σπίτι τα παράπονα, μετά ήρθε η γκρίνια, αλλά κι ένα γράμμα από την μεγάλη μου κόρη. Ο λόγος φυσικά ότι δεν περνάμε πολύ χρόνο μαζί. Αποφασίσαμε εκείνη τη στιγμή να κάνουμε την Κυριακή που ερχόταν μια μέρα μαμάς και κόρης στην Καλαμαριά. Τελικά την καθιερώσαμε την ημέρα μαμάς και κόρης σε εβδομαδιαία βάση!

Ποιοτικός χρόνος και η σημασία του

Τί είναι όμως ο ποιοτικός χρόνος και ποιά είναι η σημασία του? Ποιοτικός είναι ο αποκλειστικός χρόνος που αφιερώνουμε στο παιδί χωρίς να διακόπτουμε το παιχνίδι για να μιλήσουμε στο τηλέφωνο, να κοιτάξουμε το φαγητό που σιγοψήνεται ή να απλώσουμε τα ρούχα. Προσφέρουμε την προσοχή και το ενδιαφέρον μας. Απολαμβάνουμε ο ένας την παρουσία του άλλου και καλλιεργούμε ένα αίσθημα ασφάλειας και αμοιβαιότητας. Αυτός ο ποιοτικός χρόνος θα βάλει τις βάσεις για την ομαλή ψυχική ανάπτυξη του παιδιού.

στην καφετέρια 300x199 - Ημέρα μαμάς και κόρης. Όλα όσα θα ήθελα να ξέρει.

Το παράδειγμα των γονιών

Τα παιδιά είναι σαν σφουγγάρια που απορροφούν όσα βλέπουν από το περιβάλλον. Η αισιόδοξη στάση των γονιών για τη ζωή είναι κάτι που τα παιδιά θα αντιγράψουν κάποια στιγμή. Το παράδειγμά μας αλλά και ο ποιοτικός χρόνος που δίνουμε σε κάθε παιδί ξεχωριστά είναι η ευκαιρία να του διδάξουμε και να του δώσουμε αξίες που θα το συνοδεύουν για πάντα. Μερικά από αυτά που θα ήθελα σαν μαμά Ελευθερία να δείξω, να μάθω, να πω στην κόρη μου είναι τα παρακάτω:

Όλα όσα θα ήθελα να ξέρει η κόρη μου στην ηλικία των δέκα

 • Δεν μπορείς να έχεις ό,τι θέλεις αλλά τουλάχιστον μην συμβιβαστείς με τίποτα λιγότερο από όσα αξίζεις.
 • Το να είσαι όμορφη και μικρή δεν είναι αρκετό. Εξέλιξε την προσωπικότητά σου. Διάβασε βιβλία.
 • Η ζωή δεν έχει περιτύλιγμα, είναι όμως δώρο. Ζήσε την. Η παιδική ηλικία είναι μια φορά.
 • Άφησε το μίσος και τη ζήλεια στους άλλους. Εσύ κράτα τη χαρά, την αγάπη και την ομορφιά της ζωής.

μαζί 300x199 - Ημέρα μαμάς και κόρης. Όλα όσα θα ήθελα να ξέρει.

 • Η γνώμη των άλλων για σένα δεν είναι δικό σου πρόβλημα. Αν έχεις την τύχη να είσαι διαφορετική, μην αλλάξεις για να γίνεις αποδεκτή.
 • Να λες πάντα αυτό που θες, αυθόρμητα και χωρίς διπλωματία. Η αλήθεια είναι ένα όπλο που όλοι θέλουν να το έχουν, αλλά κανένας δεν θέλει να το χρησιμοποιήσει.
 • Στη ζωή θα έρθουν δοκιμασίες, στεναχώριες, πόνος, αδικίες. Ο άνθρωπος όμως είναι σαν το χταπόδι που όσο το χτυπάς μαλακώνει και νοστιμεύει. Όταν μεγαλώσεις θα μπορείς να νιώθεις ευγνωμοσύνη και για αυτούς που σε πλήγωσαν. Γιατί θα ξέρεις ότι εξαιτίας τους έγινες πιο δυνατή και νόστιμη.

300x199 - Ημέρα μαμάς και κόρης. Όλα όσα θα ήθελα να ξέρει.

 • Μη φοβάσαι τα λάθη. Κάνε πολλά, μέσα από τα λάθη μαθαίνεις. Το πάθημα όμως να γίνεται μάθημα για την επόμενη φορά.
 • Να ενθουσιάζεσαι, να χορεύεις και να γελάς δυνατά κάθε μέρα.
 • Να έχεις στόχους και να προχωράς στη ζωή με θάρρος. Να δίνεις την ψυχή σου σε αυτό που κάνεις και πάντα να προσπαθείς.
 • Να φροντίζεις να συναναστρέφεσαι περισσότερο με ανθρώπους που σε ενθαρρύνουν. Η θετική ενέργεια και η εκτίμηση των φίλων σου σε κάνει να νιώθεις ακόμη πιο όμορφα για τον εαυτό σου.
 • Δεν υπάρχουν σε αυτή τη ζωή αυθεντίες και κυρίως δεν είμαι εγώ μία. Να αμφισβητείς και να επιδιώκεις την δική σου άποψη για όλους και για όλα.

και κόρη 300x199 - Ημέρα μαμάς και κόρης. Όλα όσα θα ήθελα να ξέρει.

 • Να έχεις μια ανοιχτή αγκαλιά για τους ανθρώπους και να δίνεις την αγάπη σου, αλλά μόνο επειδή το θέλεις, ποτέ επειδή νομίζεις ότι είναι υποχρέωσή σου.
 • Το χαμόγελο είναι το καλύτερο μακιγιάζ που ένα κορίτσι μπορεί να έχει. Χαμογελώντας κερδίζεις φίλους, ενώ θυμώνοντας ρυτίδες.
 • Να είσαι με όλους ευγενική. Η ευγένεια είναι δωρεάν.
 • Όταν φρικάρεις μπορείς πάντα να μιλάς στη μαμά.

με τις σκιές 199x300 - Ημέρα μαμάς και κόρης. Όλα όσα θα ήθελα να ξέρει.

Το συμπέρασμα

Ας μην αφήσουμε την έλλεψη χρόνου και τις επαγγελματικές υποχρεώσεις να βάλουν σε δεύτερη μοίρα τη σχέση μας με το παιδί μας. Όπως κι αν έχει διαμορφωθεί η σχέση μας μέχρι τώρα, πάντα υπάρχουν περιθώρια για βελτιώσεις. Βάλτε στο πρόγραμμα κι εσείς μια ημέρα μαμάς και κόρης ή μαμάς και γιού.

Your Turn!

Αν έχετε να προσθέσετε κάτι ακόμη ή απλά να μοιραστείτε τη δική σας εμπειρία, αφήστε το προσωπικό σας σχόλιο!


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Author

Ψυχολόγος Α.Π.Θ, Managing Editor, σύζυγος και μαμά δύο κοριτσιών από την Καλαμαριά Θεσσαλονίκης! #smartliving #momblogger Αγαπημένη Φράση: "Για τον κόσμο είσαι μία μαμά αλλά για την οικογένειά σου είσαι ο κόσμος όλος...".

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

E-mail ειδοποιήσεις για νέες δημοσιεύσεις

Holler Box