fbpx
Τι να προσέξεις στις ηλεκτρονικές αγορές σου για να μην την πατήσεις

Τι να προσέξεις στις ηλεκτρονικές αγορές σου για να μην την πατήσεις

Όσο κι αν σου αρέσει ένα προϊόν στη φωτογραφία ενός eshop, όσο δελεαστική κι αν σου φαίνεται η τιμή του, πριν προχωρήσεις στις ηλεκτρονικές αγορές σου θα πρέπει πρώτα να τσεκάρεις μερικά πραγματάκια στη σελίδα που επισκέπτεσαι. Αξίζει τον κόπο και τον χρόνο σου, αν πρόκειται να αποφύγεις μετέπειτα ιστορίες.

Κάπως έτσι και την προηγούμενη φορά που είχαμε lockdown (≈απαγορευτικό) κάποιοι συμπολίτες μας, που εμπιστεύθηκαν e-shops για τις αγορές τους, έπεσαν θύματα εξαπάτησης. Πάντα θα υπάρχουν τέτοιοι επιτήδειοι σε τέτοιες στιγμές και εσύ πρέπει να εκπαιδευτείς στο να τους αναγνωρίζεις.

Ηλεκτρονικές Αγορές. Τι να προσέξεις για να μην την πατήσεις

Πρώτα και πριν απ’όλα ακολούθησε τη διαίσθησή σου. Μήπως οι τιμές στο e-shop που έχεις επισκεφτεί σου φαίνονται ασυνήθιστα χαμηλές σε σχέση με τον ανταγωνισμό; Μήπως ο συγκεκριμένος ιστότοπος φαίνεται ερασιτεχνικός; Υπάρχουν πολλά ορθογραφικά ή συντακτικά λάθη στο site; Μήπως δεν απαντάει κανείς στο τηλέφωνο της εταιρείας ή στα μηνύματα που στέλνεις;

Ποια στοιχεία πρέπει να δεις ότι υπάρχουν στο ηλεκτρονικό κατάστημα

Στην ιστοσελίδα ενός νόμιμου ηλεκτρονικού καταστήματος θα πρέπει να αναγράφονται ρητά και ξεκάθαρα τα χαρακτηριστικά των προϊόντων, η τιμή και το νόμισμα, ο τρόπος πληρωμής, τυχόν επιπλέον προβλεπόμενα έξοδα, πιθανοί φόροι και δασμοί. Επίσης θα πρέπει να αναφέρονται οι τρόποι πληρωμής, η πολιτική επιστροφών, η πολιτική ακύρωσης, ο τρόπος και ο χρόνος παράδοσης του προϊόντος.

Σε ευδιάκριτο σημείο θα πρέπει να φαίνονται όμως και τα στοιχεία της επιχείρησης όπως επωνυμία, έδρα, διεύθυνση, στοιχεία επικοινωνίας κ.ο.κ. (σελίδα “Σχετικά με εμάς” ή “About Us”). Η ύπαρξη μόνο ηλεκτρονικής διεύθυνσης (e-mail) και κινητού τηλεφώνου δεν αρκεί και μάλιστα αποτελεί ένδειξη απάτης.

Πριν ξεκινήσεις λοιπόν την περιήγησή σου στον κατάλογο με τα προϊόντα του e-shop, ρίξε πρώτα μια ματιά στις σελίδες με αυτές τις πληροφορίες. Αν τίποτα από τα παραπάνω δεν υπάρχει, τότε φεύγεις τρέχοντας!

Διάβασε τις κριτικές άλλων χρηστών

Εάν δεν γνωρίζεις ένα ηλεκτρονικό κατάστημα και θέλεις να αγοράσεις από αυτό, κάνε πρώτα μια μικρή διαδικτυακή έρευνα. Διάβασε για παράδειγμα τα reviews και τις παρατηρήσεις άλλων ατόμων που έχουν κάνει αγορές σε αυτό το e-shop, αλλά και πιο συγκεκριμένα έχουν αγοράσει το ίδιο που θες να πάρεις κι εσύ. Να προσεγγίζεις βέβαια τις κριτικές και πάλι με επιφύλαξη, διότι κάποιες από αυτές μπορεί να είναι παραπλανητικές ή κατασκευασμένες.

Συστάσεις αλλά και σχόλια από προηγούμενους χρήστες μπορείς να βρεις και στη σελίδα facebook του ηλεκτρονικού καταστήματος, αν φυσικά διαθέτει. Αλλά και στα σχόλια κάτω από τις φωτογραφίες του instagram προφίλ του καταστήματος μπορεί να ανακαλύψεις μια πληροφορία σημαντική, που θα σου ανοίξει τα μάτια.

Αναγράφεται ρητά η διαθεσιμότητα των προϊόντων;

Επίλεξε με προσοχή τα προϊόντα που θέλεις να αγοράσεις. Πρέπει τα χαρακτηριστικά του προϊόντος να είναι σαφή, αληθή και εύκολα να μπορείς να τα δεις. Θα πρέπει επίσης να τσεκάρεις ότι υπάρχει διαθεσιμότητα στο προϊόν που έβαλες στο ηλεκτρονικό σου καλάθι. Η διαθεσιμότητα είναι μια πληροφορία σημαντική, που θα πρέπει επίσης να αναγράφεται ξεκάθαρα και να ενημερώνεται από τη σελίδα.

Γενικά να κάνεις τις αγορές σου από αξιόπιστα και γνωστά ηλεκτρονικά καταστήματα. Τα eshop που συνδέονται με αλυσίδα καταστημάτων έχουν μεγαλύτερο απόθεμα και διαθεσιμότητα για τις ηλεκτρονικές αγορές.

Τι να προσέξεις πριν την πληρωμή

Πριν την πληρωμή έλεγξε ότι ο ιστότοπος παρέχει ασφαλή σύνδεση για τη μετάδοση ευαίσθητων δεδομένων, όπως στοιχείων πιστωτικών καρτών. Θα δεις δηλαδή στο πεδίο της διεύθυνσης του προγράμματος περιήγησης ότι η σελίδα είναι με τη μορφή HTTPS.

Να δίνεις μόνο τα απολύτως απαραίτητα προσωπικά σου στοιχεία για τη συναλλαγή. Ποτέ και για κανένα λόγο για παράδειγμα δεν εισάγεις τον αριθμό PIN της κάρτας σου στα ηλεκτρονικά καταστήματα των εμπόρων. Να προτιμάς να πληρώνεις με αντικαταβολή και όχι να προκαταβάλεις το ποσό. Αν όμως επιθυμείς να πληρώσεις με κάρτα, προτίμησε τις προπληρωμένες ή μια virtual credit card.

Υπολόγισε σωστά τα συνολικά έξοδα

Πρόσεξε εάν η τελική τιμή πώλησης του προϊόντος επιβαρύνεται με επιπλέον έξοδα όπως φόρους (π.χ. για αγορές εκτός Ε.Ε.) και έξοδα αποστολής. Υπάρχει περίπτωση για παράδειγμα η τιμή ενός προϊόντος σε κάποιο κατάστημα να είναι μικρότερη, αλλά να έχει ακριβότερα μεταφορικά. Και τα μεταφορικά μπορεί να διαφοροποιούνται ανάλογα με την απόσταση από τον τόπο αποστολής ή και το βάρος της παραγγελίας. Να γνωρίζεις ότι προεπιλεγμένες κρυφές χρεώσεις είναι παράνομες.

Αποθήκευσε το αντίγραφο της παραγγελίας σου

Αφού ολοκληρώσεις την παραγγελία σου, θα πρέπει να λάβεις μια σελίδα/απόδειξη με ολόκληρο το ιστορικό της παραγγελίας. Σε αυτή τη σελίδα θα αναγράφεται το συνολικό κόστος της παραγγελίας, το προϊόν με τον κωδικό του και ο αριθμός επιβεβαίωσης. Αποθήκευσε και ακόμη καλύτερα εκτύπωσε αυτή τη σελίδα. Σίγουρα θα τη χρειαστείς, αν κάτι πάει στραβά.

Να μην ξεχνάς, τέλος, ότι έχεις το δικαίωμα της υπαναχώρησης, δηλαδή να επιστρέψεις το προϊόν που αγόρασες και να σου επιστρέψουν τα χρήματα.

Tips for Safe Online Shopping - Τι να προσέξεις στις ηλεκτρονικές αγορές σου για να μην την πατήσεις

Και φυσικά αν πέσεις θύμα απάτης, θα πρέπει να τους καταγγέλεις, για να μην την πατήσουν και άλλοι. Για να κάνεις κι εσύ τη δική σου καταγγελία σχετικά με φαινόμενα παράνομων και παραπλανητικών πρακτικών από ηλεκτρονικά καταστήματα, μπορείς να απευθύνεσαι στη γραμμή καταναλωτή 1520.

Καλές και ασφαλείς ηλεκτρονικές αγορές!

Your Turn!

Αν έχετε να προσθέσετε κάτι ακόμη ή απλά να μοιραστείτε τη δική σας εμπειρία, αφήστε το προσωπικό σας σχόλιο!


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Author

Απόφοιτος Ψυχολογίας ΑΠΘ, Κειμενογράφος στο MAKE LiFE.gr, Σύζυγος και μαμά δύο κοριτσιών από την Καλαμαριά Θεσσαλονίκης! Αγαπημένη Φράση: "Για τον κόσμο είσαι μία μαμά αλλά για την οικογένειά σου είσαι ο κόσμος όλος...".

Συμμετοχή στη συζήτηση

E-mail ειδοποιήσεις για νέες δημοσιεύσεις

Holler Box