fbpx
Η δική σας ζωγραφική περιπέτεια

Η δική σας ζωγραφική περιπέτεια

Γίνετε ξανά παιδιά. Πάρτε χρώματα, πινέλα, καμβάδες και ζωγραφίστε. Με τη ζωγραφική θα έχετε την ευκαιρία να διοχετεύσετε την ένταση από την καθημερινή ρουτίνα και να εξερευνήσετε τον εσωτερικό σας κόσμο. Ταυτόχρονα θα έχετε έναν ωραίο πίνακα για να διακοσμήσετε σχεδόν ανέξοδα τον τοίχο του σπιτιού σας.

Υλικά

.jpg - Η δική σας ζωγραφική περιπέτειαΤα βασικά υλικά τα προμηθεύεστε από ένα μαγαζί με είδη χόμπι ή τα παραγγέλνετε από το ίντερνετ. Προτιμήστε για τον καμβά τα ακρυλικά χρώματα σε σωληνάρια. Είναι πιο εύκολα στη χρήση για έναν αρχάριο από τα λάδια. Θα χρειαστείτε για αρχή δυο πινέλα, ένα λεπτό για τις λεπτομέρειες κι ένα φαρδύ για τα γεμίσματα των μεγαλύτερων επιφανειών. Για την ανάμειξη των χρωμάτων χρησιμοποιήστε μια αυγοθήκη κι ένα πλαστικό ποτήρι με νερό.

Προετοιμασία

Πριν ξεκινήσετε οτιδήποτε μπείτε στο Youtube. Εκεί υπάρχουν βίντεο με οδηγίες για αρχάριους ζωγράφους. Ενημερωθείτε, συγκεντρώστε πληροφορίες, λύστε όλες τις σχετικές απορίες σας. Σκεφτείτε στη συνέχεια το ύφος που θα θέλατε για τον δικό σας πίνακα, το θέμα και τα χρώματα. Προσπαθήστε να κάνετε μια εικόνα στο μυαλό. Θα μπορούσατε να κάνετε ένα προσχέδιο σε απλό χαρτί για να νιώθετε μεγαλύτερη ασφάλεια όταν περάσετε στον καμβά. Βρείτε ένα ήσυχο και άνετο χώρο, τοποθετήστε εφημερίδες στο πάτωμα και φορέστε πρόχειρα ρούχα. Περνάτε μια βάση gesso στον καμβά για να είναι έτοιμος να δεχθεί τα ακρυλικά χρώματα.

Σχεδιασμός

.jpg - Η δική σας ζωγραφική περιπέτειαΑν είστε αρχάριος προτιμήστε μια αφηρημένη εικόνα που βασίζεται στη σύνθεση χρωμάτων κι όχι ένα γραμμικό σχέδιο που παρουσιάζει μεγαλύτερες δυσκολίες. Χαράξτε απαλά με μολύβι πάνω στον καμβά για να ρυθμίσετε το αρχικό σας σχέδιο. Εκφραστείτε ελεύθερα και συνθέστε αρμονικά αυτό που έχετε στο μυαλό σας. Χρησιμοποιήστε στένσιλ (έτοιμα πατρόν), αν θέλετε μόνο να έχετε ένα έργο για να διακοσμήσετε μια γωνιά του σπιτιού.

Χρώματα

1 - Η δική σας ζωγραφική περιπέτειαΠαίξτε με τα χρώματα πάνω στον καμβά. Αναμείξτε, συνδυάστε, πειραματιστείτε. Με το κίτρινο, κόκκινο και μπλε ως βασικά χρώματα μπορείτε να δημιουργήσετε πολλές δευτερεύουσες αποχρώσεις. Αν δεν θέλετε να δημιουργήσετε μόνοι σας όλα τα χρώματα με ανάμειξη μπορείτε να αγοράσετε έτοιμα. Το πλεονέκτημα εδώ είναι ότι κάθε φορά θα έχετε την ίδια απόχρωση που επιθυμείτε. Τα χρώματα επίσης χωρίζονται σε θερμά έχοντας ως βάση το κόκκινο και σε ψυχρά έχοντας ως βάση το μπλε. Επίσης περιγράφονται ως φωτεινά, ουδέτερα, σκοτεινά (με βάση το μαύρο), απαλά (με βάση το λευκό) και λαμπερά. Υπάρχουν πολλές θεωρίες σχετικές με τα χρώματα και την ψυχολογία του ανθρώπου. Το κοινό συμπέρασμα αυτών των θεωριών είναι ότι το κάθε χρώμα προκαλεί διαφορετικά οπτικά ερεθίσματα και κατ’επέκταση εκφράζει διαφορετικά συναισθήματα.

Όποιο κι αν είναι το αισθητικό αποτέλεσμα όταν ολοκληρώσετε το έργο σας, η αξία του πίνακα παραμένει μοναδική. Η ζωγραφική πέρα από μια εικόνα είναι πάνω από όλα ταξίδι που σε χαλαρώνει. Η έκφραση μέσω της τέχνης καλλιεργεί τη φαντασία και είναι ένας τρόπος ψυχικής εκτόνωσης. Αξίζει γι’αυτό να τη δοκιμάσετε.

Your Turn!

Αν έχετε να προσθέσετε κάτι ακόμη ή απλά να μοιραστείτε τη δική σας εμπειρία, αφήστε το προσωπικό σας σχόλιο!


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Author

Ψυχολόγος Α.Π.Θ, Managing Editor, σύζυγος και μαμά δύο κοριτσιών από την Καλαμαριά Θεσσαλονίκης! #smartliving #momblogger Αγαπημένη Φράση: "Για τον κόσμο είσαι μία μαμά αλλά για την οικογένειά σου είσαι ο κόσμος όλος...".

1 comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

E-mail ειδοποιήσεις για νέες δημοσιεύσεις

Holler Box