fbpx
Η πλατφόρμα “Ζήσε Χωρίς Εκφοβισμό”. Τι είναι και πως λειτουργεί

Η πλατφόρμα “Ζήσε Χωρίς Εκφοβισμό”. Τι είναι και πως λειτουργεί

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα το Κέντρο Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού (ΚΜΟΠ) σε συνεργασία με τη Μονάδα Εφηβικής Υγείας του Νοσοκομείου Παίδων Π.&Α. Κυριακού και με το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα “Enable – Ενδυναμώνω” εφαρμόζουν το καινοτόμο διαδικτυακό πρόγραμμα “Ζήσε Χωρίς Εκφοβισμό”. Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην πρόληψη και αντιμετώπιση περιστατικών ενδοσχολικού και διαδικτυακού εκφοβισμού και υλοποιείται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Live Without Bullying.

Η ηλεκτρονική αυτή πλατφόρμα είναι ένα εύχρηστο εργαλείο συμβουλευτικής που αξιοποιεί την ανωνυμία και την εύκολη πρόσβαση του διαδικτύου. Είναι διαθέσιμη δωρεάν σε παιδιά και εφήβους, ηλικίας από 10 έως 18 ετών, που επηρεάζονται από τον εκφοβισμό σε κάθε γωνιά της χώρας μας. Παράλληλα υπάρχει ειδικός χώρος παροχής συμβουλών και πληροφόρησης για γονείς και εκπαιδευτικούς.

Που απευθύνεται η ηλεκτρονική πλατφόρμα

  • Παιδιά 10 έως 18 ετών που έχουν υποστεί ή απειλούνται με σχολικό ή διαδικτυακό εκφοβισμό (Θύματα, παρατηρητές)
  • Παιδιά και νέοι που επιθυμούν να ενημερωθούν για το φαινόμενο του εκφοβισμού
  • Γονείς, των οποίων οι οικογένειες επηρεάζονται από το φαινόμενο του εκφοβισμού
  • Εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους στο χώρο της εκπαίδευσης που επιθυμούν να αντιμετωπίσουν σχετικά φαινόμενα που παρουσιάζονται στους χώρους εργασίας τους.
  • Νέους, φοιτητές και επαγγελματίες διαφόρων ειδικοτήτων (ψυχολογία, ανθρωπιστικές επιστήμες, κ.ά.) που επιθυμούν να προσφέρουν εθελοντική εργασία.

Πως λειτουργεί: Εγγραφή και Χρήση της πλατφόρμας

Η εγγραφή στην πλατφόρμα είναι δωρεάν, διαρκεί 2′ και απαιτεί ένα οποιοδήποτε email. Οι ενδιαφερόμενοι θα χρειαστεί να δώσουν ένα όνομα χρήστη (username) και έναν κωδικό πρόσβασης (password) της αρεσκείας τους. Το όνομα χρήστη δεν ταυτίζεται απαραίτητα με το πραγματικό όνομα του παιδιού-χρήστη, διασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο την ανωνυμία του.Online Πλατφόρμα για το Bullying

Για τα παιδιά που ενδιαφέρονται να λάβουν συμβουλευτική υποστήριξη υπάρχει το chat της πλατφόρμας, που λειτουργεί 17:00-22:00 Δευτέρα με Παρασκευή. Για τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς λειτουργεί forum στην πλατφόρμα, στο οποίο μπορούν να θέσουν τον προβληματισμό τους δωρεάν και ανώνυμα σχετικά με κάποιο περιστατικό Σχολικού Εκφοβισμού.

Διαδικτυακή Πλατφόρμα για Σχολικός Εκφοβισμός

Επίσης, η νέα πλατφόρμα προσφέρει ελεύθερη πρόσβαση στις ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες παιδιών και ενηλίκων, ώστε κάθε επισκέπτης να αντλεί το κατάλληλο γι’ αυτόν πληροφοριακό υλικό γύρω από τον εκφοβισμό. O χώρος των ενηλίκων φιλοξενεί μία νέα στήλη αρθρογραφίας στην οποία ειδικοί και επαγγελματίες μιλούν όχι μόνο για τον εκφοβισμό αλλά και για θέματα γενικού ενδιαφέροντος σχετικά με τα παιδιά και τους εφήβους.

Εγγραφή και Χρήση Πλατφόρμας Bullying

Για λόγους ασφαλείας και για τη διασφάλιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών όλες οι συνομιλίες πραγματοποιούνται υπό την επιτήρηση επαγγελματιών ψυχολόγων.

Καινοτομίες του προγράμματος “Ζήσε Χωρίς Εκφοβισμό”

Α. Διαδικτυακή Συμβουλευτική

Σύμφωνα με έρευνες του εξωτερικού τα παιδιά και οι έφηβοι δείχνουν σαφή προτίμηση στην αναζήτηση βοήθειας μέσω του διαδικτύου κυρίως λόγω της ανωνυμίας που τους προσφέρει, της τάσης τους να επιλύουν τα προβλήματά τους χωρίς την αρωγή των γονιών τους και της μεγάλης εξοικείωσης και του χρόνου που περνούν στο διαδίκτυο.

Ταυτόχρονα όμως, τα πλεονεκτήματα της online συμβουλευτικής είναι εξίσου ευεργετικά και για τη στήριξη γονέων και εκπαιδευτικών. Η ευελιξία, η ανωνυμία, η δωρεάν παροχή, η εύκολη πρόσβαση επιτρέπουν σε όποιον επηρεάζεται από τον εκφοβισμό να ζητήσει υποστήριξη από όπου κι αν βρίσκεται, χωρίς να αποκαλύψει τα πραγματικά του στοιχεία και χωρίς οικονομική επιβάρυνση.

Β. Υποστήριξη συνομηλίκων (Peer to Peer Support)

Στα πλαίσια του προγράμματος εκπαιδεύεται ένας περιορισμένος αριθμός εφήβων, 15 έως 18 ετών, με στόχο την παροχή συμβουλών είτε σε συνομηλίκους είτε σε παιδιά μικρότερης ηλικίας που αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα εκφοβισμού. Με αυτό τον τρόπο οι έφηβοι σύμβουλοι του προγράμματος αναπτύσσουν πολύτιμες δεξιότητες, ενώ παράλληλα συμβάλλουν στη δημιουργία ενός κλίματος αμεσότητας που βοηθά τα παιδιά – θύματα να μοιραστούν αυτό που τους συμβαίνει.

Η μεθοδολογία υποστήριξης συνομηλίκων εφαρμόζεται με επιτυχία τόσο στο εξωτερικό όσο και στη χώρα μας. Οι έφηβοι σύμβουλοι προσφέρουν υποστήριξη στους χώρους που συμμετέχουν τα παιδιά, με εξαίρεση το online chat.

Είναι πολύ σημαντικό για ένα παιδί που υφίσταται bullying να μπορέσει να μιλήσει σε κάποιον. Αυτό είναι το πρώτο βήμα για να υπάρξει αποτελεσματική πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου.

Ζήσε χωρίς εκφοβισμό. Διεκδίκησε αυτό που σου αξίζει.

Your Turn!

Αν έχετε να προσθέσετε κάτι ακόμη ή απλά να μοιραστείτε τη δική σας εμπειρία, αφήστε το προσωπικό σας σχόλιο!


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Ψηφίζετε Ανώνυμα (χωρίς email ή είσοδο):

Ψηφοφορία Ιανουαρίου

Αν μπορούσες να μην ασχοληθείς ποτέ ξανά με ένα από τα παρακάτω, τι θα διάλεγες;

Author

Ψυχολόγος Α.Π.Θ, Managing Editor, σύζυγος και μαμά δύο κοριτσιών από την Καλαμαριά Θεσσαλονίκης! #smartliving #momblogger Αγαπημένη Φράση: "Για τον κόσμο είσαι μία μαμά αλλά για την οικογένειά σου είσαι ο κόσμος όλος...".

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.