Θέλετε να ανανεώσετε και να βάψετε το σπίτι σας αλλά τα χρήματα σας φαίνονται πολλά; Ε λοιπόν, ήρθε η ώρα να αναλάβουμε δράση μόνοι μας και να πάρουμε τα πινέλα στα χέρια μας! Ίσως κάποιοι να διστάζετε και να θεωρείτε το βάψιμο σπιτιού δύσκολο έως ακατόρθωτο αλλά εγώ θα σας πω ότι είναι μια καλή ευκαιρία να αναδείξουμε το δημιουργικό μας ταλέντο.
Αφήνουμε τη φαντασία μας ελεύθερη και μετατρέπουμε το βάψιμο σε διασκέδαση! Βάζουμε μουσική, καλούμε φίλους για βοήθεια και είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε…
Βήμα 1: Προμηθευόμαστε τα υλικά
Αρχικά, πρέπει να εξοπλιστούμε με τα κατάλληλα “όπλα”. Χαρτοταινία για το μασκάρισμα, σπάτουλα, γυαλόχαρτο, στόκο, αστάρι, πινέλο, ρολά, κουβά και φυσικά τα χρώματα που θα χρησιμοποιήσουμε. Τα χρώματα γενικά, χωρίζονται σε δυο κατηγορίες.
Τα ακρυλικά, τα οποία στεγνώνουν γρήγορα, δεν μυρίζουν, αλλά, συνήθως χρειάζεται παραπάνω από δύο χέρια για ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Είναι ασφαλή και θεωρούνται τα καταλληλότερα για παιδικά δωμάτια. Και στα χρώματα συνθετικών ρητινών, τα οποία “στρώνουν” καλύτερα, αλλά εκλύουν αναθυμιάσεις ακόμα και για αρκετό καιρό μετά το βάψιμο.
Βήμα 2: Μασκάρισμα και προετοιμασία δωματίου
Ξεκινάμε, καλύπτωντας με την ειδική χαρτοταινία, επιφάνειες που δεν πρέπει να βαφτούν όπως διακόπτες, πόρτες, παράθυρα, σοβατεπί. Τραβάμε τα έπιπλα στο κέντρο και καλύπτουμε με σεντόνι. Ρίχνουμε στο πάτωμα εφημερίδες. Βγάζουμε από τους τοίχους κάδρα, κορνίζες, καθρέπτες και ό,τι άλλο.
Βήμα 3: Στοκάρισμα
Αν υπάρχουν ρωγμές, τρύπες από καρφιά ή κάποιο άλλο κενό στους τοίχους, καλύπτουμε με λίγο στόκο. Τον στόκο τον δουλεύουμε με σπάτουλα και με κινήσεις αριστερά – δεξιά αφαιρούμε τον περίσσιο στόκο. Μετά από δυο τρεις ώρες τρίβουμε το σημείο με λεπτό γυαλόχαρτο. Με το γυαλόχαρτο τρίβουμε και σημεία στον τοίχο που έχουν ξεφλουδίσει. Καθαρίζουμε με βρεγμένο σφουγγάρι όπου είχαμε τρίψει. Είναι σημαντικό οι επιφάνειες να είναι καθαρές, ξεσκονισμένες και στεγνές πριν το βάψιμο.
Βήμα 4: Αστάρωμα
Για αποτέλεσμα πιο επαγγελματικό και για μεγαλύτερη αντοχή στο χρόνο περνάμε πρώτα ένα χέρι αστάρι. Αυτό θα δώσει λάμψη στις επιφάνειες και θα προετοιμάσει ιδανικά τους τοίχους για να δέσει το χρώμα.
Βήμα 5: Ξεκινάμε το βάψιμο σπιτιού
Το χρώμα μπαίνει στον κουβά και αναμειγνύεται με νερό. Πρέπει να μπει τόσο νερό ώστε να μη γίνει ούτε αραιό ούτε πηχτό. Αυτό το δοκιμάζουμε βάφοντας σε μικρά σημεία στον τοίχο και βλέπουμε την κάλυψη πάνω στο παλιό χρώμα. Βάφουμε πρώτα τα ταβάνια χρησιμοποιώντας σκάλα ή ρολό με μακρύ χερούλι. Το ρολό πρέπει να κινείται αργά και ομοιόμορφα, ξεκινώντας από τις γωνίες.
Βάφουμε κατόπιν προσεκτικά με πινέλο γύρω από πόρτες, παράθυρα, γωνίες και εσοχές που δεν φτάνουν τα ρολά. Προσέχουμε το πινέλο να μην έχει πάνω πολύ μπογιά. Τις μεγάλες επιφάνειες τις περνάμε με το ρολό σε κινήσεις ζιγκ ζαγκ, σαν να σχηματίζουμε το γράμμα Ν, και σε κινήσεις πάνω κάτω. Αφού στεγνώσει το πρώτο χέρι περνάμε κι ένα δεύτερο.
Συμβουλή:
Αν δεν έχουμε εμπειρία από βαψίματα προσφερόμαστε να βοηθήσουμε στο βάψιμο σπιτιού ενός φίλου. Αυτή η μικρή εμπειρία και εξάσκηση θα είναι πολύτιμη όταν έρθει ο καιρός να βάψουμε το δικό μας σπίτι.
Γνωρίστε επίσης τα χρώματα κιμωλίας
Your Turn!
Αν έχετε να προσθέσετε κάτι ακόμη ή απλά να μοιραστείτε τη δική σας εμπειρία, αφήστε το προσωπικό σας σχόλιο!
Πολυ χρησιμες οι πληροφοριες σας :)