fbpx
Επιφάνειες κοπής. Συμβουλές και tips για το σωστό καθάρισμα

Επιφάνειες κοπής. Συμβουλές και tips για το σωστό καθάρισμα

Η επιφάνεια κοπής είναι από τα πιο κοινά εργαλεία στην κουζίνα, όταν προετοιμάζουμε το φαγητό μας. Εκεί θα τεμαχίσουμε και θα ψιλοκόψουμε οτιδήποτε χρειάζεται η συνταγή. Την χρησιμοποιούμε καθημερινά, άρα λερώνεται αρκετά και με τον καιρό αποκτά ίσως μια άσχημη μυρωδιά.

Η επιφάνεια που έχουμε μπορεί να είναι είτε πλαστική είτε ξύλινη. Το σίγουρο όμως είναι ότι θέλει ειδική φροντίδα στο καθάρισμα, για να διασφαλίσουμε καλύτερη υγιεινή στην κουζίνα.

Διαβάστε επίσης:Ξύλινη ή πλαστική επιφάνεια κοπής; Τι να προσέξω στην κουζίνα

Καθάρισμα ξύλινης επιφάνειας κοπής

Για να καθαρίσουμε σε βάθος το ξύλο κοπής θα το τρίψουμε με αδιάλυτο λευκό ξύδι μετά από κάθε χρήση. Το ξίδι είναι ένα φυσικό απολυμαντικό που απαλλάσσει τις επιφάνειες ακόμα και από το επικίνδυνο βακτηρίδιο e-coli.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ;

Το ξύλο κοπής δεν πρέπει να το μουλιάζουμε σε νερό, ούτε να το βάζουμε στο πλυντήριο πιάτων. Και οι δύο αυτές ενέργειες μπορεί να προκαλέσουν στρέβλωση του ξύλου ή ακόμα και ρωγμές.

Εκτός από τον καθαρισμό και την απολύμανση του ξύλου κοπής, σε τακτικά διαστήματα, καλό είναι να εφαρμόζουμε μια μέθοδος αναζωογόνησης. Μία φορά το μήνα σκουπίζουμε με πανί που το έχουμε ποτίσει με λίγο ελαιόλαδο. Αυτό θα βοηθήσει στην καλύτερη συντήρηση του ξύλου σε βάθος χρόνου.

Καθάρισμα πλαστικής επιφάνειας κοπής

Ο τρόπος που χρησιμοποιούμε την πλαστική επιφάνεια κοπής θα μας υποδείξει και τον τρόπο που πρέπει να την καθαρίσουμε. Αν δηλαδή κόβουμε λαχανικά, φρούτα ή αρτοσκευάσματα, τότε ένα απλό πλύσιμο στο χέρι με σαπούνι είναι αρκετό. Αν όμως κόβουμε κρέας ή ψάρια, τότε πρέπει να την πλύνουμε με ζεστό νερό και λίγη χλωρίνη.

Φυσικά η πλαστική επιφάνεια κοπής, σε αντίθεση με την ξύλινη, μπορεί να μπει και στο πλυντήριο πιάτων.

Κι ένα τρικ για τις οσμές

Για τις δυσάρεστες οσμές που μπορεί να έχουν δημιουργηθεί στην επιφάνεια, μετά από κοπή κρεμμυδιών ή σκόρδου για παράδειγμα, θα χρειαστούμε δύο απλά υλικά. Αλάτι και λεμόνι.

  • Σαπουνίζουμε την επιφάνεια κοπής
  • Απλώνουμε πάνω αλάτι και αφήνουμε να παραμείνει λίγη ώρα
  • Κόβουμε ένα λεμόνι στη μέση και ξεκινάμε το τρίψιμο, προσέχοντας να αναμειγνύεται ο χυμός λεμονιού με το αλάτι
  • Περιμένουμε να περάσουν 5-10 λεπτά, ξεπλένουμε την επιφάνεια και την αφήνουμε όρθια να στεγνώσει καλά

Αυτό το τρικ για τις οσμές ισχύει και για το πλαστικό και για το ξύλο.

Your Turn!

Αν έχετε να προσθέσετε κάτι ακόμη ή απλά να μοιραστείτε τη δική σας εμπειρία, αφήστε το προσωπικό σας σχόλιο!

Author

Πτυχιούχος Ψυχολογίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κειμενογράφος στο ηλεκτρονικό περιοδικό MAKE LiFE και το Ινστιτούτο Καταναλωτών. Σύζυγος και μαμά δύο κοριτσιών από την Καλαμαριά Θεσσαλονίκης. Αγαπημένη Φράση: "Για τον κόσμο είσαι μία μαμά αλλά για την οικογένειά σου είσαι ο κόσμος όλος...".

1 comments

Συμμετοχή στη συζήτηση