fbpx
Επιλογή χαλιού για το σαλόνι. 4 κριτήρια για να επιλέξεις σωστά

Επιλογή χαλιού για το σαλόνι. 4 κριτήρια για να επιλέξεις σωστά

Ο καιρός αλλάζει κι έχεις ξεκινήσει με τις καθαριότητες, ενώ ετοιμάζεσαι όπου να ‘ναι και για το στρώσιμο των χαλιών. Το χαλί είναι από τα επιπλέον χαρακτηριστικά που χρειάζεται το σπίτι αυτή τη στιγμή, για να δείξει όμορφο, ολοκληρωμένο και ζεστό. Η επιλογή χαλιού για το σαλόνι δεν είναι εύκολη υπόθεση! Αυτά τα κριτήρια και tips έρχονται για να σε οδηγήσουν στην καλύτερη δυνατή επιλογή.

Επιλογή χαλιού για το σαλόνι

1. Το μέγεθος του χαλιού με βάση το χώρο

Το πιο κοινό λάθος στην αγορά ενός χαλιού είναι το ακατάλληλο μέγεθός του. Όσον αφορά στο σαλόνι το χαλί θα πρέπει να καλύπτει τον χώρο των καναπέδων και το τραπεζάκι όσο πιο συμμετρικά γίνεται. Αυτό δε σημαίνει ότι θα καταλαμβάνει όλη την επιφάνεια του δωματίου, από τοίχο σε τοίχο. Αφήνουμε ένα περιθώριο περιμετρικά, από το τέλος του χαλιού έως τον τοίχο.

Γενικά πάντως επιλέγουμε το μεγαλύτερο μέγεθος χαλιού που επιδέχεται ο εκάστοτε χώρος, καθώς έτσι δίνουμε μια αίσθηση γενναιοδωρίας και άνεσης σε αυτόν.

the right rag size - Επιλογή χαλιού για το σαλόνι. 4 κριτήρια για να επιλέξεις σωστά

Extra tips:

  • Σε περίπτωση που το καθιστικό βρίσκεται σε ενιαίο χώρο, το χαλί που θα επιλέξουμε θα βοηθήσει να διαφοροποιήσουμε οπτικά τον κύριο χώρο του καθιστικού.
  • Αν πάλι το καθιστικό αναπτύσσεται σε στενόμακρες διαστάσεις, επιλέγουμε ένα χαλί που θα τοποθετήσουμε κατά μήκος του κύριου καναπέ, ώστε να “υπογραμμίσουμε” οπτικά το πλάτος του δωματίου.
  • Για μεγάλους χώρους που δεν μπορούν να καλυφθούν με ένα μόνο χαλί θα πρέπει αυτά που θα τοποθετηθούν να ταιριάζουν εμφανισιακά και ποιοτικά.

ΣΥΝΗΘΕΙΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΧΑΛΙΩΝ

Τα έτοιμα χαλιά μηχανής υφαίνονται συνήθως στις διαστάσεις: 1.33×1.90 / 1.60×2.30 / 2.00×2.50 / 2.00×2.90 / 2.40×3.00

MODERN CARPET - Επιλογή χαλιού για το σαλόνι. 4 κριτήρια για να επιλέξεις σωστά

2. Τα χρώματα που θα έχει

Το χρώμα του χαλιού θέλουμε να δένει με τα υφάσματα του καναπέ, τους τοίχους, τα διακοσμητικά μαξιλάρια αλλά και με τις κουρτίνες. Ρόλο παίζει επίσης το πάτωμα, το οποίο βοηθά στο να αναδείξουμε το χαλί μας. Αν τα χρώματα στα έπιπλα και τους τοίχους είναι ουδέτερα, τότε ένα χαλί με όμορφο μοτίβο θα βάλει λίγο χρώμα στο δωμάτιο. Αντιθέτως, αν υπάρχουν έντονα στοιχεία στο χώρο, τότε καλύτερα θα ήταν να επιλέξουμε ένα χαλί σε λευκούς, μπεζ, καφέ, γενικά ουδέτερους τόνους.

Η λογική σε κάθε περίπτωση είναι να δημιουργήσουμε αντιθέσεις, ώστε να φανεί το αποτέλεσμα. Οι flat επιλογές καταλήγουν σα να μην έχουμε βάλει χαλί.

Extra tips:

  • Αν το σαλόνι μας καλύπτεται συνεχώς από το δυνατό φως του ήλιου, αποφεύγουμε σκουρόχρωμα χαλιά για να μην ξεθωριάζουν εύκολα.
  • Όταν ο χώρος είναι μεγάλος και ψηλοτάβανος, ένα σκούρο χαλί θα προσθέσει ζεστασιά. Ενώ αν θέλουμε να μεγαλώσουμε ένα δωμάτιο, τότε ένας ανοιχτόχρωμος τάπητας είναι η καλύτερη λύση.
  • Τα πολύ σκούρα χαλιά παρόλο που καμουφλάρονται ευκολότερα από τα ανοιχτόχρωμα όσον αφορά του λεκέδες, υστερούν κατά την εμφάνιση χνουδιών ή σκόνης. Άρα, σε πολυσύχναστους χώρους προτιμούμε μεσαίες αποχρώσεις και τόνους στο χαλί.

CLASSIC CARPET - Επιλογή χαλιού για το σαλόνι. 4 κριτήρια για να επιλέξεις σωστά

3. Το στυλ του (μοντέρνο ή κλασικό;)

Τα κλασικά χαλιά, αυτά της ανατολίτικης τεχνοτροπίας, έχουν επιστρέψει στο προσκήνιο για τα καλά. Έρχονται για να προσθέσουν πολυτέλεια και να αναβαθμίσουν το χώρο μας. Δεν χρειάζεται να είναι κλασική και η υπόλοιπη διακόσμηση. Μπορούμε να δοκιμάσουμε έναν ιδιαίτερο συνδυασμό με μοντέρνα επίπλωση και vintage ανατολίτικο χαλί. Γιατί τα mix and match είναι τάση!

Από την άλλη ένα μοντέρνο χαλί είναι μια εκκεντρική πινελιά που θα τραβήξει τα βλέμματα. Αλλά μπορεί να είναι και μια safe επιλογή. Κι αυτό γιατί στην αγορά θα βρούμε μεγάλη γκάμα στη συγκεκριμένη κατηγορία. Θα βρούμε από χαλιά με έντονα μοτίβα και πρωτότυπα σχήματα, μέχρι χαλιά μονόχρωμα και με πιο καθαρές γραμμές.

Το προσωπικό μας στυλ θα καθορίσει την τελική επιλογή στο δίλημμα κλασικό ή μοντέρνο χαλί!

4. Τα υλικά κατασκευής του (μάλλινο ή συνθετικό;)

Με βάση τη σύνθεσή τους τα χαλιά χωρίζονται σε δύο γενικές κατηγορίες. Η πρώτη κατηγορία αφορά τα χαλιά από φυσικά υλικά, όπως είναι το μαλλί, το μετάξι, το βαμβάκι και η βισκόζη. Η άλλη κατηγορία έχει να κάνει με τους τάπητες που τα κύρια υλικά τους είναι συνθετικά. Κι όταν λέμε συνθετικά, εννοούμε το πολυπροπυλένιο, τον πολυεστέρα ή το νάυλον.

Αναλόγως με τη χρήση και τον χώρο που θα καλύψουν, γίνεται και η επιλογή του υλικού τους. Οι τάπητες από φυσικά υλικά είναι σημαντικά ακριβότεροι σε σχέση με τους συνθετικούς. Έχουν όμως μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, εφόσον συντηρηθούν σωστά και λερώνουν λιγότερο.

what carpet to choose for living room - Επιλογή χαλιού για το σαλόνι. 4 κριτήρια για να επιλέξεις σωστά

Ελπίζω με αυτά τα tips και τις συμβουλές να σε διαφώτισα, έστω και λίγο, στην επιλογή χαλιού για το σαλόνι. Καλό χειμώνα τώρα!!

Διαβάστε επίσης: 10 φυτά εσωτερικού χώρου ανθεκτικά και ιδανικά για διακόσμηση.

Your Turn!

Αν έχετε να προσθέσετε κάτι ακόμη ή απλά να μοιραστείτε τη δική σας εμπειρία, αφήστε το προσωπικό σας σχόλιο!

Author

Πτυχιούχος Ψυχολογίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κειμενογράφος στο ηλεκτρονικό περιοδικό MAKE LiFE και το Ινστιτούτο Καταναλωτών. Σύζυγος και μαμά δύο κοριτσιών από την Καλαμαριά Θεσσαλονίκης. Αγαπημένη Φράση: "Για τον κόσμο είσαι μία μαμά αλλά για την οικογένειά σου είσαι ο κόσμος όλος...".

2 comments

Συμμετοχή στη συζήτηση