fbpx
Επιλογή κλιματιστικού. Οδηγός για να κάνεις σωστή αγορά

Επιλογή κλιματιστικού. Οδηγός για να κάνεις σωστή αγορά

Ποιά είναι τα 5 κριτήρια που πρέπει να προσέξουμε κατά την επιλογή κλιματιστικού; Σίγουρα η εξειδικευμένη ανάλυση ενός ειδικού είναι αυτή που θα μας υποδείξει ποιο είναι το καλύτερο μηχάνημα για το δικό μας σπίτι. Ωστόσο όλοι θέλουμε, πριν βρεθούμε στο κατάστημα, να έχουμε μια συνολική ιδέα επί του θέματος. Ακολουθεί γι’ αυτό ένας οδηγός με όσα είναι καλό να γνωρίζουμε, ώστε να κάνουμε έξυπνα και σωστά την αγορά μας. 

Εμβαδόν Χώρου & Ισχύς Κλιματιστικού (σε BTU)

Το πρώτο που θα σκεφτούμε όταν επιλέγουμε ένα κλιματιστικό είναι φυσικά ο χώρος που θέλουμε να καλύψουμε. Ακόμη κι ένα πολύ καλό μηχάνημα θα μπορούσε να είναι ανεπαρκές, αν δεν λάβουμε υπόψη τα τετραγωνικά του χώρου όπου θα τοποθετηθεί. Στον παρακάτω πίνακα βλέπουμε συνοπτικά και ενδεικτικά τη σχέση των BTU με τα τετραγωνικά μέτρα.

BTU Air condition - Επιλογή κλιματιστικού. Οδηγός για να κάνεις σωστή αγορά

Βέβαια υπάρχουν και άλλοι σημαντικοί παράγοντες που παίζουν ρόλο και θα έπρεπε να ληφθούν υπόψη. Ο βαθμός μόνωσης της κατοικίας, οι ειδικές καιρικές συνθήκες της περιοχής μας, ο όροφος που βρισκόμαστε είναι μερικές μόνο από αυτές τις παραμέτρους.

Ενεργειακή Κλάση

Τα κλιματιστικά τα δουλεύουμε σχεδόν ασταμάτητα για τουλάχιστον 4 μήνες στις ζέστες και ανήκουν γενικά στις ενεργοβόρες συσκευές. Για να κάνουμε οικονομία στο ρεύμα, φροντίζουμε να αγοράσουμε εκείνο που έχει πολύ καλή ενεργειακή κλάση, Α ή Α+.

Τα περισσότερα κλιματιστικά βέβαια έχουν κάποια απόκλιση μεταξύ της λειτουργίας ψύξης και θέρμανσης. Επομένως η μεικτή ενεργειακή κλάση Α+ μπορεί να φαίνεται επαρκής, αν όμως σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε το κλιματιστικό μας μόνο το καλοκαίρι, τότε πρέπει να επικεντρωθούμε στην ενεργειακή κλάση της λειτουργίας ψύξης.

  • Αν το κλιματιστικό μας έχει ξεπεράσει τα 10 χρόνια ζωής, ίσως είναι καιρός να το αντικαταστήσουμε με ένα νεότερο, πιο αποδοτικό μοντέλο, που καταναλώνει λιγότερη ενέργεια. Το κόστος αγοράς αποσβένεται σε βάθος χρόνου από την εξοικονόμηση ηλεκτρικού ρεύματος.


Επίπεδο Θορύβου

Η χαμηλή στάθμη θορύβου είναι χαρακτηριστικό ενός κλιματιστικού, στο οποίο θα πρέπει να δώσουμε σημασία. Κανείς δεν θέλει να έχει πάνω από το κεφάλι του αυτόν τον συνεχή και ενοχλητικό βόμβο από ένα κλιματιστικό που δουλεύει. Τον θόρυβο τον μετράμε σε decibel (dB) κι αυτό το νούμερο αναγράφεται από τον κατασκευαστή πάνω στην ενεργειακή ετικέτα. Μάλιστα σημειώνεται η ισχύς θορύβου τόσο της εσωτερικής όσο και της εξωτερικής μονάδας.

Φυσικά βλέποντας απλά και μόνο έναν αριθμό, δεν μπορούμε να καταλάβουμε το πραγματικό επίπεδο του θορύβου. Οπότε σε αυτή την περίπτωση συγκρίνουμε τα dB των κλιμαστικών που μας ενδιαφέρουν, πριν τελικά αποφασίσουμε. Ένας γενικός δείκτης που μπορούμε να έχουμε κατά νου, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι η εσωτερική μονάδα να μην υπερβαίνει τα 40 dB ενώ η εξωτερική τα 55 dB.

Ιονιστής

Τα περισσότερα σύγχρονα κλιματιστικά είναι πλέον εξοπλισμένα με προηγμένα φίλτρα καθαρισμού αέρα, όπως φίλτρα ενεργού άνθρακα και HEPA. Ο ιονιστής ωστόσο είναι ένα επιπλέον φίλτρο και μηχανισμός, που επί της ουσίας καθαρίζει τον αέρα εξουδετερώνοντας μυρωδιές, μικρόβια, αλλεργιογόνα, βακτήρια και μύκητες. Ειδικά αν το κλιματιστικό προορίζεται για την κρεβατοκάμαρα ή το παιδικό δωμάτιο, είναι καλό να διαθέτει ιονιστή. Η λειτουργία του ιονιστή συνίσταται επίσης εάν το κλιματιστικό μηχάνημα προορίζεται για χώρους καπνιζόντων.

Εγγύηση & Τεχνική Υποστήριξη

Καλό είναι τέλος να επιλέγουμε κλιματιστικά από επώνυμα αξιόπιστα εργοστάσια και να αποφεύγουμε τα no-name. Στα no name κλιματιστικά τις περισσότερες φορές δεν ελέγχονται τα τεχνικά χαρακτηριστικά που παρουσιάζουν τα φυλλάδιά τους και άρα αυτά τα χαρακτηριστικά μπορεί να μην ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Έχει σημασία επίσης να διαβάσουμε τους όρους της εγγύησης και να ενημερωθούμε για την after sales τεχνική υποστήριξη που παρέχει η κατασκευάστρια εταιρία. Προσοχή πάντα στα ψιλά γράμματα.

Choosing air conditioner Criteria of chose and simple tips - Επιλογή κλιματιστικού. Οδηγός για να κάνεις σωστή αγορά

Καλή επιτυχία στην επιλογή κλιματιστικού!

Διαβάστε επίσης: τον οδηγό αγοράς Αφυγραντήρα και τον οδηγό αγοράς Ηλεκτρικής Σκούπας.

Your Turn!

Αν έχετε να προσθέσετε κάτι ακόμη ή απλά να μοιραστείτε τη δική σας εμπειρία, αφήστε το προσωπικό σας σχόλιο!

Author

Πτυχιούχος Ψυχολογίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κειμενογράφος στο ηλεκτρονικό περιοδικό MAKE LiFE και το Ινστιτούτο Καταναλωτών. Σύζυγος και μαμά δύο κοριτσιών από την Καλαμαριά Θεσσαλονίκης. Αγαπημένη Φράση: "Για τον κόσμο είσαι μία μαμά αλλά για την οικογένειά σου είσαι ο κόσμος όλος...".

Συμμετοχή στη συζήτηση