fbpx
Επιλογή αφυγραντήρα. 8 κριτήρια που πρέπει να εξετάσεις

Επιλογή αφυγραντήρα. 8 κριτήρια που πρέπει να εξετάσεις

Το θέμα με την αυξημένη υγρασία το Χειμώνα, ιδίως εδώ στα Βόρεια που είμαστε εμείς, είναι ένα σημαντικό πρόβλημα. Έχοντας να αντιμετωπίσω τα σημάδια μούχλας και ξεφλουδίσματος στους τοίχους, μια μυρωδιά υγρασίας κυρίως στα υπνοδωμάτια και αυτό το ενοχλητικό θάμπωμα στα τζάμια, αποφάσισα να δράσω. Εγγυημένη και άμεση λύση θα ήταν ένας αφυγραντήρας. Ψάχνοντας να βρω τον κατάλληλο αφυγραντήρα για το σπίτι μου, είδα ότι έπρεπε να προσέξω τις παρακάτω παραμέτρους.

Κριτήρια για την επιλογή αφυγραντήρα

1. Τα τετραγωνικά του χώρου

Το μέγεθος του χώρου καθορίζει τον αφυγραντήρα που χρειαζόμαστε. Θέλουμε να αφαιρέσουμε την υγρασία μόνο σε έναν μικρό χώρο, π.χ. στο μπάνιο, σε μία ντουλάπα, στην αποθήκη ή σε όλο το σπίτι; Άλλα στοιχεία που πρέπει να λάβουμε υπόψη είναι το ύψος της κατοικίας – διαμερίσματος και η επικοινωνία των χώρων μεταξύ τους.

Άρα για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα ποια είναι η ικανότητα αφύγρανσης που πρέπει να έχει η συσκευή μας σε λίτρα ανά 24 ώρες; Θα επιλέξουμε έναν ή περισσότερους αφυγραντήρες; Διευκρινίζουμε και συζητάμε τα δεδομένα αυτά όταν βρεθούμε στο κατάστημα.

2. Θερμοκρασία και υγρασία του χώρου

Η θερμοκρασία που υπάρχει στο σπίτι μας είναι μία ακόμη παράμετρος που θα μας υποδείξει ποιον τύπο αφυγραντήρα να επιλέξουμε. Κάνοντας την έρευνά μου είδα το εξής. Αν η θερμοκρασία του χώρου μας είναι κάτω από 15°C, τότε η καλύτερη επιλογή για μας είναι ένας αφυγραντήρας desiccant (με ζεόλιθο).

Γενικά οι αφυγραντήρες με ζεόλιθο έχουν σταθερή απόδοση ανεξαρτήτως θερμοκρασίας (από 1°C έως 37°C). Γι’αυτό ακριβώς προτείνονται ειδικά σε χώρους με ελλιπή ή και καθόλου θέρμανση. Αντίθετα ένας αφυγραντήρας με συμπιεστή είναι μια καλή επιλογή, όταν στο χώρο μας έχουμε πάνω από 20°C. Πλεονέκτημα του αφυγραντήρα με συμπιεστή είναι η πιο οικονομική λειτουργία του.

AFIGRANTHRAS PINAKAS - Επιλογή αφυγραντήρα. 8 κριτήρια που πρέπει να εξετάσεις

Μια γενική κατεύθυνση για τον αφυγραντήρα που χρειαζόμαστε με βάση τα τετραγωνικά και την υγρασία του χώρου

Η ΧΡΗΣΗ ΑΦΥΓΡΑΝΤΗΡΑ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΤΗΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

Είναι γνωστό ότι η υψηλή υγρασία δημιουργεί μια αίσθηση έντονου και πιο διαπεραστικού κρύου. Ένας χώρος δηλαδή με θερμοκρασία 23°C και υγρασία 80%, είναι πολύ πιο δυσάρεστος από έναν χώρο με 20°C και 50% σχετική υγρασία. Άρα, αν ρίξουμε την υγρασία σε χαμηλότερα επίπεδα, έχουμε μειωμένη αίσθηση του κρύου και ταυτόχρονα απαιτείται χαμηλότερη θερμοκρασία θέρμανσης για να νιώσουμε την ίδια ζεστασιά.

3. Να έχει χαμηλά επίπεδα θορύβου όσο λειτουργεί

Φυσικά ο αφυγραντήρας θα λειτουργεί στο χώρο όπου βρισκόμαστε ή κοιμόμαστε. Συνεπώς το πόσο αθόρυβη θα είναι η συσκευή κατά τη λειτουργία της είναι ένα σημαντικό χαρακτηριστικό. Η χρήση του αφυγραντήρα δεν θα ήθελε κανένας να είναι ενοχλητική.

4. Να μεταφέρεται εύκολα

Ο αφυγραντήρας τοποθετείται σε μια σταθερή επιφάνεια (κυρίως στο δάπεδο) και σε ένα κεντρικό σημείο μέσα στο σπίτι. Αν όμως σκοπεύουμε να τον μετακινούμε συχνά, θα πρέπει να αναζητήσουμε κάποιο μοντέλο λιγότερο βαρύ και ογκώδες ή ιδανικά ένα μοντέλο με ροδάκια.

5. Να διαθέτει ιονιστή

Ο ιονιστής είναι ένα πρόσθετο φίλτρο, που αναρροφά τον αέρα από τον χώρο μας και τον επιστρέφει πίσω απαλλαγμένο από μυρωδιές, σκόνη και άλλα αλλεργιογόνα στοιχεία. Άρα ο συνδυασμός ιονιστή και αφυγραντήρα θα μας προσφέρει υψηλότερη ποιότητα αέρα κι αυτό είναι πολύ θετικό.

6. Μέγεθος του δοχείου νερού

Ανά διαστήματα θα πρέπει να αδειάζουμε το δοχείο του αφυγραντήρα με το νερό που έχει συλλεχθεί. Γι’αυτό η χωρητικότητα του δοχείου νερού, όπου αποθηκεύεται ο υγροποιημένος αέρας, θα θέλαμε να είναι όσο γίνεται μεγαλύτερη. Επίσης εξετάζουμε αν το δοχείο νερού μπορεί να αφαιρεθεί και να ξαναμπεί πίσω στη θέση του εύκολα.

Στην αγορά, από την άλλη, θα βρούμε και αφυγραντήρες με σωληνάκι που μπορεί να συνδεθεί σε κοντινή αποχέτευση για συνεχή αποστράγγιση. Όταν δεν είναι δυνατή η διαρκής παρουσία μας στο χώρο όπου είναι εγκατεστημένος ο αφυγραντήρας, αυτό το χαρακτηριστικό είναι σημαντικό να υπάρχει.

7. Πρόγραμμα στεγνώματος ρούχων

Το χειμώνα οι καιρικές συνθήκες είναι τέτοιες που πολλές φορές αναγκαζόμαστε να στεγνώσουμε τα ρούχα στο εσωτερικό του σπιτιού. Αυτή η τακτική ανεβάζει τα επίπεδα υγρασίας στον περιβάλλοντα χώρο και δεν είναι καθόλου καλή ιδέα. Αν όμως επιλέξουμε έναν αφυγραντήρα με ειδική λειτουργία στεγνώματος ρούχων θα έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο ότι δεν επιβαρύνουμε τον αέρα κι άρα την υγεία μας.

ΑΦΥΓΡΑΝΤΗΡΑΣ ΚΑΙ ΣΤΕΓΝΩΜΑ ΡΟΥΧΩΝ

Ένας αφυγραντήρας με πρόγραμμα στεγνώματος ρούχων μπορεί να στεγνώσει τη μπουγάδα μας πολύ γρήγορα και με μικρό κόστος. Ωστόσο, απαιτείται προσοχή γιατί αν η συσκευή λειτουργήσει περισσότερες ώρες, τότε τα ρούχα μας θα είναι πολύ στεγνά και δύσκολα στο σιδέρωμα. Γι’αυτό συμβουλευόμαστε κι ακολουθούμε με ακρίβεια τις οδηγίες χρήσης.

8. Ασφάλεια

Το πιο βασικό χαρακτηριστικό ασφαλείας είναι ένα αυτόματο κλείσιμο, το οποίο απενεργοποιεί τη μονάδα όταν η δεξαμενή συλλογής νερού έχει γεμίσει. Έτσι το μηχάνημα δεν συνεχίζει να λειτουργεί, αποτρέποντας οποιαδήποτε διαρροή!

How to Buy the best Dehumidifier - Επιλογή αφυγραντήρα. 8 κριτήρια που πρέπει να εξετάσεις

Εσείς έχετε αφυγραντήρα στο σπίτι; Τι θα συμβουλεύετε σε κάποιον που ενδιαφέρεται να αγοράσει;

Your Turn!

Αν έχετε να προσθέσετε κάτι ακόμη ή απλά να μοιραστείτε τη δική σας εμπειρία, αφήστε το προσωπικό σας σχόλιο!

Author

Πτυχιούχος Ψυχολογίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κειμενογράφος στο ηλεκτρονικό περιοδικό MAKE LiFE και το Ινστιτούτο Καταναλωτών. Σύζυγος και μαμά δύο κοριτσιών από την Καλαμαριά Θεσσαλονίκης. Αγαπημένη Φράση: "Για τον κόσμο είσαι μία μαμά αλλά για την οικογένειά σου είσαι ο κόσμος όλος...".

Συμμετοχή στη συζήτηση