fbpx
8 προτάσεις για εξοικονόμηση θερμότητας στο σπίτι

8 προτάσεις για εξοικονόμηση θερμότητας στο σπίτι

Πολλές φορές θα έχεις αναρωτηθεί πώς θα καταφέρεις, να παραμείνει το σπίτι σου ζεστό το χειμώνα, χωρίς να ξοδέψεις μια περιουσία. Υπάρχουν κάποια πραγματάκια που μπορείς να κάνεις, για την εξοικονόμηση θερμότητας στο σπίτι, αλλά και για να διατηρήσεις γενικά μια όμορφη και θερμή ατμόσφαιρα τις πιο κρύες μέρες του χειμώνα!

Εξοικονόμηση Θερμότητας στο Σπίτι

Θερμομόνωση

Η καλή θερμομόνωση αποτελεί τη βάση για την εξοικονόμηση ενέργειας. Προστατεύει τα κτίρια τόσο από το κρύο όσο και από τη ζέστη. Η εξωτερική μόνωση στους τοίχους, στην πρόσοψη και στην ταράτσα αποδίδει καλύτερα και μπορείς να εξοικονομήσεις μέχρι και 15-40% θερμική ενέργεια. Είναι μια επένδυση που αξίζει να γίνει!

Σφράγιση χαραμάδων

Η υγρασία και η μούχλα στα κουφώματα αλουμινίου είναι σημάδια ότι κάποιο πρόβλημα υπάρχει με τη μόνωση! Για να περιορίσεις ως ένα βαθμό τις απώλειες, μπορείς να χρησιμοποιήσεις μια ειδική αυτοκόλλητη ταινία (αεροστόπ), και να σφραγίσεις με αυτό τον τρόπο τις χαραμάδες στα παράθυρα και το διάκενο ανάμεσα στην πόρτα και το πάτωμα.

Κουρτίνες και παντζούρια

Κι όμως, η χρήση των κουρτινών δεν είναι μόνο διακοσμητική! Το χειμώνα, τοποθετώντας φοδραρισμένες και σκουρόχρωμες κουρτίνες, μπορείς να κρατήσεις έξω τον κρύο αέρα. Επίσης, να προσέχεις το κουρτινόξυλο να είναι 20 εκατοστά πιο φαρδύ από το παράθυρο. Επιπλέον καλό είναι τα πατζούρια να τα κλείνεις το βράδυ που πέφτει παραπάνω η θερμοκρασία, για να διατηρήσεις τη θερμότητα στο εσωτερικό του χώρου!

Ρύθμισε τον θερμοστάτη

Άφησε το θερμοστάτη του καλοριφέρ στους 21-22ºC και ακόμη κι όταν λείπετε από το σπίτι να μένει ανοικτό στους 20ºC. Τα στοιχεία δείχνουν ότι τελικά οι συνεχείς αυξομειώσεις και τα άνοιξε – κλείσε αυξάνουν την κατανάλωση. Κάθε μείωση της θερμοκρασίας του χώρου κατά 1 βαθμό έχει ως αποτέλεσμα, να εξοικονομείται έως και 10% ενέργεια. Αν υποθέσουμε, ότι το χειμώνα καταναλώνει κανείς 500 € ενέργεια, κατεβάζοντας το θερμοστάτη κατά μια μονάδα, η εξοικονόμηση θα είναι περίπου 50 €!

Σωστός αερισμός του σπιτιού

Ο αερισμός του σπιτιού είναι απαραίτητος για να βελτιώνεται η ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε. Το χειμώνα όμως, που οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές, είναι καλύτερο να αερίζεις τις μεσημεριανές ώρες. Τότε η εξωτερική θερμοκρασία είναι πιο υψηλή. Δέκα λεπτά αερισμού είναι αρκετά, για να ανακυκλωθεί ο αέρας του σπιτιού, χωρίς να παγώσουν οι τοίχοι!

Εξαερισμός θερμαντικών σωμάτων και συντήρηση

Για τα καλοριφέρ απαραίτητη είναι η εξαέρωσή τους μια φορά τον χρόνο, ώστε να λειτουργεί σωστά και απρόσκοπτα το σύστημα θέρμανσης του σπιτιού! Επίσης, πολύ σημαντικό, και κυρίως για όσους διαθέτουν θερμαντικά σώματα με αέριο, είναι η ετήσια συντήρηση του καυστήρα. Είναι προτιμότερο, αυτή η εργασία να γίνεται στο τέλος του χειμώνα γιατί η διαδικασία είναι ευκολότερη, αλλά και γιατί εκείνη την περίοδο, οι τεχνικοί διαθέτουν περισσότερο χρόνο.

Ντύσε το σπίτι σου “χειμωνιάτικα”

Καθώς η θέρμανση δραπετεύει εύκολα από τα δάπεδα, μην ξεχνάς να τα διατηρείς ζεστά με χαλιά ή μοκέτες! Μία λύση, εύκολη και πολύ ‘’μονωτική’’! Ιδίως για όσους μένουν σε σπίτια πρώτου ορόφου ή σε ισόγειες κατοικίες. Επίσης, μπορείς να βάλεις χοντρά ριχτάρια σε ζεστές αποχρώσεις στο καθιστικό του σπιτιού σου, τα οποία ομορφαίνουν τον χώρο αλλά είναι και πολύ ζεστά!

Ένα έξυπνο τρικ!!!

Τα καλοριφέρ εκπέμπουν θερμότητα προς όλες τις κατευθύνσεις. Γι’ αυτό λοιπόν, εάν το καλοριφέρ βρίσκεται σ’ έναν εξωτερικό τοίχο, ένα μεγάλο μέρος της θερμότητας αχρηστεύεται, καθώς χάνεται στην εξωτερική του πλευρά. Στο εμπόριο κυκλοφορούν ασπίδες αλουμινίου, οι οποίες τοποθετούνται χωρίς να φαίνονται, πίσω από το σώμα και αντανακλούν τη θερμότητα μπροστά! Επιπλέον, απέφυγε να καλύπτεις την επιφάνεια των καλοριφέρ με υφάσματα ή διακοσμητικά, γιατί έτσι χάνεται κι άλλη ενέργεια!

Αυτές είναι μερικές προτάσεις και ιδέες για να πετύχεις την εξοικονόμηση θερμότητας στο σπίτι που μπορεί να σου φανούν χρήσιμες για να αντιμετωπίσεις τον κρύο χειμώνα!

Διάβασε επίσης: Όλα τα είδη ξύλου για το τζάκι ώστε να επιλέξεις τα κατάλληλα.

Your Turn!

Αν έχετε να προσθέσετε κάτι ακόμη ή απλά να μοιραστείτε τη δική σας εμπειρία, αφήστε το προσωπικό σας σχόλιο!

Author

Πτυχιούχος Ψυχολογίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κειμενογράφος στο ηλεκτρονικό περιοδικό MAKE LiFE και το Ινστιτούτο Καταναλωτών. Σύζυγος και μαμά δύο κοριτσιών από την Καλαμαριά Θεσσαλονίκης. Αγαπημένη Φράση: "Για τον κόσμο είσαι μία μαμά αλλά για την οικογένειά σου είσαι ο κόσμος όλος...".

6 comments

  • Πολύ χρήσιμες συμβουλές Ελευθερία! Κάποιες απ΄αυτές δεν τις γνωρίζαμε, ευχαριστούμε!
    Καλό μήνα!!!
    Μαρίνα – Όλγα

    Reply
  • Όπως πάντα, οι συμβουλές σου θα ”πιάσουν τόπο” κι αυτήν την φορά.Ασπίδα αλουμινίου αύριο πρωί πρωί.Ευχαριστούμε!

    Reply
    • ευχαριστούμε Δήμητρα. Οι παλιοί το γνωρίζουν καλά το θέμα “εξοικονόμηση θερμότητας”, αλλά είναι καλό να μαθαίνουμε κι εμείς οι μικρότεροι, αφού πλέον το επιβάλλουν οι νέες συνθήκες. Έρχεται δύσκολος Χειμώνας…

      Reply
    • Προετοιμαζόμαστε σωστά για το χειμώνα! Οι παλιοί κολλούσαν αλουμινόχαρτο ανάμεσα στο καλοριφέρ και τον τοίχο για να ανακλάται όλη η θερμότητα προς το εσωτερικό του δωματίου. Τώρα όμως υπάρχουν αυτές οι ασπίδες αλουμινίου. Να είσαι καλά Χριστίνα, καλή συνέχεια!

      Reply

Συμμετοχή στη συζήτηση