fbpx
7 ιδέες για να οργανώσουμε την είσοδο του σπιτιού μας

7 ιδέες για να οργανώσουμε την είσοδο του σπιτιού μας

Ένας καλόγερος γεμάτος ζακέτες ή μπουφάν και λίγα παπούτσια παρατημένα εδώ κι εκεί αρκούν για να μετατρέψουν την είσοδο κάθε σπιτιού σε αχούρι. Και πως να την αποφύγεις αυτή την εικόνα! Όλοι, μα όλοι, μόλις μπαίνουμε σπίτι θέλουμε να πετάξουμε κλειδιά, πανωφόρια, παπούτσια, τα πάντα για να χαλαρώσουμε και να ξεκουραστούμε. Έλα όμως που μετά η ακαταστασία μας ενοχλεί! Και τι κάνουμε γι’αυτό; Να μερικές ιδέες ώστε να οργανώσουμε την είσοδο του σπιτιού μας εύκολα και οικονομικά.

Χώρος για τα παπούτσια

Τα παπούτσια μιας οικογένειας είναι πάντα πολλά. Στην πραγματικότητα όμως χρειαζόμαστε μπροστά στην είσοδο μόνο τα παπούτσια που φοράμε μέσα στην εβδομάδα. Άρα μια μικρή κι ευέλικτη παπουτσοθήκη είναι αρκετή, ώστε να τα χωρέσει. Κρυφά σημεία του σπιτιού, όπως ο χώρος κάτω από το κρεβάτι ή η αποθήκη, θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν όλα τα υπόλοιπα ζευγάρια μας.

Διαβάστε επίσης: Μια άλλη άποψη για την αποθήκευση των παπουτσιών.

Έπιπλο εισόδου

Αν το χωλ είναι μεγάλο, τότε ένα έπιπλο εισόδου που συνδυάζει ράφια, ντουλάπια και συρτάρια θα λύσει κάθε αποθηκευτική ανάγκη. Θέλει όμως προσοχή στην επιλογή του, για να μην μπουκώσει πολύ ο χώρος. Μια μίνιμαλ, ελαφρά κατασκευή εξυπηρετεί καλύτερα καθώς δεν θα κλείνει το πέρασμα. Αν πάλι τα τετραγωνικά δεν μας επιτρέπουν να βάλουμε ένα τέτοιο πολυχρηστικό έπιπλο, μπορούμε να αυτοσχεδιάσουμε. Να συνδυάσουμε μια στενότερη κονσόλα με έναν όμορφο πίνακα. Ή μια ανοιχτή στήλη με ράφια πλαισιωμένη από κάποια κάδρα ή φωτογραφίες.

entryway decor - 7 ιδέες για να οργανώσουμε την είσοδο του σπιτιού μας

Εκμεταλευόμαστε τους τοίχους

Ακόμη κι αν το χωλ μας είναι ένας στενός διάδρομος, μπορούμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τους τοίχους για αποθήκευση. Με ραφάκια, κρεμαστές θήκες, γάντζους ή ράγες θα κερδίσουμε έξτρα χώρο. Ένα απλό ράφι, για παράδειγμα, με έναν μαυροπίνακα επάνω και πρόβλεψη για κρεμασμένα ρούχα θα αποτελέσει ένα ζεστό καλωσόρισμα.

Σωστός φωτισμός

Το φως της εισόδου θα πρέπει να είναι έντονο, δημιουργώντας μια φωτεινή πρώτη εντύπωση. Αν η είσοδός μας δεν διαθέτει φυσικό φως διαλέγουμε απλίκες κι ένα φωτιστικό (επιτραπέζιο ή δαπέδου), για να δημιουργήσουμε μια ζεστή και φιλική ατμόσφαιρα.

Διαβάστε περισσότερα: Οδηγός για τον μοντέρνο φωτισμό από τους ειδικούς της decolight.

mirror entryway decor - 7 ιδέες για να οργανώσουμε την είσοδο του σπιτιού μας

Καθρέφτης για μια τελευταία ματιά

Όλοι θέλουμε να ρίχνουμε μια τελευταία ματιά φεύγοντας. Ένας ολόσωμος καθρέφτης, δίπλα στην πόρτα, είναι αυτό ακριβώς που χρειαζόμαστε. Όχι μόνο για τη χρηστική του αξία, αλλά και γιατί διπλασιάζει έναν μικρό χώρο. Αναρωτιέστε που θα τον τοποθετήσετε; Σύμφωνα με το Feng Shui ο καθρέφτης δεν πρέπει να τοποθετηθεί ακριβώς απέναντι από την είσοδο. Γιατί με αυτόν τον τρόπο διώχνουμε την ενέργεια που προσπαθεί να μπει κάθε φορά που ανοίγουμε την πόρτα!

Διατηρούμε τον χώρο οργανωμένο

Σε τακτά διαστήματα, π.χ. στο πλαίσιο της εβδομαδιαίας καθαριότητας, φροντίζουμε να ξεκαθαρίζουμε και την είσοδο του σπιτιού. Έχουμε στο νου ότι το χωλ είναι ένας προσωρινός χώρος αποθήκευσης. Κασκόλ, τσάντες, καπέλα, φορτιστές κινητών, αλληλογραφία κ.τ.λ. πρέπει να μετακινούνται στη θέση τους. Ποια είναι η θέση τους; Οπουδήποτε εκτός από την είσοδο!

Σκεφτόμαστε μίνιμαλ

Μια μινιμαλιστική προσέγγιση στην πραγματικότητα μας βοηθά να μειωθεί η ακαταστασία, επειδή μας “αναγκάζει” να αφήνουμε μόνο τα σημαντικά πράγματα να φαίνονται. Πράγματα, δηλαδή, που δεν χρησιμοποιούμε καθημερινά δεν υπάρχει λόγος να μένουν σε ορατά σημεία του σπιτιού. Για ποιο λόγο να είναι σε κοινή θέα, όταν μπορούμε να τα κρύψουμε σε κάποιο ντουλάπι;

Αυτές ήταν μερικές ιδέες οργάνωσης και διακόσμησης για την είσοδο του σπιτιού, τον πρώτο χώρο που αντικρίζει κάποιος μπαίνοντας στο σπίτι μας. Και αυτή η πρώτη εντύπωση είναι που μετράει.

Your Turn!

Αν έχετε να προσθέσετε κάτι ακόμη ή απλά να μοιραστείτε τη δική σας εμπειρία, αφήστε το προσωπικό σας σχόλιο!

Author

Πτυχιούχος Ψυχολογίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κειμενογράφος στο ηλεκτρονικό περιοδικό MAKE LiFE και το Ινστιτούτο Καταναλωτών. Σύζυγος και μαμά δύο κοριτσιών από την Καλαμαριά Θεσσαλονίκης. Αγαπημένη Φράση: "Για τον κόσμο είσαι μία μαμά αλλά για την οικογένειά σου είσαι ο κόσμος όλος...".

Συμμετοχή στη συζήτηση