fbpx
Σε ποιες περιπτώσεις δεν στέλνουμε το παιδί στο σχολείο

Σε ποιες περιπτώσεις δεν στέλνουμε το παιδί στο σχολείο

Τι κάνουμε όταν έχουμε άρρωστο παιδί κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς; Πότε πρέπει να το κρατήσουμε σπίτι και πότε μπορεί να επιστρέψει στις δραστηριότητές του; Αυτές είναι όλες οι περιπτώσεις στις οποίες δεν στέλνουμε το παιδί στο σχολείο.

Και είναι σημαντικό να μην το στείλουμε αγαπημένες μου μανούλες, όσο κι αν αυτό είναι δύσκολο επειδή εργαζόμαστε. Πρώτα απ’ όλα ταλαιπωρείται το ίδιο το παιδί. Εάν ταλαιπωρηθεί, ο κύκλος των συμπτωμάτων μπορεί να κρατήσει περισσότερο, ενώ αυξάνονται οι πιθανότητες επιπλοκών. Έπειτα μπορεί να μεταδώσει τον ιό σε πολλά ακόμη παιδάκια. Δεν είναι κρίμα να κολλήσουν κι αυτά;

Πότε κρατάμε το παιδί στο σπίτι

Κρατάμε το παιδί στο σπίτι και επισκεπτόμαστε τον γιατρό μας όταν:

  • Έχει πυρετό πάνω από 38,3 °C.
  • Έχει έντονο, ενοχλητικό βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή.
  • Έχει διάρροιες, κάνει εμετό (δυο ή περισσότερες φορές το τελευταίο 24ωρο) και δεν μπορεί να ανεχθεί οποιαδήποτε τροφή ή υγρό.
  • Έχουν παρατηρηθεί αλλαγές στο χρώμα των ματιών (κοκκίνισμα) και/ή γύρω από αυτά.
  • Υποφέρει από κοιλιακό άλγος που διαρκεί περισσότερο από 2 ώρες.
  • Νιώθει κόπωση και αδυναμία.
  • Έχει δερματικά εξανθήματα.
  • Έχει μεταδοτική ασθένεια, όπως ανεμοβλογιά κλπ.

ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΦΘΕΙΡΙΑΣΗΣ

Δεν στέλνουμε το παιδί στο σχολείο όταν έχει ψείρες και ενημερώνουμε το δάσκαλο ή τη δασκάλα, για να ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα παιδιά προληπτική αγωγή. Η φθειρίαση του τριχωτού της κεφαλής δεν είναι φυσικά ίωση ούτε αρρώστια. Ανήκει όμως στις περιπτώσεις όπου το παιδί πρέπει να μείνει σπίτι μια δυο ημέρες.

Πότε το παιδί μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο

Έχοντας ακολουθήσει την προτεινόμενη από το γιατρό αγωγή, τα συμπτώματα του παιδιού βρίσκονται σε ύφεση. Μπορούμε να στείλουμε το παιδί στο σχολείο, αλλά καλύτερα να απέχει από το μάθημα της γυμναστικής όταν:

  • Είναι απύρετο χωρίς φάρμακα για 24 ώρες.
  • Αισθάνεται καλά κι έχει φυσιολογική όρεξη.
  • Έχει ήπιο βήχα.
  • Έχει καταρροή ή μύτη μπουκωμένη, χωρίς άλλα συμπτώματα.

Μόνο όταν το παιδί έχει αναρρώσει πλήρως, είναι έτοιμο να γυρίσει πίσω στα μαθήματά του, δυνατό και χωρίς να αποτελεί κίνδυνο για τους συμμαθητές του. Όταν λέμε “πλήρως” εννοούμε ότι το παιδί είναι απύρετο χωρίς φάρμακα, δεν παρουσιάζει δηλαδή ούτε δέκατα, για ένα 24ωρο.

Αλλά και στην περίπτωση γαστρεντερίτιδας θα πρέπει να περάσουν 24 ώρες χωρίς συμπτώματα, πριν το παιδί γυρίσει στο θρανίο. Βεβαιωνόμαστε παράλληλα ότι έχει δυναμώσει αρκετά, αφού η στερητική δίαιτα ίσως το έχει εξαντλήσει.

Αν πάλι πρόκειται για λοιμώδη νοσήματα (π.χ. ανεμοβλογιά) ο μαθητής θα πρέπει να κρατηθεί σε απόσταση για 8-10 ημέρες από την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων.

Σε κάθε περίπτωση βέβαια ο παιδίατρός μας είναι αυτός που καθορίζει το πότε θα πάει το παιδί στον παιδικό σταθμό ή στο σχολείο.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΥΠΟΤΡΟΠΕΣ

Αν έπειτα από μια περίοδο προσωρινής ύφεσης των συμπτωμάτων, εμφανιστεί απότομη επιδείνωση όχι μόνο δεν πρέπει να στείλουμε το παιδί στο σχολείο, αλλά επιβάλλεται να επισκεφτούμε ξανά τον παιδίατρο. Πιθανότατα πρόκειται για υποτροπή.

Κανόνες προφύλαξης που πρέπει να γνωρίζουν τα παιδιά:

Μαθαίνουμε από νωρίς στα παιδιά ορισμένους κανόνες προφύλαξης, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος μόλυνσης. Είναι σημαντικό για παράδειγμα το να πλένουν τα χεράκια τους τακτικά ή να αποφεύγουν την επαφή των χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα.

Επίσης κάθε φορά που έχουν βήχα θα πρέπει να καλύπτουν το στόμα τους με τον αγκώνα ή κάποιο χαρτομάντηλο, το οποίο θα πετάξουν άμεσα στον κάδο απορριμάτων. Και τέλος πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν κάνει να πίνουν νερό απευθείας από τη βρύση του σχολείου με το στόμα.

Is My Child Too Sick to Go to School - Σε ποιες περιπτώσεις δεν στέλνουμε το παιδί στο σχολείο

Διαβάστε επίσης: Αν το παιδί έχει ψείρες αντιμετωπίστε τες με ψυχραιμία.

Your Turn!

Αν έχετε να προσθέσετε κάτι ακόμη ή απλά να μοιραστείτε τη δική σας εμπειρία, αφήστε το προσωπικό σας σχόλιο!

Author

Πτυχιούχος Ψυχολογίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κειμενογράφος στο ηλεκτρονικό περιοδικό MAKE LiFE και το Ινστιτούτο Καταναλωτών. Σύζυγος και μαμά δύο κοριτσιών από την Καλαμαριά Θεσσαλονίκης. Αγαπημένη Φράση: "Για τον κόσμο είσαι μία μαμά αλλά για την οικογένειά σου είσαι ο κόσμος όλος...".

Συμμετοχή στη συζήτηση