Δες πως θα φτιάξεις ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο σφολιάτας με γέμιση αλμυρή ή γλυκιά. Γίνεται πραγματικά πανεύκολα και είναι τόσο εντυπωσιακό για το γιορτινό τραπέζι. Μπορείς να το σερβίρεις ως ορεκτικό, αν επιλέξεις την αλμυρή εκδοχή, ή σαν επιδόρπιο αν το γεμίσεις με λαχταριστή πραλίνα. Και τρώγεται εξίσου πανεύκολα, όπως ακριβώς φτιάχνεται! Ο καθένας κόβει με το χέρι από ένα κλαδάκι! Ούτε πιατάκια δεν θέλεις.
Υλικά & Εκτέλεση για το δέντρο σφολιάτας στην αλμυρή εκδοχή
- 1 πακέτο σφολιάτας (περιέχει 2 φύλλα μέσα)
- 400 γραμμάρια σπανάκι (φρέσκο ή κατεψυγμένο)
- Άνιθο (λιγότερο από το μισό ματσάκι)
- Μισό κρεμμύδι
- 200 γραμμάρια φέτα σε τρίμματα
- 1 αυγό χτυπημένο για τη γέμιση και 1 για την επάλειψη
- Αλατοπίπερο
- Ελαιόλαδο
Ξεπάγωσε τη σφολιάτα και άνοιξε στο ταψί το ένα της φύλλο βάζοντας πρώτα από κάτω μία λαδόκολλα. Με ένα μαχαίρι δώσε στο φύλλο τριγωνικό σχήμα.
Στο μεταξύ ετοίμασε τη γέμιση: Πλύνε πολύ καλά το σπανάκι και στράγγιξέ το στο τρυπητό. Μπορείς βέβαια να χρησιμοποιήσεις και κατεψυγμένο. Κόψε το σπανάκι, τρίψε το κρεμμύδι στο χοντρό του ρεντέ και ψιλόκοψε τον άνιθο. Σε ένα τηγάνι βάλε το κρεμμύδι να σωταριστεί με ελαιόλαδο και στη συνέχεια ρίξε το σπανάκι και τον άνιθο. Άχνισέ τα μέχρι να φύγουν τα πολλά υγρά και προς το τέλος πρόσθεσε αλατοπίπερο. Βγάλε από τη φωτιά, περίμενε να κρυώσουν και πρόσθεσε στο μείγμα τη φέτα σε τρίμματα και ένα αυγό που το έχεις χτυπήσει ελαφρά με πιρούνι.
Στρώσε τη γέμιση στο φύλλο που άνοιξες, αφήνοντας κενό δύο εκατοστών στις άκρες. Άνοιξε και κόψε σε τρίγωνο και το δεύτερο φύλλο σφολιάτας, το οποίο θα το φέρεις πάνω από το πρώτο, ώστε να το καλύψει. Πίεσε λίγο με τα δάχτυλα τις άκρες, για να ενωθούν τα δύο φύλλα.
Με ένα μαχαίρι κόψε ίσιες λωρίδες αριστερά και δεξιά αφήνοντας ανέπαφο το κέντρο. Στο μεταξύ με ένα από τα κομμάτια ζύμης που περίσσεψε, όπως την έκοβες σε τρίγωνο, μπορείς με κουπ πατ να φτιάξεις ένα αστεράκι για κορυφή!
Πιάσε κάθε λωρίδα και στριφογύρισέ την προσεκτικά 3 φορές. Άλειψε με αυγό όλη την επιφάνεια του δέντρου και ψήσε στο φούρνο στους 180° C για περίπου 25 με 30 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίσει κι από τις δύο πλευρές.
Γέμισε το δεντράκι σφολιάτας με όποια άλλα υλικά προτιμάς
Υλικά και Εκτέλεση για το δέντρο σφολιάτας στη γλυκιά εκδοχή
- 1 πακέτο σφολιάτας (περιέχει 2 φύλλα μέσα)
- 3 ή 4 κουταλιές της σούπας πραλίνα φουντουκιού
- Προαιρετικά τριμμένο αμύγδαλο ή φουντούκι
- 1 αυγό χτυπημένο για την επάλειψη
- Άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα
Η γλυκιά εκδοχή είναι ακόμη ευκολότερη, αφού δεν έχεις να ετοιμάσεις γέμιση. Απλά άνοιξε το βαζάκι με την πραλίνα και άπλωσέ την στο φύλλο με τη βοήθεια μιας σπάτουλας. Πάνω από την πραλίνα μπορείς, αν θέλεις, να προσθέσεις και τριμμένο αμύγδαλο ή φουντούκι. Όλη η υπόλοιπη διαδικασία είναι ακριβώς η ίδια. Όταν βγει το γλυκό δεντράκι από το φούρνο, πασπάλισε το με ζάχαρη άχνη, για να το σερβίρεις.
Διάβασε επίσης τη συνταγή για τα χριστουγεννιάτικα σοκολατένια τρουφάκια.
Καλές γιορτές!
Your Turn!
Αν έχετε να προσθέσετε κάτι ακόμη ή απλά να μοιραστείτε τη δική σας εμπειρία, αφήστε το προσωπικό σας σχόλιο!