fbpx
Ασφαλίζω το σπίτι μου στις διακοπές. 10 super tips

Ασφαλίζω το σπίτι μου στις διακοπές. 10 super tips

Επιτέλους φεύγεις για διακοπές. Από καιρό περίμενες αυτή την ημέρα για να ξεκουραστείς και να χαλαρώσεις. Επειδή όμως οι διαρρήκτες δεν κάνουν διακοπές, προφύλαξε σωστά το σπίτι σου και ταξίδεψε χωρίς άγχος. Ποια είναι τα μέτρα που μπορείς να πάρεις, για να μην βρεις το σπίτι σου παραβιασμένο όταν επιστρέψεις;

Πως να ασφαλίσεις το σπίτι σου πριν φύγεις διακοπές

1. Κλείδωσε όλες τις πόρτες και τα παράθυρα. Μην επαναπαύεσαι ακόμη κι αν μένεις στον 3ο όροφο. Μεγάλο ποσοστό κλοπών γίνεται από μια ανοικτή πόρτα ή παράθυρο.

2. Ίσως είναι η ώρα να σκεφτείς την τοποθέτηση ενός συστήματος συναγερμού, αν δεν έχεις ήδη. Ένα σπίτι που φυλάσσεται με συναγερμό είναι ένα σπίτι που δεν θα γίνει η πρώτη επιλογή των διαρρηκτών. Το ίδιο αποτρεπτικά θα λειτουργήσει και η τοποθέτηση ενός συστήματος βιντεοσκόπησης.

3. Χρησιμοποίησε φωτισμό με χρονοδιακόπτη, τον οποίο θα προγραμματίσεις να ανάβει περιοδικά λίγες ώρες το βράδυ. Έτσι θα δημιουργήσεις την αίσθηση ότι κάποιος βρίσκεται μέσα.

4. Βάλε φώτα στον εξωτερικό διάδρομο, την πιλωτή ή την αυλή με ανιχνευτή κίνησης. Οι διαρρήκτες προτιμούν να κάνουν τη δουλειά τους στο σκοτάδι κι οποιοδήποτε φως θα τους αποτρέψει.

5. Ανέθεσε σε έναν συγγενή ή φίλο να συλλέγει τα επιστολές & λογαριασμούς για τις ημέρες που θα απουσιάζεις. Η ξεχασμένη αλληλογραφία θα σε βάλει στο στόχο.

6. Ενημέρωσε σχετικά με την απουσία σου έναν έμπιστο γείτονα κι ένοικο της πολυκατοικίας, για να έχει το νου του αν ακούσει ή παρατηρήσει το παραμικρό. Και φυσικά ζήτα από όλους τους ένοικους να μην απαντούν στο θυροτηλέφωνο για διαφημιστικά. Αυτό θα πρέπει να μας γίνει συνήθεια γενικά.

7. Ρύθμισε τον ήχο του τηλεφώνου πολύ χαμηλά ή στο αθόρυβο. Οι αναπάντητες κλήσεις είναι ξεκάθαρο σημάδι ότι λείπεις.

8. Μην γνωστοποιείς δημόσια λεπτομέρειες για το ταξίδι σου με φωτογραφίες ή κοινοποιήσεις παρουσίας σε facebook, twitter, instagram ή όπου αλλού.

9. Η κουζίνα λένε οι στατιστικές ότι είναι το τελευταίο δωμάτιο που θα πάει ένας διαρρήκτης. Άρα κρύψε πολύτιμα αντικείμενα στην κουζίνα ή … άλλα απίθανα σημεία του σπιτιού.

Άλλα απίθανα σημεία για να κρύψεις τα πράγματά σου από τους επίδοξους κλέφτες, που διάβασα σε αμερικάνικα sites και μου έκαναν κλικ:

 • μέσα σε ρολό από χαρτί υγείας
 • στην σακούλα της ηλεκτρικής σκούπας
 • μέσα σε ένα λούτρινο αρκουδάκι
 • μέσα στο κουρτινόξυλο αν αυτό είναι κούφιο
 • στο κουτί των μπισκότων
 • στο ψυγείο μέσα σε μια άδεια συσκευασία από κάποιο τρόφιμο
 • στην αμμοδόχο της γάτας (αρκεί να λείπει και η γάτα)

10. Βέβαια από το να σκαρφίζεσαι μυστικά μέρη, θα μπορούσες πολύ απλά να αγοράσεις ένα χρηματοκιβώτιο, να το παχτώσεις στον τοίχο και να ξενοιάσεις. Ένας διαρρήκτης λένε ότι μένει κατά μέσο όρο 10 λεπτά σε ένα σπίτι, οπότε δεν θα έχει το χρόνο να ασχοληθεί με το χρηματοκιβώτιο.

Extra tip: Φωτογράφισε πολύτιμα αντικείμενα, ώστε σε περίπτωση διάρρηξης να μπορείς να τα δείξεις στις αστυνομικές αρχές. Εάν στη συνέχεια βρεθούν, θα μπορούν να ταυτοποιηθούν. Το απεύχομαι βέβαια αλλά των φρονίμων τα παιδιά…

Να θυμάσαι τον γενικό κανόνα: Όσο πιο πολλές δυσκολίες δημιουργήσεις σε έναν διαρρήκτη, τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να επιλέξει το δικό σου σπίτι για να δράσει.

Διάβασε επίσης: Οργάνωση και Καθαριότητα στις Διακοπές. 10 travel tips.

Your Turn!

Αν έχετε να προσθέσετε κάτι ακόμη ή απλά να μοιραστείτε τη δική σας εμπειρία, αφήστε το προσωπικό σας σχόλιο!

Author

Πτυχιούχος Ψυχολογίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κειμενογράφος στο ηλεκτρονικό περιοδικό MAKE LiFE και το Ινστιτούτο Καταναλωτών. Σύζυγος και μαμά δύο κοριτσιών από την Καλαμαριά Θεσσαλονίκης. Αγαπημένη Φράση: "Για τον κόσμο είσαι μία μαμά αλλά για την οικογένειά σου είσαι ο κόσμος όλος...".

6 comments

 • Πολύ σημαντικές οι συμβουλές σου Ελευθερία μου! Πρέπει όλοι να έχουμε το νου μας και για τους γείτονες μας φυσικά!

  Reply
 • Καλές διακοπές να έχουμε όλοι και με προσοχή πριν φύγουμε να ασφαλίσουμε το σπίτι μας. Για τους πείρους συμφωνώ απόλυτα Λίζα, είναι μια ακόμη δυσκολία που δημιουργούμε στους επίδοξους ληστές. Κι αυτό που λες Λίλια για τα πολύτιμα αντικείμενα σε κοινή θέα, έχει επίσης βάση, ισχύει.
  Σας ευχαριστώ όλες για τα σχόλια :) Φιλιά :)

  Reply
 • Έξυπνες λύσεις κούκλες. Να προσθέσω ότι υπάρχει η θεωρία που λέει ότι όταν έχεις κάτι σε κοινή θέα, ο κλέφτης δεν το “βλέπει”. Μακριά από μας πάντως…

  Reply
 • Πολύ σωστά όλα! Όλα έχουν σημασία. Οι κλέφτες δεν κάνουν διακρίσεις όσο και αν νομίζουμε ότι δεν θα μας προτιμήσουν επειδή δεν έχουμε κάτι πολύτιμο να μας κλέψουν. Αν είμαστε εύκολοι στόχοι θα το κάνουν ασυζητιτί. Να συμπληρώσω και κάτι που μας είχαν πει κάποτε αστυνομικοί; Ο καλύτερος τρόπος για να ασφαλίσεις συρόμενες πόρτες και παράθυρα είναι να τοποθετήσεις πείρους ασφαλείας. Αχρείαστοι να είναι! :)

  Reply
 • Ούτε να το σκέφτομαι δεν θέλω Ελευθερία! Πάντως πολύ χρήσιμα τα tips σου.

  Reply

Συμμετοχή στη συζήτηση