Ακόμη και στην πόλη μπορείς να έχεις τα δικά σου αρωματικά φυτά σε γλάστρες ή ζαρτινιέρες στο μπαλκόνι. Η καλλιέργεια αρωματικών φυτών στο σπίτι εκτός από διασκεδαστικό χόμπι σε βοηθά να εξοικονομήσεις χρήματα. Γεμάτα αντιοξειδωτικά και θρεπτικά συστατικά τα σπιτικά μυρωδικά κάνουν καλό στην υγεία. Καθώς η μισή θρεπτική αξία των φυτών αυτών χάνεται μέσα σε τριάντα λεπτά από τη συγκομιδή, το να μπορείς να κόβεις την ποσότητα που χρειάζεσαι κατευθείαν από τη γλαστρούλα, σου εξασφαλίζει τις ευεργετικές τους ιδιότητες στον μέγιστο βαθμό.
Βασιλικός
Υπάρχουν δεκάδες ποικιλίες βασιλικού με διαφορές στο μέγεθος και στο χρώμα του φυλλώματος. Είναι το πιο κλασικό και δημοφιλές μυρωδικό στην ελληνική κουζίνα. Καλό διουρητικό βότανο, καταπραΰνει από το στομαχόπονο και τον πονοκέφαλο.
Ταιριάζει πολύ σε σάλτσες που έχουν ως βάση τη φρέσκια ντομάτα, ενώ αποτελεί το βασικό υλικό στην περίφημη σάλτσα πέστο. Σαν φυτό ο βασιλικός είναι ανθεκτικός, φυτρώνει εύκολα σε εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο και απαιτεί πότισμα κάθε δεύτερη μέρα.
Δεντρολίβανο
Αυτό το όμορφο, αρωματικό βότανο διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος προς τον εγκέφαλο και βελτιώνει τη συγκέντρωση και μνήμη. Δένει εξαιρετικά με το κρέας, κυρίως αρνί και χοιρινό, ενώ μπορεί να αναβαθμίσει γευστικά ακόμη και μια απλή πατάτα, ψητή ή τηγανιτή.
Πάρε ιδέα με μία συνταγή για μπριζολάκια αρνίσια με δεντρολίβανο. Σαν φυτό αγαπάει πολύ τον ήλιο, είναι ανθεκτικό τόσο στις υψηλές θερμοκρασίες όσο και στο κρύο και δεν έχει ιδιαίτερη ανάγκη από πότισμα.
Θυμάρι
Δυνατό και ευχάριστο είναι το άρωμα του θυμαριού και πολλές οι ευεργετικές του ιδιότητες. Ένα ιδανικό ρόφημα για το βήχα περιλαμβάνει πάντα θυμάρι. Είναι αποχρεμπτικό και πολύτιμο σε προβλήματα του λαιμού.
Στη μαγειρική το χρησιμοποιείς για να αρωματίσεις ψάρια ή για να μαρινάρεις κρεατικά. Δίνει ξεχωριστή νότα στη σαλάτα, τις σούπες ή ακόμη και στο σάντουιτς. Παραμένει σαν φυτό μικρό σε μέγεθος, βγάζει άφθονα μωβ ανθάκια στις κορυφές των κλαδιών του και χρειάζεται άφθονο ήλιο.
Πιπεριές τσίλι
Οι καυτερές πιπεριές περιέχουν βιταμίνη Α και C και βεβαίως καψαϊκίνη. Ρυθμίζουν την πίεση, αυξάνουν την κυκλοφορία και κατεβάζουν τη χοληστερίνη. Τρίβοντας στο δέρμα ανακουφίζουν από ρευματικούς πόνους και αρθρίτιδα. Φύτεψε έτοιμα σπορόφυτα πιπεριάς κατά τον Απρίλιο και Μάιο.
Οι πιπεριές τσίλι χαρίζουν καυτερή γεύση σε φαγητά, σούπες και σάλτσες. Δώσε μια μεξικάνικη νότα στη μαγειρική σου προσθέτοντας τσίλι στον κιμά, το κοτόπουλο, το χοιρινό ή το ριζότο. Ταιριάζει άρτια με τα όσπρια και κυρίως τα φασόλια. Σαν φυτά οι πιπεριές τσίλι αγαπούν τον ήλιο και τη ζέστη, αλλά πρέπει να τις φυτέψεις σε ένα μέρος που δεν το πιάνει ο αέρας. Χρειάζονται τακτικό πότισμα, ώστε τα φύλλα τους να μην γέρνουν προς τα κάτω. Όσο πιο συχνά κόβεις πιπεριές τόσο πιο πολλές θα παράγει το φυτό.
Δυόσμος
Τα φύλλα του δυόσμου είναι πλούσια σε σίδηρο, μαγνήσιο και ασβέστιο. Ο δυόσμος ανακουφίζει από τη ναυτία και το λόξυγγα, καθώς χαλαρώνει τους μυς του στομάχου, αλλά καταπολεμά και την κακοσμία του στόματος. Δίνει ξεχωριστή γεύση και άρωμα σε φαγητά, γλυκά και ποτά.
Φτιάξε ένα μοχίτο οικονομικότερο από τα άλλα με φρέσκα φύλλα δυόσμου και ταξίδεψε με την τροπική του γεύση. Ιδανικό μυρωδικό επίσης για κεφτέδες, ντολμαδάκια γιαλαντζί, μυζηθροπιτάκια και σαλάτα ταμπουλέ. Για να μην χάνει το άρωμά του ο δυόσμος είναι καλύτερο να κόβεις τα φύλλα του με το χέρι. Επιζητεί σαν φυτό αρκετή υγρασία και ευδοκιμεί καλύτερα σε σκιερά μέρη. Ο δυόσμος είναι η φυσική λύση για τα απρόσκλητα μυρμήγκια και τις μύγες.
Ρίγανη
Στην καθημερινότητά της η ελληνίδα νοικοκυρά χρησιμοποιεί τη ρίγανη στην αποξηραμένη της μορφή. Ωστόσο η φρέσκια ρίγανη, που έχει μεγάλη ποικιλία χρήσεων, βιώνει στις μέρες μας τη δική της απόλυτη δόξα. Τουλάχιστον στις κουζίνες των σεφ. Αλλά γιατί όχι και στη δική σου!
Γαρνίρισε την επόμενη χωριάτικη σαλάτα με φρέσκια ρίγανη και θα με θυμηθείς. Είναι ένα από τα φυτά με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, διευκολύνει την πέψη και ηρεμεί το νευρικό σύστημα. Η γεύση της έντονη, πικάντικη και ελαφρώς πικρή νοστιμίζει τα περισσότερα φαγητά. Σαν φυτό είναι ανθεκτική στις χαμηλές θερμοκρασίες και δεν έχει μεγάλες ανάγκες σε νερό. Χρειάζεται πότισμα περίπου δυο φορές την εβδομάδα.
Extra tips για τα αρωματικά φυτά
Τα αρωματικά φυτά ομορφαίνουν το μπαλκόνι σου και σκορπάνε θαυμάσιες μυρωδιές. Τα χρησιμοποιείς ανά πάσα στιγμή στη μαγειρική σου, για να μεγιστοποιήσουν τη γεύση και να μεταμορφώσουν τα πιάτα σου. Πρόσθεσέ τα προς το τέλος για να μη χαθεί το άρωμά τους.
Άφησέ τα μέσα σε ελαιόλαδο για αρκετές ημέρες και χρησιμοποίησε μερικές σταγόνες από το αρωματικό λάδι για να ανεβάσεις τη γεύση. Για τα δικά σου αρωματικά λάδια τόλμησε και συνδυασμούς βοτάνων. Δεντρολίβανο, θυμάρι και ρίγανη ή βασιλικός, ξύσμα λεμονιού και τσίλι πιπεριά είναι μερικές ιδέες για τέτοια μείγματα.
Εκτός από το φώς του ήλιου τα αρωματικά φυτά έχουν ανάγκη από ελαφρύ χώμα για να στραγγίζει καλά, αλλά πλούσιο σε συστατικά. Προτίμησε πήλινες γλάστρες και πιατάκια με ρόδες, για να τα μετακινείς εύκολα όταν φυσάει δυνατός αέρας.
Μην ξεχάσεις να καλλιεργήσεις και τη δική σου στέβια, ένα φυτό με γλυκαντική δύναμη μεγαλύτερη από τη ζάχαρη, αλλά με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε θερμίδες. Επίσης βάλε σε μια γλάστρα λεβάντα, καθώς η εντομοαπωθητική της δράση θα σας αφήσει ήσυχους όλο το καλοκαίρι από τα ανεπιθύμητα τσιμπήματα των κουνουπιών.
Εσύ με τι από όλα τα παραπάνω θα γεμίσεις τις γλάστρες στο μπαλκόνι σου;
Your Turn!
Αν έχετε να προσθέσετε κάτι ακόμη ή απλά να μοιραστείτε τη δική σας εμπειρία, αφήστε το προσωπικό σας σχόλιο!
Πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες για το κάθε αρωματικό φυτό που μάς δίνεις Ελευθερία. Εγώ είχα έναν μαγάλο βασιλικό (τον έκαψε ο πάγος..για να δούμε), ένα κλωναράκι από αυτόν που μεγαλώνει μήνες τώρα σε ένα βαζάκι στην κουζίνα και δύο γλάστρες ρίγανη. Ο δυόσμος μαράθηκε κι αυτός αλλά από όσο είδα, φαίνεται να δείχνει σημεία ζωής :)
Καλό Σαββατοκύριακο!
Κι εμένα κάποια δεν τα κατάφεραν το Χειμώνα, θα χρειαστεί να ξαναφυτέψω! Καλό σαββατοκύριακο Δήμητρα!
Τώρα που ανοίγει καιρός θα ακολουθήσω πίστα τις συμβουλές σου Ελευθερία μου!!!! Οι μυρωδιες από τις γλάστρες είναι υπέροχες!!!! Ότι καλύτερο φυσικά και για το φαγητό μας!!!!
Δεν θα το μετανιώσεις! Και σαν φυτά δείχνουν πολύ ωραία στο μπαλκόνι και φυσικά είναι τόσο χρήσιμα στη μαγειρική μας. Φιλιά Ίρις!
Φυτεύω μανιωδώς καλλωπιστικά αλλά ένα μυρωδικό δεν μ’ εχει κόψει να φυτέψω.. και έχω και περβάζι στο παράθυρο της κουζίνας.. Το άρθρο σου θα γίνει η αφορμή για να αρχίσω. Ένα βασιλικούλι και ένα δυόσμο θα τα χτυπήσω σίγουρα! Σ’ ευχαριστώ Ελευθερία!
Είναι άλλη η νοστιμιά του φρέσκου αρωματικού, πραγματικά απογειώνει το πιάτο! Καλή αρχή Σοφία ;)
εγώ πάντως τις πιπερίτσες μου τις έχω σπείρει ήδη http://goo.gl/gnPbnk :D Μακάρι να συνεχίσουν με αυτό το ρυθμό και σύντομα να φτιάξουμε και chili sauce χεχε
η πιπερίτσα σου έγινε και μαμά, βγαίνει και δεύτερη στη γλαστρούλα…:)))
Σαν το φρέσκο βασιλικό στα μακαρόνια δε έχει!!! :))
είναι αλήθεια ότι απέχει πολύ η γεύση από το αποξηραμένο στο φρέσκο…