Μέσα στον Μάιο τα αμπελόφυλλα κάνουν την εμφάνισή τους στους πάγκους της λαϊκής αγοράς. Διαλέξτε τα με προσοχή, να είναι μικρά, τρυφερά και χωρίς πολλές “φλέβες”. Προμηθευτείτε μια ποσότητα παραπάνω για να αποθηκεύσετε μερικά αμπελόφυλλα σε βάζο για τον χειμώνα. Με δύο κιλά αμπελόφυλλα για παράδειγμα θα έχετε τέσσερις μαγειριές ντολμαδάκια.
Συλλογή αμπελόφυλλων
Αν έχετε σκοπό να κόψετε μόνες σας τα κληματόφυλλα από κάποιο κοντινό αμπέλι, θα πρέπει να είστε απόλυτα βέβαιες ότι το αμπέλι αυτό δεν έχει ραντιστεί με φυτοφάρμακα τις αμέσως προηγούμενες ημέρες. Με ένα ψαλιδάκι κόβετε τα αμπελόφυλλα σύριζα στην άκρη του φύλλου, πριν ξεκινήσει το κοτσάνι. Προτιμήστε εκείνα με ανοικτό πράσινο χρώμα και προσέξτε να μην βλάψετε κατά λάθος τα λουλούδια του σταφυλιού.
Πώς να διατηρήσετε τα αμπελόφυλλα σε βάζο
Βήμα 1: Χωρίς να πλύνετε τα φύλλα, αφαιρείτε μόνο το κοτσάνι τους. Τα τυλίγετε σφιχτά ανά πεντάδες, αφού βάλετε το ένα φύλλο επάνω στο άλλο και τα κάνετε μασούρια. Τα βάζετε στη συνέχεια μέσα σε καθαρά γυάλινα βάζα το ένα δίπλα στο άλλο. Το κάθε βάζο πρέπει να γεμίσει καλά.
Βήμα 2: Ρίχνετε μια κουταλιά του γλυκού ξινό (κιτρικό οξύ) αν είναι μικρό βαζάκι ή μια κουταλιά της σούπας για μεγαλύτερα βάζα. Το ξινό είναι σε μορφή σκόνης και το βρίσκετε στα σούπερ μάρκετ, στο τμήμα των μπαχαρικών. Οι παλιές νοικοκυρές το ξέρουν και ως λεμόν το ζου.
Βήμα 3: Βράζετε νερό στον βραστήρα και γεμίζετε το βάζο. Κλείνετε καλά με καινούριο καπάκι και τα γυρνάτε ανάποδα. Τα αφήνετε έτσι μέχρι να κρυώσουν. Αφού κρυώσουν τα βάζα, είναι έτοιμα για αποθήκευση στο ντουλάπι μέχρι τον χειμώνα.
Να θυμάστε πως όταν ανοίξετε το βάζο με τα φύλλα, για να τα μαγειρέψετε, θα πρέπει πρώτα να τα ξεπλύνετε πολύ καλά. Τα ντολμαδάκια, γιαλαντζί ή με κιμά, είναι πάντα ένας εκλεκτός μεζές για τσίπουρο ή ούζο αλλά και ιδανικό ορεκτικό για όλα τα κυρίως πιάτα.
Πώς τυλίγετε τα ντολμαδάκια
Το τύλιγμα των φύλλων σε αυτή την συνταγή είναι το πιο δύσκολο κομμάτι και ο λόγος που πολλές νέες νοικοκυρές μπορεί να αποφεύγουν να φτιάξουν τα ντολμαδάκια. Τοποθετήστε σε ένα πιάτο το φύλλο με τη γυαλιστερή πλευρά προς τα κάτω και βάλτε μια κουταλιά γέμιση στη μέση. Σκεπάστε τη γέμιση με την κάτω μεριά του φύλλου, διπλώστε τα πλαϊνά και τυλίξτε σφιχτά το ντολμαδάκι σε ρολό. Τοποθετήστε στην κατσαρόλα ξεκινώντας από τα τοιχώματα προς το κέντρο.
Φροντίστε λοιπόν από την Άνοιξη ακόμη να κάνετε τις προμήθειές σας και να οργανώσετε σωστά την κουζίνα σας για το χειμώνα. Στοκάρετε καλοκαιρινά φρούτα και λαχανικά στα ντουλάπια και τον καταψύκτη και εξοικονομήστε χρήματα. Αμπελόφυλλα, σάλτσες, μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού και τόσα άλλα για να έχετε έναν νόστιμο και οικονομικό χειμώνα.
Your Turn!
Αν έχετε να προσθέσετε κάτι ακόμη ή απλά να μοιραστείτε τη δική σας εμπειρία, αφήστε το προσωπικό σας σχόλιο!
Τα λατρεύω τα ντολμαδάκια και συνήθως το χειμώνα αγοράζω βάζα με φύλλα του εμπορίου, παρόλο που στο εξοχικό έχουμε κλήματα. Ευχαριστούμε οικογενειακώς για το post εξαιτίας του οποίου θα αξιοποιήσουμε επιτέλους τα μαγιάτικα αμπελόφυλλα μας!
Τα βάζα που πουλούν στα μάρκετ είναι αρκετά πιο τυποποιημένα, με πολλά συντηρητικά και τις περισσότερες φορές αρκετά σκληρά, οπότε δεν τα προτιμώ. Για καλή μου τύχη ανακάλυψα μία κυρία που πουλούσε αμπελόφυλλα σε βάζο στην λαϊκή αγορά από την οποία εξοικονόμησα την συνταγή-μυστικό για τη διατήρησή τους και έκτοτε τα φτιάχνουμε έτσι.