Μια αλόη …μα ποια αλόη?
Την τελευταία δεκαετία είδαμε την αλόη να πρωταγωνιστεί κυριολεκτικά παντού! Σε καλλυντικά, σε απορρυπαντικά, σε ροφήματα, σε βιταμίνες και κυριολεκτικά μας μπέρδεψε! Ξαφνικά η ζήτηση αυξήθηκε τόσο πολύ που οι εταιρείες και τα προϊόντα έγιναν εκατοντάδες με αποτέλεσμα κάποιες εταιρείες να εισάγουν σκόνη αλόης από το Μεξικό, που έχει χάσει τα θρεπτικά της στοιχεία, να την ανακατεύουν με νερό και να την προωθούν στην αγορά, με χιλιάδες καταναλωτές να απογοητεύονται λόγω του ότι δεν έβλεπαν κανένα όφελος στην υγεία τους.
Για τον λόγο αυτό καλέσαμε τον κύριο Γιακουμάκη Χαράλαμπο της HELLENIC ALOE, από το Ηράκλειο Κρήτης για να ενημερωθούμε σωστά.
Χαρισίου Ν.: Η αλόη ένα φυτό με ιστορία χιλιάδων ετών, ξαναγίνετε ξαφνικά δημοφιλής πριν από μία δεκαετία, με αποτέλεσμα να ξεφυτρώσουν κυριολεκτικά εκατοντάδες εταιρείες που να το εμπορεύονται ως το ελιξίριο για την υγεία. Φυσικά πάνω στον βωμό του κέρδους πολλά προϊόντα ήταν κατώτερα των προσδοκιών, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να νιώθουν απογοήτευση. Τι πρέπει να προσέχουμε όταν αγοράζουμε αυτό το προϊόν.
Γιακουμάκης Χ.: Πρώτα από όλα πρέπει να προσέχουμε τα συστατικά που περιέχει το μπουκάλι. Πρέπει να αποφεύγουμε τα προϊόντα που περιέχουν βενζοϊκό νάτριο το οποίο είναι είναι ένα δυνατό συντηρητικό. Επίσεις πρέπει να προσέχουμε την περιεκτικότητα σε αλόη. Όσο πιο μεγάλη είναι τόσο το καλύτερο, πρέπει να είναι κοντά στο 99%. Επίσης σε πολλά προϊόντα προκειμένου να έχουν μικρότερη ποσότητα αλόης οι παρασκευαστές προσθέτουν χυμούς φρούτων ώστε στο τελικό προϊόν η συγκέντρωση της αλόης να είναι χαμηλή.
Πολύ σημαντική επίσης είναι και η εταιρεία που μας προμηθεύει την αλόη. Πρέπει να διαλέγουγε μια εταιρία αναγνωρισμένη στην αγορά, που διαθέτει όλες τις απαραίτητες άδειες από τις αρμόδιες αρχές και τις απαραίτητες πιστοποιήσεις (Βιολογικό προιον, HACCP). Τις παραπάνω πληροφορίες μπορούμε να τις βρούμε από τη ιστοσελίδα της κάθε εταιρείας.
Χαρισίου Ν.: Έχουμε δει πολλά προϊόντα, ειδικά πόσιμη αλόη, να πωλούνται ακόμη και στην τηλεόραση, αλλά και στα ράφια σούπερ μάρκετ με τιμή πολύ χαμηλή. Οι καταναλωτές έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στην Αλόη εξαιτίας προϊόντων χαμηλής ποιότητας. Είναι πολλές οι φορές που έχω ακούσει από ανθρώπους που την έχουν αγοράσει, ότι δεν είδαν καθόλου θετικά αποτελέσματα στην υγεία τους, προφανώς γιατί δεν αγόρασαν καλής ποιότητας αλόη. Τι έχετε παρατηρήσει εσείς σχετικά με αυτό. Τι να περιμένει όποιος καταναλώνει συστηματικά αλόη?
Γιακουμάκης Χ.: Όπως αναφέραμε και πριν ο καταναλωτής πρέπει να επιλέγει για την αγορά της αλόης, αναγνωρισμένες εταιρείες στο χώρο ώστε να αποφύγει την αγορά προϊόντων χαμηλής ποιότητας. Επίσης πρέπει να είναι προσεκτικός στην επιλογή των προιωντων που αγοράζει, γιατί στην περίπτωση της πόσιμης αλόης, η χαμηλή τιμή είναι πάντα ένδειξη χαμηλής ποιότητας του προϊόντος.
Εδώ θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι στα ράφια των σούπερ μάρκετ υπάρχουν και προϊόντα αλόης, τύπου αναψυκτικού, τα οποία περιέχουν ελάχιστη αλόη και μεγάλη ποσότητα ζάχαρης τα οποία δεν βοηθούν ιδιαίτερα τον οργανισμό του ανθρώπου.
Καταναλώνοντας καθημερινα υψηλής ποιότητας αλόη περιμένουμε αποτελέσματα μέσα σε 15-20 μέρες σε θέματα υγείας όπως το ζαχαρο, η χοληστερινη, οι αρθρώσεις, το ανοσοποιητικό σύστημα, ρύθμιση του μεταβολισμού. Επίσης θα δει βελτίωση στην όψη της επιδερμίδας γιατί η αλόη προάγει την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης.
Χαρισίου Ν.: Επίσης πολλοί έχουν αρχίσει να σπέρνουν αλόη σε γλάστρες και να κάνουν αυτοσχέδια ροφήματα, σπιτικές κρέμες χωρίς να γνωρίζουν πως να διαχειριστούν το φυτό. Είναι όλες οι ποικιλίες βρώσιμες? Πόσες ποικιλίες υπάρχουν? Τελικά μήπως η σπιτική αλόη μπορεί να γίνει επικίνδυνη εάν δεν την διαχειριστεί κάποιος σωστά?
Γιακουμάκης Χ.: Υπάρχουν πάνω από 300 ποικιλίες αλόης και από αυτές πολύ λίγες είναι βρώσιμες. Η ποικιλία που που χρησιμοποιούμε είναι η Aloe Vera Barbadensis Miller η οποία έχει το χαρακτηριστικό κίτρινο άνθος και έχει τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά σε σχέση με τις άλλες ποικιλίες. Η παρασκευή σπιτικών ροφημάτων δεν είναι εύκολη και ενέχει τον κίνδυνο το τελικό προϊόν που θα παρασκευαστεί στην κουζίνα του σπιτιού μας να περιέχει μεγάλες ποσότητες αλοϊνης. Η αλοϊνη είναι μία ουσία που περιέχεται στην επιδερμίδα του φύλλου και σε μεγάλη ποσότητα μπορεί να είναι τοξική. Απομακρύνεται από το τζέλ της αλόης με ειδικό τρόπο και αυτό δεν μπορεί να γινει σε οικιακό επίπεδο. Από τα παραπάνω καταλαβαίνουμε για άλλη μια φορά την σημασία που έχει να προμηθευόμαστε πόσιμη αλόη από γνωστούς και εγκεκριμένους παραγωγούς.
Χαρισίου Ν.: Όπως καταλάβατε το άρθρο αυτό έγινε για να αποκαταστήσει την φήμη της αλόης, ενός θαυματουργού φυτού, που όμως μπέρδεψε τόσο πολύ τους καταναλωτές εξαιτίας της υπερπληθώρας των προϊόντων που βρέθηκαν για ένα χρονικό διάστημα στην αγορά. Νομίζω ότι τον τελευταίο καιρό το τοπίο έχει ξεκαθαρίσει. Η δική σας εταιρεία έχει επενδύσει στην καλή ποιότητα, στην μελέτη και ανάπτυξη σωστών προϊόντων που ηγούνται στην αγορά. Δώστε μας περισσότερα στοιχεία παρακαλώ.
Γιακουμάκης Χ.: Η εταιρία μας κάνει συνεχώς έρευνα προκειμένου να βελτιώσει τα προϊόντα της και παράλληλα να αναπτύξει και νέα προϊόντα. Σε αυτή την κατεύθυνση είναι το νέο μας προϊόν Cistus & Honey το οποίο εκτός αλόη περιέχει και εκχύλισμα από το φυτό Αλαδανιά (Cistus creticus) καθώς και βιολογικό μέλι. Το εκχύλισμα της αλαδανίας βοηθάει πάρα πολύ στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Θα ακολουθήσουν και άλλα προϊόντα που θα περιέχουν εκχυλίσματα από βότανα και φαρμακευτικά φυτά της Κρήτης.
σ.σ. Προσωπικά έχω καταναλώσει αρκετά προϊόντα αλόης από διάφορες εταιρείες και τα συγκεκριμένα είναι από τα καλύτερα! Μην χάσετε το REGENERATION GEL που για μένα είναι «θαυματουργο»!
Εξερευνήστε όλα τα προϊόντα στο e-shop της Hellenic Aloe – Η Γνήσια Κρητική Αλόη