fbpx
Ισορροπίες ανάμεσα στα αδέρφια Μέρος Β’: τι μας είπαν 2 μαμάδες κοριτσιών

Ισορροπίες ανάμεσα στα αδέρφια Μέρος Β’: τι μας είπαν 2 μαμάδες κοριτσιών

Αδέρφια που μαλώνουν; Συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε εμείς ως γονείς είναι να γνωρίζουμε μερικούς τρόπους, για να διαχειριστούμε την όλη κατάσταση. Και ποιος είναι ο ειδικός που θα μας μιλήσει γι’ αυτούς τους τρόπους; Οι μαμάδες! Αφού διαβάσαμε την εμπειρία των μαμάδων με αγόρια, «Ισορροπίες ανάμεσα στα αδέρφια Μέρος Α’», έρχονται δύο μαμάδες κοριτσιών -αυτή τη φορά- να καταθέσουν τη δική τους ιστορία.

Σωτηρία Μπιλιανού από το blog My Little World

Είμαι η μαμά Σωτηρία κι έχω δύο υπέροχα κοριτσάκια, την Ελένη 6,5 ετών και την Έλλη 4 ετών. Όπως κάθε μαμά, θέλω τα παιδιά μου να έχουν αγάπη μεταξύ τους και να παίζουν-συνεργάζονται αρμονικά, πράγμα που κάνουν σε μεγάλο βαθμό. Όμως, υπάρχουν καθημερινά στιγμές που θα μαλώσουν και αν και με ενοχλεί, ξέρω ότι είναι μια φυσιολογική διαδικασία που σχετίζεται με την αναπτυξιακή τους φάση και το χαρακτήρα τους. Οι καβγάδες σε αυτή την ηλικία των παιδιών συνήθως οφείλονται στη δυσκολία που έχουν τα παιδιά στη διαχείριση των συναισθημάτων τους στην προσπάθειά τους να επικοινωνήσουν συναισθηματικά και σωματικά.

Επιπλέον, επειδή η διαφορά ηλικίας τους είναι μικρή συχνά διεκδικούν τα ίδια πράγματα και θέλουν να καλύψουν τις ίδιες ανάγκες τους, γεγονός που τελικά οδηγεί σε καβγάδες μεταξύ τους. Ο τρόπος που προσπαθώ να διαχειριστώ τους καβγάδες αυτούς είναι να μην ανακατεύομαι και να μην παίρνω το μέρος καμιάς. Όσο δεν κινδυνεύει η σωματική τους ακεραιότητα τις αφήνω να το «συζητήσουν» και να προσπαθήσουν να βρουν μόνες τους μια λύση. Εννοείται ότι αν η κατάσταση τείνει να ξεφύγει από τα φυσιολογικά πλαίσια τότε επεμβαίνω!

my little world - Ισορροπίες ανάμεσα στα αδέρφια Μέρος Β': τι μας είπαν 2 μαμάδες κοριτσιών

Γενικά όμως είμαι της άποψης ότι εάν ξεσπάσει ένας καβγάς ανάμεσα στα αδέρφια καλό είναι να αφήνω να εκτονωθούν τα συναισθήματά τους γιατί στην περίπτωση που προσπαθήσω να αποφύγω και να καταπιέσω την κατάσταση για να μην τσακωθούν είναι πολύ πιθανό να γιγαντωθούν μέσα τους τα αρνητικά συναισθήματα.

Όσον αφορά στη μεταξύ τους ζήλια και τον ανταγωνισμό, θεωρώ ότι είναι απολύτως φυσιολογικά συναισθήματα που νιώθουν τα αδέρφια. Για να κατευνάσω τα συναισθήματα αυτά προσπαθώ να επιβραβεύω το κάθε παιδί μου ξεχωριστά για τα δικά του προτερήματα και ιδιαίτερα στοιχεία της προσωπικότητάς του. Φροντίζω να τονίζω συχνά το πόσο ξεχωριστή είναι η κάθε μία τους καθώς και όλα τα καλά στοιχεία του χαρακτήρα τους και τους αναθέτω διαφορετικά πράγματα ανάλογα με τις ικανότητές και τα γούστα τους.

Φυσικά, φροντίζουμε με το σύζυγό μου να αποτελούμε όσο το δυνατό ένα καλό πρότυπο για τα παιδιά μας καθώς μας παρατηρούν, μας μιμούνται, αντιγράφουν και αναπαριστούν τον τρόπο που εμείς αντιδρούμε, μιλάμε και συμπεριφερόμαστε! Κάπως έτσι το ταξίδι μου ως μαμά χαρακτηρίζεται από ποικίλες στιγμές όμορφες και λιγότερο όμορφες, έντασης και γαλήνης, στιγμές ανεπανάληπτες και μοναδικές.

Κατερίνα Δανδουλάκη Χιόνη από το blog Μαμά για Σπίτι

Νομίζω πως δεν υπάρχουν στον κόσμο αδέρφια που να μην έχουν τσακωθεί, έστω και μια φορά. Ακόμα και οι πιο υποχωρητικοί χαρακτήρες, κάποια στιγμή θα ξεσηκωθούν και ο καυγάς περιμένει στη γωνία.

Για τη μαμά όμως, ο κάθε τσακωμός είναι μια πηγή άγχους, στεναχώριας και πολλών πολλών ενοχών. Η μαμά νομίζει ότι εκείνη φταίει , ότι εκείνη έκανε κάποιο λάθος , από μικρό (λάθος επιλογή λέξεων/χώρου/χρόνου/ενέργειας) μέχρι μεγάλο, γενικό και ανεπανόρθωτο στην ανατροφή των παιδιών της. Σπεύδει λοιπόν να μπει ανάμεσα , να σταματήσει τον τσακωμό πάσει θυσία και να βάλει τάξη.

Φυσικά, τις περισσότερες φορές είναι λάθος αυτή η σκέψη και εγώ θα επικεντρωθώ σε αυτό ακριβώς. Στο πώς δηλαδή οι γονείς αντιμετωπίζουμε τον κάθε τσακωμό των παιδιών, γιατί πιστεύω πως η λύση βρίσκεται στη δική μας αντίληψη για κάθετί που συμβαίνει στα παιδιά μας.

Όπως ξαναείπα, λογικό είναι τα αδέρφια να τσακωθούν. Τα κορίτσια μου, από τότε που μεγάλωσαν αρκετά , ώστε να έχουν την αίσθηση της ιδιωτικότητας και της ιδιοκτησίας, συχνά πυκνά μαλώνουν ή πιο σωστά διαπληκτίζονται, πολλές φορές μέσα στη μέρα μάλιστα. Αρχικά κι εγώ πανικοβαλλόμουν και στην παραμικρή αλλαγή στον τόνο φωνής τους ή στο άκουσμα κλάμματος, έτρεχα να γίνω ο διαιτητής και να λήξω τη διαμάχη. Περνώντας όμως ο καιρός, διαπίστωσα πόσο κουραστικό είναι αυτό. Για το παραμικρό, από το ποια θα έχει το ροζ κουκλάκι, μέχρι το ποια ταινία ή ποιο παιχνίδι θα επιλέξουν, κατέληξα να πρέπει να αποφασίζω εγώ. Στην αρχή είναι ωραίο αίσθημα, αλλά όσο μεγαλώνουν καταλάβαινα ότι αυτό δεν μπορούσε να συνεχιστεί. Έπρεπε η καθεμιά να αναλάβει την ευθύνη για τα λόγια που είπε, για τις κινήσεις που έκανε, για τις επιλογές της και για τη συμπεριφορά της εν γένει, στο τέλος τέλος.

Έτσι σταδιακά, σταμάτησα να τρέχω στο παιδικό δωμάτιο μόλις άκουγα θόρυβο. Περιμένω πρώτα λίγα λεπτά να δω αν θα συμβιβαστούν. Αν ναι, όλα καλά, πίσω στις δουλειές μας. Αν όχι, ακούω πώς εξελίσσεται η κατάσταση. Όσες φορές δεν τα βρουν, ξεκινάει η μια καινούργιο παιχνίδι μόνη της κι η άλλη συνεχίζει το παλιό, μέχρι που να ξεχάσουν γιατί τσακώθηκαν και ξαναπαίζουν μαζί.

mama gia spiti - Ισορροπίες ανάμεσα στα αδέρφια Μέρος Β': τι μας είπαν 2 μαμάδες κοριτσιών

Η δεύτερη επιλογή αν δεν τα βρουν, είναι να έρθουν σε μένα να βρω τη λύση. Εκτός κι αν σηκώσει χέρι η μία στην άλλη, όπου εκεί οι συνέπειες είναι διαφορετικές, στις υπόλοιπες περιστάσεις, η μόνη επέμβασή μου είναι να τους πω να βρουν μια συμβιβαστική λύση. Μπορεί να προτείνω δυο τρεις εναλλακτικές, που ξέρω ότι θα τους αρέσουν ή να τις ρωτήσω εκείνες να πουν εναλλακτικές λύσεις. Βέβαια συνήθως όλα τα παράπονά τους γίνονται φωναχτά και με κλάμματα, οπότε σημαντικό είναι να κρατήσω κι εγώ την ψυχραιμία μου και να περιμένω λίγο να ηρεμήσει το παιδί. Κι εκεί αρχίζει η συζήτηση. 9 στις 10 φορές μόνες τους θα βρουν αυτό που θα ικανοποιήσει και τις δύο και έτσι η κρίση θα ξεπεραστεί. Ακόμα όμως και τη μία φορά, που καμία δεν θα κάνει πίσω, αν καταφέρω εγώ να κρατήσω την ψυχραιμία μου, τα παιδιά μέσα σε πολύ λίγη ώρα είναι πάλι μαζί και παίζουν αγαπημένα.

Όπως λοιπόν και στα περισσότερα θέματα της συμπεριφοράς των παιδιών, έτσι και στο ζήτημα των τσακωμών, το κλειδί βρίσκεται στη δική μας συμπεριφορά και αντιμετώπιση. Όταν μεγενθύνουμε το παραμικρό και επεμβαίνουμε στα πάντα με πανικό και άγχος, μη τυχόν και τσακωθούν τα παιδιά, συνήθως τα αποτελέσματα δεν είναι αυτά που θέλουμε. Αντίθετα, αν διακριτικά είμαστε δίπλα τους και με ψυχραιμία τα βοηθήσουμε να λύσουν μόνα τους, όσο γίνεται, τις διαφορές τους, μόνο καλό θα τους κάνουμε. Τα παιδιά έτσι κι αλλιώς ξεχνούν και συγχωρούν πολύ εύκολα. Εκτός αυτού με τον τρόπο αυτό τα μαθαίνουμε να αποκτούν κρίση και να διαχειρίζονται το θυμό τους και τον εγωισμό τους, μάθημα εξαιρετικά σημαντικό, τα μαθαίνουμε να υποχωρούν ή και να επιμένουν όταν χρειάζεται, τα μαθαίνουμε να ζητούν συγγνώμη όταν έχουν φταίξει. Τελικά, τα μαθαίνουμε να συμβιώνουν με άλλους ανθρώπους και τα προετοιμάζουμε να ζήσουν μέσα στην κοινωνία.

Οι τσακωμοί των αδερφών δεν ανήκουν στις ευχάριστες στιγμές της οικογενειακής καθημερινότητάς μας. Όμως δεν μπορούμε να τους αποφύγουμε εντελώς. Η ήρεμη ατμόσφαιρα μεταξύ των γονιών, ο διάλογος ακόμα και στις στιγμές της έντασης και η αγάπη , που ανεξαρτήτως διαπληκτισμών ή διαφορών είναι φανερή σε όλες μας τις κινήσεις, είναι το καλύτερο παράδειγμα και το πιο ισχυρό αντίδοτο στους τσακωμούς των παιδιών. Και μην ξεχνάμε, πως ακόμα κι αν τσακώνονται μεταξύ τους για την κούκλα ή το αυτοκινητάκι, σε κάθε κίνδυνο ή «εχθρό» εξωτερικό γίνονται μια γροθιά και υπερασπίζονται το ένα το άλλο. Αν το βλέπουμε αυτό στα παιδιά μας, να είμαστε βέβαιοι ότι αγαπιούνται βαθιά, ειλικρινά και στέρεα. Αυτή η αδελφική αγάπη είναι από τα μεγαλύτερα δώρα και εφόδια για τη ζωή τους.

Διαβάστε επίσης την εμπειρία των δύο αγορομαμάδων:

Ισορροπίες ανάμεσα στα αδέρφια, Μέρος Α’.

Your Turn!

Αν έχετε να προσθέσετε κάτι ακόμη ή απλά να μοιραστείτε τη δική σας εμπειρία, αφήστε το προσωπικό σας σχόλιο!


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Author

Ψυχολόγος Α.Π.Θ, Managing Editor, σύζυγος και μαμά δύο κοριτσιών από την Καλαμαριά Θεσσαλονίκης! #smartliving #momblogger Αγαπημένη Φράση: "Για τον κόσμο είσαι μία μαμά αλλά για την οικογένειά σου είσαι ο κόσμος όλος...".

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

E-mail ειδοποιήσεις για νέες δημοσιεύσεις

Holler Box