fbpx
Αγορά ηλεκτρικής σκούπας: 7 πράγματα που πρέπει να προσέξεις

Αγορά ηλεκτρικής σκούπας: 7 πράγματα που πρέπει να προσέξεις

Μια από τις πιο συχνές αλλά και σημαντικές οικιακές δουλειές είναι το σκούπισμα. Μια ηλεκτρική σκούπα που είναι καλή θα κάνει τη ζωή μας εύκολη αλλά και θα αντέξει με τη χρήση στο πέρασμα του χρόνου. Ποια σκούπα όμως είναι καλή;

Η απάντηση δεν είναι συγκεκριμένη και εξαρτάται από κάποιες παραμέτρους που πρέπει να εξετάσουμε κατά την αγορά. Όταν λοιπόν έρθει η στιγμή να επιλέξουμε συσκευή θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να σκεφτούμε τις ανάγκες μας και να αγοράσουμε εκείνη που είναι καταλληλότερη για το δικό μας σπίτι.

Αγορά ηλεκτρικής σκούπας – Οδηγός

Κάθε ηλεκτρική σκούπα στην αγορά (όπως και όλες οι οικιακές συσκευές) συνοδεύεται από την Ευρωπαϊκή Ενεργειακή Ετικέτα. Αναλυτικές πληροφορίες για τις 4 πρώτες παραμέτρους που αναφέρω βρίσκουμε πάνω σε αυτήν. Δείτε στην εικόνα που ακολουθεί πως θα τη διαβάσουμε σωστά.

1. Ενεργειακή κλάση

Η ενεργειακή κλάση είναι μια παράμετρος που καθορίζει την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος της κάθε συσκευής. Διακρίνεται σε 7 κατηγορίες που χαρακτηρίζονται με ένα γράμμα, από A έως G. Όσο πιο κοντά στο Α, τόσο χαμηλότερη η ενεργειακή κατανάλωση της σκούπας, άρα και χαμηλότερο το κόστος λειτουργίας της. Φαίνεται με το μαύρο τοξάκι πάνω δεξιά στην ετικέτα.

2. Απορροφητικότητα σε δάπεδο και χαλιά

Μην πέσουμε στην παγίδα των Watt. Περισσότερα Watt δεν σημαίνει και μεγαλύτερη απορροφητικότητα για τη σκούπα. Εξετάζουμε κατά την αγορά τις επιδόσεις του κάθε μοντέλου σε σκληρό δάπεδο και χαλιά, απλά ελέγχοντας την ετικέτα! Απεικονίζονται σε μία κλίμακα παρόμοια με εκείνη της ενεργειακής κατανάλωσης.

Όσο καλύτερη η κλάση της σκούπας, τόσο μεγαλύτερη η απορροφητικότητά της. Και φυσικά η καλύτερη απορρόφηση της σκόνης προσφέρει εξοικονόμηση χρόνου, γιατί δε χρειάζεται να σκουπίσουμε το ίδιο σημείο πολλές φορές για να είναι καθαρό.

3. Θόρυβος

Η πεποίθηση που έχουμε πολλές φορές ότι όσο πιο πολύ θόρυβο κάνει η σκούπα, τόσο πιο καλά ρουφάει είναι λανθασμένη. Η σκούπα μας έχει σημασία να είναι χαμηλού θορύβου. Έτσι δεν ανησυχούμε μήπως ενοχλήσουμε τους γείτονες ή μήπως ξυπνήσουμε τα παιδί, καθώς μπορούμε να σκουπίζουμε ακόμα και σε ώρες κοινής ησυχίας χωρίς κανένα άγχος. Η στάθμη του θορύβου σημειώνεται πάνω στην ετικέτα σε dB.

4. Επαναπόθεση σκόνης

Αυτός ο δείκτης έχει να κάνει με το πόσο μεγάλο είναι το ποσοστό σκόνης που επιστρέφεται στο περιβάλλον σε σχέση με το ποσοστό που συλλέγεται από την ηλεκτρική σκούπα. Εμφανίζεται κι αυτός ο δείκτης σε μια κλίμακα A έως G, όπου A είναι η κατηγορία με την καλύτερη απόδοση αναφορικά με την ικανότητα απορρόφησης της σκόνης.

energy label for vacuum - Αγορά ηλεκτρικής σκούπας: 7 πράγματα που πρέπει να προσέξεις

5. Όταν έχουμε κατοικίδια

Όταν έχουμε κατοικίδια στο σπίτι, χρειαζόμαστε σαφώς μια συσκευή πιο εξειδικευμένη. Υπάρχουν ειδικά σχεδιασμένες ηλεκτρικές σκούπες με επιπλέον εξαρτήματα (πέλματα και βούρτσες) που θα μαζέψουν όλες τις τρίχες από τα έπιπλα, το πάτωμα και τα χαλιά. Σε αυτή την περίπτωση μας ενδιαφέρει επίσης και η ύπαρξη ενός αντιαλλεργικού φίλτρου. Το φίλτρο παγιδεύει τις οσμές, εξασφαλίζοντας ότι ο αέρας που βγαίνει από τη συσκευή επανεκπέμπεται καθαρός και άοσμος.

6. Να προτιμήσω σακούλα ή κάδο;

Οι ηλεκτρικές σκούπες με σακούλα απαιτούν φυσικά συχνή αντικατάσταση της σακούλας. Αυτή η διαδικασία είναι μεν απλή, αλλά οπωσδήποτε οι σακούλες έχουν κάποιο κόστος. Από την άλλη, στις ηλεκτρικές σκούπες με κάδο δεν υπάρχει η ανάγκη τοποθέτησης καθαρής σακούλας. Αυτές οι σκούπες συγκεντρώνουν τη βρωμιά σε ένα δοχείο, το οποίο μπορεί να αφαιρεθεί και να αδειάσει στον κάδο απορριμμάτων.

Εδώ ας αναλογιστούμε αν το άδειασμα του δοχείου είναι μια ρουτίνα που μας ταιριάζει ή μας φαίνεται μπελάς. Ωστόσο οι σκούπες με κάδο έχουν καλύτερη απόδοση, καθώς η ισχύς απορρόφησης διαρκεί περισσότερο σε σχέση με τις σκούπες που λειτουργούν με σακούλα. Είναι όμως και πιο ακριβές κατά την αγορά τους. Ζυγίζουμε και αποφασίζουμε.

7. Μήκος καλωδίου

Υπάρχουν σκούπες που διαθέτουν μόλις 7 μέτρα καλώδιο, δυσκολεύοντας τη ζωή μας αφού μας αναγκάζουν να αλλάζουμε διαρκώς πρίζες. Από την άλλη διατίθενται σκούπες με έως και 12 μέτρα καλώδιο, προσφέροντάς μας την απαραίτητη ευελιξία. Γιατί όταν σκουπίζουμε, δεν θέλουμε να σκεφτόμαστε πώς θα φτάσουμε σε εκείνη τη γωνία και που θα βρούμε τώρα κοντινή πρίζα.

vacuum cleaner buying guide - Αγορά ηλεκτρικής σκούπας: 7 πράγματα που πρέπει να προσέξεις

Εσύ ποιές παραμέτρους θεωρείς σημαντικές κατά την αγορά ηλεκτρικής σκούπας;

Διαβάστε επίσης: Επιλογή αφυγραντήρα. 8 κριτήρια που πρέπει να εξετάσεις

Your Turn!

Αν έχετε να προσθέσετε κάτι ακόμη ή απλά να μοιραστείτε τη δική σας εμπειρία, αφήστε το προσωπικό σας σχόλιο!

Author

Πτυχιούχος Ψυχολογίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κειμενογράφος στο ηλεκτρονικό περιοδικό MAKE LiFE και το Ινστιτούτο Καταναλωτών. Σύζυγος και μαμά δύο κοριτσιών από την Καλαμαριά Θεσσαλονίκης. Αγαπημένη Φράση: "Για τον κόσμο είσαι μία μαμά αλλά για την οικογένειά σου είσαι ο κόσμος όλος...".

Συμμετοχή στη συζήτηση