Είσαι από τους ανθρώπους που το αβοκάντο το προσπερνούν αδιάφορα στο σούπερ μάρκετ; Ή μήπως είσαι από εκείνους που το δοκίμασαν και δεν τους άρεσε; Γιατί πρέπει τελικά να βάλουμε το αβοκάντο στη διατροφή μας; Ποιά είναι τα οφέλη του για την υγεία μας και πως τρώγεται;
Καταρχάς το αβοκάντο είναι φρούτο κι όχι λαχανικό, όπως ίσως νόμιζαμε πολλοί. Έχει χαρακτηριστική ουδέτερη βουτυρώδη γεύση και συγκεντρώνει μια πληθώρα θρεπτικών ουσιών που προάγουν την καλή υγεία. Ανήκει γι’ αυτό στην κατηγορία των υπερτροφών. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πρωταγωνιστής στο instagram κι όχι τυχαία.
Τα οφέλη του αβοκάντο στην υγεία μας
Τι είναι αυτό που κάνει το αβοκάντο τόσο ωφέλιμο και γιατί τρελαίνονται μαζί του οι fitness editors;
Πρωτεΐνες. Περίπου 100 γραμμάρια αβοκάντο περιέχουν 2 γραμμάρια πρωτεΐνης. Πρόκειται, βασικά, για ένα από τα πιο πλούσια σε πρωτεΐνη φρούτα που υπάρχουν στη φύση.
Βιταμίνες και μέταλλα. Το αβοκάντο είναι πολύ καλή πηγή καλίου. Περιέχει μάλιστα περισσότερο κάλιο κι από την μπανάνα. Επιπλέον είναι πλούσιο σε βιταμίνη K, B C, και E που ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας.
Αντιοξειδωτικά. Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά τα οποία προστατεύουν την κυτταρική υγεία. Οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις αυτών των ευεργετικών για την υγεία αντιοξειδωτικών εντοπίζονται στη σάρκα του φρούτου κοντά στη φλούδα.
Φυτικές ίνες. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, συμβάλλοντας στην καλή λειτουργία του εντέρου και στη διατήρηση υγιούς βάρους. Συγκεκριμένα αποφέρει το 8% της ημερήσιας αναγκαίας ποσότητας φυτικών ινών.
Περιεκτικότητα σε λιπαρά. Είναι μια πολύ καλή πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, τα οποία συνεισφέρουν στον έλεγχο της υπογλυκαιμίας και στη μείωση της αρτηριακής υπέρτασης.
Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης και την απώλεια βάρους. Το αβοκάντο, αν και πλούσιο σε θερμίδες, αυξάνει την αίσθηση κορεσμού κι έτσι βοηθά στην πρόσληψη λιγότερης τροφής.
Βελτιώνει την όψη της επιδερμίδας και ενισχύει τα μαλλιά. Τα αντιοξειδωτικά, τα αμινοξέα, οι βιταμίνες Ε και C και τα έλαια που περιέχει, συμβάλουν στην επανόρθωση των μαλλιών, στην ενυδάτωση της επιδερμίδας, ακόμα και στη μείωση των ρυτίδων!
ΑΥΤΟ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ;
Πώς να βάλουμε το αβοκάντο στη διατροφή μας;
Η γεύση του εξωτικού αυτού φρούτου, αλλά και η υφή του, ταιριάζει σε πολλά πιάτα και ποτά. Μερικές ιδέες για να εντάξουμε το αβοκάντο στη διατροφή μας και να το απολαύσουμε είναι οι εξής:
- Θέλουμε ένα γευστικό ενδιάμεσο σνακ; Αλέθουμε το αβοκάντο, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια ομοιόμορφη κρέμα και αλείφουμε με αυτήν φρυγανιές ή ψωμί.
- Παρασκευάζουμε την περίφημη σάλτσα γουακαμόλε! Ανακακατεύουμε αβοκάντο, κρεμμύδια, ντομάτα, κόλιανδρο, χυμό λεμονιού, σκόρδο και ελαιόλαδο στο γουδί, μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Συνδυάζουμε με πίτες τορτίγιας, ψημένες και κομμένες σε τρίγωνα.
- Φτιάχνουμε ένα εύκολο γλυκό με αβοκάντο. Προσθέτουμε στο μίξερ δύο ώριμα αβοκάντο, δύο μπανάνες, λίγο κακάο και μέλι κι έχουμε μία γευστικότατη μους σοκολάτας χωρίς ψήσιμο.
- Ταιριάζει επίσης πάρα πολύ με τα πρωινά μας αβγά. Πιέζουμε το αβοκάντο με ένα πιρούνι και απλώνουμε σε μια φρυγανισμένη φέτα ψωμιού. Τοποθετούμε το τηγανητό αβγό επάνω και αλατοπιπερώνουμε. Σερβίρουμε (αν θέλουμε) με ντομάτα και ρόκα. Συνδυάζεται ακόμη με αυγά ποσέ ή ομελέτα.
- Προσθέτουμε φέτες ή κυβάκια αβοκάντο στις πράσινες σαλάτες μας.
- Ετοιμάζουμε ένα δροσιστικό και θρεπτικό smoothie με γάλα αμυγδάλου, μπανάνα, αβοκάντο και λιναρόσπορο.
- Φυσικά τρώγεται και ως ορεκτικό μόνο του, με λεμόνι και αλάτι.
Τέλος πρέπει να γνωρίζουμε ότι το αβοκάντο είναι το ιδανικό υποκατάστατο του βουτύρου σε όλες τις συνταγές με ζύμες, κέικ, μπισκότα, κρέμες. Το χρησιμοποιούν ειδικά οι χορτοφάγοι.
Εσύ έχεις βάλει το αβοκάντο στη διατροφή σου; Ποιά είναι η αγαπημένη σου συνταγή με αβοκάντο;
Διαβάστε επίσης: Γάλα αμυγδάλου, σόγιας ή καρύδας; Ποιό φυτικό ρόφημα να επιλέξω;
Your Turn!
Αν έχετε να προσθέσετε κάτι ακόμη ή απλά να μοιραστείτε τη δική σας εμπειρία, αφήστε το προσωπικό σας σχόλιο!