fbpx
Πώς να βάψεις τα έπιπλά σου με χρώματα κιμωλίας!

Πώς να βάψεις τα έπιπλά σου με χρώματα κιμωλίας!

Πώς να βάψεις τα έπιπλά σου με χρώματα κιμωλίας!

Έχεις βαρεθεί τα έπιπλά σου και νιώθεις ότι χρειάζονται μία ανανέωση; Το καλύτερο που έχεις να κάνεις για την αναβάθμιση των επίπλων σου είναι να χρησιμοποιήσεις χρώματα κιμωλίας. Είναι μία εξαιρετική επιλογή, καθώς πέρα από το γεγονός πως θα αποκτήσουν ένα vintage χαρακτήρα, θα φαίνονται και σαν καινούργια!

Τι θα χρειαστείς – Υλικά

Αρχικά, προτού ξεκινήσεις, θα πρέπει να πάρεις παλιές εφημερίδες, για να καλύψεις το πάτωμα, ώστε να μη δημιουργηθούν λεκέδες. Επίσης, κολλητική ταινία, αλλά και ένα άσπρο πανί, για να καθαρίσεις το έπιπλο, προτού το βάψεις.

Τέλος, τα πιο βασικά είναι τα χρώματα κιμωλίας και φυσικά, ένα πινέλο, ώστε να αρχίσεις το βάψιμο!

Βασικό Tip: Επειδή το χρώμα κιμωλίας στεγνώνει πολύ εύκολα, καλό θα ήταν να παίρνεις κάθε φορά λίγη ποσότητα από το χρώμα, ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα με την απόδοσή του.

Πρώτη στρώση

Πριν την πρώτη στρώση βαφής, καθάρισε το έπιπλο, ώστε να μην υπάρχει πάνω σκόνη και κάλυψε με κολλητική ταινία, αν τυχόν υπάρχουν σημεία που δε θες να βάψεις.

Εφάρμοσε το χρώμα κιμωλίας ομοιόμορφα με το πινέλο και πρόσεξε να μην αφήσεις κενά. Το στέγνωμα μπορεί να πάρει 20 30 λεπτά, γι’ αυτό σιγουρέψου ότι θα έχει στεγνώσει εντελώς, πριν περάσεις στην επόμενη στρώση.

Δεύτερη στρώση

Η δεύτερη στρώση θα κάνει ακόμα πιο έντονο το χρώμα κιμωλίας που έχεις επιλέξει και θα καλύψει εντελώς το παλιό χρώμα του επίπλου σου. Επειδή, όπως προαναφέρθηκε, το χρώμα κιμωλίας στεγνώνει πολύ γρήγορα και εύκολα, αν δεις ότι πήζει, πρόσθεσε λίγο νερό. Προσοχή, όμως, γιατί αν πέσει παραπάνω, θα αλλοιωθεί η πυκνότητα, και το χρώμα δε θα έχει την ίδια αποτελεσματικότητα! Αμέσως μετά το βάψιμο, καθάρισε τα πινέλα σου με σαπούνι και ζεστό νερό.

Δημιούργησε φυσική φθορά

Τι πιο vintage από έπιπλα σαν “ξεβαμμένα”; Αν είσαι λάτρης αυτών, τότε μπορείς να δημιουργήσεις φυσική φθορά στα έπιπλά σου με γυαλόχαρτο.

Τρίψε με αυτό 2 3 φορές τις γωνίες του επίπλου και κάνε το να φαίνεται ξεθωριασμένο απ τον χρόνο μέσα σε 2 λεπτά, κυριολεκτικά! Ωστόσο, πρόσεξε η φθορά να φαίνεται φυσική, γιατί αν είναι πολύ έντονη, θα φαίνεται μισό βαμμένο και δε θα έχει ωραίο αποτέλεσμα.

Αν, ωστόσο, θες πιο ‘‘απαλή’’ φθορά, πάρε ένα βαμβακερό πανί και τρίψε την επιφάνεια του φρεσκοβαμμένου επίπλου.

Προστασία ή παλιά όψη με κέρωμα;

Η ανανέωση των επίπλων δε σταματάει στο πέρασμα με χρώμα κιμωλίας. Μπορείς μετά τη δεύτερηη στρώση, να περάσεις με κερί το έπιπλό σου για το φινίρισμα. Επίλεξε ανάμεσα σε 2 είδη κεριών: το διάφανο και το σκούρο.

Το διάφανο θα δώσει επιπλέον προστασία στις στρώσεις χρώματος του επίπλου, ενώ το σκούρο κερί θα το κάνει να μοιάζει περισσότερο με αντίκα και ενδέχεται να σκουρύνει λίγο την απόχρωση.

Για το κέρωμα μπορείς να χρησιμοποιήσεις είτε ένα ειδικό πινέλο ή πιο απλά, ένα βαμβακερό πανί που δεν αφήνει χνούδια. Φρόντισε να περάσεις μία λεπτή στρώση κεριού, ενώ αν δεις ότι πέφτει παραπάνω ποσότητα, μπορείς να το σκουπίσεις με το πανί. Άφησε το κερί να στεγνώσει για 24 ώρες και ύστερα, πέρασε την επιφάνεια με ένα πανί για λείο αποτέλεσμα.

Ο καθαρισμός του πινέλου ή του πανιού που θα χρησιμοποιήσεις για κέρωμα γίνεται με αλκοολούχο διάλυμα.

Tips για βάψιμο επίπλων με χρώματα κιμωλίας

Αν δεν αισθάνεσαι τόσο εξοικειωμένος με τις βαφές και τα χρώματα, δε χρειάζεται να αγχώνεσαι. Τα χρώματα κιμωλίας είναι πολύ απλά και εύκολα ως προς τη χρήση!

Επίσης, βρήκαμε για εσένα μερικά tips που θα κάνουν το βάψιμο των επίπλων σου παιχνιδάκι!

  1. Εφάρμοσε χρώμα κιμωλίας σε μικρή επιφάνεια, ώστε να δεις πως στρώνει και να το χειριστείς πιο εύκολα στη συνέχεια.
  2. Μην παραμελήσεις το κέρωμα! Είναι μία εύκολη διαδικασία που θα διατηρήσει το χρώμα για αρκετό διάστημα, κυρίως όταν πρόκειται για χρώμα κιμωλίας που είναι υδατοδιαλυτό.
  3. Δώσε προσοχή και έμφαση στις γωνίες του επίπλου. Αυτά τα σημεία είναι που φθείρονται πρώτα.
  4. Αν έχεις σκοπό να δημιουργήσεις μετά “φθορά”, μπορείς να περάσεις τα σημεία αυτά με βαζελίνη, ώστε το χρώμα να μη “πιάσει” καλά και να αφαιρεθεί μετά πιο εύκολα.
  5. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ό,τι πινέλο θες, αλλά απόφυγε τα πινέλα που προορίζονται για χρώματα λαδιού, καθώς τα χρώματα κιμωλίας έχουν διαφορετική σύσταση και δε θα βγει ωραίο το αποτέλεσμα.

Αν δεν έχεις χρησιμοποιήσει χρώματα κιμωλίας, χρησιμοποίησέ τα και μεταμόρφωσε τα έπιπλά σου περνώντας δημιουργικά τον χρόνο σου!

Your Turn!

Αν έχετε να προσθέσετε κάτι ακόμη ή απλά να μοιραστείτε τη δική σας εμπειρία, αφήστε το προσωπικό σας σχόλιο!

Author

Πτυχιούχος Ψυχολογίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κειμενογράφος στο ηλεκτρονικό περιοδικό MAKE LiFE και το Ινστιτούτο Καταναλωτών. Σύζυγος και μαμά δύο κοριτσιών από την Καλαμαριά Θεσσαλονίκης. Αγαπημένη Φράση: "Για τον κόσμο είσαι μία μαμά αλλά για την οικογένειά σου είσαι ο κόσμος όλος...".

1 comments

Συμμετοχή στη συζήτηση