Τι παιχνίδι να πάρω στο παιδί μου; Οικονομικές προτάσεις.

Τι παιχνίδι να πάρω στο παιδί μου; Οικονομικές προτάσεις.

Η επιλογή παιχνιδιών είτε για το δικό μας παιδί είτε ως δώρο για κάποιο άλλο παιδάκι μάλλον δεν είναι και τόσο εύκολη. Πέρα από τη μεγάλη ποικιλία που υπάρχει σήμερα στα καταστήματα και η οποία μας μπερδεύει τελικά περισσότερο, υπάρχει πάντα και ο προβληματισμός αν το παιχνίδι που θα φτάσει στα χεράκια του παιδιού είναι κατάλληλο για εκείνο. Όλοι οι γονείς θέλουμε να αγοράσουμε παιχνίδια που προάγουν τη δημιουργικότητα, που είναι εκπαιδευτικά και ανάλογα με το στάδιο ανάπτυξης του παιδιού. Κι όχι άδικα. Δείτε το παιχνίδι σαν εργαλείο μάθησης και μετάδοσης σημαντικών αξιών, για να καταλάβετε πόσο σημαντική είναι η σωστή επιλογή του.

Αυτά είναι τα καλύτερα και οικονομικότερα παιχνίδια για παιδιά σχολικής και προσχολικής ηλικίας που προτείνουμε ανεπιφύλακτα!

Παιχνίδια μνήμης

Από τα πιο σημαντικά εργαλεία του ανθρώπου κατά τη μαθησιακή διαδικασία είναι η μνήμη. Ενισχύστε την διασκεδάζοντας, παίζοντας δηλαδή με κάρτες μνήμης ή άλλα παρόμοια παιχνίδια που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Τα παιδιά ακονίζουν το μυαλό τους, αυξάνουν την παρατηρητικότητά τους και προετοιμάζονται για το σχολείο, χωρίς να το ξέρουν.

Θέατρο σκιών ή κουκλοθέατρο

Οι άψυχες κούκλες ζωντανεύουν, το παιδί απελευθερώνει τη φαντασία του, δημιουργεί ιστορίες και μεταφέρεται σε έναν μη πραγματικό χώρο. Εκεί μπορεί να εκφράσει ελεύθερα τα συναισθήματά του, τη χαρά, τους φόβους, τις ανησυχίες του. Επιλέξτε ως παιχνίδι ένα θέατρο σκιών ή ένα κουκλοθέατρο, φτιάξτε το δικό σας σενάριο και διοργανώστε μια παράσταση στο σαλόνι. Είναι ψυχοθεραπευτικό για μικρούς και μεγάλους.

Κουκλοθέατρο Παιχνίδι Παιδί

Παιχνίδια μίμησης ρόλων

Πόσο αρέσει στα παιδιά να μιμούνται ρόλους. Άλλα θέλουν να είναι μάστορας, άλλα να παριστάνουν τη μαμά, τον κομμωτή, το ζαχαροπλάστη, τον μάγειρα, το γιατρό, τον επιστήμονα. Καθένα με την κλίση του. Ανακαλύψτε την κλίση του δικού σας παιδιού και εμπιστευτείτε τα παιχνίδια μίμησης ρόλων. Εργαλεία, κούκλες, κουζινικά, ψεύτικες ηλεκτρικές συσκευές κι άλλα θα δώσουν την ευκαιρία στα παιδιά να ξεδιπλώσουν το επαγγελματικό τους ταλέντο.

Extra tip: Δείτε στο Happy Girly Crafty πώς θα φτιάξετε μόνοι σας ένα ολόκληρο σερβίτσιο με ρολά τουαλέτας.

Παιχνίδια με πλαστοζυμαράκια (ή απλές πλαστελίνες)

Τόσο οικονομικό και τόσο απλό δώρο είναι τα πλαστοζυμαράκια. Κι όμως δεν ξέρω παιδί που να μην του αρέσει και να μην έχει αφιερώσει ατελείωτες ώρες πλάθοντας και δημιουργώντας! Εγώ παρόλα αυτά θα σας δώσω και μια τέλεια συνταγή για σπιτική πλαστελίνη από το blog Κάθε Μέρα Γονείς. Αξίζει να τη δοκιμάσετε.

Σετ ζωγραφικής

Όλα τα παιδιά κρύβουν έναν Πικάσο μέσα τους! Και η αλήθεια είναι ότι θα ζωγραφίσουν με ότι βρουν και σε κάθε πιθανό σημείο του σπιτιού. Η ζωγραφική είναι πολύτιμο μέσο έκφρασης που τα παιδιά δεν πρέπει να στερηθούν σε όλη τη διάρκεια της ανάπτυξής τους. Ένα ολοκληρωμένο σετ ζωγραφικής με πινέλα, χρώματα, καμβάδες, είναι μια έξυπνη ιδέα δώρου για αγόρια και κορίτσια. Είναι ένα παιχνίδι εκπαιδευτικό, δημιουργικό, που δεν κοστίζει πολλά.

Σετ Ζωγραφικής Δώρο

Τουβλάκια ή κύβους

Τα τουβλάκια και οι κύβοι, από πλαστικό ή ξύλο, είναι από εκείνα τα παιχνίδια που κρατάνε μια ζωή! Δεν σπάνε, δεν αλλοιώνονται και μπορούν να αξιοποιηθούν με διάφορους τρόπους. Μπορεί το παιδί να φτιάξει πύργους, να συναρμολογήσει ότι χωρά ο νους και μετά … να τα γκρεμίσει. Γιατί στα παιδιά αρέσει και η καταστροφή, ώστε να ικανοποιούν την περιέργειά τους.

Ομαδικά επιτραπέζια

Από τις πιο ωραίες στιγμές είναι όταν μαζεύεται όλη η οικογένεια γύρω από ένα τραπέζι ή ακόμη καλύτερα στο πάτωμα, για να παίξει ένα επιτραπέζιο. Επιλέξτε εκείνο το επιτραπέζιο παιχνίδι που ανταποκρίνεται στην ηλικία του παιδιού, όπως αναγράφεται πάνω στο κουτί, για να μπορεί να καταλαβαίνει τους κανόνες.

Τρισδιάστατα παζλ

Τα τρισδιάστατα παζλ είναι κατασκευές που απεικονίζουν ιστορικά μνημεία, όπως τον Πύργο του Άιφελ ή το Big Ben, πλοία, φάρους, δεινόσαυρους ή ακόμη και την υδρόγειο σφαίρα. Άρα πολύ πιο συναρπαστικά από τα κλασικά μονοδιάστατα παζλ. Τα παιδιά θα βάλουν το μυαλό τους σε εγρήγορση, για να βρουν και να τοποθετήσουν το κάθε κομμάτι στη σωστή του θέση.

Γρίφοι και σπαζοκεφαλιές

Για παιδιά ηλικίας 9+ οι γρίφοι και οι σπαζοκεφαλιές είναι ένα παιχνίδι πρόκληση. Με επιμονή και επιδεξιότητα ο παίκτης θα προσπαθήσει να λύσει το μυστήριο του γρίφου, να συναρμολογήσει, να διαχωρίσει και να ανακατασκευάσει στην αρχική του μορφή. Οι ικανότητές του θα δοκιμαστούν μέχρι τα όρια. Ενδεικτικά αναφέρω μερικά από τα πιο δημοφιλή όπως τον κύβο του Ρούμπικ που κυκλοφορεί σε πολλές παραλλαγές, το solitaire, το tangram και πολλά άλλα. Αναζητήστε τα!

Γρίφοι Σπαζοκεφαλιές Δώρο Παιδί

Γονείς μην νιώθετε τύψεις αν δεν έχετε δυνατότητα για ακριβά παιχνίδια. Το καλύτερο παιχνίδι δεν είναι το ακριβότερο. Άλλωστε πολλά από αυτά που προτείναμε μπορείτε να τα δημιουργήσετε και μόνοι σας. Να θυμάστε ότι το πιο ανεκτίμητο δώρο για το κάθε παιδί είναι η αμέριστη προσοχή σας και ο χρόνος που περνάτε μαζί.

Your Turn!

Αν έχετε να προσθέσετε κάτι ακόμη ή απλά να μοιραστείτε τη δική σας εμπειρία, αφήστε το προσωπικό σας σχόλιο!

Author

Οργάνωση Σπιτιού - Tips Εξοικονόμησης - DIY Κατασκευές κ.α. #smartliving #momblogger Πτυχιούχος Ψυχολογίας, σύζυγος και μαμά δύο κοριτσιών από τη Θεσσαλονίκη ♥ Αγαπημένο Quote: "Για τον κόσμο είσαι μία μαμά αλλά για την οικογένειά σου είσαι ο κόσμος όλος...".

13 comments

Συμμετοχή στη συζήτηση