Γιατί είναι τόσο απαραίτητο το ταχίνι στη διατροφή

Γιατί είναι τόσο απαραίτητο το ταχίνι στη διατροφή

Οι περισσότεροι θυμόμαστε το ταχίνι σε περιόδους νηστείας, καθώς αποτελεί ιδανικό υποκατάστατο των ζωϊκών πρωτεϊνών. Είναι όμως η θρεπτική του αξία τόσο μεγάλη που καλό θα ήταν να το εντάξουμε στην διατροφή μας όλο το χρόνο. Πρόκειται για ένα φυσικό προϊόν που προέρχεται από εκλεκτούς σπόρους σουσαμιού. Οι σπόροι σουσαμιού περνούν από μια διαδικασία αποφλοίωσης και ξήρανσης, αλέθονται και πολτοποιούνται για να μας δώσουν το τελικό προϊόν που είναι το γνωστό μας ταχίνι. Μια κουταλιά ταχίνι την ημέρα ισοδυναμεί με ένα τέλειο συμπλήρωμα διατροφής!

Τα θρεπτικά συστατικά του

Το ταχίνι περιέχει πλήθος θρεπτικών στοιχείων απαραίτητων για τον οργανισμό. Μας δίνει ασβέστιο, μαγνήσιο και σίδηρο, ενώ είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες. Αποτελεί πολύ καλή πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β και βιταμίνης Ε. Είναι ακόμη πλούσιο σε αμινοξέα, πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικές ουσίες. Γενικά η βιολογική αξία αυτής της τροφής αναβαθμίζεται όταν συνδυάζεται με όσπρια ή ξηρούς καρπούς. Αυτός ο θρεπτικός παχύρευστος πολτός σουσαμιού έχει όμως και πολλές θερμίδες. Μια κουταλιά της σούπας αποδίδει 200 περίπου θερμίδες. Γι’ αυτό καταναλώνοντας με σύνεση θα αποφύγουμε μια ανεπιθύμητη αύξηση του βάρους.

Το ταχίνι στην υγεία μας

Όλες οι πρόσφατες έρευνες αποδεικνύουν το πόσο ευεργετικό είναι το ταχίνι για την υγεία μας:

  • Πρωταρχικά αποτελεί πηγή άμεσης ενέργειας για τον οργανισμό.
  • Ενισχύει την καλή λειτουργία του εντέρου.
  • Με την αντιοξειδωτική του δράση εμποδίζει τη δημιουργία ελευθέρων ριζών που μπορεί να προκαλέσουν καρδιοπάθειες και καρκίνο.
  • Συμβάλει στην παραγωγή αντισωμάτων και ενισχύει την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού.
  • Βοηθά στην καταπολέμηση της οστεοπόρωσης.

Το ταχίνι στη διατροφή μας

Αυτή την πηχτή κρέμα με την βελούδινη υφή μπορούμε να την εντάξουμε στη διατροφή μας με πολλούς τρόπους:

  • Ως επάλειψη σε ψωμί ή φρυγανιές για το πρωινό αλλά και για ενδιάμεσο σνακ. Ο συνδυασμός μάλιστα με λίγο μέλι μπορεί να είναι η λύση για όσους προτιμούν μια πιο γλυκιά γεύση.
  • Ως ντρέσινγκ για σαλάτες. Ανακατέψτε στο σέικερ 2 κουταλιές ταχίνι με χυμό από μισό λεμόνι, ελαιόλαδο, ξύδι μπαλσάμικο και μια κουταλιά μουστάρδα. Ιδανική βινεγκρέτ για πράσινες σαλάτες με λαχανικά όπως ρόκα ή σπανάκι. Θα σας αρέσει όμως και σε σαλάτες με όσπρια. Δείτε τη σαλάτα με ρεβύθια και ταχίνι του spoon-stories.com και δοκιμάστε την.
  • Σε σάλτσες στη μαγειρική αντικαθιστώντας το αβγολέμονο ή την κρέμα γάλακτος. Σε περίοδο νηστείας μπορείτε να δέσετε τη μαγειρική σας δημιουργία ανακατεύοντας ταχίνι με ζωμό από το φαγητό.
  • Σαν βασικό υλικό σε γλυκίσματα, όπως κέικ ή μπισκότα. Εμείς ξεχωρίσαμε το κέικ με ταχίνι από το blog της Χρυσαυγής και τα cookies με ταχίνι από την Tante Kiki.

Extra tip 1: Από τη στιγμή που θα ανοίξετε το βάζο με το ταχίνι, καταναλώστε το σχετικά γρήγορα, γιατί όσο μένει σφίγγει. Θα παρατηρήσετε επίσης ότι λίγες ημέρες μετά το άνοιγμα στην κορυφή μαζεύεται το λάδι του σουσαμιού, ενώ κάτω μένει ο πολτός του. Γι’ αυτό ανακατέψτε καλά πριν την κατανάλωση. Μετά το άνοιγμα διατηρείται στο ντουλάπι.
Extra tip 2: Το ταχίνι δεν αγαπά τις υψηλές θερμοκρασίες. Όταν το χρησιμοποιείτε στη μαγειρική προσθέστε το προς το τέλος.

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα και τις ενημερώσεις, κάντε like στη σελίδα μας στο facebook.

Your Turn!

Αν έχετε να προσθέσετε κάτι ακόμη ή απλά να μοιραστείτε τη δική σας εμπειρία, αφήστε το προσωπικό σας σχόλιο!

Author

Οργάνωση Σπιτιού - Tips Εξοικονόμησης - DIY Κατασκευές κ.α. #smartliving #momblogger Πτυχιούχος Ψυχολογίας, σύζυγος και μαμά δύο κοριτσιών από τη Θεσσαλονίκη ♥ Αγαπημένο Quote: "Για τον κόσμο είσαι μία μαμά αλλά για την οικογένειά σου είσαι ο κόσμος όλος...".

36 comments

  • Δεν είχα σκεφτεί πόσο καλό είναι τα ταχίνι. Δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ Ελευθερία μου αλλά τώρα είναι ευκαιρία να το δοκιμάσουμε. Φιλάκια πολλά!!

    Reply
  • Και ότι αγόρασα ένα βαζάκι με σοκολάτα! Ευτυχώς είδα εγκαίρως τι θερμίδες χιχιχι!
    Ευχαριστούμε πολύ Ελευθερία για τις πολύ χρήσιμες πληροφορίες!

    Reply
  • Κοιτα… γευστικά δεν μου αρέσει.. ειδικά έτσι μόνο του, αλλάααα όταν το κάνουν όπως οι Αιγύπτιοι με λάδι και ξύδι και συνοδεύουν τα falafel τρελαίνομαι!!!! Σκέτο έχω την αίσθηση πως μου καίει το λαιμό και με ανατριχιάζει! Πάντως εδώ στην Κύπρο το λατρεύουν και το βάζουν και στα σουβλάκια τους πάντα όμως φτιαγμένο με λίγο λάδι.
    Καλό Σαββατοκύριακο Ελευθερία μου!!

    Reply
    • Δεν ήξερα ότι είναι τόσο διαδεδομένο στην Κύπρο! Γίνεται σίγουρα ωραία συνοδευτική σος. Εδώ στη Θεσσαλονίκη όμως αν ζητήσω πίτα – γύρο με ταχίνι θα με κοιτάζουν περίεργα…Καλό μεσημέρι Ελεάνα!

      Reply
  • Καλημέρα Ελευθερία μου! Το ταχίνι είναι διατροφικός θησαυρός και από τη στιγμή που το μαθαίνεις, δεν το αποχωρίζεσαι ποτέ! Πολύ καλό άρθρο! Νομίζω θα πείσεις τους πιο δύσκολους, χαχα
    Σε ευχαριστώ πολύ-πολύ για την αναφορά σου στο σπιτάκι μου. Καλημέρα και Καλή συνέχεια!

    Reply
    • Σου είπα ότι είσαι μέσα στο μυαλό μου! Θα δοκιμάσω τη ρεβυθοσαλάτα σου με το ταχίνι σύντομα. Καλή συνέχεια.

      Reply
  • Παχαίνει το άτιμο άλλα τελικά απο αυτά που διάβασα στο υπέροχο post σου είναι πραγματικός θησαυρός! Ευχαριστούμε για ένα ακόμα εξαιρετικό ενημερωτικό post Ελευθερία!

    Reply
  • Πολύτιμο το ταχίνι!! Χρήσιμες και οι πληροφορίες και οι συνταγές Ελευθερία μου. Το τρώμε αρκετά, αλλά κυρίως κρυμμένο μέσα στα φαγητά και τις σαλάτες. Εγώ δεν το αντέχω σκέτο, αλλά με μέλι τρελαίνομαι!!

    Reply
  • Βουτάμε το δάχτυλο όπως με την μερεντα!!!!! Μμμμ!!! Η μικρή μου δεν το θέλει και τόσο αλλά που θα πάει θα το συνηθίσει !!! Καλό μήνα Ελευθερία μου!!!

    Reply
  • λατρεμενο!!! και ευτυχως εχει μαθει και η μικρη και το τρωει! υπεροχη αναρτηση Ελευθερια!

    Reply
  • Είναι σούπερ τροφή Ελευθερία και για όσους γνωρίζουν την διατροφική της αξία ,σίγουρα την προτιμούν.Πού χρήσιμες και διαφωτιστικές οι πληροφορίες που μας δείχνεις…την καλημέρα μου και καλή εβδομάδα!

    Reply
    • Υπερτροφή και μάλιστα ένα προιόν φυσικό χωρίς συντηρητικά και πρόσθετα.
      Καλή εβδομάδα Μαρία και σε σένα. :))

      Reply
  • Καλό μηνα γεματο ομορφες στιγμές! Παλια δεν χρησιμοποιούσα καθολου ταχίνι, σε αντιθεση με τα τελευταία χρονια! Φιλια

    Reply
    • ούτε κι εγώ το είχα σε υπόληψη παλαιότερα, δεν ήξερα και τους τρόπους με τους οποίους μπορείς να το εντάξεις στη διατροφή σου πέρα από το να το τρως σκέτο με το ψωμί. Καλή συνέχεια Αριάδνη!

      Reply
  • Ταχίνι με μέλι είναι το αγαπημένο μας και για πρωινό και για απογευματινό.Εγώ πολλές φορές το τρώω με το κουτάλι.Θα δοκιμάσω να φτιάξω και κάποιο γλυκό από αυτά που προτείνεις.Καλό μήνα!

    Reply
    • Άψογα, γινόμαστε ολοένα περισσότεροι. Ειλικρινά δεν φαντάστηκα ότι το ταχίνι θα άρεσε σε τόσους πολλούς!
      Καλό μήνα Αλέκα :)

      Reply
  • Ο συνδυασμός με μέλι είναι σκέτη κόλαση…μην ξεχνάμε πως και το μέλι είναι υγιεινό, οπότε κακό δεν μας κάνει!!
    Να έχεις έναν όμορφο μήνα!

    Reply
  • Πάντα υπάρχει στο ντουλάπι & αποτελεί βάση πρωινού παρέα με το μέλι. Δυστυχώς μέσα στην πρωινή φουρια το απολαμβανουμε μόνο Σαββατοκύριακο :-(Καλό μήνα!

    Reply
    • Βάσω μου θύμισες να πω ότι μετά το άνοιγμα του βάζου με το ταχίνι διατηρείται κανονικά στο ντουλάπι κι όχι στο ψυγείο. Με το μέλι κάνουν πολύ δυναμικό συνδυασμό! Καλό μήνα, τα φιλιά μου!

      Reply
  • Το λατρεύω τόσο πολύ που έτρωγα μισό βάζο κάθε φορά, πήρα κιλά και τώρα κάνω δίαιτα! ☺»Υπέροχο αλλά να πούμε με μέτρο…όχι σαν κι εμένα ! αχαχα!
    Φιλια!

    Reply
    • με μέτρο βεβαιως, μη το διαβάσει και κανένας διαιτολόγος και μας μαλώσει!
      Τα φιλιά μου Αριστέα, καλό μήνα σου εύχομαι!

      Reply
  • Πολύ ενδιαφέρον άρθρο και σε ευχαριστούμε, Ελευθερία!

    Χαίρομαι που τα παιδιά μας το έχουν συνηθίσει και το τρώνε ευχαρίστως, γιατί είναι πολύτιμο, ειδικά σε περιόδους νηστείας. Βέβαια, καλό είναι να μην το ξεχνούμε και τον υπόλοιπο χρόνο, όπως λες.

    καλό μήνα!!!
    Αλεξία

    Reply
    • δυστυχώς οι δικές μου δεν θέλουν να το δοκιμάσουν σκέτο στο ψωμί, αλλά όταν μπαίνει μέσα στο φαγητό ή τη σαλάτα δεν το καταλαβαίνουν…οπότε το τρώνε! Καλό μήνα Αλεξία!

      Reply
  • Λατρεμένο, από τις πιο αγαπημένες μου γεύσεις, οπότε πολύ χαίρομαι που κάνει και καλό :)
    Καλό μήνα Ελευθερία!

    Reply

Συμμετοχή στη συζήτηση