Στέβια ή ζάχαρη? Όλα όσα θα θέλατε να ξέρετε.

Στέβια ή ζάχαρη? Όλα όσα θα θέλατε να ξέρετε.

Η στέβια είναι ένα φυτό με γλυκαντική δύναμη μεγαλύτερη από τη ζάχαρη. Με τη χαμηλή της περιεκτικότητα σε θερμίδες και χωρίς καθόλου υδατάνθρακες έχει γίνει η νούμερο ένα εναλλακτική γλυκαντική ουσία τα τελευταία χρόνια. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί φρέσκια ή αποξηραμένη σε γλυκά, αφεψήματα και φαγητά. Η ποσότητα που θα χρειαστεί να προσθέσετε στο ρόφημα ή τις γλυκές δημιουργίες σας είναι ελάχιστη. Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους. Ένα κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα στέβιας ισοδυναμεί με μια κούπα κρυσταλλική ζάχαρη.

Που θα βρείτε στέβια

Η στέβια είναι εγκεκριμένη ως ασφαλής από διεθνείς οργανισμούς, όπως η Επιτροπή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) για την Ευρωπαική Ένωση και από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Στην ελληνική αγορά διατίθεται ως προϊόν ειδικής διατροφής. Θα τη βρείτε στα περισσότερα καταστήματα βιολογικών προϊόντων και σε ορισμένα μεγάλα σούπερ μάρκετ. Διατίθεται σε μορφή σκόνης, σε σταγόνες ή σε δισκία. Ακολουθήστε τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία για την ποσότητα και τον τρόπο που θα την καταναλώσετε.

Καλλιεργήστε στη δική σας γλάστρα

Καλλιεργήστε στη δική σας γλάστραΑν δεν θέλετε να αγοράσετε στέβια, μπορείτε εύκολα να την καλλιεργήσετε μόνοι σας στη δική σας γλάστρα, καλύπτοντας έτσι τις ημερήσιες ανάγκες ενός νοικοκυριού. Για να μπορέσει να ριζώσει το φυτό θα πρέπει αρχικά από τους σπόρους να παραχθούν σπορόφυτα. Η καταλληλότερη εποχή για να γίνει αυτό είναι τον Φεβρουάριο. Πάρτε έξι πλαστικά ποτήρια και ανοίξτε τρεις τρύπες από κάτω. Βάλτε μέσα μαύρο χώμα (πηλώδες) που θα προμηθευτείτε από ένα φυτώριο. Στην επιφάνεια κάθε ποτηριού ρίξτε 3-4 σπόρους και σκεπάστε με διάφανη μεμβράνη κουζίνας. Τοποθετήστε κοντά στο παράθυρο για να τα βλέπει ο ήλιος. Κάθε πρωί και απόγευμα ψεκάζετε ελαφρά με νερό. Οι σπόροι θα παραμείνουν στα ποτηράκια τουλάχιστον 8 με 10 εβδομάδες. Μόλις αναδειχθούν τα φυντάνια τους, αφαιρέστε την διάφανη μεμβράνη και ποτίζετε κάθε δυο μέρες. Όταν ξεπεταχτούν τα φυτά μπορούν να μεταφυτευτούν σε δύο γλάστρες. Το βράδυ καλό είναι να βάζετε τις γλάστρες μέσα, καθώς τα φυτά θα είναι ακόμη ευαίσθητα στις χαμηλές θερμοκρασίες. Μέσα στο καλοκαίρι η στέβια θα έχει αναπτυχθεί ιδανικά.

Πως να χρησιμοποιήσετε τη στέβια

Πως να χρησιμοποιήσετε τη στέβια

Η εποχή της συγκομιδής είναι το Φθινόπωρο. Με ένα ψαλίδι το πρωί κόβετε τα κοτσάνια με τα φύλλα και συλλέγετε δυο κούπες στέβια. Πλένετε και κόβετε χοντροκομμένα. Βάζετε τα χοντροκομμένα φύλλα και κοτσάνια μέσα σε ένα βάζο και ρίχνετε μία κούπα βότκα. Κλείνετε καλά με το καπάκι και αφήνετε όλο το βράδυ. Την επόμενη μέρα στραγγίζετε με ένα φίλτρο του καφέ και θερμαίνετε το εκχύλισμα για μισή ώρα σε χαμηλή θερμοκρασία. Το αλκοόλ εξατμίζεται και παραμένει το συμπυκνωμένο εκχύλισμα. Αποθηκεύετε στο ψυγείο μέχρι τρεις μήνες. Πριν τη χρήση αραιώνετε με νερό. Τα φύλλα στέβιας μπορούν εναλλακτικά να αποξηραθούν. Αμέσως μόλις τα κόψετε τα κρεμάτε ανάποδα στον ήλιο για 12 ώρες. Τα αποξηραμένα φύλλα διατηρούνται για καιρό σε γυάλινα βαζάκια, πολύ καλά κλεισμένα. Για να τα χρησιμοποιήσετε τρίβετε κάθε φορά με το χέρι ή αλέθετε με μύλο πιπεριού. Τέλος, μπορείτε να βάλετε και ολόκληρα φρέσκα φύλλα στέβιας μέσα σε σαλάτες, φαγητά ή στο τσάι σας. Γενικά το πώς θα χρησιμοποιήσετε τα φύλλα της στέβιας εξαρτάται από τη φαντασία σας και τις γευστικές σας προτιμήσεις.

Πως βοηθά τελικά τον οργανισμό

Η στέβια είναι γνωστή εδώ και αιώνες στους αυτόχθονες της Ν.Αμερικής για τις γλυκές και παράλληλα θεραπευτικές της ιδιότητες. Η στέβια σήμερα είναι από τα πιο δημοφιλή φυσικά γλυκαντικά που χρησιμοποιούνται στις δίαιτες. Η στέβια δεν αδυνατίζει, αλλά αποδίδοντας λιγότερες θερμίδες στον οργανισμό συμβάλει στην προσπάθεια ελέγχου των περιττών κιλών. Σύμφωνα επίσης με έρευνες είναι κατάλληλη για τους διαβητικούς. Κι αυτό γιατί δεν επηρεάζει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Ακόμη φαίνεται να μην προκαλεί τερηδόνα και να αποτρέπει το σχηματισμό πλάκας στα δόντια.

Εσείς θα δοκιμάσετε τη στέβια ή θα συνεχίσετε να αποφεύγετε τα γλυκά?

Your Turn!

Αν έχετε να προσθέσετε κάτι ακόμη ή απλά να μοιραστείτε τη δική σας εμπειρία, αφήστε το προσωπικό σας σχόλιο!

Author

Οργάνωση Σπιτιού - Tips Εξοικονόμησης - DIY Κατασκευές κ.α. #smartliving #momblogger Πτυχιούχος Ψυχολογίας, σύζυγος και μαμά δύο κοριτσιών από τη Θεσσαλονίκη ♥ Αγαπημένο Quote: "Για τον κόσμο είσαι μία μαμά αλλά για την οικογένειά σου είσαι ο κόσμος όλος...".

2 comments

  • μπορούμε να χρησιμοπιήσουμε στέβια και στις μαρμελάδες; θα μπορέσουν να διατηρηθούν με τη στέβια αντί τη ζάχαρη;

    Reply
    • Η αλήθεια είναι ότι η ζάχαρη λειτουργεί ως συντηρητικό σε αυτές τις παρασκευές που προορίζονται για μακρά διάρκεια αλλά και ως πηκτικός παράγοντας. Σε μαρμελάδες, λικέρ, γλυκά του κουταλιού χρησιμοποιώ τη ζάχαρη, ενώ σε άλλα γλυκά που θα καταναλωθούν άμεσα, όπως κέικ, τούρτες, μπορούμε να βάλουμε στέβια.

      Reply

Συμμετοχή στη συζήτηση