Παιδιά συνεργάσιμα χωρίς φωνές και καβγάδες

Παιδιά συνεργάσιμα χωρίς φωνές και καβγάδες

Σαν γονείς μικρών παιδιών όλοι έχουμε κάποια στιγμή πει τη φράση – κλισέ «μα, πόσες φορές πρέπει να στο πω για να το κάνεις;» αναρωτιόμενοι γιατί τελικά δεν θέλουν να συνεργαστούν. Είναι φορές που κι εγώ ως μαμά νιώθω κούραση ή είμαι τόσο βιαστική που θέλω από τις κόρες μου να κάνουν ακριβώς αυτό που θα τις πω χωρίς καθυστερήσεις, άρνηση ή ερωτήσεις. Έτσι έγινε την Κυριακή το μεσημέρι που ετοιμαζόμασταν για το σπίτι του παππού και της γιαγιάς. Οι γονείς ταλαίπωροι από τις συνεχόμενες ημέρες εργασίας, χωρίς ανάπαυση, και τα παιδιά να τρέχουν μες στο σπίτι και να μην αποφασίζουν να ντυθούν, για να φύγουμε. Αυτό που αντιλαμβάνομαι καθώς περνούν τα χρόνια είναι ότι σε κανέναν δεν αρέσει να τον αναγκάζουν να κάνει κάτι. Πόσο μάλλον στα μικρά παιδιά που αναπτύσσουν τα θέλω τους και την ανεξαρτησία τους από τους μεγάλους. Πως λοιπόν θα καταφέρουμε να μας ακούν χωρίς φωνές και καβγάδες;

Ο τόνος μας να είναι ευγενικός κι όχι απαιτητικός

Μιλάμε στο παιδί έτσι όπως θα θέλαμε να μιλάει εκείνο σε μας. Ως γονείς οφείλουμε να είμαστε ωριμότεροι και να κρατάμε πρώτοι εμείς την ψυχραιμία μας. Με το καλό παράδειγμά μας τα καθοδηγούμε στην σωστή βάση. Από που νομίζετε ότι μαθαίνουν τα παιδιά την άκαμπτη και απαιτητική στάση; Ω, ναι, από εμάς. Γι’αυτό καλό είναι να χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητα περισσότερο το «ναι» παρά το «όχι», «απαγορεύεται», «δεν μπορείς». Όσο πιο απαιτητικός είναι ο τόνος μας τόσο λιγότερο εσωτερικό κίνητρο θα έχουν για να συνεργαστούν. Έτσι ακριβώς στη Δημητρούλα που ετοιμαζόταν να βουτήξει το χέρι στην τούρτα είπαμε σύσσωμοι ένα μεγάλο «ΟΧΙ»…. αλλά μετά της εξηγήσαμε πως θα καταστρέψει το γλυκό και δεν θα έχουμε να φάμε. Ουφ, παρατρίχα…

Ο τόνος μας να είναι ευγενικός κι όχι απαιτητικός

Παιδιά συνεργάσιμα μέσω παιχνιδιού

Σε όλα τα παιδιά αρέσει το παιχνίδι. Όταν μετατρέπουμε τις δύσκολες καταστάσεις σε κάτι διασκεδαστικό έχουμε περισσότερες πιθανότητες να κερδίσουμε την συνεργασία τους. Ξεδιπλώστε όλη την δημιουργικότητα και τον αυθορμητισμό σας. Είστε για παράδειγμα στο πάρκο και ήρθε η ώρα να φύγετε, αλλά το παιδί σας αρνείται θέλοντας να παίξει κι άλλο; Μπορείτε να το πείσετε να σας ακολουθήσει στο αυτοκίνητο λέγοντας πως όποιος φτάσει πρώτος θα είναι ο γρήγορος λαγός κι ο δεύτερος θα είναι η αργοκίνητη χελώνα, όπως στο παραμύθι που διαβάσατε.

Μετατρέπουμε τη συνεργασία σε παιχνίδι(η Δημητρούλα δείχνει ικανοποιημένη από το γλυκό που έφτιαξε ο παππούς της και του δίνει συγχαρητήρια με τον δικό τους κωδικοποιημένο τρόπο)

«Όταν επαναλαμβανόμαστε το παιδί μαθαίνει να μην μας δίνει σημασία. Τελικά περιμένει να βγούμε εκτός ελέγχου και να περάσει το δικό του.»

Δεν επαναλαμβανόμαστε αλλά εξηγούμε τα πάντα

Όταν δεν έχουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε κάνουμε το λάθος να λέμε και να ξαναλέμε τα ίδια πράγματα. Αυτή η πρακτική, πιστέψτε με, είναι το τελευταίο που πρέπει να γίνει για να πετύχουμε τη συνεργασία των παιδιών. Το παιδί μας άκουσε ήδη από την πρώτη στιγμή και όταν μας βλέπει να επαναλαμβανόμαστε, απλά μαθαίνει να μην μας δίνει σημασία. Τελικά περιμένει να βγούμε εκτός ελέγχου και να περάσει το δικό του, όπως έχει γίνει τόσες φορές στο παρελθόν. Το καλύτερο είναι να εξηγούμε με επιχειρήματα στα παιδιά γιατί πρέπει να ενεργήσουν με ένα συγκεκριμένο τρόπο στην κάθε περίπτωση. Για παράδειγμα όταν το παιδί πετάξει ένα σκουπίδι στο δρόμο του εξηγούμε ότι πρέπει να το μαζέψει, γιατί κάποιος άλλος θα κουραστεί να το καθαρίσει. Ή όταν αρνείται να βουρτσίσει τα δόντια του, λέμε ξεκάθαρα τι προσφέρει στην υγεία μας αυτή η συνήθεια κι όχι “βούρτσισέ τα, επειδή το λέω εγώ”.

Δεν-επαναλαμβανόμαστε-αλλά-εξηγούμε-τα-πάντα

Αναθέτουμε καθήκοντα να φέρουν εις πέρας

Ορίζουμε το παιδί υπεύθυνο για μια εργασία στο σπίτι που πρέπει να γίνει. Τα παιδιά λαχταρούν να μας αποδείξουν κάθε στιγμή πόσο ικανά και έξυπνα είναι. Είναι σημαντικό να νιώθουν ότι τα υπολογίζουμε και ότι πιστεύουμε στις δυνατότητές τους. Ένας έξυπνος αλλά κάπως ανορθόδοξος τρόπος που πετυχαίνει πάντα με την μικρή μου κόρη: της λέω “Το δωμάτιο είναι γεμάτο παιχνίδια, αλλά μάλλον δεν ξέρεις πως να τα συμμαζέψεις” και τότε τρέχει να τα βάλει όλα στα κουτιά και περιμένει να ακούσει: “Τελικά ήξερες πως να το κάνεις και το έκανες, μπράβο σου”. Είναι πολλά τα καθήκοντα που μπορούν τα παιδιά ανάλογα με την ηλικία τους να αναλαμβάνουν στο σπίτι. Μερικά ακόμη παραδείγματα για να αναπτύξουμε την υπευθυνότητα στα παιδιά μας θα βρείτε στο κείμενο Ημέρα μαμάς και κόρης. Μεγαλώνοντας υπεύθυνα παιδιά.

«Τιμωρητικές πρακτικές και κηρύγματα από τη μεριά μας δεν έχουν αποτέλεσμα»

Αναθέτουμε-καθήκοντα-να-φέρουν-εις-πέρας

Εκπαιδεύουμε τα παιδιά στον διάλογο και την επικοινωνία

Όταν είμαστε ξεκάθαροι στους κανόνες που βάζουμε και δεν υποκύπτουμε στις παράλογες απαιτήσεις και πείσματα των παιδιών, τα βοηθάμε να αναπτύξουν πιο αποδοτικούς τρόπους επικοινωνίας. Διατηρώντας την ψυχραιμία μας, χωρίς φωνές και καυγάδες και πάντα λέγοντας την αλήθεια με επιχειρήματα για όσα πρέπει να γίνουν, καταφέρνουμε να μετατρέψουμε την συνεργασία των παιδιών σε ένα παιχνίδι. Τα παιδιά είναι σε ηλικία που μαθαίνουν και αυτό το ρόλο της εκπαίδευσης είμαστε εμείς οι γονείς που τον αναλαμβάνουμε. Αυτά είναι μερικά βήματα για να ανοίξουμε έναν δρόμο διαλόγου και κατανόησης με τα παιδιά, όπου τιμωρητικές πρακτικές και κηρύγματα από τη μεριά μας δεν έχουν νόημα και σιγά σιγά όλο και περισσότεροι νέοι γονείς εγκαταλείπουμε.

Your Turn!

Αν έχετε να προσθέσετε κάτι ακόμη ή απλά να μοιραστείτε τη δική σας εμπειρία, αφήστε το προσωπικό σας σχόλιο!

Author

Οργάνωση Σπιτιού - Tips Εξοικονόμησης - DIY Κατασκευές κ.α. #smartliving #momblogger Πτυχιούχος Ψυχολογίας, σύζυγος και μαμά δύο κοριτσιών από τη Θεσσαλονίκη ♥ Αγαπημένο Quote: "Για τον κόσμο είσαι μία μαμά αλλά για την οικογένειά σου είσαι ο κόσμος όλος...".

2 comments

  • Αχ ωραία τα λες, αλλά κάποιες φορές η κουραση σε βγάζει εκτός εαυτού ….

    Reply
    • Δεν διαφωνώ καθόλου…κάποιες φορές θα βγούμε εκτός εαυτού αλλά τουλάχιστον αυτό να μην είναι η συνήθης τακτική. Καλό είναι να διαχειριζόμαστε αυτές τις στιγμές έντασης χαλαρώνοντας κι όχι να στρεφόμαστε εναντίον όσων βρίσκονται γύρω μας. Καλή συνέχεια Βάλια, σε ευχαριστούμε!

      Reply

Συμμετοχή στη συζήτηση