22 παραδείγματα ότι μεγάλωσες από οικονόμους γονείς

22 παραδείγματα ότι μεγάλωσες από οικονόμους γονείς

Οι γονείς σου ήταν πρεσβευτές της εξοικονόμησης χρημάτων. Δεν ήταν ακριβώς αυτό που λέμε τσιγκούνηδες. Ήταν συνετοί στην διαχείριση των οικονομικών και δεν έμπαιναν σε σπατάλες. Το ξέρεις από τον τρόπο που γίνονταν οι δουλειές στο σπίτι καθημερινά. Μαγειρική, καθαριότητα, επισκευή συσκευών και από τον τρόπο ακόμη που διασκέδαζαν στις γιορτές. Ήσασταν μια παραδοσιακή ελληνική οικογένεια εκείνης της εποχής. Αυτό φαίνεται στον τρόπο που λειτουργείς κι εσύ σήμερα, είτε το καταλαβαίνεις είτε όχι. Διάβασε παρακάτω για να δεις αν αναγνωρίζεις τα σημάδια στον εαυτό σου.

Μερικά παραδείγματα ότι μεγάλωσες από οικονόμους γονείς

1. Μαζεύεις κουπόνια σαν μανιακός.

2. Κάνεις παζάρια στα εμπορικά.

3. Αγοράζεις χειμερινά ρούχα σε προσφορά το καλοκαίρι και καλοκαιρινά το χειμώνα.

4. Δεν πετάς βάζα και κουτιά από τρόφιμα, αλλά τα χρησιμοποιείς σαν τάπερ.

5. Όταν κάνεις μια αγορά περηφανεύεσαι στους φίλους σου για το πόσα χρήματα γλίτωσες κι όχι για το πόσα ξόδεψες.

6. Θα σκίψεις στο δρόμο να πάρεις ένα πεσμένο λεπτό του ευρώ. Είναι η τύχη σου.

7. Κάνεις στο μυαλό ακόμη την αναλογία από ευρώ σε δραχμές και συνηθίζεις να συμπληρώνεις ότι τότε ήμασταν καλύτερα. Νιώθεις νοσταλγία για τη δραχμή, σου λείπουν τα πολλά μηδενικά της.

8. Τηλεφωνείς αργά το βράδυ ή την επόμενη για να ευχηθείς σε μια γιορτή ή γενέθλια. Είναι ένας εγγυημένος τρόπος να αποφύγεις την πρόσκληση, άρα και το δώρο.

9. Σπάνια θα βγεις σε μια καφετέρια, αλλά όταν το κάνεις δεν θα αφήσεις μπουρμπουάρ. Τα ευρώ δεν είναι δραχμούλες.

10. Δεν πετάς κάτι που χάλασε, αλλά το επισκευάζεις ξανά και ξανά μέχρι που να βγει εντελώς off.

11. Παλιό είναι κάτι που βρίσκεται στην κατοχή σου τουλάχιστον 30 χρόνια. Αν το έχεις μόνο 20, είναι καινούριο.

12. Δεν κερνάς ποτέ στο πρώτο ραντεβού, ούτε στο δεύτερο, ούτε στο τρίτο. Όλα μισάμισά, ακόμη και η βενζίνη σε μια εκδρομή. Αυτό θα είναι που λένε «είσαι το άλλο μου μισό».

13. Διασκέδαση για σένα σημαίνει να πίνεις τον καφέ σου στην ΙΚΕΑ μεταξύ 9 με 10 που είναι δωρεάν.

14. Στις προωθητικές ενέργειες των μεγάλων σούπερ μάρκετ πιάνεις πρώτος σειρά. Καλοπιάνεις την κοπέλα για να σου δώσει κι άλλο σαλαμάκι. Πρέπει να δοκιμάσεις αρκετές φορές, γιατί είναι δύσκολη η επιλογή. Στο τέλος δεν αγοράζεις σαλαμάκι. Έχεις ήδη φάει αρκετά.

15. Χρησιμοποείς τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή τα ποδαράκια σου για τις μετακινήσεις. Το αυτοκίνητο παραμένει παρκαρισμένο ημιμόνιμα στο πεζοδρόμιο ντυμένο με την ασημένια επένδυση για να μην σκονίζεται.

16. Τηλέφωνο δεν παίρνεις, αλλά κάνεις αναπάντητη για να σε πάρουν πίσω ή στέλνεις μήνυμα μέσω facebook. Εννοείται.

17. Στο σπίτι προτιμάς χαμηλό φωτισμό, κεντρικά στο σαλόνι. Είσαι ρομαντικός και οικολόγος. Φυσικά οι λαμπτήρες είναι εξοικονόμησης ενέργειας.

18. Ένα ρούχο που έχει φθαρεί ή σκιστεί επιδιορθώνεται από τα χεράκια σου στο πι και φι. Έχεις εκπαιδευτεί στο ράψιμο πολύ πριν μάθεις γραφή και ανάγνωση.

19. Στη δουλειά πηγαίνεις με τον καφέ στο θερμός, κέικ, τυρόπιτα ή σάντουϊτς από το σπίτι για πρωϊνό, το ταπεράκι της μαμάς με το κυρίως πιάτο για το μεσημέρι, το ταπεράκι με τη σαλάτα, το σακουλάκι με το φρούτο, το μαχαιροπίρουνο τυλιγμένο στη χαρτοπετσέτα και δυο φέτες ψωμί ολικής.

20. Ξέρεις απέξω τις τιμές των προϊόντων που σε ενδιαφέρουν σε όλα τα σούπερ μάρκετ της περιοχής σου και φροντίζεις τις αγορές σου ανάλογα.

21. Η ντουλάπα σου δεν είναι ιδιαίτερα γεμάτη. Δέκα ολοκληρωμένα σύνολα σε κλασικό στυλ και δυο ζευγάρια παπούτσια είναι υπερ αρκετά.

22. Παρακολουθείς και συγκρίνεις τα επιτόκια των τραπεζών, ώστε να μεταφέρεις τις οικονομίες σου κάθε φορά εκεί που προσφέρουν τους υψηλότερους τόκους.

Αν ταυτίζεσαι με δυο – τρία από τα παραπάνω, μη βιαστείς να θεωρήσεις τον εαυτό σου τσιγκούνη… Δεν είσαι ο τύπος που μαζεύει τα χρήματα φασούλι το φασούλι για να τα κάνει κομπόδεμα. Δεν είσαι αυτός που θα κάνει το σ&@$ό του παξιμάδι, ούτε έχεις καβούρια στις τσέπες. Ξέρεις πως να ξοδεύεις τα χρήματα με σοφό τρόπο και είσαι λογικά επιφυλακτικός απέναντι σε σπατάλες. Ο προγραμματισμός των εξόδων και η πρακτική σκέψη είναι σημαντικά προτερήματα σήμερα. Είσαι ένας μεγάλος οικονομολόγος που δεν έχει αναγνωριστεί ακόμη. Αν τώρα βρίσκεις περισσότερα από τρία σημάδια να ταιριάζουν με την περίπτωσή σου, νομίζω ότι θα έχεις ήδη σταματήσει την ανάγνωση από το νούμερο τρία….

Your Turn!

Αν έχετε να προσθέσετε κάτι ακόμη ή απλά να μοιραστείτε τη δική σας εμπειρία, αφήστε το προσωπικό σας σχόλιο!

Author

Οργάνωση Σπιτιού - Tips Εξοικονόμησης - DIY Κατασκευές κ.α. #smartliving #momblogger Πτυχιούχος Ψυχολογίας, σύζυγος και μαμά δύο κοριτσιών από τη Θεσσαλονίκη ♥ Αγαπημένο Quote: "Για τον κόσμο είσαι μία μαμά αλλά για την οικογένειά σου είσαι ο κόσμος όλος...".

Συμμετοχή στη συζήτηση