Μαθαίνω πως να ξεχωρίζω τα φρέσκα ψάρια

Μαθαίνω πως να ξεχωρίζω τα φρέσκα ψάρια

Το ψάρι αποτελεί δημιουργικό κομμάτι της ελληνικής κουζίνας και βασικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής. Στο δικό μας οικογενειακό μενού εντάσσεται θα έλεγα παραδοσιακά κάθε Σάββατο. Θυμάμαι πόσο μπελάς μου φαινόταν σαν νέα νοικοκυρά να ξεχωρίσω τα φρέσκα ψάρια και μετά να τα καθαρίσω! Δεν το κρύβω ότι είχα επαναπαυτεί και λίγο με το θέμα αφήνοντάς το εξ ολοκλήρου πάνω στον Γιώργο, που σαν εγγονός ψαρά κάτι ήξερε παραπάνω. Επειδή πάντως όλοι θα συμφωνήσουμε ότι νόστιμο ψάρι είναι το φρέσκο κι όχι το πιο ακριβό, δείτε κι εσείς τι πρέπει να προσέξετε όταν βρεθείτε σε ένα ιχθυοπωλείο.

Τα σημεία που πρέπει να προσέξετε

  • Το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι λέει, όχι τυχαία, η παροιμία. Το πρώτο που θα προσέξετε στα ψάρια είναι το κεφάλι και τα μάτια. Το φρέσκο ψάρι έχει καθαρά, λαμπερά και φουσκωτά μάτια με μαύρη κόρη. Αν αντιθέτως παρατηρήσετε αιματώματα, βαθούλωμα στο κέντρο και γκρίζα κόρη τότε είναι μπαγιάτικο.
  • Τα βράγχια στο φρέσκο ψάρι έχουν πλούσιο ροδαλό χρώμα, ενώ όσο περνούν οι μέρες το χρώμα τους αρχίζει να γίνεται πιο κίτρινο ή καφετί.
  • Το χρώμα της σάρκας του ψαριού πρέπει να είναι ζωηρό κι όχι μουντό.
  • Πιέστε με το δάχτυλο το ψάρι. Αν ανακτά το σχήμα του μόλις το αφήσετε, είναι φρέσκο. Αν βουλιάζει, ξεχάστε το.

Μάθε να ξεχωρίζεις τα φρέσκα ψάρια

  • Κρατήστε το ψάρι από το κεφάλι σε οριζόντια θέση. Αν στέκεται σταθερό και άκαμπτο είναι φρέσκο ενώ αν λυγίζει μπαγιάτικο. (αφορά μικρά και μεσαίου μεγέθους ψάρια)
  • Ακουμπήστε το ψάρι στην παλάμη σας. Αν μείνουν στο χέρι σας λέπια, το ψάρι έχει αλιευθεί κάτι μέρες πριν. Για να ξεκολλήσουν τα λέπια σε ένα φρέσκο ψάρι πρέπει να καταβάλετε προσπάθεια. Εξαίρεση στον κανόνα αποτελεί ο γαύρος και η σαρδέλα.
  • Το ψάρι που σπαρταράει δεν θα το πάρετε μυρωδιά. Τι εννοώ με αυτό; Το ψάρι που μόλις έχει βγει από τα δίχτυα είναι άοσμο. Αν μυρίζει θαλασσινό νερό είναι μιας ημέρας κι αν μυρίζει ψαρίλα ή αμμωνία είναι μπαγιάτικο κι αμφιβόλου ποιότητας.
  • Αν όλα τα παραπάνω σας είναι πολύπλοκα, δώστε σημασία στο τελευταίο. Για να είστε σίγουροι ότι τα ψάρια που θα καταλήξουν στο πιάτο σας είναι φρέσκα πρέπει να γνωρίζετε και να εμπιστεύεστε τον ιχθυοπώλη της γειτονιάς σας. Τις περισσότερες φορές αυτό και μόνο είναι αρκετό.

Extra tip1: Αν δεν σκοπεύετε να καταναλώσετε άμεσα τα ψάρια που αγοράσατε, φυλάξτε τα στο ψυγείο, αφού όμως τα έχετε καθαρίσει πρώτα από τα εντόσθια και τα λέπια. Το ακαθάριστο ψάρι αλλοιώνεται πιο γρήγορα.
Extra tip 2: Η φύλαξη των ψαριών στον καταψύκτη, αν και δεν είναι ανθυγιεινή, ωστόσο υποβαθμίζει την θρεπτική τους αξία.

Αυτά είχα να σας πω για να μην ψαρεύετε σε θολά νερά, αλλά για να ξέρετε τι τρώτε. Επιλέξτε με προσοχή το ιχθυοπωλείο, επιστρατεύστε τις αισθήσεις σας και καλή όρεξη!

Your Turn!

Αν έχετε να προσθέσετε κάτι ακόμη ή απλά να μοιραστείτε τη δική σας εμπειρία, αφήστε το προσωπικό σας σχόλιο!

Author

Οργάνωση Σπιτιού - Tips Εξοικονόμησης - DIY Κατασκευές κ.α. #smartliving #momblogger Πτυχιούχος Ψυχολογίας, σύζυγος και μαμά δύο κοριτσιών από τη Θεσσαλονίκη ♥ Αγαπημένο Quote: "Για τον κόσμο είσαι μία μαμά αλλά για την οικογένειά σου είσαι ο κόσμος όλος...".

20 comments

  • είμαι η πλέον άσχετη στο θέμα για αυτό κάθε φορά τρέμω για το τι θα μου δώσουν. Πλέον όμως πηγαίνω σταθερά σε συγκεκριμένο ιχθυοπωλείο της περιοχής μας ώστε να γνωρίζω τους αθρώπους που το έχουν, να είμαι και εγώ σταθερή πελάτισσα και να με προσέχουν. Κρατώ στο μυαλό όλα τα παραπάνω στοιχεία για να είμαι πλέον πιο διαβασμένη!

    Reply
  • Πάρα πολύ χρήσιμες οι συμβουλές σου Ελευθερία μου!! Είναι πολύ καλό να τα γνωρίζουμε όλα αυτά γιατί είναι δύσκολο να εμπιστευόμαστε στην εποχή μας. Εγώ μόνο αυτό με τα μάτια ήξερα. Σε ευχαριστούμε πάρα πολύ. Πολλά φιλιά!!

    Reply
  • Παρα πολύ χρήσιμες οι συμβουλές σου Ελευθερία και τις περισσότερες δεν τις ήξερα! Συνήθιζα να κρατάω μερίδες ψαριού στην κατάψυξη για το μωρο αλλα μου φαίνεται θα την αλλάξω αυτη τη συνήθεια! Ευχαριστούμε!

    Reply
  • Πολύ χρήσιμες συμβουλές Ελευθερία! Πολύ στεναχωρήθηκα όμως με την κατάψυξη! Μάλλον θα πρέπει πάντα το ψάρι να το τρως εκείνη την ημέρα!

    Reply
  • Πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες που μας έδωσες… Ελευθερία!

    Ποτέ να μην εμπιστεύεστε κανέναν… ως προς το φαγητό στο τι ψωνίζουμε…
    Καλό σου βράδυ!

    Reply
  • Κι εγώ στον Γεώργιο το αφήνω αλλά γιατί απλούστατα ούτε τα τρώω ούτε αντέχω την μυρωδιά τους :) Πολύ χρήσιμη πάντως η ανάρτησή σου Ελευθερία! Ευχαριστούμε!

    Reply
  • Πολύ αναλυτικό και κατατοπιστικό άρθρο Ελευθερία! Κάπου πρέπει να να σημειώσω ομως για να κάνω εξάσκηση την επόμενη φορά στον ψαρά μας!

    Reply
  • Χρησιμη πολύ ανάρτηση γιατί οι περισσότεροι παθαίνουν κάτι με τα ψάρια. Σε ευχαριστούμε Ελευθερία μου…

    Reply
  • Πολυ χρησιμες όλες αυτές οι πληροφορίες που μας δίνεις Ελευθερία μου….θα τις διαβάσω προσεκτικά για να ξέρω…. την καλησπέρα μου!

    Reply
  • Πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες, Ελευθερία μου, όπως κάθε φορά!!! Είναι πολύ σημαντικό να είναι φρέσκο το ψάρι για να’ναι νόστιμο!!! Την καλήμερα μου και πολλά φιλιά!!!

    Reply
  • Μόνο αυτό με τα μάτια ήξερα, όλα τα άλλα ομολογώ πως τα διάβασα πρώτη φορά. Πολύ χρήσιμες πληροφορίες! Αρκεί να τις θυμάμαι…

    Reply
  • Είμαι τελείως άσχετη, κάνω όμως το τελευταίο, εμπιστέυομαι τον ιχθυοπώλη μου. Από εδώ και πέρα όμως θα τα τσεκάρω και τα υπόλοιπα!

    Reply

Συμμετοχή στη συζήτηση