Νηστίσιμη πίτσα με σπανάκι και ντοματίνια

Νηστίσιμη πίτσα με σπανάκι και ντοματίνια

Η Μεγάλη Σαρακοστή, που ξεκινά την Καθαρά Δευτέρα και τελειώνει το Μεγάλο Σάββατο, είναι η αρχαιότερη από τις νηστείες της θρησκείας μας. Εκτός από το θρησκευτικό συναίσθημα η αλήθεια είναι ότι η νηστεία τονώνει και τον οργανισμό μας. Σύμφωνα με τους διατροφολόγους η περίοδος της σαρακοστής είναι μια ευκαιρία να επανεξετάσουμε το μοντέλο διατροφής μας αλλά και να αποτοξινωθούμε. Τι μαγειρεύουμε όμως τόσες μέρες; Έρχεται η στιγμή που οι ιδέες τελειώνουν. Εδώ σας δίνουμε μία συνταγή για νηστίσιμη πίτσα με σπανάκι και ντοματίνια. Εύκολη, χορταστική και μεσογειακή!

Βασική ζύμη για πίτσα

Υλικά

  • 300 ml νερό χλιαρό
  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κύβο νωπή μαγιά (ή 1 φακελάκι ξερή μαγιά)
  • 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • Λίγη ζάχαρη

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τη μαγιά, το χλιαρό νερό, το λάδι και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε με αναδευτήρι για να διαλυθεί η μαγιά και περιμένουμε λίγα λεπτά να αφρίσει και να ενεργοποιηθεί. Αρχίζουμε μετά να ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι και το αλάτι. Μόλις το ζυμάρι ξεκινήσει να πήζει αφήνουμε το αναδευτήρι και συνεχίζουμε να πλάθουμε με τα χέρια. Θελουμε μία ζύμη που ούτε να κολλάει στα χεράκια μας ούτε να είναι πολύ σφιχτή. Έχουμε γι’ αυτό το νου μας στο αλεύρι. Μπορεί να μην το σηκώσει όλο ή να χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο ακόμη.

βασική ζύμη για πίτσα

Σκεπάζουμε τη ζύμη με μία πετσέτα και την αφήνουμε μισή ώρα να ξεκουραστεί και να διπλασιαστεί. Όταν ανέβει η ζύμη τη χωρίζουμε σε δύο κομμάτια και τα αλευρώνουμε. Λαδώνουμε ελαφρά δύο ταψάκια πίτσας διαμέτρου 30 εκατοστών και ανοίγουμε το κάθε μπαλάκι ζύμης είτε πιέζοντας με τα χέρια είτε με ένα ρολάκι.

νηστίσιμες συνταγές πίτσα με σπανάκι

Για τη γέμιση της νηστίσιμη πίτσας

  • Σάλτσα ντομάτας (δείτε εδώ μια συνταγή για σάλτσα ντομάτας από τον Οδυσσέα)
  • Μισό κιλό σπανάκι πλυμένο και καλά στραγγισμένο
  • Δύο φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • Άνηθο
  • Ντοματίνια κομμένα στη μέση
  • Ελαιόλαδο

Σοτάρουμε στο λάδι τα φρέσκα κρεμμυδάκια και μόλις μαραθούν προσθέτουμε το σπανάκι και τον άνηθο. Αφήνουμε λίγα λεπτά να φύγουν τα πολλά υγρά και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Στρώνουμε τη σάλτσα ντομάτας στις δύο πίτσες μας και μοιράζουμε το μείγμα με το σπανάκι. Απλώνουμε τα κομμένα ντοματίνια και πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για 10 λεπτά.

νηστίσιμη πίτσα με σπανάκι και ντοματίνια

Η νηστίσιμη πίτσα είναι έτοιμη και είναι πεντανόστιμη. Άλλη νηστίσιμη συνταγή είναι οι απίθανοι ρεβυθοκεφτέδες για καλά ξεμπερδέματα. Εδώ θα βρείτε επίσης περισσότερες ιδέες για λαχταριστές πίτσες και σε περίοδο μη νηστείας.

Καλή σαρακοστή!

Your Turn!

Αν έχετε να προσθέσετε κάτι ακόμη ή απλά να μοιραστείτε τη δική σας εμπειρία, αφήστε το προσωπικό σας σχόλιο!

Author

Οργάνωση Σπιτιού - Tips Εξοικονόμησης - DIY Κατασκευές κ.α. #smartliving #momblogger Πτυχιούχος Ψυχολογίας, σύζυγος και μαμά δύο κοριτσιών από τη Θεσσαλονίκη ♥ Αγαπημένο Quote: "Για τον κόσμο είσαι μία μαμά αλλά για την οικογένειά σου είσαι ο κόσμος όλος...".

28 comments

  • Το σπανάκι δεν το είχα συνδυάσει και με πίτσα!! Ωραία πρόταση!! Καλή Σαρακοστή!!

    Reply
  • Πεντανόστιμη φαίνεται Ελευθερία μου, δεν έχω φάει ποτέ κάτι τέτοιο!!! Θα τη δοκιμάσουμε λοιπόν πολύ σύντομα. Φιλάκια πολλά!!

    Reply
    • είναι νόστιμη και ανάλαφρη, ειδικά και για χορτοφάγους ή όσους προσέχουν τη διατροφή τους. Φιλάκια!!

      Reply
  • Αμάν έμπνευση! Και ζύμη και γέμιση! Θα με συγχωρέσεις βέβαια αλλά θα την κάνω την αμαρτία μου! Θα παραλείψω την ντομάτα που δεν μου αρέσει και θα βάλω λίγη φετούλα!

    Reply
    • Ταιριάζει πολύ λίγη τριμμένη φέτα από πάνω Κατερίνα. Εγώ θα πρότεινα να την βάλεις μετά το ψήσιμο. Καλή όρεξη!

      Reply
  • Μου αρέσει πάρα πολύ το σπανάκι! Μια παρόμοια πίτσα έτρωγα σε ένα Ιταλικό στο Λονδίνο αλλά ποτέ δεν σκέφτηκα να προσπαθήσω να την φτιάξω, μου έβαλες την ιδέα Ελευθερία και είναι ευκαιρία τώρα λόγω νηστείας, μόνο τα ντοματίνια μου λείπουν από υλικά.. ;) Πάω αύριο!!!
    Καλό μήνα!!!

    Reply
    • Είναι η πίτσα του Ποπάυ. Καλή επιτυχία στη συνταγή Ελεάνα και καλό μήνα να έχουμε. Αλλά Άνοιξη και άσχημα δεν γίνεται!

      Reply
  • Τη κρατάω για την Μ. Εβδομάδα Ελευθερία! Είναι απίθανη ιδέα!! Μάκια!!

    Reply
    • κι εγώ πρώτη φορά από τον αδερφό μου δοκίμασα, που είναι σεφ, σε μια βραδιά πίτσας που είχε κάνει οικογενειακά και ξετρελάθηκα. Καλό σαββατοκύριακο Ζήνα!!!

      Reply
  • Πάντα τις καλύτερες και πιο εύγεστες συνταγές που βρίσκω,τις αποθηκεύω για να τις έχω σε περπτωση που θα τις χρειαστώ.Ειδικά η ζύμη της πίτσας παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην κουζίνα μου….καλή σαρακοστή Ελευθερία μου και φιλάκια!

    Reply
    • Κάποτε οι νοικοκυρές είχαν τον τσελεμεντέ, τώρα έχουμε τους σελιδοδείκτες και τόσες προτάσεις στο διαδίκτυο…Είμαστε σε πλεονεκτική θέση!!! Καλές δημιουργίες Μαρία και καλή Σαρακοστή.

      Reply
  • Άλλη μια μεσογειακή γεύση που θυμίζει πολύ τις ιταλικές πίτσες που εγώ προτιμώ. Παραδέχομαι πως απεχθάνομαι τις δικές μας πίτσες με τα χίλια υλικά, όπου το ένα χάνεται μέσα στο άλλο. Θέλω να καταλαβαίνω τα υλικά και όχι απλά να μπουκώνομαι. Πολύ ωραίος ο συνδυασμός Ελευθερία και ότι πρέπει για τις ημέρες αυτές…

    Reply
    • Συμφωνώ, τις παραγεμίζουμε τις πίτσες ενώ η απλότητα κάνει εδώ τη διαφορά. Και η ζύμη σε αυτή τη συνταγή καλό είναι να βγει λεπτή για να γεύεσαι καλύτερα τη γέμιση.

      Reply
  • Απίθανη συνταγή Ελευθερία μου! Και ίσως μια light εκδοχή της πίτσας όχι μόνο την περίοδο της νηστείας. Καλή Σαρακοστή!

    Reply
    • δεν χρειάζεται πολλά αλλαντικά και κασέρια η πίτσα για να είναι νόστιμη ή χορταστική, γενικά μας αρέσει σε αυτή τη light εκδοχή! Καλή Σαρακοστή Χριστίνα!

      Reply
    • Είναι ωραίος συνδυασμός για την πίτσα μας τώρα τη σαρακοστή, αλλά και μετά μπορούμε να προσθέσουμε τριμμένη φέτα για να γίνει ακόμη πιο σούπερ!
      Ευχαριστούμε πολύ, καλό βράδυ!

      Reply
    • Τη θέλει τη μπύρα της η πίτσα, αλλά δεν είμαι σίγουρη αν επιτρέπεται αλκοόλ στη νηστεία… Ευχαριστούμε πολύ, καλή σαρακοστή!

      Reply

Συμμετοχή στη συζήτηση